Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

  • 44 268
  • 788
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 4 392
А пробвала ли си да й обясниш защо саламите са неподходяща храна. Детските глави са доста по-умни, отколокото изглеждат. Забраняваме саламът не значи задължително забраняваме месото. Има един ДНК тест, който показва усвояемост на храните. На мен например, която не обичавм месо, резултатът ми показва, че лошо го усвоявам. Тестът се прави с косъм от коса с луковици, а не с кръв, така че сигулно може да се направи и на дете.

Аз давах материал ето в този център, а иначе те го пращат на лаборатория, която работи ДНК материали.

Ралис

Разбира се, че обяснявам постоянно , както и давам личен пример, но, когато от другата страна и се обясняват коренно различни неща, детската главица се обърква. Crazy
Май ще разредя посещенията и при баба и дядо, докато не забрави наученото там.
Аз не и забранявам, да яде месо, но саламът  не е месо.
Иначе и аз се доверявам на нейния вкус. Може да избира от храните, които са подходящи за нея.

# 616
  • Мнения: 1 422
А въпросните баба и дядо поддават ли се на разговор за "полезностите" в колбасите?

# 617
  • Мнения: 2 757

Малката при баба си и дядо си  е яла салам и вкъщи, като види тате си да яде и си проси. Той досега не и даваше, но днес решихме да го поръсим обилно с черен пипер, пък белким го изплюе. Тя обаче го взе и го налапа, че чак се облиза, а ние с мъжа ми Shocked. Отгоре  парчето чак чернееше от пипера. ooooh!
След малко пак си поиска, този път мъжът ми го поръси с чили, обърна се към нея и и подаде парчето, а тя си изтърси чилито и пак го излапа сладко- сладко.  Rolling Eyes
Надявам се, че не съм ви скандализирала много, но не искам детето да яде разни смлени човки, пера, бои и "овкусители". Sick

Досега дори не знаеше, че тези неща стават за ядене, но външният фактор си каза думата.  Sunglasses


Пропусна рогата и копитата   chef Иначе децата като че ли не усещат толкова силно вкуса на лютото. Племенника ми (като беше на 2,5 год ) ядеше люти чушки като бонбонки.

# 618
  • Мнения: 1 947
   Моля, моля Crossing Arms - гъбите не са нито растения, нито животни, нито отделен вид, а са си цяло царство - Fungi,
така както растенията и животните са други две отделни царства и имат различен тип хранене и обмяна -
хетеротрофно при гъбите (да се намеси биологът да внесе яснота по въпроса Laughing), . На мен, лично, гъбите
са ми неприятни на вкус и ги избягвам.

   Та, ще приемете ли да ви попрочитам? Grinning Че много искам най-накрая да се справя с промяната на семейната
трапеза, която се мъча да направя от години. Засега ядем риба, яйца и млечни, но и рибата ми е гнусничка,
а млечни и яйца аз от няколко дни не съм яла - много дебелея от тях и съм способна цял ден да не вкуся друго
освен сирене и кисело мляко. Обаче, детето много обича кисело мляко. Яйца не обича. Месото и харесва, но
не го търси. Ядки хапва с удоволствие, както и обича да гризка ябълки. Хляб и макарони - винаги. Simple Smile Зеленчуци -
ако са интересно поднесени в супа. Мъжът ми яде доволно месо извън дома по време на обедната си почивка
и даже е щастлив, че го храня леко и здравословно вкъщи. Но ми е трудно да създам ред и да отминавам
забележките... Затова ще чета нещата, които показвате тук, за да придобия повече увереност. Grinning

# 619
  • Мнения: 1 161
   Моля, моля Crossing Arms - гъбите не са нито растения, нито животни, нито отделен вид, а са си цяло царство - Fungi,
така както растенията и животните са други две отделни царства и имат различен тип хранене и обмяна -
хетеротрофно при гъбите (да се намеси биологът да внесе яснота по въпроса Laughing), . На мен, лично, гъбите
са ми неприятни на вкус и ги избягвам.

