Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 45 120
  • 788
  •   1
Отговори
# 240
  • Кори Селести
Темата отново тръгва криво.
ВСЕКИ ако иска, може да пусне тема "Мами месоядки, да се преборим и споделим" и да си обяснява със съмишленици колко не са прави вегетарианците.
Или пък тема в която се обсъждат плюсовете и минусите на различните видове хранене.

Тази тук е тема за споделяне на опит между вегетарианци.
Нека се придържаме към нея.

# 241
  • София
  Ще ви предложа приказна рецепта. Моят съпруг я измисли преди няколко години. Качества:
   изключително бързо,
   лесно,
   здравословно,
   ухаещо,
   вкусно,
   трайно,
   не се мият съдове за да го сготвиш, нито след като го изядеш,
   търпи всякакви добавки и подправки по собствен вкус
   изглежда грозно за хората, които са само на бял хляб и пържени кюфтета, но те сами искаха да опитат и им хареса!

НЕЩО КАТО ПИТКА         

Продукти:
   1. Един пакет ФИНИ овесени ядки (или смесени с малко ечемичени, ръжени, пшенични...)
   2. Вода

Изсипват се ядките в голяма тава. Добавя се водата, така че като се разбърка хубаво, отгоре да остане малко вода. Може да престои ако има възможност.
   Пече се в незагрята или загрята фурна- примерно 20 мин.- докато "изсъхне" и отгоре леко се запече.
   Може да е прекалено сочно докато е топло, но после се стяга и втвърдява. Това на снимката стана с възможност да се реже, но най-вкусните са били толкова твърди, че дори трудно се чупеха.
  Пробвали сме и с набухватели, и с подправки - сол, ким, кимион, джинджифил, куркума...   
  Пробвайте с олио, с масло, с малки парченца всякакви зеленчуци - предполагам, че ще стане винаги, защото овесените ядки са много лепкави и ще споят всичко.
  Снимала съм вариант с 1/2 овесени ядки+ 1/2 ръжени + 1 буркан грах. Грахът и ръжените станаха доминиращи и това поразвали основния вкус и консистенция. Така че по-добре овесът да е минимум 80% от общото количество.
   Приятно и здравословно фантазиране!

http://images19.snimka.bg/003973978-thumb.jpg     извинете, снимката е много малка , по-късно ще я оправям...

Последна редакция: пт, 14 сеп 2007, 13:35 от bilyanam

# 242
Чудесна идея за вкусно и бързо ястие за всякакъв вкус Peace
Още утре ще бъде изпробвана  Wink

# 243
Рецепта за "вегетарианска пилешка каша"  Blush

Вземат се от китайски магазин соеви пръчки (тип дълга бамя:) и се начупват на няколко парченца пръчката. слага се около 1/3 от пакет във
500 мл вряла вода и се вари 10 минути с къри и черен пипер на вкус. (сол не се слага)
След това с разбъркване се изсипва 1 пакет картофено пюре и се бърка до сгъстяване.
Може да се сложи мазнина по избор.
след това преди поднасяне може да се нареже магданоз.
(за избягващите сухи пюрета, съответно да се направи обикновенно, като водата от соевите пръчки се излее, и се добавят сварените пръчки в пюрето)
Да ви е сладко:)  bouquet
(китайски магазин в София има на Пиротска 18 Simple Smile

# 244
Жалко,че тук нямаме такива китайски магазини...

Аз пак да се повторя,че и потретя-моля отново майките с деца вегетарианчета да споделят с какво хранят децата за закуска?Но не искам да му давам неща от рода на кушешки каши и попари... Дали овесени ядки с някакъв плод са удачен вариант?Моля ви споделете малко опит,направо нямам никаква идея.Или пък само плодове е най-добре?

# 245
  • Linz
Нашата закуска в повечето случаи е филия с мед и масло- на децата им харесва, става бързо и сравнително здравословна закуска.
Овесените ядки ги обработват с консерванти- информативно го казвам.

# 246
Здравейте, искам да попитам следното. Моля ви за някой по-компетентен отговор, защото се притеснявам вече.

Значи ние не сме вегетарианци, ами просто от известно време насам просто спряхме да ядем купешко месо, защото проучихме и разбрахме ужасяващи неща, които производителите правят с месото, някои от които са, че го пълнят с химии, за да е по-трайно, че оставят кръвта в него, за да тежи повече и т.н. И просто се отказахме, мъжът ми е страшно принципен човек и просто отсече в един момент. Идеята ни е да си търсим по-чисто месо, произведено от някои познати селяни, които са го гледали животното както трябва, и т.н.

Въпросът ми е следния - значи понеже тази наша идея е трудно осъществима, и още НЕ сме намерили начин, от София сме, и от около половин година сме яли само броени пъти пъти. С други думи просто не ядем месо в момента, докато не намерим решение. Такааа..., само че аз вече съм 4 м. и половина бременна и ми е някак притеснено дали не се вреди на плода. И като гледам до края на бремеността едва ли ще си намерим свястно месо и просто го караме така. Моля посъветвайте ме с няколко думи какво друго да ям седмично поне да се компенсира по някакъв начин това неядене на месо. Имаме и почти 2 годишен син, той също яде каквото ние ядем/не ядем.

за сведение - млечни продукти ядем всекидневно. Боб/леща веднъж два пъти седмично. Картифи- често, ориз - веднъж седмично. Риба - скумрия, но и нея само кокато намерим хубава, от някой пазар, т.е рядко (ужасно сме заети с работа)

Знам, че ядки е полезно да се ядат, но и такива не ядем, щото според мъжът ми тези, които се продават в супермаркетите, и най-вероятно и по пазарите не са качествени, всмисъл че са тъпкани с химии, че фъстъците били канцерогении и т.н.

Хубаво е човек да е принципен, и ако не бях бременна, нямаше вече да се тревожа, щях да чакам докато намерим решение. А сега сме ни рак, ни риба, с други думи, лошото е че не сме намерили добри алтернативи. А бременносттта си тече. Така, че моля посъветвайте ме с две думи какво е добре да не пропускам да ям седмично. И също от къде купувате хубави ядки - особено лешници и бадеми?

Мерси, надявам се, че поста ми е за вашата тема, ако не е сори.

# 247
  • София
Нашата закуска в повечето случаи е филия с мед и масло- на децата им харесва, става бързо и сравнително здравословна закуска.
Овесените ядки ги обработват с консерванти

Защо са тези консерванти? Българските или немските? Тъкмо щях да предложа на EASpirit  накиснати от вечерта овесени ядки или сварени , но без плод, а със сурови ядки.За по-късен етап - май е рано за твоето дете. Моля  teti7 да сподели за химиите в ядките.

Рени, доколкото съм чела , ако хлябът е с мая, задължително трябва да се препича.

# 248
  • Linz
teti7, притесненията ти са напразни. Няма да навредиш на плода, дори напротив Peace
И двете си бременности съм ги изкарала в пълно лишение от месо и риба, а млечните продукти- ограничени. С ядки също не съм се тъпкала. В пресните плодове и зеленчуци има всичко необходимо за организма и правилното развитие на плода (някой може да "скочи" заради вит. В 12, но и той се синтезира в организма). Хемоглобина никога не ми е падал под нормата.
Сурови ядки можеш да намериш по пазарите. В боба също има протеини. Хапвай и чист мед.

# 249
  • Linz
Защо са тези консерванти?
За да имат трайност 1 год. Но все пак на фона на всичката химия, която е в храните- не е нужно да се лишаваме Sick

# 250
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съвет за хранене на детето не мога да дам, т.к на моето давам купешки, пюрета, купешки каши и т.н Но иначе знам рецепта за паниран фасул, става много вкусно, но за съжаление е пържено. Та - фасулът трябва да е пресен, но не от зеления, а от жълтия. Бланшира се и после се панира - брашно и яйце и се пържи. Забравих да кажа, че трябва да е цял, т.е не се реже самия фасул, ами се панира така, както  си е шушулката цяла.

# 251
Някой разбира ли от Аюрведа или кого и ъкед да питам?

# 252
Овесените ядки ги обработват с консерванти

Защо са тези консерванти? Българските или немските? Тъкмо щях да предложа на EASpirit  накиснати от вечерта овесени ядки или сварени , но без плод, а със сурови ядки.За по-късен етап - май е рано за твоето дете. Моля  teti7 да сподели за химиите в ядките.

Рени, доколкото съм чела , ако хлябът е с мая, задължително трябва да се препича.

ами то и ние нямаме много инфо, затова и питах дали някой не знае къде има в София наистина хубави ядки и качествени. Иначе те писаха в медиите преди време за внесени отровни фъстъци от Гамбия. Мъжът ми се притеснява, че принципно не е ясен произхода на ядките по пазарите, кой ги е произвел, от къде са внесени, а пък за пакетираните по супермаркетите какво да кажем - обикновено не са хубави - миришат на остаряло и т.н.

ето тук за въпросните отровни фъстъци - http://www.novinar.org/?act=news&act1=det&sql=MjE5MzsxMQ … ater=MjE5MzsyNA==

Изобщо от къде се снабдявате с ядки? Знам , че тук има много хора ЗА природосъобразния живот, съмнявам се, че ги купувате от Билла или Фантастико.

Ако някой е по-информиран моля да сподели.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2007, 11:33 от teti7

# 253
Аз мога да споделя с какво храня моите деца:
Сутрин ядем попара със сухари /най вече отръжените/ със сирене и маслолЗа разнообразие им приготвям понякога от пълнозърнестия кус кус или юфка. и след това разбит плод задължително.
За обяд обикновено им давам зеленчуци варени на пара.Правя различни съчетания но гледам в седмичното меню да има включено грах, зелен боб, леща / от червената/, и зеленчуци според сезона.Правя най различни съчетания и с извара.За десерт пак плодове.Зеленчуците ги варя обикновено само на пара, имам от тези уреди и ми е много лесно.
За следобед им варя овесени ядки, като казвам варя това значи че като заври водата просто ги слагам вътре и изключвам котлона, или елда, или жито.И това го смесвам с много плодове, каквито има.Също и грис им правя пак с плодове.Или мюсли, като го оставям да се накисне в кисело мляко за два-три часа.
А вечер сме на адаптирано мляко

# 254
Някой разбира ли от Аюрведа или кого и ъкед да питам?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=184146.0

Мисля, че в Банкя имаше център за процедури. Потърси в гугъл Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт