За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 118

• 13 269
  • 601
  •   4
Отговори
# 510
Ох Йонси, успокояваш ме, че самичка се е отказала ... Според мен е от коликите предпочитанието да спи върху човек. Ние хем излъчваме топлина и комбинирано със спането по корем, сигурно му облекчават малко болките в стомахчето. Може би като отминат. Убедена съм , че ако го сложа по корем в кошарата, ще спи там , обаче няма как да го направя и няма да разберем 😅 Та ще чакам да отмине "адаптационната криза" и ще видим оттам нататък.

# 511
Ох Йонси, успокояваш ме, че самичка се е отказала ... Според мен е от коликите предпочитанието да спи върху човек. Ние хем излъчваме топлина и комбинирано със спането по корем, сигурно му облекчават малко болките в стомахчето. Може би като отминат. Убедена съм , че ако го сложа по корем в кошарата, ще спи там , обаче няма как да го направя и няма да разберем 😅 Та ще чакам да отмине "адаптационната криза" и ще видим оттам нататък.
Кат, аз я оставях по корем и тогава и просто я наблюдавах. Може да пробваш. Стига да го наблюдаваш, няма проблем. И до ден днешен си спи по корем, явно така си свикна покрай коликите, та даже и по корем заспива. По гръб не иска, веднага се обръща. От третия месец започнах и през нощта да я оставям да спи по корем, след като се убедих, че няма да забие главата надолу, тя тогава и започна сама да си се върти.

# 512
Не мисля, че спането по корем задължително е свързано с коликите. Нашето дете спи така още от 3-тия месец, веднага щом се научи да се обръща само. В момента е на 1 годинка и отново любимата му поза е по корем, свито като жабче. Наблюденията ми над децата на познати и приятели също показват, че повечето  масово предпочитат точно тази поза за сън.

# 513
В крайна сметка, децата са различни и сами си изграждат нещо като режим. Ние трябва да се приспособим. Еми, може би характерите си личат от бебе. Нали има два вида хора - сови и чучулиги. Та, явно и бебоците са така. Но, при нас смяната в режима е на 3 седмица и съм забелязала, че се върти около определени часове и дрямката в 14 си е без промяна, както и нощния сън, който при нас е между 21-21:30. Колкото повече се стараем да отговаряме на дадени стандарти за сън и т н., толкова по- стресиращо е. За спането по корем знам, че е най- лошата поза за сън даже и за големи. В нея се спи дълбоко защото намалява притока на кислород.

# 514
Ами няма как да накараш бебето да не спи по корем, щом започне да се обръща само. Моите се въртят по цяла нощ - по гръб, по корем, на една страна. Все по-често спят на една страна. Не го мислете толкова, с възрастта има още много да се променят.

# 515
В крайна сметка, децата са различни и сами си изграждат нещо като режим. Ние трябва да се приспособим. Еми, може би характерите си личат от бебе. Нали има два вида хора - сови и чучулиги. Та, явно и бебоците са така. Но, при нас смяната в режима е на 3 седмица и съм забелязала, че се върти около определени часове и дрямката в 14 си е без промяна, както и нощния сън, който при нас е между 21-21:30. Колкото повече се стараем да отговаряме на дадени стандарти за сън и т н., толкова по- стресиращо е. За спането по корем знам, че е най- лошата поза за сън даже и за големи. В нея се спи дълбоко защото намалява притока на кислород.
Ами елате накарайте бебето да не се върти тогава😅 Освен да я вържа, друг вариант не намирам😅 Цял живот съм спала основно по корем, ей ме на, жива съм.

# 516
Аа, знам. И моето се върти и като заспи по корем го оставям. Но като видя, че се върти го обръщам . Просто констатирах факт. Аз най- малко мога да дам съвет Grinning , след като се носим на ръце всеки ден и всяка нощ .

# 517
При нас пък първите три месеца си спеше в кошчето без проблеми. След три месеца изведнъж взе да спи само на ръце през деня.

Иначе повечето бебета искат да спят по корем, след като се научат да се обръщат и спят с дупето нагоре. Любима поза им е, в яслата всички до едно така спят. Ако сами се нагласят в тази поза, не е проблем. Иначе е важно да се слагат по гръб, особено преди да могат да се обръщат. По корем спят по-дълбоко и това може да е проблем и да доведе до задушаване. Е, ако спят на корема на майката/таткото и са наблюдавани през цялото време, не е проблем.

