Почистване без силни препарати

• 572
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

Не намерих скорошна такава тема, тъй че си позволявам да създам нова.
В момента сме в дълъг процес на местене от един апартамент в друг. Аз лично имам някакви ОКР-та на тема почистване и преди да се изнесем от стария ми апартамент буквално се надишах около 10 дни с всякакви препарати, вкл. хлор (Доместос, Сано), а бях с хрема и си докарах проблем с кожата на лицето, устните и лигавицата на устата, гърлото. В новият ни апартамент съм се опитала да чистя минимално с препарати, но понеже там е много мръсно след всички майстори (викахме фирма за основно почистване, но се наложи и след нея да идват майстори). Пък и самото пренасяне на вещи също внася мръсотия.
Проблемите ми с лицето и т.н. не са отшумели, затова абсурд да продължавам да чистя така, пък и съм след операция на сливици, прясна, прясна. В момента обитавам дивана на нашите, докато се възстановя, но след някоя и друга седмица ще трябва да се върна и да чистя пак.
Въпросът ми е за някакви хакове за почистване без силни препарати. Имам парочистачка, но винаги съм смятала, че кой знае каква работа не върши. Далеч не е като по рекламите, фиу, фиу и мръсотията се изпарява. За инфо - имам Karcher, мисля, че моделът се води SC3, с много приставки е, но… нещо не ми се струва надеждно достатъчно. За мека мебел е топ, за под не смея, че сме с естествен паркет почти навсякъде.
Та - с какво мога да заменя поне част от препаратите, без оцет, че мъжът ми мрази миризмата и ще ме убие, ако чистя с такова нещо.
Със сигурност не искам да ползвам никакви спрейове, защото именно от тях ми става много зле. Силни миризми - също.
Досега открих, че не е страшна драма да чистя някакви неща, които се мият, с препарат за съдове, чудя се дали ще е достатъчно ефективен за баня. WC-то?
За мебели - взела съм си някакъв био ала-бала препарат, който се разваря във вода, за дърво е, става, ако сложа малко.
Но ето - обезмаслител? Препарат за стъкла?
Изобщо - може да ми дадете някакви идеи, ще съм благодарна.
Иначе - аз вкъщи имам отделни препарати за всичко, така съм свикнала да чистя и сега ми е… Добре, ОКР-то ми плаче, но повече ми плачат раздразнените лигавици. Че като ме оперираха на фона на тази глупост, дето една Монк-патка като мен си сътвори, направо си е за плач…

# 1
За баня мога да препоръчам Циф, не мирише. За миене на стъкла- вместо спрей за прозорци, може да се разтвори веро за съдове във вода и с гъба да се намажат прозорците, на практика се измиват (щом може да измие мазна чаша примерно, защо да не става за прозорец? )

# 2
Според мен малко сте подценила колко агресивни могат да бъдат някои препарати. След 10 дни чистене с хлор, Доместос, Сано и при положение, че сте била с хрема и после сте минала през операция, изобщо не се учудвам, че лигавиците ви са се раздразнили.

Аз бих оставила настрана идеята, че за всяка повърхност е нужен отделен препарат. Маркетингът ни е убедил, че трябва да имаме по един за под, баня, кухня, стъкла, мебели, плотове и какво ли още не, а реално за голяма част от дома е достатъчен един нежен почистващ препарат и микрофибърна кърпа.

Препаратът за съдове всъщност е доста подценен. Справя се добре с мазнини, не мирише силно и обикновено дразни много по-малко от обезмаслителите. За баня също може да свърши работа, особено ако замърсяването не е сериозно натрупвано с години.

За стъклата бих пробвала само вода и качествена микрофибърна кърпа. Често проблемът не е липсата на препарат, а неподходящата кърпа.

Парочистачката също бих използвала повече. Няма да направи чудеса, но точно когато човек не понася химия, тя е едно от най-разумните решения.

Иначе най-големият ми съвет е да си дадете почивка. Апартамент след ремонт е бездънна яма за чистене. Колкото и да чистите, след два дни пак ще намерите прах някъде. Ако в момента здравето ви страда, не бих гонила перфектна чистота. Достатъчно чисто е напълно достатъчно.

# 3
Препоръчвам хубава парочистачка, например Атлантис. С нашата чистим навсякъде - хол, кухня, баня и съм свела употребата на агресивни препарати до минимум.

# 4
Вместо оцета, който мъжа ти не понася, може да се ползва лимонена киселина. Дори е много по-ефективна.
За прозорците - алкохол. Аз имам някакви стари ужасни ракии, дето не стават за пиене и ползвам тях. Но съм чувала, че с евтина водка също става. И с веро си става, но за прозорците е важно с какъв парцал/перо се третират. Най-добре стават със вестник или амбалажна хартия.
Сода бикарбонат, боракс също са добри варианти, зависи какво трябва да се чисти и от какво.

# 5
# 6
От години не ползвам подобни агресивни препарати като Даместос и подобни, нито пък обезмаслител е влизал у дома.
Препоръчвам да намериш препарат с масло от портокал, за предпочитане концентрат и да го разреждаш.
Такъв например https://biokilera.com/bg/bio-universalen-preparat-za-pochistvane … portoka/p800.html
Линкът е произволен, само за пример.
Ако не намериш, може да разгледаш препаратите на Frosch както горе са писали. Имат най-различни, безвредни с натурални съставки.
За чистене на баня може да се ползва оцет, може сода. Също мирише неприятно е да се надишаш пак не е ок, но е напълно естествено средство. В ДМ например имат също на тяхната марка.
Прозорци чистя с разтвор на топла вода, малко веро и спирт (спирт отново на Frosch) идеално почиства мазнини, полени.
Ако ми трябва някакъв препарат да изтъркам нещо, например нещо загоряло или силно замърсено ползам пастата на Dr.Beckmann (Putzstein).
При чистене ползвам само микрофибърни кърпи, за стъклата пак микрофибър, но за стъкло.
Нямам парочистачка, но обимслям да си взема нещо малко. Не знам защо си мислиш, че не върши работа. При условие, че с гореща пара се прави дезинфекция, значи действие има.
Като цяло не вземай препарати с пулверизатор (спрей-помпа), защото товапе най-вредното - да вдишваш аерозолите. Разтваряй си течни препарати, ползвай пасти.

# 7
  • София
Плочките в банята мия с магическа гъба и вода. С препарат не успявам да почистя така добре. Прозорците само с вода минавам два-три пъти и излъсквам с вестник. Има и разни мокри кърпи за различни повърхности. Вършат работа.

# 8
  • София
Отваряте Зоята и там има достатъчно препарати, които не са на основата на Доместос и другите по магазините. И да, чистят точно толкова добре колкото и тези, който могат да те отровят докато чистиш.

Общи условия

Активация на акаунт