За хората, които нямат срам

• 6 015
  • 82
  •   1
Отговори
Аз понякога се чудя дали не преценявам някои хора твърде крайно по отделни случки. Напоследък обаче няколко пъти се хващам да си задавам въпроса: възможно ли е човек изобщо да няма срам и как може да постъпи така, при положение че е толкова очевидно?

Ще дам няколко примера.

1. Жена с увреждане, придвижваща се с две патерици, разхожда куче на каишка. Покрай нея минава друга жена. Кучето започва да лае, а минувачката започва да крещи, че кучето не трябвало да лае. От една страна е права – не е приятно. От друга страна кучето е на каишка и не може да ѝ направи нищо. Как може да крещиш на човек, който очевидно е болен и трудно подвижен? Не е ли по-човешко поне да поговориш спокойно, да попиташ, да дадеш съвет или дори да предложиш помощ?
2. Познат на член от семейството е на гости. Друг член на семейството не го харесва госта по някаква причина. Гостът си забравя чантичка с документи и се обажда да я потърси. Чантичката „изчезнала“ и никой не знае къде е — което практически е невъзможно. Документите са прибрани, но не искат да му ги върнат и твърдят, че не ги намират.
3. Съсед непрекъснато се занимава с клюки и злослови срещу друг съсед.
4. Някой постъпва очевидно неправилно спрямо друг човек. Въпреки това има съюзници и съмишленици, които му намират оправдания. Самите оправдания са логически слаби или просто не са истина. И тук се чудя: могат ли думите сами по себе си да оправдаят много неправилни постъпки? Човек наистина ли вярва в това, или просто става дума за интерес, полза или лоялност?
Може ли срамът, доблестта, моралът и подобни ценности напълно да се изключат или реалността да се изкриви дотолкова, че да пасне на удобното обяснение? Може ли човек да живее спокойно, оправдавайки тежки постъпки с няколко плоски думи? Не се ли връща това по някакъв начин към него?

Последна редакция: пт, 29 май 2026, 03:48 от bella-ciao

# 1
  • София
Може, хората са злоради и понякога подкрепят вредители на инат, викат на черното бяло.

# 2
Ако забравя документи и не ми ги върнат,  бих се обърнала към полицията. Т.е., може и да не стане моето, но ще направя проблем. Няма да се хареса.
Човек постоянно прави избори спрямо вътрешния си компас. Околните си правят изводи на база на тези постъпки.

# 3
  • София
Липсата на чувство за срам е характерно за истински лошите хора, които психиатрията диагностицира с Клъстър Б разстройства на личността. От 20-тина години в световен мащаб мултидисциплинарни екипи проследяват психопатизирането на обществата, т.е. подобни характеристики започват да стават норма. Липса на срам, съвест, достойнство, незачитане на другите и влизане в манипулативни схеми, в които всяко зло е оправдано.
И не, не се връща към тези хора. Те нямат сетива, с които да усетят някакви последствия.

# 4
За повечето мога да намеря някакво обяснение, ако не извинение, освен за точка 2. Това е абсурдно и като наглост и като тъпота, защото няма начин да не дойдат съмнения. Просто даже не мога да повярвам, че някой ще скрие документите на друг, та чак подозирам вероятността да е като с Моше и сребърната лъжичка от вица...

# 5
Аз го отдавам на манталитета на българина.
Да крещим на всеки се приема за "Ще ти кажа аз на теб с кой си имаш работа"
А всъщност е грозна картинка, вследствие на невъзможност да се контролират емоциите, баналната емоционална интелигентност,  над която всеки трябва да работи.
Точка 2 е възможно най-просташката постъпка, отново някаква злоба и  удоволствие,  че на другия му е зле.
Не знам от робството ли е , от нищетата толкова години, но сме лош, злобен и  завистлив народ.

# 6
Две подобни случки се сещам.

1. Вървя си по улицата, разхождам кучето (на повод). Някакъв с кола ме спира и почва да ми обяснява как трябвало да го връзвам вкъщи защото било много лошо и щяло да прескочи оградата и да изяде неговото. Параноик някакъв, какво да ги правиш такива.

2. Живеех с приятеля ми, брат му и неговата приятелка (с която изобщо не се имахме). Една вечер ключовете ми изчезват, търсим ги навсякъде, няма ги. Започнахме да обсъждахме да сменим патрона и да извадим нови ключове за всички и изведнъж моите ключове се оказа че били в нейната чанта.

Наглеци всякакви. В крайна сметка човек трябва или да не им обръща внимание, или да ги натиска, за да не го натискат те.

# 7
Чантичката с документи да не си я е забравил човекът другаде? Щом и без това забравя документи, не е изключено да не са там. Не си представям за какво ще му крият документите.
Но иначе, зли хора има, тъпи хора има и не, не им се връща.

# 8
Roshelle, според мен точно това е — чувство за изкуствено превъзходство, контрол...

Ясно е, че има всякакви хора.

Въпросът е: наистина ли не могат да различат добро от зло? Наистина ли им е достатъчно някакво плоско и нелогично релативизиране за да си мислят че не е лошо? Или много добре знаят, че не постъпват правилно, но въпреки това го правят и живеят с него?

И отразява ли им се това лично? Как? Започват ли с времето все по-често да постъпват така?

# 9
И отразява ли им се това лично? Как? Започват ли с времето все по-често да постъпват така?
Възможно е, напр. под формата на паник атаки. Също така, с времето околните се отдръпват и остават сами, от което се оплакват, защото винаги е "виновен" някой друг.

# 10
Как пък измихлихте, че получават паник атаки? Те са по скоро за емоционалните хора.
Бескрупулните темерути нямат съвест.

# 11
Аз точно това не мога да разбера. Безчувствени темерути ли са или са лесно релативиращи. Има разлика. Едните ги смятам за лесно нагаждащи се, другите за лоши. Но исках да разбера дали аз не съдя неправилно, твърде леко. Дали доблест е вече някаква старомодна дума изгубила значение ?

# 12
Бела, от една случка трудно се преценява.

# 13
Да. Не е една. Обаче има и разлики в характери. Кога човек преценява грешно по себе си. Кога него го преценяват грешно. Кога нещо е наистина лошо и кога е от невнимание и кога е от неразбиране или от леко релативиране.
Много е сложно с хората.
Сложно е да е сигурен човек в преценката на другите.
А се налага ежедневно.
И преценката на реакциите.
В този форум има толкова теми - за колежки, за роднини, за непознати, за продавачи , за службите и общините , за лекари ... И се искат съвети непрестанно и всеки излага своята история.
Всички дават съвети . Дали са правилни ?

# 14
  • Пловдив
2. Познат на член от семейството е на гости. Друг член на семейството не го харесва госта по някаква причина. Гостът си забравя чантичка с документи и се обажда да я потърси. Чантичката „изчезнала“ и никой не знае къде е — което практически е невъзможно. Документите са прибрани, но не искат да му ги върнат и твърдят, че не ги намират.
Това според мен само някой с психопатия или старчески изменения може да го направи.

_____

Да, нерядко хората вярват (така предполагам, мисли не мога да чета) в неща, които за друг са глупави, неубедителни, изсмукани от пръстите.

_____

Цитат
Не знам от робството ли е , от нищетата толкова години, но сме лош, злобен и  завистлив народ.
Ще е добре да престанете да приписвате особеностите си на целия народ. Знам, че общ грях е половин грях, ама - не е общ, ваш си е.

_____

Случката с кучето ми напомня друга от градска група. Запис от камера, на която възрастна жена се разминава на алея с мъж с куче на каишка. Кучето отива да души жената (не я хапе), тя се стряска, дърпа се настрани, спъва се и пада, не знам дали не е казала някоя злостна дума на мъжа, или той си е гадняр, но той я подминава с кучето като малка гара, без да и помогне да стане. Не съм сигурна дали беше там, но май пишеше, че жената е с травма на ръката в резултат.
Отдолу мненията здраво се бяха разделили, както обикновено става, на (схематично) "как не и помогна тоя изрод" и "да, бе, ще и помага, тя му е напсувала кученцето, пък то, милото, само я души". Не знам дали е имало звук в клипа, аз бях на място, където по принцип не можех да пусна звук.
Та предполагам, че и тук така биха се разделили мненията, а не е изключено и минувачката да се окаже в ролята на възрастната, плашеща се от кучета жена от "моя" клип, а жената с патериците - на мъжа. Wink
Казвам "може да се окаже", не "оказало се е".

Последна редакция: пт, 29 май 2026, 13:20 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт