Консултация с логопед - 2 тема

• 91 968
  • 308
  •   1
Отговори
# 90
katosun, благодаря ! Беше много изчерпателна   bouquet

# 91
Здравейте!
Дъщеря ми е на 7 год. , със симптоматична епилепсия, нормално умствено развитие. Неможе да изговаря "р", а съгласните "ц", "ч", "ш", "с" и "з" ги казва, като слага езика между зъбите. В резултат речта е малко неясна и фъфлеща. Как се нарича този говорен дефект и лечим ли е той?
Тя сега е първи клас на индивидуално обучение и бих искала да наема добър логопед, който да я посещава в къщи. Ще съм ви благодарна ако ми отговорите и ми дадете координти на специалист.

# 92
Забравих да уточня, че лекарства почти не пие/в символична за възрастта и доза/, а и проблема го имаше далеч преди да започне лекарството.

# 93
Здравейте!

Проблемът е, че не може да изговаря следните звуци - к, г, в, л, р. Знам, че за някой от тях е рано за да се изговарят, но не знам какво може да се направи за да се стимулира правилното произнасяне на звуковете. И кога най-късно трябва да може да изговаря споменатите звукове.
За "к"  и  "г" - трябваше да ги има вече. В тази ранна възраст - чрез игра, имитация, масажи, хранене - може да се провокират да се появят и после да се упражняват. За другите звукове - същото, но може и след 2г възраст да се обърне внимание.
Трябва да се прави разлика между спонтанното и съзнателното, целенасочено произнасяне.
 Flutter

# 94
Здравейте!
Дъщеря ми е на 7 год. , със симптоматична епилепсия, нормално умствено развитие. Неможе да изговаря "р", а съгласните "ц", "ч", "ш", "с" и "з" ги казва, като слага езика между зъбите. В резултат речта е малко неясна и фъфлеща. Как се нарича този говорен дефект и лечим ли е той?
Тя сега е първи клас на индивидуално обучение и бих искала да наема добър логопед, който да я посещава в къщи. Ще съм ви благодарна ако ми отговорите и ми дадете координти на специалист.
Здравей juliet7,
това, което описваш може и да се нарича Полиморфна дислалия, или Полиморфен артикулаторен сииндром и е лечимо. Диагнозите в интернет са евентуални и предполагаеми. Причината за това неправилно произнасяне, най-вероятно е междузъбната позиция на езика при говорене. Това може да отдавнашен навик, а може и да е свързано със смяната на зъбите.
На какъв етап сте в тази сфера? Езикът търси чувствителните места в устната кухина, а падането и разстежа на новите зъби и травмиращ за лигавицата. Езикът облизва тези места по чисто автоматичен механизъм, за да облекчи дразненето.(както ,когато ни извадят зъб - все се опитваме да пипнем раната с език - той сякаш сам ходи там Laughing) Обичайно първи се сменят резците и в този период, съскането и нарушаването на говорната продукция е неизбежно, тъй като тези звукове се формират с тяхно участие. За звук "р", може да има и още причини, предимно в позицията и моториката на езика, но това са неща, които се коригират със съответната терапия.
За координати може да ти помогнат майките - на лични.  Flutter

# 95
Зъбите отдавна са сменени и вече е с постоянни. Този проблем е още от проговарянето и. В началото изглеждаше много симпатично, дори някак... сладко и бебешко и не ни е притеснявало. Сега обчаче е неестествено за възрастта и, а и забелязвам, че когато пише думи с тези съгласни ги пише така, както ги казва. Например тя казва "деЧа" вместо деца, "яйЧе", вместо яйце, и т н., така ги и пише, защото така си диктува.

