Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 20

• 4 960
  • 73
  •   6
Отговори
# 45
Кой ти каза, че Цариградско е само изход? Нещо си се объркала…

E, и вход е... не е само изход, наистина...
Няма как да се объркам, защото познавам София от .... няма да казвам от колко десетилетия... Laughing Отпреди Гугъл мапс...

# 46
не знаех, че имената на улиците са свързани с посоката. Много яко всъщност.

# 47
  • София
И аз така научих, че Козлодуй е до Сливен, щото се пресичат...

# 48
Не съм фен на нашия районен кмет, но явно косят редовно, тревата в градинки и паркчета е добре.

Много сме не-феновете. Особено втория мандат е тотал щета.

# 49
Мда, Ботевградско шосе - защото по него се отива към Ботевград.
Цариградско шосе - защото по него се отива към Цариград. Е, с изключение на времето, когато се отиваше към ...Ленин (така се казваше Цариградско през късния соц. Laughing).

Сегашният бул. Тодор Александров

Предполагам, че има и някакъв патриотичен подтекст в именуването на улиците, които носят имена на (бивши) български градове. Но има и ул. Владайска, и сега си е така, и води в Западна посока.

Exter, специално за теб Laughing
https://stara-sofia.blogspot.com/2022/08/

Скрит текст:
Понеже селяните не знаяли нито дума турски, почнали да преименуват на български улиците, които водили към селата и градовете, като тези, които водели към по-големите центрове, нарекли шосета, а към по-малките — улици. Така се явяват: Цариградско, Ломско, Орханийско шосе и др. също и Драгалевска, Боянска, Перловска и др. улици. В 1861 г. се основава Първата софийска българска община, под управлението на тогавашния учен Георги Михалкович, който бил учил във Виена и през негово време се явили и други улици с български имена. Преди освобождението София е имала следните улици с български имена, които с протокол № 1 от 16.I.1880 г. били преименувани така:

ШОСЕТА

Цариградско - Цар Освободител

Орханийско - Московска — Регентска

Самоковско - Граф Игнатиев

Ломско - Мария-Луиза

Кюстендилско - Бул. Македония и пр.

УЛИЦИ

Банска - Екзарх Йосиф

Берковска - Веслец

Боянска - Цар Асен — Д. Паренсов

Болярска - Гладстон

Бистришка - Ген. П. Д. Паренсов

Видинска - Св. Кирил и Методи

Врачанска - Цар Симеон

Гергьовска - Цар Калоян

Девическа - Лавеле

Драгалевска - Цар Крум

Дупнишка - Цар Борис

Златишка - Стара планина

Малашевска - Ботев

Перловска - Ангел Кънчев

Плевенска - Оборище

Урвишка - Стефан Караджа и др.

С други протоколи и тези били изменявани, догдето се дошло до днешните имена. Мислим, че Общината би трябвало да въстанови името на улица „Болярска“, която е била търпяна пет века от турците и е носила името на софийските боляри, които са строили манастири и са ги подържали и както е известно, навремето са били единствените разсадници на науката.

Скрит текст:
Преди да направят магистрала Тракия, дори първия лот до Пазарджик и Пловдив, към Бургас се излизаше по Ботевградско шосе и към Подбалканския път, който реално е най-кратък като километри. Магистрала Тракия до Пловдив беше ОК (още по бай Тошово време направена), ама след това си беше обикновен път и по-малкото време до Пловдив се компенсираше с по-дългия път от Пловдив до Бургас. После в един момент изоставиха май подръжката на Подбалканския път, за съжаление. И влаковете по тази линия са много по-малко отколкото през Пловдив.

И ето, който има желание, може да поразгледа и да почете. Въпреки че съм от София и доста неща за града съм научила още в семейството, не знам всичко, разбира се. Но обичам да си допълвам знанията. Този сайт (Стара София) е направо великолепен, и със снимките, и с информацията.

Няколко прелюбопитни снимки 
Много преди и преди.
Руски паметник, втората сграда отляво е сградата на болницата на Червения кръст, сега Пирогов. Отдясно, на мястото на къщичката, е паркингът на х-л Родина

И х-л Родина, 70-те години

https://www.stara-sofia.com/Scan1933.jpg

И още

И сега като се загледах в последната снимка, видях, че има симетрия и в разположението на високите ЕПК блокове по двойки сред панелните сгради.

Последна редакция: ср, 10 юни 2026, 15:46 от man_darin_ka

# 50
Не съм фен на нашия районен кмет, но явно косят редовно, тревата в градинки и паркчета е добре.

Много сме не-феновете. Особено втория мандат е тотал щета.
Това за Оборище ли става дума?

Днес загледах Заимов, понеже казах, че е окосено, а реално на едни места е, а на други не е. Не знам каква е била идеята на това избирателно косене.

# 51
  • София
Мерси, сега си отговарям на какво са кръстени бул. Брюксел и улиците  Вашингтон и Монтевидео Grinning

# 52
  • София
Кой ти каза, че Цариградско е само изход? Нещо си се объркала…

E, и вход е... не е само изход, наистина...
Няма как да се объркам, защото познавам София от .... няма да казвам от колко десетилетия... Laughing Отпреди Гугъл мапс...
Да де, защото е и двете..

