Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 44 167
  • 788
  •   1
Отговори
# 75
Тази анимация ми изглежда по-"поносима".При първа възможност ще го изгледам Peace

# 76
  • Някъде във Вселената :)
Аз също няма да гледам Земляни, мисля, че ще получа удар. Много зле ми се отразяват такива филми. Смятам, че по-скоро трябва да се гледат от месоядни.

Тreasure , за мен също ще е интересно мнението на д-р Емилова.

# 77
Родих първото си дете след 10 години пълно вегетарианство. Белтъчините си ги набавях чрез ядки основно. Гледаха ме в Правителствена болница всяка седмица. Синът ми беше ОК, с перфектни показатели, малко дребничък (2,750) но това беше, защото пушех през бременността. С месо го захраних на 9 месеца, за да има избор,. В момента е на 11 г, яде месо много рядко и подбира, но и вкъщи се сервира месо сега.
Дъщеря ми е абсолютно месоядна, на 5 месеца си напъха кюфте в устата и зеленчук без месо не хапва. Смятам, че изборът в по-зряла възраст (моят беше на 14-15) е по-лесен за родителите на детето, защото все още в България няма необходимите условия за вегетарианци. (Не съм израстнала в България и ми беше по-лесно дори и преди 20тина години)...
От своя опит (от около година ям месо) мога да кажа, че сега най-накрая имам силни мускули по тялото си. Иначе месото не ме кефи...

# 78
  • Linz
ivab, а каква е причината отново да проядеш месо?

# 79
  • София
Аз също няма да гледам Земляни, мисля, че ще получа удар. Много зле ми се отразяват такива филми. Смятам, че по-скоро трябва да се гледат от месоядни.
Мами, позволявате ли включване от една месоядна  Rolling Eyes Филмът "Земляни" третира цялостното ни отношение към животинския свят- домашни любимци, ползването на животни за облекла, научни експерименти,забавление и т.н. Има няколко препратки към вегетарианството, предимно  когато се показва уж хуманното умъртвяването на животни в кланниците. Тази част за мнозинството ще е смущаваща с жестокостта на убийствата, а не факта,че ги има. Човек някакси априори приема, че фактът,че той създава и отглежда домашни животни, му дава правото да ги убива,пък било то по тези начини. И тук нещата се изместват в много по-философски план-имаме ли право да се намесваме в процеса на сътворението изобщо.
Та идеята ми е, че фактът,че някой  не яде месо няма да направи филма по-лесен за гледане, когато след края отидем в кухнята за кафенце с мляко, нахраним папагалчето с малко просо, обуем новите кожени обувки и отидем до аптеката за поредното страхотно лекарство, тествано в/у животни.
Семейството ми яде пилешко,риба и консумираме млечни продукти,домашен любимец нямаме, преценихме,че нямаме възможност да му осигурим щастлив живот в апартамент. В зоологическа градина не стъпвам,откакто посетих софийската. Циркове също не посещаваме,именно защото знаем как се дресират животните.Кожени продукти също не купуваме. Мога да се оневинявам до безкрай,но въпросът не е в това- всички делим тази обща вина-всички използваме животните за нуждите си по един или друг начин.Като се поразровим в ежедневието ще открием много примери.
Филмът е сериозен,може да провокира размисли в различни посоки и препоръката да се гледа от "месоядни"като вид назидание е меко казано плоска.
Благодаря на Людмил за линка-не срещаме бруталните факти за пръв път, напомнянето никога не е излишно.

# 80
Елито,съгласна съм,че всички използваме животните по един или друг начин.Живеем в такова време,в такава цивилизация.
Аз лично не искам да се оневинявам.Просто искам да огранича това по някакъв начин.И не че мога да направя нещо кой знае какво..Като не ям месо не спасявам нечий живот на животинче-това ми е ясно.Но просто не искам да бъда част от веригата,не искам да съм част от масовите убийства.
И знаеш ли това не упокоява съвестта ми ни най-малко...Чувствам се ужасно безсилна.Аз съм от тези,които не пият лекарства-само в много крайни случаи.Няма да заведа детето си в зоологическа градина или на цирк,няма да го запиша на конна езда,няма да има яке или обувки от естествена кожа,няма никога да му купя отсечено дръвче за да го украси на Коледа,няма да му дам месо,яйце...да изброявам ли още???
Филма е направен точно за това,за да покаже какво се случва в действителност и че освен нас никой друг няма вина за това.Докато хората ядат месо животните ще бъдат лишени от правото на избор.Това е факт.Докато всички не осъзнаят какво причиняват на беззащитните същества,които по никакъв шанс не могат да се защитят,само защото някой е решил да ги убие "хуманно" или не,за да може да си сготви,овкуси и хапне от плътта им,за да ни е вкусно на нас.За да напълним стомасите,да заситим апетита/а не глада/,защото реално човешкото тяло не се нуждае от това и може да живее и без този вид храна.Значи е просто глезотия,поредната прищявка...За мен това е канибализъм-защото животните също имат душа,сърце,могат да се привързват и обичат,могат да са ядосани,болни или щастливи.Защото техните майки когато ги родят се грижат за тях с толкова обич колкото и нашите майки.Майките не могат да се делят-те просто са майки.И бебетата не могат да се делят-те са деца.Те също си играят когато са малки,те също се радват,търсят майките си,търсят закрила когато са уплашени....
Но за вас просто е поредната порция прясно телешко или пилешко,нали????

