Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 20

• 4 887
  • 68
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Някъде назад някой беше питал за новите блокове в Триъгълника. Напоследък всеки ден минавам от там. Ами не е лошо мястото. Има метро, трамвай, супермаркет...

# 61
  • Варна
Сър Стивън Рънсиман е написал История на първото българско царство.

# 62
Скрит текст:
Здравейте! Обсъждано е във форума що-годе за Карпузица, но истински се чудя и не разбирам защо този квартал не е развит Sweat Smile и не знам дали има изобщо потенциал. Много си мечтая да си вземем имот в по-зелен квартал, малко "селски пейзаж" и Карпузица е доста чаровен в това отношение. Обаче ми изглежда наистина да няма почти нищо там, а и градският транспорт да не е достатъчен, и това ме притеснява, особено в бъдеще и с дете като отглеждаме. Обикаляхме по Елвия Челеби, Миле Попйорданов понеже там виждаме обяви.. ами то има едно магазинче нон стоп (и там цветарски магазин, зооцентър, Очна клиника,  но това са бонуси според мен, не базови нужди). На картата гледах, че популярна лаборатория в квартала няма, ДКЦ не виждам, нито частни клиники, пешеходно хубави супермаркети и ресторанти също. Не живеят ли достатъчно хора там, за да си има от големите вериги и основни обекти както в другите квартали? Не казвам да е презастроено, това е чарът на квартала, но например с Борово, което не е по-голямо по площ, разликата е от Исперих до Ню Йорк по обекти, транспорт и населеност Grinning Та просто това се чудя - защо Карпузица и Княжево се развиват с такива бавни темпове и са оставени малко като село/ вилна зона в сравнение с другите софийски квартали? И всъщност дали е толкова зле наистина или аз греша?

На цар Борис има самостоятелен Лидл, както и Била, която е в рамките на търговски парк с Техномаркет, дм и други. Вероятно не е удобен за пеш от другия край на квартала, но това се сещам за този район. Иначе генерално мисля че там имат проблем с ВиК инфраструктурата, така че проверявайте дали сградата е вързана към основната ВиК инфраструктура за мръсен канал или е на ями. Също така самият терен предполага по-трудно/скъпо строителство заради свлачища, наклон и др.

# 63
Княжево и Горна Баня (и въпросната Карпузица, която преди никога не е била известна като име, вероятно е махала на един от двата квартала) си си вилни зони. За интелигенцията и по-богатите хора по царско време.

Писала съм и преди - гледах документ за собственост на по-далечен роднина, който през 1914 г., като безимотен чиновник в Столична община, получава от общината незастроен имот "извън чертите на града" (както пишеше в документа) със задължението да построи еднофамилна къща до 5 (по спомен) години. След 5 години, вече построил къщата, тя е на улица и в регулация и той придобива и парцела под къщата за символична цена. Но през 1914 г. е "извън чертите на града" - ул. Абоба, срещу Пирогов. Laughing

А и от детските ми спомени с трамвай №5 от Пирогов някъде до Княжево (обръщалото с минералната вода под началната станция на лифта) сигурно половината сгради от двете страни на булеварда си бяха точно красиви вилни къщи на интелигенти и богаташи.

# 64
  • София
Ох, там е Кривата река - любимия ми квартал. Може пък някой ден да успея да се завърна там.

# 65
Разбирам, но аз по-скоро се чудя в днешно време защо не се развива районът. София се пука по шевовете от хора, строи се и се купува навсякъде и някакси тези квартали сякаш остават встрани от бума, което не разбирам на какво се дължи. Нима няма достатъчно хора за оборот на 2-3 супермаркета и 1 хубав ресторант? Всички ли пътуват с колите до Овча купел да пазаруват, къде им е личният лекар на карпузчани?  Не казвам, че трябва всичко да ти е под носа, но в София почти навсякъде си е така всъщност😀 Явно Карпузица и Княжево хич не са предпочитани и някакси и общината и бизнесите ги забравят, а пък са така симпатични на вид.. Толкова са близо до Овча купел, Бъкстон и други, които гъмжат от всичко. нНаистина съм объркана.

# 66
Карпузица е природна и все още тих квартал,но я налазиха инвеститорите.
Цените все още са усезаемо по-ниски в сравнение с близките квартали,но това ще се промени до 5-7 години

# 67
Всъщност започва строителство на голям комплекс точно до Околовръстното в Карпузица. Очният лекар на децата е в квартала, въпреки че живеем в Овча купел. Ходим често и в Ритейл-а. За лекари мисля, че има медицински център пак в близост до Околовръстното. Определено се развива кварталчето. Дано си остане с ниско застрояване.

# 68
А наясно ли сте колко е "голяма" Карпузица? От едната страна има Лидл, на Любляна от страната на Овча Купел - Фантастико и бъдещ Кауфланд. Това нещо дори не е квартал, то е местност и не знам защо изобщо го пишат квартал. Има автобус, има две чисто нови детски градини, какво повече да има?

Общи условия

Активация на акаунт