   Та, ще приемете ли да ви попрочитам? Grinning Че много искам най-накрая да се справя с промяната на семейната
трапеза, която се мъча да направя от години. Засега ядем риба, яйца и млечни, но и рибата ми е гнусничка,
а млечни и яйца аз от няколко дни не съм яла - много дебелея от тях и съм способна цял ден да не вкуся друго
освен сирене и кисело мляко. Обаче, детето много обича кисело мляко. Яйца не обича. Месото и харесва, но
не го търси. Ядки хапва с удоволствие, както и обича да гризка ябълки. Хляб и макарони - винаги. Simple Smile Зеленчуци -
ако са интересно поднесени в супа. Мъжът ми яде доволно месо извън дома по време на обедната си почивка
и даже е щастлив, че го храня леко и здравословно вкъщи. Но ми е трудно да създам ред и да отминавам
забележките... Затова ще чета нещата, които показвате тук, за да придобия повече увереност. Grinning
Хей, защо никой не говори за кълнове и поници тук. откакто започнахме да правим, се наяждаме с една купа поници от люцерна и слънчоглед с малко семки и зехтин. Амм.... И да каже някой как да надебелея, че от 20 години съм все 50 кила!

# 620
  • Мнения: 762
Амм.... И да каже някой как да надебелея, че от 20 години съм все 50 кила!
Ти си близнак-никога няма да надебелееш! Grinning
Обясни повече за кълновете и пониците,защото мен не са ми много ясни.Разбрах,че са полезни до определена степен на прорастване,а после не?
Анна,моят свекър се занимава с гъболечение (фунготерапия),а иначе е лекар-пенсионер.Той ми е изнасял такива лекции за гъбите,че направо почнах да се чудя колко сме висши ние хората.Дори каза,че един ден ако познатият ни живот на земята загине вероятно гъбите ще оцелеят.А иначе и моят мъж не отказва месо...той май е с такова ДНК дето нищо не отказва,а и е кръвна група А.
Това не разбирам в кръвните групи-според тях аз трябва да ям само месо и плодове.Струва ми се,че има нещо,което се премълчава или което още не е открито.

# 621
  • Мнения: 1 947
   Ludmil, не знам защо си ме цитирал, но се съмнявам, че искаш да надебелееш. Simple Smile

   Но тук става дума за децата ни и по този повод - преди време бях питала някъде
тук как да ядат децата кълнове, но май не получих ясен отговор. Нали има един
тънък момент с промиването им от метаболитните отпадъци и още не съм правила
за моето дете. Има ли предполагаема възраст, от която могат да се дават без
притеснение? И как? Може би в салати? И аз знам, че се ядат само няколко-
милиметровите кълнове, а зеленийката вече е друго - те са пониците, нали? Simple Smile

# 622
  • Мнения: 2 757
Аз пък не се съмнявам, че Ludmil иска да напълнее. Освен ако не е 1.60 м или е на 12 години и тези кила да са си му нормални. Но при условие, че от 20 години яде кълнове, значи е поне на толкова. В такъв случай е от кльощавите и недохранени вегетарианци,  за които вече споменах. Иначе и аз обичам кълнове, тук много ги ядат в салати. А и в китайската кухня са доста популярни. Но салатката ми е само предястие  Wink

# 623
  • Мнения: 1 161
Аз пък не се съмнявам, че Ludmil иска да напълнее. Освен ако не е 1.60 м или е на 12 години и тези кила да са си му нормални. Но при условие, че от 20 години яде кълнове, значи е поне на толкова. В такъв случай е от кльощавите и недохранени вегетарианци,  за които вече споменах.
Да, излагаме делото така. Толкова години се трудя над идеите си, пък ето на, хората сочат зад гърба ми и казват на децата си - ето на такъв ще заприличаш ако не ядеш месо Confused
Вегетарианеца трябва да е смирен, чаровен, духовит, силен... bowuu

# 624
  • Мнения: 1 161
   Ludmil, не знам защо си ме цитирал, но се съмнявам, че искаш да надебелееш. Simple Smile

   Но тук става дума за децата ни и по този повод - преди време бях питала някъде
тук как да ядат децата кълнове, но май не получих ясен отговор. Нали има един
тънък момент с промиването им от метаболитните отпадъци и още не съм правила
за моето дете. Има ли предполагаема възраст, от която могат да се дават без
притеснение? И как? Може би в салати? И аз знам, че се ядат само няколко-
милиметровите кълнове, а зеленийката вече е друго - те са пониците, нали? Simple Smile
В чужбина люцерната се тачи като панацея и извор на ценни витамини. Продавят я на таблетки, на прах, в свеж вид...

След всякакви успешни и неуспешни опити в домашно производство на поници инсталирах две машини на прозореца на слънце и се родих - пълнят се автоматично от водопровода, а отпадъчната вода да изтича извън къщата. Проветряват, оросяват пониците, пълна автоматизация, само сипваш семена и береш. В дясната отглеждаме люцерна, грах, леща а в лявата - слънчоглед. Стават чудесна салата, жива и крехка. Мисля си, че нещо такова е задължителна част от трапезата за всеки вегетарианец.

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 22:20 от Ludmil

# 625
  • Мнения: 762
И аз така мисля,ма ти не призна как ги хапвате.Иначе,Ники,китайската салата е прекалено вкусна,за да говори за това Людмил. Grinning

# 626
  • Мнения: 1 161
И аз така мисля,ма ти не призна как ги хапвате.Иначе,Ники,китайската салата е прекалено вкусна,за да говори за това Людмил. Grinning
Ами просто в една купа се слагат всичките поници, отгоре слънчогледови семки (белени), бадеми (накиснати от предната вечер) зехтин, лимонче, маслини, може сиренце малко и става малко бижу! А ако има и авокадо да сложите, направо в космоса ще ви изтреля. Докато хапвате си пийвате магически шейк и денят ви е слънчев независимо от прогнозите.

Шейка се прави лесно и е много полезен: един лимон заедно с кората се измива добре и срязва на 4 части, слага се в блендера, добавя се литър вода (може и по-малко, зависи колко разреден го искате) и супена лъжица зехтин. Това се бърка докато стане бяло, после се прецежда и се пие заедно с яденето.

# 627
  • Мнения: 2 757
И аз така мисля,ма ти не призна как ги хапвате.Иначе,Ники,китайската салата е прекалено вкусна,за да говори за това Людмил. Grinning

Нямах предвид китайска салата, а по принцип, че в китайската кухня много се ползват кълнове. Всъщност не знам за каква китайска салата говориш, предполагам има много видове.
Дояде ми от салатата на Ludmil обаче. Сигурна съм, че е страхотно вкусна. Само ме е страх, че трябва да изям сигурно 2 литра от нея за да се заситя. Сега лятото само на салати бих карала. Ама ще разоря фамилията с такива количества.
Аз иначе си прявя често салати fridge cleaning. Слагам квото имам под ръка. Най-често прявя шопска, но в нея добавям и настъргани моркови, маслини, разни киселячи (кисели краставици, лук и т.н. квото имам). И олио по възможност студено пресовано от сусам, авокадо, слъчноглед или квото имам.

# 628
  • Мнения: 3 375
Аз искам да попитам Ludmil откъде се е сдобил с тези машини? Grinning

И задължително ли е да са на слънце?А за зимата ще стане ли пак ?

Как ми се доядоха кълнове и на мен Sunglasses

# 629
  • Мнения: 1 161
И аз така мисля,ма ти не призна как ги хапвате.Иначе,Ники,китайската салата е прекалено вкусна,за да говори за това Людмил. Grinning

Нямах предвид китайска салата, а по принцип, че в китайската кухня много се ползват кълнове. Всъщност не знам за каква китайска салата говориш, предполагам има много видове.
Дояде ми от салатата на Ludmil обаче. Сигурна съм, че е страхотно вкусна. Само ме е страх, че трябва да изям сигурно 2 литра от нея за да се заситя. Сега лятото само на салати бих карала. Ама ще разоря фамилията с такива количества.
Аз иначе си прявя често салати fridge cleaning. Слагам квото имам под ръка. Най-често прявя шопска, но в нея добавям и настъргани моркови, маслини, разни киселячи (кисели краставици, лук и т.н. квото имам). И олио по възможност студено пресовано от сусам, авокадо, слъчноглед или квото имам.
Ако ти кажа, че с кило слънчоглед за 3 лв. и семена от люцерна за 3-4 лв. караме вече трети месец и всеки ден имаме свежа салата на масата... покълва се също леща, грах, които струват стотинки... Абе горе долу за 30 ст.  получаваш купа свежа преливаща от живот салата.

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 02:47 от Ludmil

Общи условия

Активация на акаунт