# 81
  • София

.......,защото реално човешкото тяло не се нуждае от това и може да живее и без този вид храна.Значи е просто глезотия,поредната прищявка...За мен това е канибализъм-защото животните също имат душа,сърце,могат да се привързват и обичат,могат да са ядосани,болни или щастливи.Защото техните майки когато ги родят се грижат за тях с толкова обич колкото и нашите майки.Майките не могат да се делят-те просто са майки.И бебетата не могат да се делят-те са деца.Те също си играят когато са малки,те също се радват,търсят майките си,търсят закрила когато са уплашени....
Но за вас просто е поредната порция прясно телешко или пилешко,нали????
За някои неща може да се поспори,но не ми се влиза в такъв спор от рода на как вегетарианството влияе на организма и т.н. Толерантна съм към всякакъв начин на живот, не налагам нищо.

# 82
Аз мисля, че трябва да се смени цялостно фокуса.
Вече не става дума за "полезно ли е месото за мен или не" а "Ще оставим ли обитаем свят за децата си".

И слепеца вече е разбрал, че Планетата не ще ни търпи да живеем като ракови образувания върху нея и се обърна срещу хората. И продължаващите да живеят все едно нищо не е станало правят голяма грешка.

Защото достатъчно дълго живяхме живот откраднат от децата ни, от тяхното бъдеще.

На тях оставихме един свят извън баланс, една враждебна природа. Tе няма да знаят меките лета, за тях ще има убийствени жеги, суши и пожари. Няма да има хубавите летни дъждове от нашето детство, за тях ще има потопи, които ще заливат, отнасят, рушат. И всеки допринесе с избора си за да се случи това, било с безразличието си, било с грешния си избор.

Затова мисля, че мотивацията зад това да станем вегетарианци, да изберем алтернативите (ЕБХ вместо памперси, слинг вместо детска количка, собствена градина, биоразградими продукти и т.н.) НЕ бива да е собственият ни комфорт, а спасяването на домът на децата ни -- Земята.

В този век на информация и възможности нямаме никакво оправдание да продължим да живеем като предшествениците си. Ако до тях не достигаше никаква информация какво става с планетата, то днес истината достигна до всеки, на всеки се предоставя избор.

Последна редакция: пн, 20 авг 2007, 23:56 от Ludmil

# 83

Филмът е сериозен,може да провокира размисли в различни посоки и препоръката да се гледа от "месоядни"като вид назидание е меко казано плоска.
Наше познато семейство след като го гледа категорично реши повече да не пипне месо, нито те, нито децата им.

# 84
ivab, а каква е причината отново да проядеш месо?
нисък хемоглобин по време на втората бременност, който не можах да вдигна с нищо...

# 85
И наистина ли се вдигна хемоглобина ти?

# 86

Людмил как да го разберат хората това....КАК?????
А не да мислят,че поредното наводнение е нещастно стечение на обстоятелствата....

След време няма да я има тази вода,която пием сега,няма никога да ги има плодовете и зеленчуците...след време нищо да остане,защото сами рушим това,което имаме.

# 87
Аз искам да попитам има ли тема за бременни вегетарианки или аз да отварям ? Тук гледам повечето вече сте мами Laughing
Иначе аз съм веган от 3 години, приятелят ми е веган от няколко месеца , а вегетарианец от 4 години. Имаме си и няколко сайта, единия от които е за вегетарианството- www.vegebg.orgWink
Поздрави на всички, които ни познават Laughing

# 88
  • Някъде във Вселената :)

Наше познато семейство след като го гледа категорично реши повече да не пипне месо, нито те, нито децата им.

Това имах предвид. Аз по подобен начин отказах да ям месо.

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 11:59 от kk

# 89
  • Linz

Людмил как да го разберат хората това....КАК?????
А не да мислят,че поредното наводнение е нещастно стечение на обстоятелствата....

След време няма да я има тази вода,която пием сега,няма никога да ги има плодовете и зеленчуците...след време нищо да остане,защото сами рушим това,което имаме.
Бавен и труден процес е- засегнати са ужасно много интереси. Но не е невъзможен. Тези, които вече са се осъзнали създават организации. Трябва да се говори и да се тръби непрекъснато за тези проблеми.

Този филм (все ме е страх да го пусна) става ли за деца?

Общи условия

Активация на акаунт