Термин септември 2026 - 3

• 17 063
  • 607
  •   2
Отговори
# 570
Нещо подобно и при мен. И следящото ме АГ и АГ от Фм ми казаха, че този размер е нормален за тази седмица, но и аз си вървя с къса шийка от началото между 29мм и 32мм, сега я мерят между 24мм-26мм /33+3гс/

Днес на ФМ в 33+3 и моята я измериха 23мм. АГ е спокоен нищо не изписа дори и магнезия не ми увеличи. Аз съм с по-къса шийка от самото начало, с първата бременност също имах скъсяване.
Зависи колко е скъсена, но изписват утрогестан и в по-късни седмици, да. При мен, като се установи в 31 седкица скъсяване - 23.5 от 31 и ми изписа + да ходя всяка седмица да я мерят.

За критична граница за маточна шийка е прието 25мм. Но след някаква седмица е нормално да започне да се скъсява постепенно и да се подготвя за наближаващото раждане, АГ-тата спират и да я мерят вече. С предната бременност в края на 38гс имах разкритие 1-1,5см и така си ходих до термина, даже 12 часа след изтичане на водите не можех да стигна пълно разкритие и ме засилиха с окситоцин, преносих с няколко часа хаха. Имайте предвид, че 37 седмици се води доносено бебето, а ако жената не знае кога е била овулацията може да е с ранна овулация, също така шийката се скъсява на принципа “две стъпки напред, една назад” - утре при замерване може да ти е 23мм, нищо, че днес е била 21мм. На мен веднъж ми я измериха 29мм, на следващия преглед беше 31мм. После пък я измериха 26мм, а по-следващия пак 31мм. Важното е да се следи. Не съм сигурна дали АГ би изписала прогестерон в 32гс? Трябва мнението на ФМ специалист и допълнително измерване.

# 571
Момичета, да ви питам - едва ли има пряка връзка с бременността, но от близо два месеца насам, много ми заглъхват ушите и не знам как да се справям. Преди се случваше предимно като съм в колата, мислех, че някак си налягането влияе, но напоследък и вкъщи ми  се случва. Много е дискомфортно и никак не минава, какви ли не трикове правих… минава, но от само себе си, понякога по цял ден съм така.
Някой с наблюдения и върху това? 😕
Свързано е със задържането на течности и оток на лигавиците, включително около Евстахиевата тръба и от там усещането за заглъхнали уши. Аз по принцип си имам проблем с ушите, но забелязвам, че сега малко по-често трябва да си ги “изпуквам” иначе има едно леко бучене. Ако много те притеснява, най-добре да те види УНГ и да ти погледне ушите Simple Smile

Как сте с коластрата? При мен почти няма и следа от нея. Ако си стисна зърното, може и да се появи една бегла капчица. Понеже не разбирам много и не съм наясно, предполагам това не означава категорично, че няма да имам много кърма?

# 572
Момичета, да ви питам - едва ли има пряка връзка с бременността, но от близо два месеца насам, много ми заглъхват ушите и не знам как да се справям. Преди се случваше предимно като съм в колата, мислех, че някак си налягането влияе, но напоследък и вкъщи ми  се случва. Много е дискомфортно и никак не минава, какви ли не трикове правих… минава, но от само себе си, понякога по цял ден съм така.
Някой с наблюдения и върху това? 😕
Свързано е със задържането на течности и оток на лигавиците, включително около Евстахиевата тръба и от там усещането за заглъхнали уши. Аз по принцип си имам проблем с ушите, но забелязвам, че сега малко по-често трябва да си ги “изпуквам” иначе има едно леко бучене. Ако много те притеснява, най-добре да те види УНГ и да ти погледне ушите Simple Smile

Как сте с коластрата? При мен почти няма и следа от нея. Ако си стисна зърното, може и да се появи една бегла капчица. Понеже не разбирам много и не съм наясно, предполагам това не означава категорично, че няма да имам много кърма?
Аз не съм пробвала още да вадя, но мисля, че ми е и рано (31г.с.). Забелязвам само едни бели неща на зърната си и като ги почистя пак се появяват. Мисля по-нататък да се опитам да събера малко и да замразя. Вчера бях на обучение по кърмене и ни показаха как се цеди на ръка, само не знам в какво да я съхранявам.

