Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пелени и гащички за многократна употреба - 18

 • 791
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 45 339


ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ - МОЛЯ, ПРОЧЕТЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПОПИТАТЕ

1. Трудно ли се гледа бебе с многократни пелени?

Не.
Разбира се, най-лесно е да свалиш “памперса” и да го хвърлиш в кофата за боклук. Но днешните многократни пелени нямат кой знае колко общо с онези от едно време, а и да не забравяме удобството на пералните и сушилните.
Може би основният “минус” на многократните пелени е, че трябва да бъдат сменяни по-често от еднократните. Неслучайно слагам “минус” в кавички, защото за бебето никак не е полезно да стои по 3-4 часа с един и същ напишкан памперс, пълен с химикали - това е предпоставка за подсичане и развитие на уроинфекции. Освен това, щом веднъж свикнете с малко по-честото преоубване, това ще спре да ви прави впечатление.
Прането също не отнема толкова допълнително време, колкото изглежда на пръв поглед.
Всичко, което се иска от вас, е веднъж на един или два дни да сложите пелените в пералнята, да я пуснете, да ги извадите и да ги прострете/сложите в сушилнята - работа за не повече от половин час.2. Има толкова много марки пелени, коя да избера?!

Няма марка пелени, която да е “най-добрата”. Пазарът предлага голямо разнообразие, защото всяка майка има различни предпочитания. Вие сами ще установите кои пелени са най-добри за вашето бебе и за вас.
Имайте предвид, че скъпите пелени не винаги са по-качествените, така че се интересувайте от отзивите за всяка конкретна марка.3. Колко пелени ще ми трябват?

Новороденото бебе трябва да се преобува около 10-12 пъти на ден; след третия месец - около 8-10 пъти и след шестмесечна възраст - около 6-8 пъти на ден. Разбира се, всяко бебе е различно и тези цифри са ориентировъчни.
Не забравяйте, че е препоръчително да преобувате бебето всеки път, когато се е намокрило (особено ако ползвате пелени, които нямат сух пласт), и не бива го държите с мокра пелена повече от 2 часа (освен ако не е заспало или сте на място, където нямате възможност да го преобуете веднага).
Ако искате да перете през ден, при средно осем преобувания дневно, ще ви трябват 24 пелени. Така на втория ден ще изперете 16 броя пелени и ще имате 8 сухи, докато изсъхнат първите. Имайте предвид, че не е хигиенично да държите мръсни пелени повече от 2 дни, защото в тях се развиват бактерии и се вмирисват.
Ако решите да ползвате системата от прифолди и защитни гащички, ще ви трябват и 4-6 чифта защитни гащички, тъй като те могат да се използват по няколко пъти (ако не са замърсени) и съхнат бързо.
Ако ползвате джобове, за пране през ден и 8 смени дневно ще ви трябват около 20 броя, защото джобовете са направени от изкуствена материя и излизат почти сухи от пералнята. Броят на подложките зависи от материята - естествените материи съхнат по-бавно от микрофибъра. Трябва да имате поне по 1 подложка на джоб за през деня и по 2-3 за по-дългия нощен сън.
Ако разполагате със сушилня, ще ви трябват по-малко пелени, тъй като ще съхнат по-бързо.
Ако практикувате ЕБХ, също ще минете с по-малка бройка.

Отново, това са приблизителни бройки. Вие сами ще установите конкретните нужди на бебето си в зависимост от възрастта му, навиците му, и начина на живота на вашето семейство.


Ето и още готови варианти:

“По малко от всичко”
- 12 прифолда
- 2 “снапи” закопчалки
- 6 “fitted” пелени
- 4-6 чифта защитни гащички
- 6  пелени “всичко в едно” или джобове с вложки

“Спестовен”
- 24 прифолда
- 4-6  чифта защитни гащички
- 2 бр. “снапи”

“Лесен”

- 12 джоба с вложки
- 12 прифолда
- 4-6 чифта защитни гащички
- 2 бр. “снапи”

“Супер лесен”

- 12 джоба с вложки
- 12 пелени “всичко в едно”

“Олд скуул”

- 36 тензухени или бархетни пелени
- 4 чифта непромокаеми гащи (вълна или найлон, избягвайте ПВЦ)
- 2 безопасни игли

“Естествен”
- 24 бр. органични пелени от памук или коноп
- 4 чифта вълнени защитни гащички4. Коя система пелени да избера? (За самите системи четете по-надолу.)

