Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 1 645
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
Шегуваш ли се?
Ако се забрани на 90% от фирмите да строят, какви ще са цените и кой изобщо ще си позволи жилище?

# 31
  • София
Не, не се шегувам. Трябва да се отсеят ентусиастите и останат само професионалистите. Иначе цените се определят от пазара, както знаеш.
Как ли се справят в нормалните държави, където строителството е строго контролирано?

# 32
  • Бургас
Разрешава се на тези, които могат.
Има регистър на КБС. За да те впишат в него, трябва да си покрил минимума изисквания, доказващи, че имаш капацитет да строиш.
Ако те няма в регистъра - не можеш да строиш.
В контрола е разковничето.

# 33
Където е въпросното "строго контролирано" строителството просто вземат та свършат жилищата и няма, ни евтино, ни скъпо. Или иначе казано за град като София това би означавало минимален наем от 1500 евро за нещо базово, при настоящите нива на заплати.

# 34
Тя винаги е казвала, фундаментално правило, ако извършваш ПРОИЗВОДСТВО, 100% е минимума, който слагаш над всичките си разходи.
Леля ти не знам от кой учебник е учила, да не е от някой от времето на Ленин, когато е нямало конкуренция? При пазарната икономика слагаш колкото можеш и колкото конкурентите слагат, защото не само ти произвеждаш бонбони и могат да те подбият и да ти вземат пазарния дял.
На коя глобална фирма искаш да ти проверя надценката над производствените разходи? Ти си учен човек и сам можеш да си провериш, но хайде аз да почна с първата случайна, за която се сещам - Caterpillar, произвежда багери и индустриални машини, сигурен съм, че я знаеш:
https://investors.caterpillar.com/news/news-details/2026/Caterpi … ults/default.aspx
Продажби за 2025 $63.98 млрд.
COGS (директни разходи за производство) $44.75 млрд.
Значи надценка 43% - повече от строителната фирма, която дадох за пример, но далеч от 100те % на леля ти.
След тях идват общи административни и продажбени разходи $6 млрд, развойна дейност 2 млрд, лихви 1.3 млрд и т.н. та остава нетна печалба към $8 милиарда.
На коя друга искаш да проверим?

# 35
Затова викат на статистиката стъкмистика. Защото като Гого включи ддс-то в брутната печалба, и после Крис сравни тази брутна печалба с отчетите за нетна печалба на публични компании, в който отчет са включени и разходите на всички активни проекти които ще бъдат завършени след една-две-три години, то накрая се получава заглавие за жълтата преса. А междувременно възнагражденията на собствениците на тея публични компании са също някакви там четири-пет процента, да бе да. Реалните им възнаграждения също са разходно осчетоводени при нетната печалба.

# 36
Ами по принцип на много хора не им се занимава или нямат възможност да се занимават, а искат къща дето е готова сега или скоро. Аз искам поне 30% надценка за да си струва начинанието. Ако не се купуваха къщи нямаше да строят толкова комплекси. Гледах един комплекс с къщи за над 1 мил и от 20 май имаше само 4 останали. В един момент сигурно ще се насъберат доста къщи за продажба и някои инвеститори ще изпищят ама моята логика е че е по- добре да имам нещо на себестойност и да загубя печалбата отколкото да купя апартамент на пазарна цена и да губя от капитала. По повод за печалбата в щатите и бг и на мен отхачало ми се струваше фрапираща разлика, обаче в щатите къщите ги строят за под една година а в бг ако отнема 3 години горе долу за една сграда, то печалбите са горе долу съпоставими на годишна база.

# 37
Крис сравни тази брутна печалба с отчетите за нетна печалба на публични компании, в който отчет са включени и разходите на всички активни проекти които ще бъдат завършени след една-две-три години
Напротив. Разходите по незавършено строителство се капитализират като актив, докато не стане завършен. Тоест, остават в баланса, а не в отчета за приходи и разходи. Разходът се вади при отчетена продажба.
То и при бонбоните е същото по принцип - там разходите да ги произведеш се завеждат пак като актив - готова продукция. И чак като го продадеш, вадиш разхода. Само дето при краткотраен актив продажбата може да е на следващата седмица като го произведеш, не следващата година-две-три.
Ако не се спазва този счетоводен принцип, отиваме на принципа "Дал Колю - взел Колю", като героя на Любен Каравелов, който имал само две графи в тефтера си. В сегашното счетоводство и финанси има много повече сметки.
Какво ще стане то иначе - ако построиш нещо 2025 и го продадеш 2026, то 2025 ще си на луди загуби без приходи, а 2026 ще си на 100% печалба без разходи? Въобще не се прави така.

# 38
Една скромна таблица с усреднени цени на някои неща...

Общи условия

Активация на акаунт