Измиване и грижа за косата без шампоан: "No poo" метод

• 1 516
  • 20
  •   1
Отговори
Привет Simple Smile
Реших да направя тема за споделяне, в случай, че има и други като мен, които повече не искат да ползват шампоани от магазина People Princess  

При мен решението дойде преди малко повече от 10 дни, внезапно, след като събуждайки се една сутрин ми светна, че проблемите, които имам с кожата на лицето ми, са от шампоана. Напоследък положението бе станало доста лошо, даже от отчаяние спрях да го мия и мажа с каквото и да е. И в онзи момент осъзнах, че начина по който са разположение тези пъпки и зачервявания е точно като да е от шампоана: отстрани, където косата ми закрива лицето всичко е наред, кожата е нежна, непосредствено до косата обаче положението е най-зле и се разстила надолу към шията. От години ползвам 2 шампоана, последните месеци и трети, всички био, мислех, че съм доволна, не ми дразнеха скалпа, купувах ги отново и отново.

И така.. сетих се, че съм чела разни неща за измиване без шампоан, преполагах, че се вкарвам в дълго приключение докато свикне косата и пр.
Първите два пъти си я измих със сапун Алепо, това имах под ръка. Ставаше малко сплъстена, но пък оставаше дълго в някакво положение на не съвсем мръсна, тоест нямаше наистина нужда да я мия през ден както иначе правя.

Разтърсих се в ютуб и попаднах на шампоан от сапунени ядки, амла, шикакай и семена от чимен ( последното познато и като сминдух или рогата мерудия). Реших, че ще пробвам, но с цели шушулки. Шикакай и амла се намират обаче само на прах. И за това, алтернативно докато си ги набавя,  си направих шампоан от сапунени ядки и ленено семе.

Смесих на око около една малка чаша сапунени ядки и една супена лъжица ленено семе. Накиснах ги за една нощ, после ги сварих Прецедих. Напълних в едто шише от шампоан, количество за 1-2 пъти, останалото замразих във формички за лед. После долях нова вода, пак сварих и всъщност се измих с второто "варене".

Тук особеността е, че се нанася на суха коса. Нанесох и разнесох добре в корените. После се измих, като много внимавах да не ми влиза в очите, защото се казваше, че люти много. И това е, просто не очаквах такъв успешен опит толкова скоро. Косата ми си стана точно както със шампоан: чиста. Шампоан по принцип слагах 2 пъти на миене, сега със сапунените ядки само веднъж. До тук два пъти съм си мила косата по този начин. Ползвам обаче балсам, още не съм готова да се разделя с него.

Други неща, които съм си записала за пробване: сода и оцет, измиване с хума - Rhassoul- мароканска хума: за това също гледах видеа и ще ми е най-лесно да купя тук, където живея, но ми е интересно да разбера коя българска хума е най-подходяща за целта. Също яйца или само жълтъци както за измиване, така и вместо балсам.

И така... кожата ми се успокои, чак не вярвам. Чувала съм, че на около 25 дни или там някъде се обновяват (?) клетките на кожата и нямам търпение да видя дали ще има голямо подобрение, но и така е на светлинни години в позитивен смисъл Party Time

Други неща: четка за коса от четина. Имам такава много отдавна и сега покрай сапуна в началото я вкарах в употреба: целта е четката да разнесе себума от корените към краищата. Така хем косата се самопочиства, хем чрез мазнините косъмът се предпазва.

Иска ми се още нещо да споделя макар да няма връзка с измиването директно.
Винаги съм носела по-скоро къса коса до раменете максимум. Последните години обаче започнах да нося дълга. И последния път след постригване до раменете, въпреки, че ме направиха много хубаво, просто изпитах невероятна липса, почти болка по косата ми. Осъзнах, че съм се променила много, че вече дългата коса е моето, но и че има нещо повече в това. Последните години правя различни духовни практики, също от месеци йога, пранаяма, медитация, но и много други ритуали и въобще интуицията ми е постоянно "тренирана". Знам че всичко това е свързано Purple Heart

Последна редакция: ср, 10 юни 2026, 09:43 от Рaдост

# 1
Няма нужда да вариш сапунените ядки, да прецеждаш, замразяваш и т.н. Само си създаваш допълнително работа. От години си мия косата със смлени сапунени ядки, шикакай, амла, нийм, брингараж и каквито още индийски билки имам. Смесвам по няколко лъжици от всяка, разбърквам с топла вода, мокря косата и втривам сместа. Изплаква се по-лесно, ако сложиш някаква най-обикновена маска и после измиеш.
Мия си косата понякога и с жълтъци. Само трябва да се внимава белтъците да са добре отделени, аз добавям и малко лимонов сок. И с двата метода косата се измива чудесно и е чиста дълго време. Моята коса е права и мека, това измиване я прави по-податлива на прически. От шампоаните ми става прекалено мека, а аз не търся такъв ефект.

