идеи за сос за спагети ?

  • 30 192
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Враца
  • Мнения: 5 204
и плънки(ако изобщо плънка е подходящото название).
аз лично ги правя по следния начин:
прдодукти:
лук, олио, домати, гъби, кисели краставички, пакетче маги вълшебен вкус зеленчуци, месо(пилешко предварително сварено) или кайма

леко се запържва лука в мазнината, добавят се предварително сварените гъби, след това месото или каймата, запържват се и се добавят доматите. накрая добавам магито и киселите краставички.

споделете как ги приготвяте вие

# 1
  • Мнения: 4 324
Аз слагам и печени чушчици и патладжани и малко чесан (но много малко)
Само че аз използвам и пасатор - значи ако слагам месо - го запържвам отделно и го прибавям към запържените и пасирани зеленчуци. Така става по "гладък" соса и лично аз го предпочитам по този начин.  Simple Smile Много издребнявам сигурно  Embarassed

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Аз правя соса така:
запържвам лук, после слагам 500 гр. кайма(за цял пакет спегети), после сипвам един буркан домашно консервирани домати, ако има гъби слагам и тях, може и чушки, като се сгъстят доматите слагам сирене. Като подправка ползвам само босилек (напоследък го слагам на доста неща).
После обърквам соса и спагетите и като сипвам слагам отгоре настърган кашкавал.
Да ви е сладко.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 686
Аз пък след хиляди експерименти със спагетения сос, вече отдавна не го правя с месо. Ама никакво! Според мен, а и според мъжа ми, с кайма или с колбаси, соса става много тежък. Затова пък винаги използвам за основа соева кайма. С нея спагетите нямат вкус на постни, но пък са много леки. Ползвам соева кайма на "Витабел". За 1 пакет спагети, ползвам 1 чаена чаша от каймата. Соевата кайма се приготвя като ориза - 1 към 3. Във 3 чаени чаши вряща вода слагам 1 бульон (пилешки или телешки, за да мирише на месо, все пак), и накисвам соевата кайма. Оставям я да си се кисне и слагам спагетите да се варят. Когато са почти готови, отцеждам каймата и я слагам да се пържи в малко олио или масло. Като се запържи (потъмнее малко), слагам доматено пюре, малко майонеза и горчица, подправки, и за каквото друго за овкусяване се сетя (или имам в хладилника  Laughing ). Като поври малко слагам натрошено сирене, за да се сгъсти, и после при сервиране - насърган кашкавал.

Можете да пробвате соевата кайма и със своите рецепти. Мисля, че няма да съжалявате.

# 4
  • Мнения: 672
Цитат на: wa_wa
и плънки(ако изобщо плънка е подходящото название).
аз лично ги правя по следния начин:
прдодукти:
лук, олио, домати, гъби, кисели краставички, пакетче маги вълшебен вкус зеленчуци, месо(пилешко предварително сварено) или кайма

леко се запържва лука в мазнината, добавят се предварително сварените гъби, след това месото или каймата, запържват се и се добавят доматите. накрая добавам магито и киселите краставички.

споделете как ги приготвяте вие

Пробвай вместо домати да прибавиш сметана.Става хубав бял сос за спагети.Аз го харесвам и без спагетите:)Simple SmileSimple Smile

# 5
  • Мнения: X
Njakolko idei za  sos za spageti i ot men : /kolichestvata ne sa posocheni, zashtoto az ne gotvja s merki, ami spored broja na horata , suzjaljavam ako vi zatrudnjavam/

Bjal sos
 Tsedeno ili mnogo gusto kiselo mljako se oburkva zaedno s majoneza /suotnoshenieto e 1:1 ili 2:1, po zjelanie/ , v smesta se slagat narjazani na sitno zeleni podpravki, cheren piper i njakolko skilidki chesun, narjazani na mnogo sitno. Otdelno v spagetite mozje da se slozji i nasturgan kashkaval i shunka na kubcheta.

