Новородено бебе не иска да суче

• 266
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, бебето ни е на 5 дена и не иска да суче от гърда. Когато му се подаде зърното само го дъвче няколко пъти като биберон и се отказва.
Пробвахме с протектор, но без резултат. Също позите сменяхме, като футболна топка я насочвахме, но не иска.
Последния път даже от зърното сълзеше кърма, подадохме й гърдата, но не започна да суче. Дъвче я няколко пъти и дотам.

Какво можем да опитаме?

# 1
Хубаво е да отидете на консулт на живо, който има IBCLC да види точно какъв е проблемът и да измери колко точно яде бебето (теглене преди и след кърмене). Може бебето да има къса юздичка на езика и затова да не може ефективно да суче - това е решим проблем при детски зъболекар или хирург. Възможност е просто да не е сложено правилното на гърда. Според мен най-лесно бебето засуква в поза майката да е облегната назад. Вие сте на диван примерно и бебето ви е по корем на вашия корем (ако сте и кожа в кожа без дрехи да ви разделят, още по-добре) и дори може самичко да се захване и вие да му държите главата

Ето и едно клипче:

https://youtu.be/KYRg8DTbZCc?si=m1ybFNHaB-DiK59n

Важното е бебето да си отвори устата възможно най-много.

Да попитам - родено ли е няколко седмици преди термин? Защото често се случва родените рано бебета да не са много добри в сученето в началото, но като почнат да си наближават термина, нещата се подобряват от само себе си.

Засега ви препоръчвам да пробвате да слагате бебето на гърда възможно най-често - всеки път, като си поиска и минимум на всеки три часа. Пробвайте по 10-20 минути. Ако не яде достатъчно, цедете се с помпа и после вие (или най-добре някой друг, който помага) му дайте от шише с бавна струя като например Philips Avent Natural response. Това е за да се поддържа лактацията, докато работите върху проблема. Само внимавайте - ако цедите много мляко и бебето не смогва да го изпие, може да трябва да намалите цеденето, за да не се получи хиперлактация и мастит.

# 2
Аз имах огромен проблем със засукването. Бебчето ми се роди секцио две седмици по-рано, изобщо не си отваряше устата. Отделно и от жълтеницата постоянно спеше, а и аз съм с уж плоски зърна и трябваше да ползвам и протектори (това в началото, в последствие като се оправиха нещата с кърменето и протекторите вече не ми бяха нужни). А и в болницата добре си я захраниха с АМ, та докато се оправим бях направо жива умряла. Съветът ми е, ако  искате да кърмите, час по-скоро да направите консултация със сертифициран консултант по кърмене. И трябва да бъдете много много упорита. При мен процесът отне два месеца, докато нещата потръгнат както трябва и кърменето спря да бъде мъчение. Отделно, че при нас бебето имаше и много стегната челюст (вероятно защото беше в седалищно предлежание),  направо ми стриваше зърното с уста. Затова, по насока на консултанта по кърмене направихме и консултация с остеопат. Остеопатът ни показа специални масажи за отпускане на челюстта и съответно бебето да може да засуче.
Докато потръгнат нещата, съветвам Ви задължително да изцеждате гърдите често, иначе ще Ви намалее млякото и кърменето отива по дяволите. Това е много много важно, ако бебето не засуква добре.
Успех и дано бързо се оправят нещата!

Общи условия

Активация на акаунт