# 53
Преди сме обсъждали, май горе-долу по време на Ковид локдаун-а - къде е географският център на София. Спрямо географския център на София, радиално са изходите от града в различните посоки. Заради това, че София е в котловина, от центъра на града (окръжността) радиално са изходите и те не са безброй много. Повечето кьошета в градовете са по 4 на кръстовище, но има няколко, макар и малко, които са с повече от 4 ъгъла.

Мерси, сега си отговарям на какво са кръстени бул. Брюксел и улиците  Вашингтон и Монтевидео Grinning

Ти сега ме хвърляш към друга тема, в която чета/пиша - "Думи, които излизат от употреба". Там съвсем наскоро обсъждахме един турцизъм - гьотферен, в превод "дупедавец".

Затова Брюксел и Монтевидео няма да ги коментирам. В зората на демокрацията, като тръгна преименуването на улиците, от СО бяха издали книжле със старите и новите имена. Имаше големи смешки - улица Х (с уж комунистическо име) преименувана на улица У. После станало ясно, че лицето Х не е съвсем комунист и затова улица Z я преименуват на улица Х (но първоначалната улица Х си остава улица У).
Затова ти пуснах и в скрит текст описание от съвременник на Освобождението за българските имена на улиците от турско време. Между другото, Орхание е сегашният Ботевград.

Понеже преди 1-2 седмици пак се заформи простотия с преименуване (паркът Заимов), на мен ми е дежа-вю. Веднъж парка вече го преименуваха, сега - пак. Пускам от Уикипедия, защото наистина е трудно да опишеш накратко духовната нищета на някои хора:
"През 1950-те, днешният бул. „Янко Сакъзов“ се казва бул. „Генерал Владимир Заимов“, а днешният бул. „Мадрид“ се казва бул. „Янко Сакъзов“.
През 1970-те, днешните „Янко Сакъзов“ и „Мадрид“ вече заедно се казват „бул. Вл. Заимов“."

И така - отмениха Владимир Заимов и го кръстиха Янко Сакъзов. Но се върна "царят" от Мадрид и как да го почетем - дайте да кръстим булевард на града, в който е живял много време.

А ако си ходил или чувал за бар "Ракета ракия бар", зад парка Заимов се намира, на локална уличка, може и да не знаеш как се казва уличката - Сър Стивън Рънсиман. Прочетох кой е този сър, историк със специализация история на Византия и Балканите, работил няколко години в американското посолство в София преди и по време на Втората световна война. Аз лично не съм чувала да е имал някакъв значим принос към българската история.

Скрит текст:
Преподавател-историк от СУ ни беше казвал, че е перверзия да сложат почти един до друг паметници на Никола Петков и Г.М.Димитров, предположи, че Никола Петков се върти в гроба от възмущение.

# 54
  • София
...А ако си ходил или чувал за бар "Ракета ракия бар", зад парка Заимов се намира...
Нямам си на идея за какво пишеш, от теб разбирам... Grinning

# 55
 "Ракета ракия бар", се помещава в стария малък куклен театър

# 56
"Ракета ракия бар", се помещава в стария малък куклен театър

На мястото на  старата "Варшава" е ми се струва.

# 57
  • София
Обратното, Варшава е на мястото на Ракия /Ракета/.
Не си падам по ракия, та ако може малко за историята на близкия скарабар, с рецептите плийс...

Последна редакция: чт, 11 юни 2026, 17:44 от Exter

# 58
вкусно е предлагат филии пържени в олио и червен пипер/още познати като- циганска или студентска баница

# 59
Здравейте! Обсъждано е във форума що-годе за Карпузица, но истински се чудя и не разбирам защо този квартал не е развит Sweat Smile и не знам дали има изобщо потенциал. Много си мечтая да си вземем имот в по-зелен квартал, малко "селски пейзаж" и Карпузица е доста чаровен в това отношение. Обаче ми изглежда наистина да няма почти нищо там, а и градският транспорт да не е достатъчен, и това ме притеснява, особено в бъдеще и с дете като отглеждаме. Обикаляхме по Елвия Челеби, Миле Попйорданов понеже там виждаме обяви.. ами то има едно магазинче нон стоп (и там цветарски магазин, зооцентър, Очна клиника,  но това са бонуси според мен, не базови нужди). На картата гледах, че популярна лаборатория в квартала няма, ДКЦ не виждам, нито частни клиники, пешеходно хубави супермаркети и ресторанти също. Не живеят ли достатъчно хора там, за да си има от големите вериги и основни обекти както в другите квартали? Не казвам да е презастроено, това е чарът на квартала, но например с Борово, което не е по-голямо по площ, разликата е от Исперих до Ню Йорк по обекти, транспорт и населеност Grinning Та просто това се чудя - защо Карпузица и Княжево се развиват с такива бавни темпове и са оставени малко като село/ вилна зона в сравнение с другите софийски квартали? И всъщност дали е толкова зле наистина или аз греша?

Общи условия

Активация на акаунт