Guben sos :
Zadushavat se gubi pechurki narjazani na sitno v maznina /az iapolzvam smes ot olio i maslo /, kato poomeknat se slaga  1 chasa bjalo bino, cheren piper i bosilek. Nakraja 2-3 golemi luzjitsi zakvasena smetana, oburkva se i se svalja ot ogunja. Mozje zaedno s gubite da se zapurzji i pileshko meso ili pushena shunka na sitno.

Domaten sos s kajma
Zapurzjva  se kajmata v maznina, zaedno s edna glava sitno narjazan kromid, sol i cheren piper. Kato e gotova , se slagat nasturgani presni domati, ili domati ot konserva narjazani na sitno. Kogato izvri vodata na domatite i sosa se posgusti, se slagat zeleni podpravki - chubritsa ili bosilek. Kogato sosa e veche gotov, se slaga mnogo bjalo sirene natrosheno na sitno, i 20 cherni maslini, narjazani na sitno. vednaga se svalja ot kotlona i se burka. Sireneto trjabva da se useshta, a ne da se e razpadnalo v sosa.

Zapecheni spageti :
Spagetite se svarjavat mnogo leko- samo da poomeknat munichko. Izsipvat se v dulboka tava. Pravi se smes ot narjazan na sitno kolbas, ili njakakvo svareno meso, narjazani na sitno domati, njakolko narjazani na sitno gubi, sirene, podpravki. Smesta se razpreelja ravnomerno varhu spagetite. Otgore se slagat njakolko malki buchki maslo, i se peche vav furna do gotovnost na produkite /ne poveche ot 30 min./  5 minuti predi izvazjdane na tavata se porusva obilno s nasturgan kashkaval i se vrashta vav furnata.

Da vi e sladko !

# 6
Здравейте!

Искам да споделя с Вас една рецепта за сос за спагети, която много обичам, а и е доста лесна за изпълнение.

Продукти:
1 майонеза 'Краси'
2-3 с.л. кисело мляко(може и малко повече)
1/2 буркан кисели краставички
1/2 буркан марината от краставичките
6-7 с.л. кетчуп
черен пипер на вкус, индийско орехче на вкус, чубрица на вкус

Разбърквате майонезата с киселото мляко и кетчупа, прибавяте нарязаните на ситно краставички. Разбърквате добре. Разреждате с 1/2 буркан от марината на краставичките. Внимавайте - желателно е да не става много рядко! Прибавяте подправките и отново разбърквате.
Преди да залеете сварените вече спагети, можете да добавите мек колбас по избор. Накрая поръсете с кашкавал.

Приятен апетит!

# 7
  • MUC
  • Мнения: 571
Песто
(Pesto Genovese)

 1 голяма връзка босилек
 50гр. Пармезан
 125 мл. зехтин
 3 скилидки чесън
 50гр. кашу или  ядки от борови шишарки
 евентуално щипка сол и черен пипер

Всички продукти освен зехтина се пюрират. След това се прибавя на тънка струя зехтина, като се разбърква докато сместа  получи пастообразна конзистенция.

На една порция спагети е достатьчна 1 с. л. от пестото.  Поръсва се допълнително  с прясно настърган пармезан на вкус

# 8
запържваш шунка.гъби;добавяш сметана и накрая кашкавал отгоре

# 9
  • In transit
  • Мнения: 11 818
запържваш шунка.гъби;добавяш сметана и накрая кашкавал отгоре

Това е сос "Карбонара" само, че аз задушавам 500 грама гъби, добавям 300 гр.шунка, малко риган. Отделно разбивам 2 яйца със 400 грама заквасена сметана и 200 гр. настърган кашкавал. Изсипвам го при гъбите и разбърквам. Simple Smile

# 10
  • Мнения: 256
Чакайте и аз да кажа!
 Предварително сварените спагети слагам в йената. В тиган запържвам глава лук +3 кремвирша +1 буркан печени чушки(нарязани на дребно).Слагам тази смес при спагетите и добавям 1-2 яйца,5-6 с.л доматен сок и обърквам добре всичко.Отгоре настъргвам кашкавал,слагам капака и мятам във фурната колкото да се разтопи кашкавала.Сол не слагам само малко чер пипер.

