Ноемврийски бебета 2025 - Тема 3

• 7 874
  • 344
  •   1
Отговори
# 330
И ние сме така с водата. Много се надявах сега поне в жегата да пропие, но не би.

Не знам на кой друг да се похваля, който ще оцени: преди няколко дни излезе ваканция от яслата. Та му дадоха един доклад, в който пишеше, че можел сам да си държи шишето. Брей, викам си, объркали са детето, защото нашето не си прави въобще труда да държи шишето. Вечерта обаче беше много изморен и  реших да го оставя в леглото с шишето докато оправя банята. Човекът не само си хванал шишето, изпил си го, намерил си биберона и заспал. Това е бебе, което досега приспивахме по 45мин - час - час и половина, на ръце, на крака, в нашето легло, и тн. Баща му си помисли, че съм забравила нещо в хола като се появих след няма и 5мин. Вчера пак си заспа сам. Въобще не съм вярвала, че дори и инцидентно 1-2 пъти е възможно. Много се зарадвах! И ест не си правя илюзии, че винаги ще е така. Но се радвам, че поне може.

И при нас се появи дългоочакваното първо зъбче на … почти 9месеца! Поне от април мислим, че “почти излязло” 🙈😂

За кг - и тази бременност както и предната, най-много качих след като родих. Докато кърмих се бях стопила, но откакто спрях + жестоката умора … добре съм наддала. Но и аз като една мама преди мен, преди 1година няма да си давам зор. Да мине този тежък период, пък после ще търчим след колела, тротинетки, и други.

Друго при нас - миналата седмица изкара 4 дни при баба си. Много сме благодарни, защото наистина сме преуморени. Тази седмица имахме 2 различни детегледачки и сме доволни и от двете (едната е последна година учи акушерство, другата е току що завършила психология с опит с други деца). Засега малкия няма проблеми с непознати. Дано да се задържи така ❤

# 331
  • Варна
Относно пиенето на вода да кажа при нас какво помогна. Понеже в началото на лятото не искаше да пие почти, реших да му давам с лъжица. Давах 2-3 дни така, после и от шише и започна така да пие. Някой беше писал за чашки за шотове, пробвах и така, но се оливаше.Трябва пак да го пробвам скоро, че вече с шишето няма никакви проблеми. Даже сам си го хваща и си пие. Първото зъбче е пробило с върха, но още не се е показало изцяло.

Аз вече вчера ходих при физиотерапевта да ми види ямр, не съм със сериозен проблем, но трябва да ходя да ми снимат краката да се види дали са еднакво дълги. Имам леко изкривяване в лявата част на гръбнака и таза. Та ще отида и после вее почвам при него с масажите и упражненията вкъщи. Тези упражнения ги чакам от януари месец, че искам най-накрая да започна да тренирам редовно, че през годините съм само на приказки и периоди. Сега вече няма закога да отлагам.

# 332
Smurfette19, бързо оздравяване!

Ние днес бяхме на консултация за 8-ми месец. Нашето момиче вече е 7730гр, качила е 430гр. На ръст е пораснала само с половин сантиметър, сега е 68см. Малко ми се вижда, затова по-късно ще я измеря и аз.

По стечение на обстоятелствата този път беше другия лекар от кабинета и много се разочаровах от прегледа, дори се ядосах. Поне няколко пъти чух как нещо не правя като хората и не се справям със захранването и режима. Бебето трябвало да яде 4-5 пъти на ден - ами не става. Тя яде по много малко (и мляко, и пюре), не мога да я накарам повече. Като е изяла 20гр пюре ми се струва нормално да й предложа мляко да си дояде (дояжда си 20мл) - не трябвало. Не трябвало да яде през нощта - пак нещо не правя както трябва. А тя е момента е в период, в който яде повече през нощта. Предполагам заради зъбите или нещо друго я мъчи и яде за успокоение, не толкова от глад. Буди се на всеки 1-2часа с рев. Нищо друго не я успокоява. Спомням си, че и други са писали тук, че техните бебета ядат повече през нощта, така че не е някакъв прецедент. Каза ми, че на обяд трябва да яде зеленчуково пюре, следобяд плодово, а за вечеря каша, която щяла да я засити и да не се буди. Има логика, но аз досега винаги съм знаела, че вечерното мляко отпада последно. За жълтък и месо и дума не е ставало, не искат да ги въвеждам още, но аз вече давам жълтък. Вчера за първи път дадох пюре с пилешко. Нали според СЗО колкото по-рано се въведат храните и алергените, толкова по-добре. Като цяло имам усещането, че се водят по някакви остарели препоръки.
Как ви се струват на вас тези неща? Вече и аз се чудя дали наистина не бъркам нещо...

scalestone, това за краката са ми го казвали и на мен, но без снимка, само "на око". От там криво стъпване, крива походка, изкривен гръб и т.н. Ще ми интересно да споделиш, ако ти направят тази снимка. Разбира се, надявам се да няма такъв проблем при теб.

# 333
piccione, много критичен е бил лекарят ви и наистина като че ли му е много остаряла схемата. При нас също в момента се буди по 2-3 пъти нощем за хапване. Педиатърът ни каза, че трябва да хапва 5 пъти на ден, но като споменахме нощното хранене каза, че е заради зъбките и не го слага в тази бройка. Храненията се заместват в този ред - обяд (пюре), следобедна закуска (каша с плод), закуска и вечеря. Сутринта за момента си остава едно млечно хранене преди закуската. Ние в момента работим над заместването на закуската, за вечерята ни казаха, че може да даваме каша "лека нощ", взели сме я, но за момента не бързаме да я даваме. Въвели сме жълтък, бели меса, риба, телешко, а от този месец но дадоха зелена светлина дори и за свинско, макар че още не сме го въвели. Също въведохме кисело мляко и сирене.

# 334
piccione Все повече се убеждавам колко остарели виждания имат лл и педиатрите у нас. Момиченцето ни днес също беше на преглед (на 8 месеца и 16 дни) и е 8,550 и 69 см. Пак се почна, че е качила повече, че трябвало да пълзи и тн. ВСЯКО БЕБЕ Е РАЗЛИЧНО, това е мантрата. Всяка вечер се буди да яде къде от глад, къде от успокоение да ме усети, че съм там. Предадох се и спи между нас, за да спя и аз. През деня яде пюре на обяд, каша към 18:00 и плодово пюре с кашата или разпределено през деня. Но тя на всяко заспиване търси цица, суче до последно и изпразва и двете гърди. Според тия лекари това дете не трябва да спи и да помирисва гърда. Въобще не го мисли. Днес ни казаха, че е дундава и последва съвет да й давам попара със захар и чай. Хора, до ден-днешен 27 години ям попара и през живота си не съм слагала такива неща вътре, какво е това тъпчене със захар от малки. Да съм заместела сухарите с бисквити със захар, ако не й харесвали. Припаднах. Просто кимаш, усмихваш се и толкова. Майка ми продължава да ми дудне как нищо нямало да й стане от няколко грама захар, как после всичко отивало на кино след годинката. Просто ще полудея.

Малката е захранена с бели меса, 1/4 жълтък, зеленчуци, плодове, глутен, зърнени култури, сега вкарвам и телешко, после свинско. Какви са тези пропаганди едно 8-месечно бебе да изяжда пълно меню за деня, това е безумно.

Извинявам се за тирадата, но набрах от сутринта и не мога да си намеря място вече колко закостенели разбирания имат хората. Не могат да преглътнат бабите, че това са си нашите деца и ще си ги гледаме, както ние искаме.