# 518
Да, докато спеше върху корема ми, едното ми око беше затворено.

# 519
  • София
Малкият ми син спеше много по корем. Беше и по-едър и подвижен още от раждането и въпреки, че го слагах по гръб(спяхме заедно и беше по гръб в лепнатия креват или го придърпвах към мен да суче на една страна)все го намирах по корем и с вирнато дупе. Даже не помня кога започна да се обръща, имам чувството, че се обръщаше от раждането Satisfied На 6 месеца вече се набираше по табуретките.
Борбата да е завит и лежащ по гръб беше огромна. По едно време пробвах с един чувал - цяла нощ реване и беше супер неудобно за кърмене, та се примирах да е отвит и по боди.
До година и нещо не е спал нощем в креватче сам, но заспиваше редовно някъде си - на пода, на дивана...беше се научил да си се качва в шезлонга и да се подрусва сам, за да заспи Satisfied По едно време, може и да нямаше годинка, се покатерваше на дивана, слагаше една възглавница в скута и започваше да гледа в една точка - до 10 минути заспиваше.
Въобще, много странни поспаливи навици имаше. На година и 2-3 месеца започна да иска да спи в детската стая при брат си. Батко му пък се премести там на 2г. и 11 месеца - питахме го дали иска, той каза Да и това беше.
Децата винаги ще се отделят, няма място за притеснение. Просто може да не е тогава, когато ние искаме. Но бебе да спи с майка си е биологична норма.
Ако се случи ситуация на 6-7 и нагоре да иска постоянно да спи с вас, не някоя нощ, когато е изплашено, то детето има нужда поради някаква причина и не е за пренебрегване. Трябва да му се помогне и да бъде подкрепено.
Не да спи само, а да се намери причината за тревогата. Със специалист и малко по малко. През това време няма нищо лошо да спи наблизо и да бъде пускано да се гушка в майка си и баща си. Малкият ми син е на 8, по-страхлив е и се случва да дойде в 3 през нощта разстроен. Никога не го гоним и отхвърляме, винаги се гушва в някой от нас двамата.
За мен би било ужасно детето ми да се страхува само в тъмното и да не смее да дойде при нас.

# 520
Аз също бях писала за проблемен дневен сън при нашата госпожица на 2 месеца. Два дни е добре, третия е ад…просто каквото и да пробвам, все едно и също, заспива на ръцете ми докато ѝ се говори и когато я усетя, че се е унесла веме стабилно я слагам в гнездото, увивам около нея някое одеало да си мисли, че е гушната и понякога работи, понякога не. Днес примерно пт сутринта спи само на ръце, оставиш ли я край, започва да реве и после иска и да яде, защото за минало 2 часа от предното ядене. Ако не е свекървата сигурно нямаше и да съм яла 😃😃 Точно ѝ хвана цаката и идва ново 20, така че както намерите за удобно, така си я гледайте, аз вече се отказвам от режими и от какво ли не, защото траят точно два дни или докато нещо не я заболи, я газове, я от рефлукса върне и нещата или става и се е научила да ръмжи примерно и край, преуморява се и иди го разбери какво иска после цял ден. Да не говорим, че я научих някакси да ака само в мен и докато се гледаме в очите, така че и това като добавим, наистина ако нямах помощ щях да съм се побъркала.

# 521
Майките са много изобретателни щом се отнася до приспиване на бебе. И да, ако детето търси гушка, значи има нужда от нея. Просто тая гушка трябва да е щадяща за кръста на мама Grinning

# 522
Ами гушкаме се засега 🥲❤
За съжаление често ми се налага да ходя по изследвания и доктори и други хора също го гушкат да помагат, но пък той си е спокоен. Мен това ме притеснява доста, че се товарят и други хора с тези му навици.

# 523
  • Melmak
Ами гушкаме се засега 🥲❤
За съжаление често ми се налага да ходя по изследвания и доктори и други хора също го гушкат да помагат, но пък той си е спокоен. Мен това ме притеснява доста, че се товарят и други хора с тези му навици.
По принцип се гледа колко ч е нощният сън, за да не спи твърде дълго. Забравих твоето бебе на колко месеца е.
Моето на 4 месеца гледам да не спи повче от 11 ч нощен сън. В повечето пъти сама се буди сутрин, а една сутрин яко се успахме до 9:30 и после няма заспиване за първа дрямка. А това не е добре, защото прави прекалено голям буден прозорец. Тоест ако спи много нощем, денем може да има отражение поне в първата дрямка. Регресията също оказва влияние.

В края на втория месец бебето спеше доста върху мен, което сигурно е било нужно за нея, но ограничаващо за мен. В третия почнахме с режима и на всеки 30 мин се будеше. Буквално я приспивах на ръце, като заспи я слагам в кошарата и след 30 мин ме гледа. После я доприспивам на ръце и вече не дава да я оставя в кошарата. Лягам и тя върху мен. Така сигурно 2-3 седмици всеки божи ден, всяка дрямка денем. Постепенно започна да не се буди всеки път на 30 мин или да се събуди мога да я върна успешно в кошарата. После започнах да я уча да заспива сама. Първоначално с първа дрямка и с вечерното лягане. После сама започна да заспива и за другите дремки. Вече няма спане върху мен, нито приспиване на ръце. В много редки ситуации ако е превъзбудена малко я люшкам на ръце да се успокои и после пак в кошарата. Обаче това ми отне месец от живота, от лятото и буквално непрекъснато доприспиване, гушкане, люлеене в кошарата.

# 524
Момичета,
От няколко дни имам проблем. Бебето е на 2 месеца и всяка сутрин от 03:00 часа е чудо… Има адски много газове и се изпъва, ръмжи, проплаква и това започва няколко часа след храненето му около 02:00-02:30. Давам му Лефакс, успокоява за половин час и после пак.
Имам чувството, че капките БиоАмика само влошават положението… Дали са все още коликите и да чакам да отминат?

Общи условия

Активация на акаунт