# 96
Детето ми е на 7 и половина и живеем от 5 години вече извън България. Говори български, не се изразява много правилно и му липсват думички, но основното ми притеснение е, че го говори "много сладко", като малко сладко дете на 3 - 4 години. Имам предвид произношението. Така говори не само на български език, но и на английски и френски език - хората казват, все едно мед му капе от устата. Все пак това не пречи на разбирането. Това може ли да е някакъв говорен проблем или просто ще се надрастне с времето  newsm78 Определено замазва буквите "ц", "ч", "ш", "с" и "з", но когато го накарам да повтори отделно или в думи успява без проблем да ги каже. Това трябва ли да се отренирва с логопед (ортофонист) или мога сама да се справя в домашна обстановка. Научила съм го да чете и пише на български, но често бърка при писане "ж" със "з", примерно пише жаба - заба и подобни ... Сменил е вече дванадесет зъба и има постоянни на тяхно място - това ако има някакво значение. Предварително много благодаря за отговорите  Hug

# 97
  • Хасково
Въпрос към логопедите!
Дъщеря ми е на 3 год и 6 мес. говори по принцип много правилно,  но не можем да я накараме да казва "ДА" в изречение например казва "Мамо искам "НА" ми дадеш куклата." "Ще сложа "НА" сготвя на куклата." И винаги в изречение когато има ДА го бръща на НА.
Иначе няма проблем с изговарянето на "ДА" - казва "Да искам" "Да мога" и т.н., но казва Мога "НА" направя ...."
Когато се опитвам да я поправям и я карам да повтори изречението отново само че с "ДА" не се получава нищо.
Моля, за съвет как да отстраним този лош навик в говора! Има ли някакъв начин игра или нещо с което да я стимулирам да се научи да говори правилно!

# 98
Здравейте,
едно въпросче и от мен Simple Smile
Синът ми е на 2г. и 3м. (почти) и почти не говори. Нямаме проблем с общуването понеже той много добре обяснява с знаци и движения но все пак на тази възраст би трябвало да говори . Често се смеем , че голямото ни дете не му дава думата Simple Smile , а и той проговори изведнъж на 1,11г. със словосъчетания. Поради тази причина до скоро не се притеснявах , но забелязах , че има проблем с изговарянето на определени букви(звуци) от там идва и малкият речников запас - мама, баба, тдатде, батде, Мони,Ани,Диди, там, ам , пис, да, не и няма -  и с това се изчерпват думите. Букви като - к, г , в , л , п и т.н. ни липсват тотално . Днес ми се стори , че произнесе някакъв звук от рода на "в" , но повече не го повтори.
Не знам дали е вече за притеснение това , че не проговаря и дори не прави словосъчетания дори и от малкото думи които знае ? Какво да го правя ? Да изчакам ли още малко време или да се обръщам към специалист на живо:) ?

# 99
  • София, в офиса
Детето ми е на 7 и половина и живеем от 5 години вече извън България. Говори български, не се изразява много правилно и му липсват думички, но основното ми притеснение е, че го говори "много сладко", като малко сладко дете на 3 - 4 години. Имам предвид произношението. Така говори не само на български език, но и на английски и френски език - хората казват, все едно мед му капе от устата. Все пак това не пречи на разбирането. Това може ли да е някакъв говорен проблем или просто ще се надрастне с времето  newsm78 Определено замазва буквите "ц", "ч", "ш", "с" и "з", но когато го накарам да повтори отделно или в думи успява без проблем да ги каже. Това трябва ли да се отренирва с логопед (ортофонист) или мога сама да се справя в домашна обстановка. Научила съм го да чете и пише на български, но често бърка при писане "ж" със "з", примерно пише жаба - заба и подобни ... Сменил е вече дванадесет зъба и има постоянни на тяхно място - това ако има някакво значение. Предварително много благодаря за отговорите  Hug

Здравей майче,
добре би било да се консултирате с логопед, който да "изчисти" проблемите първо на езика на който се обучава детето - това е важният език за страната в която живеете. Ако се окаже, че няма проблем  - нито езиков, нито като произношение, тогава можете да се заемете с втория по важност език. Корекция не може да се прави едновременно и на трите езика, защото ще настъпи още по-голямо объркване  bouquet

