Не намерих скорошна такава тема, тъй че си позволявам да създам нова.
В момента сме в дълъг процес на местене от един апартамент в друг. Аз лично имам някакви ОКР-та на тема почистване и преди да се изнесем от стария ми апартамент буквално се надишах около 10 дни с всякакви препарати, вкл. хлор (Доместос, Сано), а бях с хрема и си докарах проблем с кожата на лицето, устните и лигавицата на устата, гърлото. В новият ни апартамент съм се опитала да чистя минимално с препарати, но понеже там е много мръсно след всички майстори (викахме фирма за основно почистване, но се наложи и след нея да идват майстори). Пък и самото пренасяне на вещи също внася мръсотия.
Проблемите ми с лицето и т.н. не са отшумели, затова абсурд да продължавам да чистя така, пък и съм след операция на сливици, прясна, прясна. В момента обитавам дивана на нашите, докато се възстановя, но след някоя и друга седмица ще трябва да се върна и да чистя пак.
Въпросът ми е за някакви хакове за почистване без силни препарати. Имам парочистачка, но винаги съм смятала, че кой знае каква работа не върши. Далеч не е като по рекламите, фиу, фиу и мръсотията се изпарява. За инфо - имам Karcher, мисля, че моделът се води SC3, с много приставки е, но… нещо не ми се струва надеждно достатъчно. За мека мебел е топ, за под не смея, че сме с естествен паркет почти навсякъде.
Та - с какво мога да заменя поне част от препаратите, без оцет, че мъжът ми мрази миризмата и ще ме убие, ако чистя с такова нещо.
Със сигурност не искам да ползвам никакви спрейове, защото именно от тях ми става много зле. Силни миризми - също.
Досега открих, че не е страшна драма да чистя някакви неща, които се мият, с препарат за съдове, чудя се дали ще е достатъчно ефективен за баня. WC-то?
За мебели - взела съм си някакъв био ала-бала препарат, който се разваря във вода, за дърво е, става, ако сложа малко.
Но ето - обезмаслител? Препарат за стъкла?
Изобщо - може да ми дадете някакви идеи, ще съм благодарна.
Иначе - аз вкъщи имам отделни препарати за всичко, така съм свикнала да чистя и сега ми е… Добре, ОКР-то ми плаче, но повече ми плачат раздразнените лигавици. Че като ме оперираха на фона на тази глупост, дето една Монк-патка като мен си сътвори, направо си е за плач…