# 11
  • Мнения: 1 999
Напоследък ядем спагетите само с консерва от риба тон (Рио маре със зехтин).
Значи загрявам котлона и изсипвам консервата. Слагам постепенно малко нарязани стерилизирани гъби, доматен сок, царевица, няколко каперси и паста от черни маслини (ако обичате чесън - може да сложите няколко скилидки). Бъркам соса около 10-15 мин. и той е готов. Изсипипвам го върху сварените вече спагети, настъргвам кашкавал отгоре и почваме да ядем. eat

Последна редакция: нд, 02 окт 2005, 09:05 от Jenifer

# 12
  • Мнения: 62
Az gi obicham s brokoli. Zaparjvam lykat, chesanat. Posle gi  pasitam da se polychi pqre. Dobaviam v ravni chasti brasho i nicheste,  voda, cipka sol, cheren piper, rigan. Zaparjvam brokolite za niakolko minyti i dobaviam kachata s pqreto.Ostaviam gi da se zadychat za 5-10 minyti. Moje da se dobavi i smetana po jelanie. Smesvam gi s gotovo svarenite spageti i otgore narasvam parmejano-romano.

Последна редакция: нд, 02 окт 2005, 15:06 от DiMom

# 13
  • София
  • Мнения: 2 181
на мен много ми допадна тази рецепта за спагети на Ерика
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14657.0

# 14
  • Мнения: 4 244
Да ви пусна и моята измишльотина

Сос за спагети с тиkвички

Продукти
2-3 тиквички (от по малките тъничките)
1 малка кофичка течна сметана (може и растителна) 250 мл
1-2 скилидки чесън
сол мащерка, зехтин

Приготовление
Тиквичките ако са пресни се задушават заедно с чесъна в зехтина, докато омекнат (ако са от консерва - просто продължавате оттук, просто добавят чесъна пасиран).
Поръсвате с сол за да си пуснат водата докато се задушават, след като омекнат се пасират и се добавя сметаната. Оставя се на котлона за още 2 мин( на изключен котлон) и се поръсва с мащерката

Готовите сварени макарони, след изцеждането се сипват в чиния и се поливат с соса
Да ви е сладко!

Забележка - същия сос може да се приготви с броколи или карфиол

Последна редакция: нд, 02 окт 2005, 20:37 от "Стройна" фиданка

# 15
  • Мнения: 5 500
Аз пък разтопявам масло в една тенджера, добавям синьо сирене, става кремообразна смес, после заквасена сметана /обаче, стават по-тежки/ или прясно мляко. Малко се загрява и се дърпа от огъня, слагам ситно нарязан магданоз - повечко и глава чесън пресована. Изсипвам спагетите/макарони/таяители, или както там се казва точно Sick разбърквам и ям. Ей таквоз нещо мога да изям цяла тенджера Animal Pig.

# 16
  • Мнения: 266
Любимият ми сос-                                                                                                            1 майонеза
1 эаквасена сметана 100гр
200-300гр. пушено филе
5-6 кисели краставички нарязани много ситно
пикантина на вкус
Филето се реже също на много ситно.
Всичко се разбърква много добре  и  се слага от готовата смес върху порцията  сварени спагети.Отгоре се рендосва кашкавал.
Соса е за цял пакет спагети.
Да ви е сладко Grinning Grinning

# 17
  • Мнения: 1 910
По памет:
Равни части пушено сирене, топено сирене и синьо сирене ( аз слагам по-малко от него).
Запържваш в малко масло скилидка пресован чесън (чесъна е по желание). Добавяш сирената и малко вода. Гледаш да доливаш/изпаряваш водата, така че да се получи сос с прилична гъстота.
В края съм слагала и бланширано броколи, и шунка и задушени гъбки-сърнелки.  Изсипваш в соса и сварената паста.  Яде се моменталически...