# 335
При нас педиатърът е твърдо против захар на тази възраст, дори плодови сокове каза да не й даваме заради многото захари. За сметка на това преди седмица бяхме при роднини да се види малката с прабабите си и при всяка удобна минута се опитваха да ни убедят да й дадем сухи пасти и шоколадово руло, че били мекички и можела да ги хапва. Grin

# 336
Моят син е на почти 8 месеца, но например не е ял плодове още. За сметка на това исках задължително да вкарам месата и жълтъка, възможно най-бързо. Месата дадох в момента, в който навърши 6 месеца, а жълтък на 5 месеца и половина. Днес направих попара, не се хареса, ще опитам и утре. Ще си опитвам всеки ден, както и паста.

А да ви питам, колко пюре слагате в кашата като я правите?

# 337
А да ви питам, колко пюре слагате в кашата като я правите?
Аз лично слагам 60 грама, но не е нещо, което сме коментирали с педиатъра.

# 338
Аз се изумявам колко не са в час някои лекари. Ние сме при едно джипи аз и бебето. Сестрата го мери, тегли и му слага ваксини. Когато бяхме на консултация на 3ти месец ме питаха дали се бил обръщал, а на 5те месеца - дали стоял седнал сам без опора. Аз бях така Anguished и се бях притеснила. Винаги го тегли с дрехи и памперс, последния път тя беше в отпуск и личният го изкара, че се е смалил с един см. Издава ми направления когато малкият се разболее за педиатър и ходя, при когото преценя.
Предната му педиатърка, от която избягах с 300 още преди да навърши 1 месец ме караше на 50 мл. вода да слагам по една лъжичка захар и да му я давам да пие, не знам заради жълтеницата май (аз в кафето си не слагам толкова захар). Не му давах естествено и си я израстна. Обривът от АБКМто му изобщо не го разпозна и каза да го мажа с розова вода. Нормално било да се изхожда толкова често (по 10 -12 пъти). Хемангиомът бил родилно петно и щял да изчезне и всякакви глупости, лекар с 30 години стаж. Не се впечатлявам от нищо казано, докато не проверя и ми потвърдят, от неволи станах половин медицинско лице. Добре, че всичките ми приятелки имат по-големи деца и сестра ми е акушерка, както, че и вас ви има в този форум, за всичко що се отнася до захранване, напредък в развитието и други неща - разчитам на нея, на тях и на вас. Така, че както някоя мама беше казала, само се усмихвам и кимам.
Млякото остава основна храна до годинката и се водя по бебето, аз съм на този принцип. Някой път изяжда 190 гр. пюре на обед, друг път не иска (я зъби и венци, я стомашно неразположение). Не го мъча. От няколко дни си върна нощно хранене, щом го изяжда значи има нужда от него и изобщо не го мисля. Много се изумявам от изказвания да му давам вода вместо мляко през нощта. Piccione, според мен изобщо не трябва да се притесняваш за нищо, което са ти казали.
Меса и жълтък и аз бързах да вкарам, заради хемоглобинът и желязото, бяха под норма. Вчера му пуснахме кръвни, вече са в референтни.

# 339
Аз сменям малко дискусията, но вкъщи в момента сме на тема детско столче за кола. Може би сме закъснели малко, но бебка все още я возим в столчето за новородени, а вече видимо й умалява. Търсим сигурен, но сравнително бюджетен вариант и от търсенето ми за момента се чудя между тези три варианта - Axkid Movekid, Axkid Move и Klippan Opti 129. Някоя от вас има ли опит с някое от тях или на кое друго се спряхте?

# 340
Това със забавянето на алергенни храни не го приемам както съветват българските педиатри.Явно са с остарели  схеми.Аз в Нидерландия от магазина й купих смути бебешко пюре микс ягода и банан.Също и с ананас има.По съвременните съвети алергенните храни може да се дават след 6месец като жълтък ягоди малини и тн.Водата хочна да я пие само ако съм я свалила да лежи в коричката на мен в ръка поза не иска и я бута.

