Какво НЕ ви е харесало на нечия сватба?

• 14 826
  • 420
  •   1
Отговори
# 390
  • Beyond the stars
То процесът винаги е двустранен, а липсата на базово възпитание е масова. Изречението за обувката може да се каже по 10 начина, така че да не обиди никого.
Апропо, в Mille Bridal ни предложиха кафе, и чай, и вода, и бонбон, че и цвете ни подариха (освен на булката).
При правилна организация на пространството не е проблем, но не считам, че е задължение на персонала, нито бих го изисквала, все пак е магазин за рокли, не сладкарница.
Шампанско сме виждали по филмите, ако някой е избирал рокля в чужбина, може да сподели Blush

# 391
Аз затова написах "съвременните сватби" и вероятно като някоя бабичка звуча, но наистина се чудя кога и как се настани в сферата на услугите това негативно отношение и "ценоразпис" на всяка стъпка.
Не зная как е в чужбина, но в България не винаги е било така.
Моята сватба беше в луксозно за времето си заведение, писах за управител ката. С такъв ентусиазъм ни предлагаше меню, вкл и по-евтино от това, което ние избирахме, защото просто е по-интересно.
Внесохме си само вино (твърд алкохол си поръчах е от заведението), без да платим и една стотинка за чаши, за сервиране, за каквото и да е.
Торта имахме избор откъде да поръчаме, но и от друго място да беше, пак нямаше да има такса(а няколко години по-късно за р. д. на детето на други места, също не са искали такса, само сертификат)
По мое време нямаше арки и тн, но заведението имаше хубава тераса към морето, там си правихме снимки и част от видеозаснемане, никой не е казал "ама за терасата-такса", не са го и помислили.
С Д. Дж. имахме уговорка за плащане на над определеното време, но не ни е препирал "на секундата".
Но най-интересно-сватбата беше дневна, в хотелски комплекс месец преди сезона. Горе, долу се очакваше към 17-18ч да приключи. Обаче някои от гостите се заседяха, в един момент много внимателно един сервитьор попита може ли да събере всичко на една маса, разчистиха наоколо събраха на нашата маса бутилки с вино и тъй като д Дж вече си отиде, пуснаха лека, приятна музика и така... да 23ч. С мъжа ми после се шегувахме, че по наше време имало дневни сватби, имало вечерни, а нашата била"денонощна".

Още нямаше мода на агенции, както и пищни украси, но на нашата маса имаше украса от свежи цветя, също безплатно. На другите маси вече не помня, но също изглежда ха празнично.
За стаята, в която останахме да нощуване, заплатихме толкова, колкото и за обикновени туристи. Но като се прибрахме, в стаята имаше огромна купа екзотични и сезонни плодове.
Нямаше детски менюта(по наша преценка), но това което си поръчах децата, беше топло, прясно и бързо приготвено.

Далече съм от мисълта, че всички "екстри" са били едва ли не "благотворителност", със сигурност са влизали в куверта(да допълня, че и кувертите като брой можехме да уточним два дни преди събитието), но някак наистина оставаш с чувството, че си, желан гост. А не да се дебне сакън, как да изкарат още лев, два.

И друго, извън темата за сватбите, когато бях абитуриентка във време без фритюрници, еърфрайери и какви ли не техники, на масата на бала ни имаше пресни салати, стекове, пържени картофки, шампанско и още не помня какво.
Синът ми беше абитуриент преди две години, в изискано заведение-късчета месо с картофено пюре! И три топки бъркоч, вместо салата, с 50цр ракия и една минерална вода. В 21век!
Пиша всичко това, защото се питам, къде изчезнаха добрите практики в българския туризъм, в сферата на услугите. Много заведения ли станаха, лакомията ли е ненадминат, светът ли е по-меркснтилен като цяло. Печалбата си е печалба, но винаги я е имало. България е била винаги емблематичен пример за туризъм, а в момента е плачевна картина.

# 392
Преди години си бях харесала едно място за евентуална бъдеща сватба, още непопулярно, и сега гледам в сайта им - явно е станало популярно и са вкарали супер много изисквания - вечерната сватба е до 11 часа, след това 150 евро на час - мястото се намира отделено в гората и хубавото му е точно, че може да се шуми до късно. 500евро такса за пренареждане на местата в салона??? - а то всеки би пренаредил все пак; 10евро е таксата бушон, задължително резервиране на цялата хотелска за 2! нощувки при уикендни сватби. Направи ми впечатление, че не предлагат рязане на тортата - не знам кой тогава я реже.
Сметнах го за сватба от 60 човека мястото излиза 14 000 евро като това включва куверта, нощувка за 30 възрастни там, welcome drink, удължаване на времето до 2, арка и кът за изнесен ритуал (които сигурно са еднакви за всички). Скъпичко и написано с не особено приятен тон.