И трите пъти беше вкусно, но тежичко.  Simple Smile

P.S. Май се слагаше и малко бяло вино в соса  Rolling Eyes

# 18
  • Мнения: 2 609
И аз да се разпиша:
загрявам олио,слагам 1 буркан доматен сок,като поври малко слагам настъргано сирене,шунка,1 пил.булон,гъбки.Като се позгъсти махам от котлона,слагам чубрица и чер пипер и заливам сварените спагети.При поднасяне добавям майонеза и горчица

# 19
  • София
  • Мнения: 2 896
Айде и една натурализирана по произход италианка да се включи, с любимият си и най-лесният паста сос Аglio e Olio - чесън и олио:

Спегеттини, най-тънките...2/3 от пакета от 500 гр, за предпочитане пастата да е италианско производство Barilla, Arrighi, Divella, De Ceccо..други в Б-я не съм виждала.

За двама души:
6-7 скилидки чесън, нарязани на филийки се запържват във зехтин, заедно с трохите от една филия хляб и ситно нарязан магданоз (количеството - на око).

Ей тва е, по-просто не ме би могло да бъде...става за две минути и е любимият паста сос на мъжО.

Ето и една друга рецетпа, която написах преди малко пак тук във форума

Паста с тиква, праз и бекон

Някакъв вид паста, но най-добре Tagliatelle all'uovo (талятелле с яйца, има ги в Билла), за двама души - малко по-малко от пакет 250 гр.

паста (не давам количество, всеки обича различно съотношение паста:сос, рецептата е за ориентировъчно 2-3 души)
400 гр тиква
2 стръка праз, само светлата част
100-200 гр бекон
масло за запържване
олио за запържване

Тиквата се реже на ситни кубчета, около 0,5 см3 и се запържва докато омекне в маслото и се зачерви. Изважда се от тигана, където се запържва празът,ситно нарязан, пак с малко масло. Като омекне празът, се изкарва от тигана и там с много малко олио се запържва беконът, нарязан на малки кубчета. И трете неща се смесват със сварената паста. Предполагам знаете, но пастата трябва да се смеси със сосът веднага след като се свари/изцеди, т.е. сосът трябва да е готов, преди пастата. Може да се прибави много малко лют пипер. Във водата, където се вари пастата, а също така и при тиквата, може да се сложи малко шафран. Разбира се пармазан по желание. Buon appetito!
 
Разбира се правя и  други сосове, рецепти-upon request
  Hug

Последна редакция: пн, 10 окт 2005, 14:19 от Гуш

# 20
  • София
  • Мнения: 2 896
Carbonara (или Паста по Въглищарски)...ими много варианти, но аз ви предлагам приетият за оригинал в Италия.

Спагетти или спагеттини, за двама души около 2/3 от пакет 500 гр.

1 глава кромид
5-6 скилидки чесън
100-200 гр бекон
2 жълтъка е и 1 едно цяло яйце
пармезан
черен пипер
лют пипер
малко олио за запържване

Беконът, нарязан на средно дебели пръчици, се запържва докато стане хрупкав, като по някое време към него се прибавят кромида и чесъна да се запържат до златисто. В една купа се разбиват жълтъците и яйцето заедно с паремезана, да стане средно гъста каша, към която може да се прибави черен пипер. Когато пастата е сварена/изцедена, върху нея се изсипва запръжката и после сместа от купата (да, сурова!), жлъчно-яйчено-пармезанената смес полепва по спагетите и така достига кулинарна готовност. По желание може да се прибави лют пипер. Ако стане прекалено сухо, може да се прибави малко от водата, в която се е варила пастата.

# 21
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 353
Ето соса на моя мъж/той е спеца в това/:
1 гол. кофичка заквасена сметана
300гр.бекон/може и повече/
соев сос на вкус
чесън на вкус
сол на вкус/ако соевият сос е солен,внимавайте/

Бекона се нарязва на ситно и се запържва. След това се слага сметаната, смления чесън и соевия сос. Всичко се бърка, докато стане на хомогенна смес.

Става много бързо и вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт