Нашите цветя - тема 32

• 10 701
  • 392
  •   1
Отговори
# 360
Някой, ако го прави, може ли да снима и покаже какво ознава петичка?
Моите сакъзчета юни като ги садих ги боднах до тях в саксиите.
А иначе последните неуспешни от тази година са от пролетта, исусов венец и едно много красиво висящо цветенце суколент с "ц" май му започваше името. Бях го показала в темата и питах как се казва, вие ми казахте. Трябва да го намеря, запомня и потърся да си го купя.
Сега се сетих, че единственото нещо без корен, което се е вкоренило в саксии при мен са били резници от една хризантема. Миналата година пробвах за първи път, стана и тази пак опитах и пак се получи.
Едни зокумчета, мисля и тази седмица да ги оставя във вода и следващата да засадя. Едното коренче е със слаб корен още и заради него ще ги оставя, че ще бъдат в една саксия.

# 361
Резник на петичка е да отчеснеш по-млада клонка от по-голяма на мястото, от което се разклонява младата. Кършиш клонката за резника, от където е тръгнала. Там е по-удебелено и се образува нещо, подобно на петичка.
На това място има повече клетки, които правят калус, а от него излизат коренчета.

Тук успях да намеря рисунка на резник на петичка.
https://gradinskicentar.water.blog/2020/05/14/%D1%80%D0%B0%D0%B7 … 0%B8%D1%86%D0%B8/

За олеандрите - двата със силни корени можеш да ги засадиш вече. Другите два ги остави още да пуснат и те хубави корени.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 19:31 от Diorela

# 362
От години отглеждам мушката и сакъзи, имам и в момента десетки сандъчета на балкона. Никога по никое време не са се вкоренявали от ческа директно в почвата. Иначе някои ги имам от много години, подрязвам,прибирам и си живеят. Не ми се получава и това е

# 363
И аз съм пробвала поне 5-6 пъти. Засега имам едно, което даже даде нови листенца, но го гледам, че нещо се мъчи, така че ще го видим и него. Него съм го боднала април месец при друго мушкато. Вчера го наръсих и него с канела Joy
Заради всички несполучливи опити, реших да почета и да пробвам по нов начин - да е 24 часа на сухо място и после да бодна. Да видим.
Интересното е, че чета, че водата е фактор, а AI казва, че лесно загниват и да се внимава с водата. Съветът за новонасадена чепка, е да се полива, когато горната пръст е суха.

# 364
Момичета, аз вкоренявам мушкато успешно наесен. В малка саксийка или чашка, чепката директно в пръстта. Поливам като насадя, притискам добре, и после поливам чак когато започне да расте ново листенце. Важно е да са на светло и хладно, но не на студено. До пролетта са готови кичести растения, и започват да цъфтят много рано.
Със сакъзче не работи този начин.

# 365
Ето, и Вие внимавате с водата. 3 чепки кралско мушкато ги наводних от ежедневно поливане и разбира се - изгниха. Тая чепка е в малка саксия, но не е чашка и е на топло.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 20:34 от anmasu

# 366
  • Бургас
Ха, сложила съм зокуми да пуснат коренчета, но не съм орязала така листата....

# 367
А като останалите растения във вода пускат ли корени?
Аз си харесвам Розалиндата и
Paperbloom, ще опитам да си ги размножа.
Сега като започнахте да обсъждате размножаването им се сетих, че гледах една жена в Ютюб преди време.
https://youtu.be/RTKtiXKlA58?si=CSgSts2mW_xEjAY2
Много и е хубаво между другото, следващата година ще гледам да си намеря такива с шарени листа.
Не си спомням много клипа, ще я гледам пак като тръгна да размножавам. Сега е 40 градуса и не виждам смисъл само ще ги изхабя според мен, края на август началото на септември мисля да сложа или пролетта-началото на март. Но ми се иска да имам и резерва, евентуално, ако им се случи нещо зимата.

Зокума е само два корена, не са 4. И двата са бял цвят и затова ще са в една саксия, а може и да са еднакви и по цъфтеж. В един момент имах много саксии все с бели.
От тази тема се научих така да ги орязвам и много бързо пускат корени, само не помня кой ми даде този съвет.
  Тези май са на две седмици, не помня кога ги взех от нашите, ама май преди 2 седмици.
Сега ще режа един мои в саксия, тази година няма да цъфне и ще сложа и него във вода. Няма да му режа листата да видим ще има ли разлика за пускането на корени.
Аз ги показах, защото преди няколко страници им обсъждахме вкореняването.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 22:30 от Morkovelka99

# 368
Аз съхранявам старите корени мушкато извадено от саксията и окачено на пирон в мазето. Засаждам много рано в градината или в каксия. Избиват много чепки, които садя директно в саксия, фал не съм имала. Старото растение, ако го оставя се скъсва да цъфти

# 369
Според вас, какво е това на невена? Попитах Гпт, то ми каза, че е нимфа (бебе) на зелена дървеница (миризливка) и не е опасно за растенията. Но аз не мисля, че е това. Краката са като на скакалец, но е малко - под 5 мм. Няма крила и тялото и главата не са като на скакалец.

Виждам го от една седмица и расте. Симпатично е, ако не се налага, не искам да го пръскам.

# 370
Майка гледаше много мушката. Зимата ги вадеше и също в мазето ги окачаше на пирони нагоре с корените. Пролетта, чупеше от живите връхчета и ги вкореняваше. И така си ги подмладяваше всяка година.
На мен ми прави впечатление, че новите сортове, които сега продават, се вкореняват доста по-трудно от старите сортове, при които всико боднато в почва, пускаше корени.

karzz, на всички резни винаги се съкращават листа, да не дърпат излишно енергия, но да останат все пак малко листа, да фотосинтезират.

# 371
pppqqq, бебе богомолка е според мен. Полезно насекомо е.

# 372
Всеки си процедира както смята за добре. Аз чупя и слагам в сандъче. Най удачно то време е или есен или пролет. Поливат се през ден или когато почвата е суха. И аз имам цяла кофа със зокуми. Трябва да ги погледна.

# 373
Малко градински цветя от мен. Далиите вече набират енергия, а гладиолите едва започват да цъфтят. Да кажа как си уморих над 2/3 от миналогодишните гладиоли - извадих ги много късно през есента в по-влажно време, прибрах ги в мазето върху равна повърхност и ги покрих с някакъв картон. Напролет всички по-големи бяха мухлясали, оцелели бяха основно луковици бебета. Оставените в градината нямат проблем и си изкарват напролет и си цъфтят.

# 374
  • Пловдив
Сдобих се с Бенджамин, саксията е почти две на две педи, да добавя само почва или да пресадя в по-голяма и ще има ли трик да го поизправя малко?

На този Хлорофитум да слагам ли по-голяма саксия или само да подменя почвата? Розетките без "пръчките" ли да ги отделя и поставя във вода?

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 11:23 от Десиссслава

Общи условия

Активация на акаунт