Здравейте,

Имам въпрос относно съсобствен двор към малка жилищна кооперация.
Дворът е съсобствен между собствениците на апартаментите, като всеки има определени идеални части. Няма извършена делба и доколкото разбирам никой не притежава конкретно обособена реална част от двора.
Част от собствениците предлагат да бъде извикан геодезист, да се измери дворът и след това да се обсъжда разпределение на ползването (дворът е малък и спокойно и безпрепятствено могат да паркират 3 автомобила, а апартаментите са 8 ).

Интересува ме чисто юридически:
1. Какво могат и какво не могат да решат собствениците относно ползването на съсобствения двор?
2. Достатъчно ли е мнозинство или е необходимо съгласието на всички съсобственици, ако се стигне до разпределяне на части от двора за лично ползване или паркиране?
3. Може ли група съсобственици да наложи схема за ползване на останалите, ако те не са съгласни?
4. Какви са най-честите начини, по които на практика се заобикалят правата на останалите съсобственици в подобни ситуации?
5. Ако няколко собственици се разберат помежду си и започнат да ползват определени части като свои, създава ли това някакви права с времето?
6. Ако един съсобственик не е съгласен с предложено разпределение, какви са възможностите му за защита?
7. При спор за ползването кой орган или съд определя начина на ползване на съсобствен имот?

Много ще съм благодарна за помощ и съвети относно ситуацията, тъй като много бих искала да съм запозната с кой какви права има преди да се стигне до спорове, което е неминуемо.

Последна редакция: пт, 12 юни 2026, 11:05 от airborne117