Реших да направя тема за споделяне, в случай, че има и други като мен, които повече не искат да ползват шампоани от магазина
При мен решението дойде преди малко повече от 10 дни, внезапно, след като събуждайки се една сутрин ми светна, че проблемите, които имам с кожата на лицето ми, са от шампоана. Напоследък положението бе станало доста лошо, даже от отчаяние спрях да го мия и мажа с каквото и да е. И в онзи момент осъзнах, че начина по който са разположение тези пъпки и зачервявания е точно като да е от шампоана: отстрани, където косата ми закрива лицето всичко е наред, кожата е нежна, непосредствено до косата обаче положението е най-зле и се разстила надолу към шията. От години ползвам 2 шампоана, последните месеци и трети, всички био, мислех, че съм доволна, не ми дразнеха скалпа, купувах ги отново и отново.
И така.. сетих се, че съм чела разни неща за измиване без шампоан, преполагах, че се вкарвам в дълго приключение докато свикне косата и пр.
Първите два пъти си я измих със сапун Алепо, това имах под ръка. Ставаше малко сплъстена, но пък оставаше дълго в някакво положение на не съвсем мръсна, тоест нямаше наистина нужда да я мия през ден както иначе правя.
Разтърсих се в ютуб и попаднах на шампоан от сапунени ядки, амла, шикакай и семена от чимен ( последното познато и като сминдух или рогата мерудия). Реших, че ще пробвам, но с цели шушулки. Шикакай и амла се намират обаче само на прах. И за това, алтернативно докато си ги набавя, си направих шампоан от сапунени ядки и ленено семе.
Смесих на око около една малка чаша сапунени ядки и една супена лъжица ленено семе. Накиснах ги за една нощ, после ги сварих Прецедих. Напълних в едто шише от шампоан, количество за 1-2 пъти, останалото замразих във формички за лед. После долях нова вода, пак сварих и всъщност се измих с второто "варене".
Тук особеността е, че се нанася на суха коса. Нанесох и разнесох добре в корените. После се измих, като много внимавах да не ми влиза в очите, защото се казваше, че люти много. И това е, просто не очаквах такъв успешен опит толкова скоро. Косата ми си стана точно както със шампоан: чиста. Шампоан по принцип слагах 2 пъти на миене, сега със сапунените ядки само веднъж. До тук два пъти съм си мила косата по този начин. Ползвам обаче балсам, още не съм готова да се разделя с него.
Други неща, които съм си записала за пробване: сода и оцет, измиване с хума - Rhassoul- мароканска хума: за това също гледах видеа и ще ми е най-лесно да купя тук, където живея, но ми е интересно да разбера коя българска хума е най-подходяща за целта. Също яйца или само жълтъци както за измиване, така и вместо балсам.
И така... кожата ми се успокои, чак не вярвам. Чувала съм, че на около 25 дни или там някъде се обновяват (?) клетките на кожата и нямам търпение да видя дали ще има голямо подобрение, но и така е на светлинни години в позитивен смисъл

Други неща: четка за коса от четина. Имам такава много отдавна и сега покрай сапуна в началото я вкарах в употреба: целта е четката да разнесе себума от корените към краищата. Така хем косата се самопочиства, хем чрез мазнините косъмът се предпазва.
Иска ми се още нещо да споделя макар да няма връзка с измиването директно.
Винаги съм носела по-скоро къса коса до раменете максимум. Последните години обаче започнах да нося дълга. И последния път след постригване до раменете, въпреки, че ме направиха много хубаво, просто изпитах невероятна липса, почти болка по косата ми. Осъзнах, че съм се променила много, че вече дългата коса е моето, но и че има нещо повече в това. Последните години правя различни духовни практики, също от месеци йога, пранаяма, медитация, но и много други ритуали и въобще интуицията ми е постоянно "тренирана". Знам че всичко това е свързано