Последна редакция: чт, 23 юли 2026, 19:35 от Hellokitty1993

# 341
Аз сменям малко дискусията, но вкъщи в момента сме на тема детско столче за кола. Може би сме закъснели малко, но бебка все още я возим в столчето за новородени, а вече видимо й умалява. Търсим сигурен, но сравнително бюджетен вариант и от търсенето ми за момента се чудя между тези три варианта - Axkid Movekid, Axkid Move и Klippan Opti 129. Някоя от вас има ли опит с някое от тях или на кое друго се спряхте?
Нямам опит с тези столчета, ние сме с това, купихме го на първия месец след като се роди малкия:
https://bebestil.bg/produkt/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA … 07-absolut-black/
Тогава ме спечели цената и това, че става от новородено (има почти легнало положение) до 150 см. В последствие (това ми е грешката) се заинтересувах повече и никъде не намерих инфо, че е преминало най-тежките условия на шведския Plus test, а покрива само европейския стандарт за челен и страничен удар.
От друга страна пък доколкото прочетох, не знам колко е вярно, май след като се обърне с лице към движението, никое столче не покрива тези изисквания, но пак казвам, че не помня къде го четох и не съм сигурна.

# 342

Файона, ние сме с joie i spin safe, без опция за завъртане напред, т.е до 4г ще се вози само назад. Аз съм много доволна за момента, има ADAC тест с висок резултат и plus тест, ако за теб това е важно. Както е споделила Смърфет, за да мине плюс тест могат да се тестват столчета, които са предназначени само за возене назад по посока нандвижението. Та реално много малко марки го минават, ако не нямат този критерий.
Има опцията да се завърти към теб, когато слагаш бебчето да сяда и го закопчаваш, което за мен е супер удобно. Даже понякога в колата я завъртам от моята страна, за да я взема и кърмя. Мисля, че влиза във бюджета според другите столчета, които са споменати. Даже има намаление в първия сайт, който отворих.

# 343
  • София
При нас драмата с храната е от друго естество. 😄 Отказва да яде моите пюрета и готвено, в началото на захранването ги ядеше. Пробвах детска кухня на фуристо и се хареса, само дето порциите му идват малки и се налага да дохранвам с мляко. Вчера пробва меню от хер бебе и също се хареса, на мен нещо консистенцията не ми хареса особено, но пък момчето всичко си изяде. Днес има меню от Юначе и ще видя как ще е. Някой от вас поръчва ли вече кухня? На мен това ми остана като опция, след като започнах да хвърлям от домашните ми пюрета, а и с тези бурканчета исках да разнообразя малко. Доколкото чета при момиченцата има по-малко хапване, при нашето момче си хапва закуска, обяд, следобедно и понякога вечеря. През нощта поне два пъти става за мляко. Почти 9 месеца навършени и 9.500 кг. 😄 И аз съм висока, и таткото също е над 2 метра, та явно и малкия от сега си върви голямо бебе, няма как да е.

# 344
Благодаря за отзивите, момичета! В началото се опитах да оспоря някои неща с лекаря, като например това за нощното хранене, че е още много малка и в момента й избиват зъби. Съвета беше като плаче през нощта да я гушна, за да се успокои, а не да давам мляко. Добре, че ми каза, не се бях сетила... 🤣🤣 Накрая се отказах и казах "Да, добре..." Съгласих се с всичко, за да приключим по-бързо. Спомена се и здравословно хранене и наднормено тегло - недоумявам в какъв контекст, след като аз споделих, че яде много малко (примерно 40гр пюре или 50мл мляко). Имам чувството, че си имат заучени някакви "лекции тип конско" и без значение въпроса се отговаря нещо. Извинявам се за словоизлиянията, но и аз бях набрала 😄

Следя и аз темата със столчетата, защото и на нас ни предстои тази покупка. И ние още сме с кошницата за новородени, но като цяло много рядко я возим в колата.

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 12:22 от piccione

Общи условия

Активация на акаунт