Не съм забелязала да ми влияе на кожата на лицето, но аз нямам чувствителен скалп и кожа.

# 2
Интересно, благодаря. Аз пропуснах да напиша, че даже с дестилирана вода го направих, имах на разположение.
Wink
Идеята ми беше да не са на прах съставките, за да стане просто течно, тоест да няма риск да ми остане по скалпа. От години се къносвам и смесвам къната с амла на прах и знам, че докато не се  измия с шампоан не съм 100% ок (това по-скоро от къната обаче..)
Цеденето не е нищо особено, просто през една обиновена цедка, но ако са на прах няма да стане с цедка. Не ми е чувствителен скалпа. Единствено от по-тежки балсами ми се утежнява косата и почва да ме сърби скалпа, докато не я измия, но аз такива не ползвам.

Учуди ме, че лененото семе не се желира, остана си съвсем течна сместа. Правила съм си преди гел от ленено семе за дефиниране на къдрици (вълни в моя случай). Не знам дали заради ядките или защото този път имаше само златно ленено семе, а не кафяво, каквото съм купувала винаги.

Това с жълтъците само да си преодолея психологическата бариера и ще го тествам Sweat Smile

# 3
О, и аз бях така с жълтъците🤣

Обаче измиват перфектно. Само внимавай с белтъка, че ако изтървеш дори малко се сварява в косата и трудно се изчиства.
По едно време миех с ядките първия път и с жълтъци втория, но е излишно. По веднъж е достатъчно.

# 4
Здравейте, зачетох се в темата и ми се струва доста интересна.

А откъде купувате тези сапунени ядки? Бих пробвала такъв метод за измиване, че вече 4 дини след раждането на детето ми и не мога да си намеря подходящ шампоан. Имам някаква алергия ли какво е към SLS/SLES и избягвам такива продукти, но пък безсулфатните сякаш нищо не измиват. Косата ми е доста гъста.

# 5
Здравейте, зачетох се в темата и ми се струва доста интересна.

А откъде купувате тези сапунени ядки? Бих пробвала такъв метод за измиване, че вече 4 дини след раждането на детето ми и не мога да си намеря подходящ шампоан. Имам някаква алергия ли какво е към SLS/SLES и избягвам такива продукти, но пък безсулфатните сякаш нищо не измиват. Косата ми е доста гъста.

Аз ги купих от био магазин, не живея в България, но съм сигурна, че и в България се продават, защото още в мнооого далечното минало преди 17 години като се роди първото ми дете ги спрягахме за пране на многократни пелени. По принцип главно с такава цел се продават ( за пране).
Моите са в опаковка с формата на пералня, аз затова малко се притесних и дори писах на жената от фирмата (Govinda) във фейсбук и тя ми отговори, че и тя за шампоан ги ползва, тоест няма проблем.

Тези билки вкл. сапунените ядки са индийска традиция за миене на коса. Измива със сигурност, но дори може и да изсуши. Индийките си правят и hair oiling всяка седмица.

# 6
Джема, и аз не съм в БГ, но поръчвам онлайн, полседно от ибей. Аз взимам под формата на прах, но веднъж купих и цели ядки, те са като малки орехчета в торбичка и са за пране.
Напомнихте ми да ги използвам, че така си стоят.

Аз понеже имам познати и приятелки индийки тук, мазането с олио е всеки ден! Една ми разправяше, че като дете преди да тръгне на училище всяка сутрин баба й я хващала и мажела с кокосово олио и така я пускала да тръгне. Тя сега не иска да погледне масла. Казва, че все така се помни като дете - с омазана коса. Обаче тази същата баба на 80 години беше с коса до кръста, гъста и тук-там някой бял косъм. Не знам ген ли е или от грижите или пък комбинация, но беше впечатляващо.

# 7

Обаче измиват перфектно. Само внимавай с белтъка, че ако изтървеш дори малко се сварява в косата и трудно се изчиства.
По едно време миех с ядките първия път и с жълтъци втория, но е излишно. По веднъж е достатъчно.

Наистина ли? Като бях малка помня, че баба ми ме беше мила с жълтък. Но си мислех, че за възрастен човек и при тази мръсотия, която е днес в града няма как да се измие косата с жълтък.

# 8
С жълтък, като се измие косата, после мирише на пиленце, на кокошарник, косата, някои хора по-слабо я усещат, други по-силно. И миризмата се усеща по-интензивно при намокряне/навлажняване на косата заради времето, при замърсяване. И ако използваш само това за миене, постоянно си я има миризмата, независимо, че визуално изглежда чиста косата.

# 9

Наистина ли? Като бях малка помня, че баба ми ме беше мила с жълтък. Но си мислех, че за възрастен човек и при тази мръсотия, която е днес в града няма как да се измие косата с жълтък.

Да, измива много добре. Просто трябва да са достатъчен брой според дължината на косата. Разпенват се почти като шампоан. Няма миризма, никой няма да предположи, че косата е измита с жълтъци.

Малко повече време отнема, докато се отделят от белтъците, аз ги размивам малко с топла вода. Не е като шампоана направо да изливаш от шишето. Аз редувам миенето - понякога с жълтък, с индийски билки, шампоан, според времето, с което разполагам.

# 10
Миналата седмица си смених фризьорката и тя ме посъветва да си мия косата с жълтък. Спомням си, че когато бях малка, майка ми си я миеше с жълтък, водата от варена коприва и хума и винаги е имала разкошна, дълга и гъста коса.

# 11
Как точно се мие косата с жълтък?

# 12
Намокря се косата и жълтъкът се втрива в нея, може и да се поразбие.
Аз също съм си мила косата с жълтък в периоди на косопад, измива добре, но после косата ми става на клечки и мирише ужасно. Мила съм я и с домашен сапун за повече твърдост, но пак носи една остатъчна не особено приятна миризма.
Иначе и аз съм с някаква алергия към неустановена съставка- от някои шампоани получавам обилен косопад.
С много мазна коса съм обаче и е мисия невъзможна да я измия с нещо алтернативно, бих пробвала твърд шампоан.

Последна редакция: вт, 09 юни 2026, 17:07 от Mateah

# 13
Днес е великият яйчен ден Wink

След лека криза вчера и не толкова успешна втора партида шампоан от сапунени ядки ( не ми измива така добре като първия път), пробвах днес с жълтъците така:

- отделих жълтъците като внимавах много да не остават белтъци, дори махнах колкото можах и тази ципа около жълтъка като вземах жълтъка в ръка и го спуквах така че ципата да ми остане в ръката, а да се стече само вътрешното в купичката. Мисля по-натам да пробвам и с цели яйца и студена вода за измиване, но исках този опит да е максимално изчистен от поводи за провал.

- разбърках ги, получи се идеално гладка гъста смес.

- намокрих си косата, подсуших я с кърпа

- почнах да нанасям жълтъците в корените навсякъде. Оказа се много по-приятно и лесно отколкото си го представях и много по-лесно от шампоана със сапунени ядки: той е течен и се губи по-лесно, докато яйцата бяха почти като шампоан. Сместа ми стигна колкото за корените, по дължините вече нямаше. Масажирах добре, изчаках малко.

- тръгнах да изплаквам но като намокрих косата видях как хубаво се разпени и спрях, пак масажирах навсякъде.

- изплакнах си косата максимално добре и внимателно с максимално хладка вода.

- накрая се полях със силен чай от лайка с една лъжица оцет (не знам оцета дали е добре в лайката, но не исках да го пропускам)

Сега косата ми е съвсем леко влажна, почти изчезна миризмата на лайка и оцет. От яйцата усещам нещо, но е по скоро като полъх от сладкиш Satisfied

Обещавам честно мнение за миризмата. Косата ми определено е чиста. Blue Heart

EDIT: Flowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry Blossom

Допълвам се след няколко часа навън: ами... на мен ми мирише. Косата е супер, чиста е, добре стои,  всичко прекрасно. Но усещам постоянната миризма. Не бих казала на кокошарник, не знам, но я има. Сигурна съм, че всичко е изплакнато специално внимавах, освен това наистина е чиста, не е на клечки. Но аз не бих могла да направя този комромис с миризмата. Предполагам, че не за всеки би била проблем и опита си струва, но не е за мен Disappointed

Последна редакция: вт, 09 юни 2026, 19:03 от Шанта

# 14
Следя темата. Не те съветвам да ползваш белтъци на главата 😄, но ти си знаеш.

Общи условия

Активация на акаунт