Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 44 298
  • 788
  •   1
Отговори
# 510
  • София
JeniB, и аз се присъединявам към поздравленията! Бъдете щастливи!

Последната страница тук е толкова приятна за четене! Дано остане този дух в темата!

За помирисването на храната  от детето- това е чудесен начин да се разбере разликата между .....(тук запънах, не мога да го напиша така, че да бъда хем откровена, хем да не разгневя хората, които слагат в устата си м...а).
Когато приготвяме храна за кучето ( а ние постъпваме нечовешки с него , като я варим), насочвахме вниманието на детето- "Ау, как гадно мирише....., но това е храна за хищниците, ето, какви зъби имат, как откъсват, как трошат кокалите и тн....."

Второто нещо, което искам да споделя- много преди да станем вегетарианци, бяхме на една вила с много хора. Имаше и семейство, в което майката и децата са  вег. Но бабите ни се похвалиха, че им е жал за децата и им дават тайно, не го намират за нередно и тн.  Тогава разбрахме морала на това  поколение.... Водени от този пример непрекъснато се изкушавахме да кажем например, че детето ще стане цялото в пъпки или че има направен кръвен тест и има лекарска забрана да консумира месо (и вафли). Само като си спомня загрижените им физионномии....

lids_law, съпругът ти е това, което българските "баби" никога няма да бъдат....!

dimitriana, ако режеш със свръх остър нож, ще намалиш изтичането на соковете до минимум и може би ще се освободиш от проблема... Мъжът ми си направи веднъж шопингтерапия и купи керамичен нож за зеленчуци, последвано от скандал (90лв.) и пълна забрана детето да го докосва. Както и аз не го използвам, защото ме е страх. Така че - не ти го препоръчвам, но е полезен за витамините и за теб евентуално(?)

# 511
ето една много хубава статия, която гласи, че кърмените деца стават по-умни,,, още забележете, че става въпрос за беларус. също така прочетох че в куба има 56 baby friendly болници...

http://www.reuters.com/article/healthNews/idUSN0520782120080505? … pc=22&sp=true

# 512
Жени,със свекървата не се засичаме много напоследък,но запознах мъжа си с вашия "случай" и той се заинтересува дали ще правите детето вегетарианче или ще му дадете право на избор-трудно ми беше да му обясня моето становище,защото не общувам с много вегетарианци и ми бяга и речник и подготовка,но като дете,което не е яло много месо в детството си знам,че няма да стане любител на скарата на 15.Разкажи повече-какво хапвате щом си веган и по колко пъти да ден. Grinning Какво мислиш да правиш по време на кърменето? Разказвай...

Благодаря на всички за поздравите и пожеланията Hug

Да, детето ще правим вегетарианче. Аз не знам какво значи да му дам право на избор. Месоядните питат ли детето иска ли месо или не? Laughing Дават месо защото и те ядат. Ние не ядем и за това няма да давам. Еми ям много неща - зеленчуци, плодове, варива, житни, ядки, семки и т.н. Има доста неща за ядене Simple Smile Е България е още назад относно вегански продукти. В Англия има щоколади, сладолед и т.н. за вегани Laughing Не разбирам какво точно имаш предвид за кърменето? Ние сме само на кърма за сега Simple Smile

# 513
първо да ти е честита дъщеричката. аз по принцип я сожих тази статия тук, защото има в тази тема доста майки които кърмят, ама май трябваше в друга защото наистина е объркващо...

аз допреди две години живях в new york и една от любимите ми сладкарници беше веганска... на 13 street и първо авеню ако някои има път на там..

а за избора... много хора в едно културно монолитно и претендирайки за цивилизовано общество като в бг си мислят че да си толерантен значи да нямаш нищо против да затанеш в една културно блато което разбива семейството и човешкияа дух, но не дай си боже някой да си позволи да създаде семейна култура, в която има принципи, граници и правила...той е фанатик, сектант, и какво ли още не...

# 514
Ми питам за кърменето,защото знам че от него от организма на жената се извличат ценни вещества (знам за калции),за да се произвежда кърмата.Аз много страдам от кости (от малка съм така) и за това през цялата бременност и сега кърмене хапвам доста сирене.От както го правя не ме е боляла нито една става и не ми се е развалил нито един зъб.Ама и аз преди го карах само на сладкиши. Grinning
Та,Жени,това ми беше въпроса как си набавяш полезните вещества,които организмът ти губи от кърменето.
Също така имам въпрос към всички-моята зъболекарка ми се скара,че съм ти изтърквала зъбите от много мелене на зеленчуци и ядки.Изобщо вие имате ли някакви проблеми с кътниците?

# 515
поредният бисер на здравен работник... ами защо не я попиташ да е видяла катерица или заек без заби защото яде веги... по скоро ако ги миеш внимателно, използваики зъбен конец и дезинфектант ще си по-добре... знам че тук хората са чувствителни на тема флуор но карейсите определено се множат където го няма.