# 100
  • София, в офиса
Въпрос към логопедите!
Дъщеря ми е на 3 год и 6 мес. говори по принцип много правилно,  но не можем да я накараме да казва "ДА" в изречение например казва "Мамо искам "НА" ми дадеш куклата." "Ще сложа "НА" сготвя на куклата." И винаги в изречение когато има ДА го бръща на НА.
Иначе няма проблем с изговарянето на "ДА" - казва "Да искам" "Да мога" и т.н., но казва Мога "НА" направя ...."
Когато се опитвам да я поправям и я карам да повтори изречението отново само че с "ДА" не се получава нищо.
Моля, за съвет как да отстраним този лош навик в говора! Има ли някакъв начин игра или нещо с което да я стимулирам да се научи да говори правилно!

Проблемът, който описваш се среща при деца, които по някакво причина имат проблеми с предложните отношения в комбинация с много леки нарушения на произношението, трудно забележими от родителя. Добре е да се консултирате с логопед, който първо да провери има или няма нарушно произнасяна на звуковете и да ви даде насоки как да се справите със замяната на предлога  bouquet

# 101
  • София, в офиса
Здравейте,
едно въпросче и от мен Simple Smile
Синът ми е на 2г. и 3м. (почти) и почти не говори. Нямаме проблем с общуването понеже той много добре обяснява с знаци и движения но все пак на тази възраст би трябвало да говори . Често се смеем , че голямото ни дете не му дава думата Simple Smile , а и той проговори изведнъж на 1,11г. със словосъчетания. Поради тази причина до скоро не се притеснявах , но забелязах , че има проблем с изговарянето на определени букви(звуци) от там идва и малкият речников запас - мама, баба, тдатде, батде, Мони,Ани,Диди, там, ам , пис, да, не и няма -  и с това се изчерпват думите. Букви като - к, г , в , л , п и т.н. ни липсват тотално . Днес ми се стори , че произнесе някакъв звук от рода на "в" , но повече не го повтори.
Не знам дали е вече за притеснение това , че не проговаря и дори не прави словосъчетания дори и от малкото думи които знае ? Какво да го правя ? Да изчакам ли още малко време или да се обръщам към специалист на живо:) ?

За закъснялото проговаряне сме изписали почти роман в двете теми. Притеснителното при вас е употребата на жестове, които заместват думите. От тук страда мотиващията за използване на словесни символи като форма на общуване. Не трябва да отлагате, а да се консултирате по-бързо с логопед, които работи в ранна възраст до 3 години  bouquet

# 102
М-даааа ... погледнах около 25 стр. от предната тема и ми стана ясно , че звуците - "к" и "г" е трябвало да ги имаме доста отдавна , но колкото и да се опитваме когато има дума с тези букви синът ми просто ми се усмихва и ми казва - "няма" или"не" .  Понеже разбрах , че педиатър не може да ни даде направление(пишеше го в някой от постовете Simple Smile ) за логопед много моля за някаква насока към специалист . Големият ми син също има проблем , но той е с изговарянето на буквата "л" в думи като - лула(уа). Опитах се да му обясня къде седи езика при изговарянето , но имам чувството , че се притеснява и започва да прави всичко друго освен да ме наблюдава ... ха ха ха ... даже малкият започна да се плези и да вика - "Ла Ла Ла" докато  се упражняваме с баткото Simple Smile
Благодаря

# 103
Към училищата и детските градини би следвало да има логопед, които да работи с децата. За качество не знам дали може да се говори, но все е нещо като се има предвид, че ако родителите работят е невъзможно да се води дете три пъти седмично през работно време при специалиста. Освен ако шефа не е самата благотворителност.

# 104
Ние не ходим на детска градина , нито на ясла Sad и не мога да разчитам на това Sad ... та за това питам за някой към когото можете да ме насочите , за да го заведа в най- скоро време Simple Smile . Е баткото ходи на детска , но от там казаха , че чак когато стане на 5г. вече ще може да се говори за дефект в изговора на думите и в частност някой букви ... и чак тогава щели да го пратят на логопеда който работи при тях .

Общи условия

Активация на акаунт