Всяка система има своите предимства и недостатъци. Повечето родители имат различни видове пелени и ги ползват според конкретната нужда. Например: за вкъщи - прифолд + защитни гащички (защото детето усеща мокрото и пелената може да се смени веднага при необходимост); за навън и нощем - пелена-джоб с една или повече подложки, или пелена всичко-в-едно (за да избегнем протичания, подсичане и за да не се налага на детето да търпи дискомфорт, ако не можем да го преобуем веднага).

Добър вариант е да си купите по 1-2 пелени от различни типове, за да установите сами кои ще ви допаднат най-много.5. Имам пелени универсален размер, да си купя ли пелени в размер за новородено?

Работата е там, че  в повечето случат пелените универсален размер са прекалено големи за новородените в първите няколко седмици.
Ако държите да използвате многократните пелени от първия ден след раждането и/или планирате да използвате пелените за следващите си деца, това би било разумна инвестиция. Ако нямате нищо против да ползвате еднократни пелени за известно време, можете да се откажете от покупката на пелени за новородени. Разбира се, не е изключено  универсалните пелени да станат на бебето ви от самото начало, но няма как да знаете това предварително. Повечето бебета израстват пелените за новородени до втория-третия месец.6. Велкро или копчета?

Несъмнено, закопчаването с велкро е по-удoбно за нагласяне на точния размер. За съжаление обаче, с времето велкрото се захабява, замърсява се с мъхчета и влакна, пелената не изглежда добре и не може да се закопчава. Този проблем липсва при копчетата, но пък понякога може да се затрудните с уцелването на оптималното закопчаване.

Пране на пелени:

1. Не усложнявайте излишно нещата - предварително изплакване, дълга програма на 60 градуса и допълнително изплакване (със студена вода) са достатъчни за добро изпиране.

2. Използвайте достатъчно препарат - винаги слагайте пълна доза.

3. Използвайте достатъчно вода - “еко” програмите, които перат с по-малко вода, не са подходящи за пелени.

4. Използвайте дългата програма на пералнята.

5. Силно препоръчително е пелените да се перат на 60 градуса, ако искате да сте сигурни, че са наистина чисти. В случая чистотата е въпрос на безопасност, а не само на естетика. Недобре изпраните пелени могат да бъдат източник на инфекции.

6. При захранените бебета отстранете твърдите изпражнения в тоалетната, преди да сложите пелената за пране.

7.Повечето производители НЕ препоръчват мръсните пелени да бъдат съхранявани в кофа с вода или разтвор. Това съкращава живота на пелените и е предпоставка за развитие на бактерии.

8. Препоръчително е оборотите на центрофугата да не надвишават 800, особено за пелените с ластици.

9. Винаги четете инструкциите за пране и сушене на етикета. Не всички пелени могат да се сушат в сушилня.Пелените са няколко типа:
- от 2 части - памучни пелени + защитни гащички (prefolds/flats + covers),
- тип джоб (pocket diaper),
- всичко-в-едно (all-in-one)
- хибридни
.

Най-общо при всички има една част, която да попива (подложка/памучна пелена, обикновено от микрофибър, бамбук, памук, коноп) и една, която да пречи течността да стига съответно до дрешките (защитни гащички/кавър - част, която е непромокаема, обикновено синтетика, ПУЛ, на практика външната част на пелената). Повечето пелени джоб и всичко-в-едно имат и слой, който се допира до кожата на бебето (обикновено полар или флийс), който пропуска главно в една посока и по този начин дупето остава сухо.

Пелени от 2 части - памучна пелена и гащички са примерно Бамбино Мио. Те се състоят от непромокаеми гащички и отделно от тях памучни пелени. Пелените са сменят при всяко преобуване, а гащичките няколко пъти дневно.
Още за комбинацията вътрешна пелена + защитни гащички.

Пелени тип джоб - Алва Бейби, ФъзиБънз, Блуберис, Бъм Джиниъс и др. - Пелената от външната страна е непромокаема, а от вътрешната (която се допира до кожата на бебето) най-често от полар или флийс, който пропуска течността в една посока към подложката. Между двата слоя - външния (непромокаем) и вътрешния (полар, флийс) се слага подложката през отвор отзад в края на пелената. Тази подложка се състои от няколко слоя попиващи материи - микрофибър, памук, бамбук или коноп. Много майки оставят подложките извън джоба, за да могат да ползват гащичките многократно. Ако подложката е памук, бамбук или коноп - това е ок. Не оставяйте микрофибърните подложки допрени до дупето на бебето! Микрофибърът изсушава кожата и води до обриви, зачервяване и подсичане. Слагайте микрофибърните подложки винаги в джоба!
Може да ползвате както оригиналните подложки, така и други, направени от вас - част от кърпа, стара памучна тениска и т.н. Предимството на подложките е, че са тънки и абсорбират добре, но може да си напъхате и вие каквото прецените. При смяна се маха цялата пелена и се слага за пране като преди да пуснете в пералнята вадите подложката.
Отделянето на пелената от подложките позволява да съхнат по-бързо, както и да се добавят повече подложки, с което се увеличава попивателната способност на пелената.
Сравнение на различни пелените тип джоб.

Пелени всичко-в-едно - при тях всичко е в едно (както се разбира от името Simple Smile) Пак има непромокаем слой отвън. Абсорбиращите части са или в пелената или са пришити за нея. Общо взето прилича на стандартните еднократни памперси.

Има и хибридни пелени. Тези пелени са обикновено от две части – вътрешна еднократна или многократна подложка и многократни защитни гащички. Еднократните подложки са удобни при пътуване например.

Система от панталонки и пелени (популярна в Германия) - благодарност на Шанта за описанието:
"Става въпрос точно за панталон, утре ще направя снимки, но ето от сайтовете 1, 2, 3, 4 и въобще варианти най-различни
Та панталона се облича директно върху платнената пеленка и това е, играе ролята на защитни гащи.

Както е ставало въпрос преди, след всяко пране гащите се слагат в ланолинова баня, за да са влагоотблъскващи.
Аз имам един брой, ако са се навлажнили, при смяната слагам други и на следващата смяна пак мога да обличам панталонките. Оптималната бройка е 2. Не е нужно да се перат често, затова поддръжката на вълната само звучи трудна, но всъщност не е Wink
Вълната е антибактериална и самопочистваща се Smile, дишаща, може да поеме част от влагата, но без да създава усещането за мокро.
Памучните бодита обаче тук не стават, защото просмукват влагата. Най-добре е тениски от вълна или вълна с коприна. Няма отпасване, защото са ушити (моите) добре, отзад са малко по-високи. Аз към момента си ползвам и вълнените бодита без да ги закопчавам отдолу.
Получава се по-малко дупе (сравнено със същите пелени, но с тяхните си защитни гащи + боди + панталон)."Подробно описание на видовете пелени с картинкиПелени за многократна употреба и аксесоари за тях в България могат да се поръчват от:www.peleni.bg
Close Parent
http://zelenotodrakonche.com
Пакостник
www.befit.bg
Рошаво
http://www.ezbaby.eu/


Сайтове за поръчка на пелени от чужбина:
http://www.babipur.co.uk/
http://www.fill-your-pants.com/
http://www.babybots.co.uk
http://www.thenappystash.co.uk/
http://www.kingdomfluff.co.uk/
http://www.funkymonkeypants.com
http://www.thewashablenappy.co.uk/
http://www.diapersetc.com
http://nickisdiapers.com
http://www.popolini.com
http://www.babame.com/
http://www.lotties.de
http://www.coolababy.com


Стари теми:

# 1
 • Мнения: 926
Здравейте, скоро предстои раждането на първото ми детенце и реших да се пробвам с многократни пелени (в началото ще започна с еднократни, тъй като ми е за първи път, но ми се иска от 2-3 месец да мина на многократни). Взех си Mioduo стартер сета (гащички + подложки) на Bambino Mio и понеже в него са включени само 8 подложки искам да купя още. Има ли някой друг който ползва такава система 2 в 1 и какви подложки/прифолди бихте ми препоръчали да взема?

# 2
 • Варна
 • Мнения: 259
Аз ползвах многократни пелени и, тъй като гащите изсъхваха по-бързо от подложките, направих допълнителни подложки от стари памучни чаршафи. Тъй като само ги сгъвах, а не ги заших, после съхнеха много по-бързо от оригиналните.

Зная, че не отговарям конкретно но въпроса, но искам да кажа, че не е толкова важно. Дай си време да провериш, какво ти е удобно, и тогава ще прецениш.

# 3
 • Мнения: 5 783
И аз не съм конкретно с такъв комплект, за да отговоря, но нека се роди бебето, да ги пробвате, да мине известно време...може да се окаже, че не ги харесвате, не са ви удобни и т.н., а ще сте се запасила само от тях. Повечето майки предпочитат джобове или AIO.

# 4
 • Мнения: 1
Привет! Дали някой ползва джобове Elinfant? Имам едни други непроизнесими китайчета и съм изключително доволна, за моя изненада, та си взех и от тези Елинфанти. Но в сайта им пише пране 30 градуса, което според мен за нещо напишкано е абсурдно...всички други пелени пера на 60 градуса, имам няколко кавъра само, които не суша в сушилнята, и нямам разламинирани. Но сега не ми се ще да пробвам и да ги съсипя.... Имате ли опит с тази марка?

# 5
 • Мнения: 2
Здравейте. Може ли да ми кажете дали прахът за пране Фрош бейби е подходящ за пране на пелени за многократна или да ми дадете пример за такъв прах. Не мога да намеря информация. Знам, че трябва да е без ензими, но малко се обърквам.

# 6
 • Мнения: 5 783
Прах ли е или течен? По принцип всеки прахообразен за цветно пране би следвало да е ок. Аз пера със Сано Максима, защото четох, че масово е използван преди. Като започнах с многократните пелени дори известно време бях на течен поради незнание. После прочетох назад темите и видях, че се препоръчва да ебез ензими и т.н., но честно казано аз не разбирам кой какъв е. След това четох другаде информация, че това е остаряло схващане и е добре праха да си е стандартен прах, защото наистина изпира за разлика от био, еко версиите. Та не знам. За сега имам за довършване на Сано, после може да взема на ДМ евентуално праха за цветно.

По въпроса с Elinfant, евентуално да жертвате 1 бр. да изперете на 60 градуса. На 30 няма какво да се изпере. Аз досега съм си позволявала да наруша инструкциите за употреба на 2 марки, просто хи прежалих, ако стане нещо. Ами ок са си.

# 7
 • Мнения: 2
Прах ли е или течен? По принцип всеки прахообразен за цветно пране би следвало да е ок. Аз пера със Сано Максима, защото четох, че масово е използван преди. Като започнах с многократните пелени дори известно време бях на течен поради незнание. После прочетох назад темите и видях, че се препоръчва да ебез ензими и т.н., но честно казано аз не разбирам кой какъв е. След това четох другаде информация, че това е остаряло схващане и е добре праха да си е стандартен прах, защото наистина изпира за разлика от био, еко версиите. Та не знам. За сега имам за довършване на Сано, после може да взема на ДМ евентуално праха за цветно.

По въпроса с Elinfant, евентуално да жертвате 1 бр. да изперете на 60 градуса. На 30 няма какво да се изпере. Аз досега съм си позволявала да наруша инструкциите за употреба на 2 марки, просто хи прежалих, ако стане нещо. Ами ок са си.

Течен е. Но ще се насоча към прахообразни тогава.

Общи условия

Активация на акаунт