# 393
...Шампанско сме виждали по филмите, ако някой е избирал рокля в чужбина, може да сподели Blush

Била съм 2 пъти в Германия и беше трагедия, но страната е известна с клиентът НЕ е прав, и customer service е под нулата.
На едното място ни забраниха да правим снимки. Така и не разбрах защо - може би смятат, че ще намериш роклята по-евтино някъде?! Но беше безумно, понеже булката беше чужденка, и искаше да прати снимки на майка си.

Друг път съм била в Испания, беше някаква популярна марка, Проновиас може би. Като по филмите, имаш малък подиум, и шампанско имаше. Не е толкова трудно. Grin

# 394
Много зависи от бутика, в Германия съм била в бутик, където ни предложиха, кафе, шампанско, вода и пробата беше безплатна, а персонала много мил. Цените варираха, започваха от 800евро и така до нз 5к.
В България, в София на някой места имаше вода и кафе, част от персонала беше мил и компетентен, но имаше и липса на компетентност и прекалено пробутване..  

Повече ме възмути отношение на ресторантьори, видеографи, някой мъже особено над 50 годишните не им понася, когато жена им каже точно, какво и как иска, и почват да се държат мега надменно и да се перчат, и споменават годините в бранша и т.н... Да, но аз плащам, съответно нещата трябва да са както аз искам, а не както Петко е решил, че му е по-лесно. И най-смешното е, че аз се държа учтиво и тактично, задавам въпрос и те супер рязко отговарят...

Другото, което ме дразни е, че масово няма достатъчно отзиви или фирми регистрирани в Google, където да ги оцениш, масово Фото, Видео и Диджей показват оценки само от личния си сайт, които не винаги представляват реалността.

# 395
за бутиците-не помня имало ли е кафе, но пробите някога бяха безплатни и без часове. В пробната имаше обувки, сухи и мокри кърпи, все пак, ако обиколиш няколко магазина, няма да ти е толкова свежо тялото. Аз си спомням, че много дълго избирах и когато най-после избрах, собственичката ми каза:"Добре, нека да е тази рокля. Но все пак, това е важен ден, ето само още две, три, които ви предлагам да облече те, да се видите как ви стоят" Изключително отношение.

Същевременно, по друг повод избирам цветя, но за приятелка с много артистичен, вкус. Докато избирам и обмислям, продавачът" Ама вие все едно кола избирате ". Благодарих и казах довиждане, като се преместих при съседния продавач.Оня зяпна.

Въобще, много съществено е не само какво се предлага, но и как се предлага.

# 396
Според мен, докато клиентите все пак купуват услугите, ще продължат да си се държат арогантно и да си гледат само изгодата. Ако днес 6 човека им кажат "довиждане" и не се върнат повече, утре още 5-6, ще почнат да сменят тактиката. Според мен в България все още е ниско нивото на обслужване по вина изцяло на клиентите. Защото негодуват, карат се с персонала даже, но все пак остават и плащат. Ми що да не ги изтърпят, да им теглят една, ама са им взели парите. Изкарват си го даже и на следващите, ама и на тях взимат парите. Ами така ще е. Мъжът ми е чужденец и знам той и семейството му как процедират - в някой магазин или ресторант нещо не им допада - край, повече там не се връщат. Съвсем друго е отношението - клиентът е прав, никой не си позволява простотии и няма никакви скандали, просто знаят, че най-важното е не само да задържат клиента, но и да го накарат да се върне.

# 397
Понякога не се усещат хората като почнат да се чудят колко време минава и как става опашка от други клиенти. Като чакаща на такава не веднъж ще кажа, че е много дразнещо. Така че понякога е добре да загубиш един по-претенциозен клиент, за да задържиш други двама. Едно е просто да си разглеждаш и да има кой през това време да обслужва другите. Друго е да блокираш работата в магазина.
В България отношението е зле и от двете страни. И от продавач, и от клиент. Масово в магазините се нарежда: "Дай ми това! Искам това!" В САЩ влизам в супермаркет. Един единствен път забравих да кажа "моля" като си поръчвах нещо от витрината. Жената така ме изгледа и с такова нежелание ми го даде, че се чудех какво става, докато се усетя как съм си поръчала. Там задължително молиш и благодариш винаги, когато те обслужват, а не е като в БГ, просто да си поръчаш. Реално от добро възпитание би трябвало навсякъде да е така.

# 398
Понякога не се усещат хората като почнат да се чудят колко време минава и как става опашка от други клиенти. Като чакаща на такава не веднъж ще кажа, че е много дразнещо. Така че понякога е добре да загубиш един по-претенциозен клиент, за да задържиш други двама. Едно е просто да си разглеждаш и да има кой през това време да обслужва другите. Друго е да блокираш работата в магазина.
В България отношението е зле и от двете страни. И от продавач, и от клиент. Масово в магазините се нарежда: "Дай ми това! Искам това!" В САЩ влизам в супермаркет. Един единствен път забравих да кажа "моля" като си поръчвах нещо от витрината. Жената така ме изгледа и с такова нежелание ми го даде, че се чудех какво става, докато се усетя как съм си поръчала. Там задължително молиш и благодариш винаги, когато те обслужват, а не е като в БГ, просто да си поръчаш. Реално от добро възпитание би трябвало навсякъде да е така.

Ама нали все пак за сватбени услуги говорим? Не се формира опашка зад теб. Като отиваме за оглед на ресторант или хотел си има записан час в ненатоварено време. За диджей, фотограф няма опашки. В булчински салони също вече записват час. Въпросът е във възпитанието и в маниера на правене на бизнес. Някои хора се имат за големи чорбаджии и не се сещат, че доходът им го плащаме ние. Чудя се дали в случая на хотелиери и ресторантьори не е защото доходът им идва от другаде и ресторантът е само фасада...

# 399
В Испания, където съм била в големите магазини, когато мериш рокли по някога има фоайе за чакащи за кафе и чай, да кажем.
В повечето и вода не може да вкараш Simple Smile

Споменатата марка Pronovias, имат доста стриктни правила вътре ( с които съм абсолютно съгласна).

Освен че в повечето познати марки за рокли трябва да докажеш че сватбата е планирана, пробването на рокли се плаща. Ако си купиш рокля, платеното за пробите се смъква от цената на роклята.

Както споменах, не съм омъжена. Бях по магазини с приятелка Simple Smile

# 400
Еха, чак цяло фоайе с опашка! Още не съм на този етап, но предстои да се запозная и аз със ситуацията

# 401
Ставаше въпрос за примера с цветарския магазин. Но другото е валидно навсякъде. Ние им плащаме заплатите, а други хора плащат нашата. Това не значи, че някой ти е длъжен и че не трябва и от двете страни да има съобразяване и любезност. То си е просто възпитание всъщност. Ставала съм свидетел на хора с безкрайни претенции, които наистина смятат другите за слуги. Еми и аз да съм, няма да искам такъв клиент, независимо колко пари ще даде.

# 402
  • Beyond the stars

Освен че в повечето познати марки за рокли трябва да докажеш че сватбата е планирана, пробването на рокли се плаща. Ако си купиш рокля, платеното за пробите се смъква от цената на роклята.

Това е смехотворно, как доказваш планирана сватба Grinning Още малко медицинско свидетелство и пълни кръвни за проба на рокля.
Продават рокли, в крайна сметка, не космически совалки.

# 403
Била съм на проба за рокли в Англия (не бях аз булката). Запазваш си час, предполагам е платена услуга, имаше още една-две групи освен нас, но в различни кътчета на магазина, не сме си пречили по никакъв начин. Даже не ги виждахме. Предложиха ни шампанско/просеко, аз не исках и съответно ми предложиха и сервираха кафе. Бяхме си вътре при роклите, не във фоайето, но имаше масичка за напитките и места за сядане. Хората очакват, че си цивилизован човек и няма да разнасяш кафе при дрехите.

При проба със запазен час и консултации (не просто да влезеш и да пробваш като в нормален магазин) очаквам напитки, да. Мислех, че е стандартен пакет. Кога ще се научат нашите бизнеси, не знам. Англичаните със сигурност са си избили напитките ни от крайната цена, не са на загуба, но не те таксуват отделно за всичко като някакви мишкари и не ти остава гадно чувство на стиснатост и алчност.

# 404
Абсолютно същото се случва и в Сватбен център. Настаняват близките удобно на масичка със столчета. Предлагат напитки и един час ти се отделя персонално внимание.

Общи условия

Активация на акаунт