# 516
Не,не.Не говорим за кариеси.Имам добри зъби,които се самопокриват е нещо си (сори ма не ми е работа и това да почна да разбирам),става дума че самите кътници се изтъркват от дъвкане.Тоест стават по-плоски и ниски.Това го казвам,защото зъби без пломби са по-ниски от такива с пломби.А тя е чудесен специалист.Много трудно я намерих и я уважавам,защото по зъбите познава много неща за бита на човек,а е едва 30 годишна.Тя сама позна че съм вечетарианка.Изобщо не става дума за "онези" медици-бизнесмени.
А и за катериците и зайците не знам много,но ми се струва,че зъбите им са малко по-разнични от нашите.

# 517
Като прочетох за катерица и заек без зъби се сетих, че в някакъв филм за бобри казаха, че техните зъби растели непрекъснато. От друга страна нищо не съм чувала за зъбите на тревопасните животни  newsm78

# 518
Запис. Следя темата от доста време, въпреки, че не съм вегетарианка, но не съм противник на вегетарианството и дори съм склонна да мисля, че е по-добрият начин на хранене. А детето ми доскоро не ядеше месо, на 5 е. Сега яде само под формата на кюфтета и мусака, също и някои колбаси. Не съм му давала месо, само защото присъства в нашето меню, по-скоро нагодих готвенето си към неговия вкус и за учудване на тези, които смятат, че без месо се мре- детето си расте нормално, а хемоглобинът му е висок-като моя.
Според мен на децата трябва да се дава избор какво да ядат, а не да се нагаждат към вкусовете на родителите си  Wink
dimitriana, калций има в морковите и цвеклото, при това по-лесно усвоим от този в сиренето.

# 519
Много калций има в сусама. Може да си купиш тахан - това е смлян сусам. Калций има и в бадемите, броколи, зеле - къдраво и обикновенно, соевите са обогатени доста с калций. За по-доброто му усвояване е необходим витамин Д, който можеш да си набавиш от слънцето. Също така трябва да се консумират умерено белтъчини, тъй като многото белтъчини водят да извеждането му от организма. Wink

# 520
Здравейте и от мен! Бременна съм в първи триместър. И аз и таткото сме вегетарианци. Аз лично не обичам  и яйца и мляко, но се случва и това да хапвам - най-вече в някое ястие или под формата на кисело мляко.
Преди някак си съм успявала да се изборя с атаките на близките и роднините, но сега още разбрали недоразбрали, че чакаме бебе и веднага почнаха: "И да ядеш месо!",  "Яж месо, защото бебето ти ще се роди болно", "Ти знаеш ли за един случай на еди кой си като не яла майката месо и детето се родило цялото на люспи".
Всичко, това е много дразнещо. Повечето чужди диетолози даже съветват бременните жени да ограничат приема на месо до 2 пъти седмично и то до риба и пиле. Лошото е че тепърва ще се сблъсквам и в здравната система с подобни становища и всеки път ще трябва да се оправдавам като малко дете. Най-добре изобщо да не споменавам какъв е начина ми на хранене.
А колкото до бабите и дядовците - подозирам, че като нищо зад гърба ми биха давали на детето месо.

# 521
А колкото до бабите и дядовците - подозирам, че като нищо зад гърба ми биха давали на детето месо.

На мен преди 2 дни направо ме заявиха, че като не съм искала да давам на детето да яде месо те щели да я научат  #Cussing out

# 522
На мен преди 2 дни направо ме заявиха, че като не съм искала да давам на детето да яде месо те щели да я научат  #Cussing out

Ти не им ли каза, че тогава няма да им оставиш детето при тях, докато не порасне достатъчно, за да си каже какво е яло?

# 523
Няма да я научат да яде месо, ако тя не обича. Отдавна моето да е научено да яде месо ако ставаше с учене. Въпрос на вкус  Laughing Но ако на детето му хареса и иска да яде месо, по-добре да не му се забранява.

# 524
Здравейте мами, да се включа и аз към отбора. Аз не ям месо, понякога хапвам яйца и риба, хапвам често и мляко. Напоследък дже си квася сама кисело мляко. Нашият татко е доста месояден. Бебето ми е на 7м, роди се 3400, 51см. сега е  едричък, даже по едно време се притеснявах, на кърма е, от 6ти м. го захранвам. А да не пропусна, че на 6 хемоглобинът му беше 117 за моя радост, а пък и моят през бременността беше винаги в норма. Смятам да не бързам с месото, но към годинка ще му предложа, тъй като ще го изпращам на ясли. Та искам да ви питам кога захранихте децата си с белтъци, различни от кърма- извара, кисело мляко, козе сиренце давате ли, ами леща, фасул, грах? Аз соята не я уважавам особено, а вие?

Общи условия

Активация на акаунт