# 573
Пагане, наличието/отсъствието на коластра преди раждане не е показателно за кърменето после. Може да нямате коластра и да имате много кърма. Не са свързани.

An_doneva , за съхранението на коластра има малки контейнерчета. Аз лично съм използвала само пликовете на Чико и на лансилох, но за кърма, коластра не съм съхранявала предното раждане.

# 574
Защо е това предварително цедене на гърдите. Най-добре когато бебето се роди да се сложи на гърда и естествено да си засуче, ако ли не чак тогава да се цеди и стимулира.  Ще си докарате само проблеми с това цедене отсега.

# 575
На нас тук не ни препоръчват изобщо да пипаме зърната преди навършване на 36-37 седмица, защото можело да предизвика контракции и преждевременно раждане. Ако имаме и държим да съберем няколко милилитра коластра може да го направим след този период и в предназначени за това едни малки спринцовчици.

# 576
На мен също ми е “забранено” да си пипам зърна/гърди преди 36-37гс.

# 577
+1, на мен също ми казаха, че не трябва, както и корема не трябва особено. Казано ми е само за къпане, мазане и толкоз.

# 578
Аз утре влизам в 34 г.с. и до момента не съм имала капки коластра изобщо, надявам се наистина да не е свързано с липсата на кърма след раждането. Следящата не ми е казвала нищо, но и нямам намерение изобщо да си пипам зърната и гърдите преди да се роди бебето.

# 579
  • София
Абсолютно не е свързано. Миналата бременност (а и тази) нямах коластра преди да родя.  Кърмих 1.5 година, като 6 месеца ексклузивно.

# 580
Защо е това предварително цедене на гърдите. Най-добре когато бебето се роди да се сложи на гърда и естествено да си засуче, ако ли не чак тогава да се цеди и стимулира.  Ще си докарате само проблеми с това цедене отсега.
Идеята е да се събере коластра, тъй като е изключително силен имуностимулатор, за да се дава на бебето, когато има нужда (например като е болно). Може да се събира в последните 1-2 седмици преди термина без проблем, преди това не е препоръчително, както и Мера е споменала.

# 581
На нас тук не ни препоръчват изобщо да пипаме зърната преди навършване на 36-37 седмица, защото можело да предизвика контракции и преждевременно раждане. Ако имаме и държим да съберем няколко милилитра коластра може да го направим след този период и в предназначени за това едни малки спринцовчици.
Вчера бях на една консултация по кърмене и точно това ни казаха. Може след 36,37 седмица, ако се получат контракции - да се спре веднага. Ако са ни забранени сексуални контакти или са ни казали да лежим /или някакви такива подобни съображения и забрани на проследяващ/- да не го правим изобщо. Мен това ме интересуваше, защото така или иначе доста ми тече и зацапва през вечерта още от 20 седмица, и мисля да се опитам в 37 седмица да изкарам нещичко. Четох за ползите при коластрата. Също така едното ми зърно е плоско, и консултанта по кърмене ми каза, че подобно стимулиране би подпомогнало изпъкването на зърното после за по - добро засукване от бебенцето. Посъветваха ни обаче да не прави стимулацията с помпа, а ръчно и после да си го складираме в спринцовка. Във фризер може да стои до 6 месеца.

# 582
Здравейте, искам да попитам кога става избора и записването на бебето при педиатър? Има ли майки от София с препоръки да добър педиатър с когото да има лесна връзка?
Също така мислите ли да съхраните стволови клетки?

# 583
Здравейте, искам да попитам кога става избора и записването на бебето при педиатър? Има ли майки от София с препоръки да добър педиатър с когото да има лесна връзка?
Аз говорих в началото на 7ми месец с личен лекар ( педиатър), дали ще приеме нов пациент ( по препоръка на моята лична) Докторът се съгласи и каза да му звънна в деня на изписването да се уговорим за среща ( ще дойде в дома ни) и тогава ще ми обясни какви документи ще трябва да му представя.
От Варна съм и няма как да дам съвет за София...
Преди няколко дни подписахме договор за съхранение на стволови клетки към Future health (Афродита). Четох,четох и решихме да им се доверим.

# 584
Началото на юни говорих с личния лекар (педиатър) на мен и дъщеря ми. Уговорихме се когато бебето се роди да се чуем.

Общи условия

Активация на акаунт