ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 5

• 33 452
  • 669
  •   10
Отговори
# 645
  • Пловдив
anitsa
в профила ли се изписа това за "резерва"?
а има ли го в онзи списък от сайта?

# 646
На нас данните, по входящ номер и по бал, ни излизат коректно, в публикувания списък на УАСГ.

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 17:23 от Bonikova

# 647
Боже , боже, а при на се почва чуденето.... Архитектура ВСУ или ССС УАСГ🫣🫣🫣

# 648
  • Варна
Ако има и друг луд като мен да е платил семестриалната такса в ТУ днес, на виртуалния им ПОС, хубаво да погледне в банкирането си, каква сума е блокирана. Ако е по-малка, пак да влезе в ТУ през бутона плащане на семестриални такси и да види да не да има да доплаща.
Първоначално реших, че таксата е годишна, както на СУ са обявени, защото ми взе 196.85 евро, но после умножих по 1.95583 и ми стана ясно, че превалутират превалутираното. Е, преди това си говорих с ТУ, а те ме препратиха към банката, не видяха проблем.
Всъщност колко е таксата, която трябваше да платите? Тази вечер ще плащам, да съм подготвена какво да очаквам.

# 649
  • Бургас
385 евро. Вече трябва да е оправено, защото при повторно влизане четири часа по-късно изписа че имам да доплащам. Въпрос на време беше като почнат да влизат по-малки суми и трябва да се осчетоводят да видят грешката, но ако човек не обърне внимание и отиде в последния момент да се запише, а няма наличност да доплати... Надявам се да позвънят на децата предварително.

# 650
  • София
Всички вкупом аз, тя, баща й, AI стигнахме до извода, че е приета така желаната архитектура. Утре ще ходят с нейната приятелка да се записват.
В профила й, обаче нищо няма, което е странно. За резултатите от изпитите дори и имейли й изпращаха, а сега нищо 🤔
Таксата, която искат да се плати при записването за първия семестър ли е или искат таксата и за двата семестъра, че не намерих информация? В СУ е за семестър, ама тук не знам дали са на същия принцип.

# 651
И при моя няма нищо в профила му , нито приет нито нищо .
Отделно пише, че канцелариите работят от 10-12ч , което ми се струва абсурдно по време на КСК.,телефоните не ги вдига никой.

# 652
  • у дома с любимите си хора
Как от 10-12? Абсурдно ми се вижда това. Това, което прочетох е, че записването става по факултети. Най-добре е да се звъни в съответния факултет и да се пита.

Редактирам се, за да не пускам нов пост!!!! Има информация, че записването е до 16:00 часа на 10 юли, семестриална такса 215 евра за тези, които не са освободени от нея. Има оставена и банкова сметка.Може да се плати на двата ПОС терминала в университета, които си имат работно време или с банково бордеро.
Записването е от 9:00-12:00 и от 13:00-16:00 като е упоменато къде т.е. по факултети.

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 18:38 от Вилиан

# 653
И при моя няма нищо в профила му , нито приет нито нищо .
Отделно пише, че канцелариите работят от 10-12ч , което ми се струва абсурдно по време на КСК.,телефоните не ги вдига никой.
[/quot
Звъняхме в 17.20 вдигнаха🤭

# 654
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПРИЕТИ ДЕЦА!
За тези които очакват второ класиране, продължаваме да изпращаме много положителна енергия!

момичета, благодаря ви! Много сте позитивни. Надявам се всичко да бъде наред.

Eдинственото и най-важно е детето да иска да учи това което е избрало за студентство. Ако един младеж не иска, не му е интересно, не тръгва с желание а по някакви други мотиви -  и да има възможности да е учил достатъчно математика някъде по пътя ще отпадне. Ако има желание, дори да  е с по-ниско ниво на знания от другите деца - всичко може да се научи, може да се наложи да се вложи повече труд от масата, но кое в живота не не е така ? В света на инженерните специалности винаги има голямо текучество. Почват сто завършват 10. Така е било по времето на студентството на дядо ми, през родителите ми, та до нашето с ММ студенство.  Аз бих се притеснявала повече ако детето ми е неориентирано и колебливо. Ако е мотивирано, нищо няма да го уплаши.

Също не намирам преориентацията за нещо неприемливо. Много деца имат някакви имагинерни представи за това което започват да учат. Съответно в един момент се отказват или преориентират.

ПС дописвам се.

Скрит текст:
В този аспект е добре да се погледнат учебните планове на желаните специалности и детето да си даде отчет правилно ли е виждането му за специалността, дали няма някакъв нереален ореол. Давам пример с  младеж, който е избрал киберсигурност в чужбина. Приемът е по документи, с мотивационно писмо. Младежът е приет още февруари, но преди седмица са му изпратили писмо , че в началото на учебната година ще има входен тест по математика, който ще покаже нивото на подготовка и общо взето слабите резултати показват пропуски, които изключително много ще затруднят първи курс, а може дори детето да не успее да го премине. Младежът е много скаран с математиката и някак не си е представял, че тази специалност все пак  може да бъде математически обвързана. Потърсих заради майка му информация, намерих примерен тест от математиката която учат първи курс в същия университет. Материалът покрива вероятности, множества, матрици, минори, логически функции - няма как без математика. Сега има чудене какво да правят. Ето един пример за недобре проучена специалност.

Мога и личен пример да дам. Моят младеж се беше ориентирал към специалност анимация и геймдизайн в Белгия. Но учебния план показа  първи курс се изучава още математика  и предмети по програмиране от ниско ниво през цялото обучение. Т.е. не е само рисуване. Ако си скаран с техническото мислене и си само артистичен творец, разбира се че ще ти сложно, ще трябва да пренасочваш енергия в други посоки. Моят син предпочита повече рисувателно творчество, затова колкото и да му беше "в  кърпа вързан" приема, категорично се отказа. Иначе ако я нямаше тази информация за учебните планове щяхме и ние да се окажем в небрано лозе.

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 19:00 от _re_ge

# 655
  • Варна
Ама разбира се, че са приети децата по това, което пише в оня файл на УАСГ! Честито! Следях за най-близката приятелка на дъщеря ми и е вътре! Голяма радост! И неин съученик също е сред приетите архитектура.
Честито на приетите и в ТУ и в УНСС! Успехи и много щастливо студентство желая Simple Smile
Тихичко се похвалвам с прием в общежитие (още в университет няма, ама…) и отивам да си посипвам главата с пепел в другата тема, както обещах на Русалката Wink
Наздраве, дружина! Simple Smile

# 656
  • у дома с любимите си хора
Dive, чудесна новина. Моето получава шеста оферта, която отхвърляме, защото няма прием още и не мога да си позволя да оставя безумен 4-месечен депозит без да съм сигурна,че ще има прием. Да не говорим,че е централизиран приема, а тя кандидатства в 4 града една и съща специалност и се надявам да я приемат по първото и желание, но сме подали с нея кандидатури за общежития и в четирите града. Условията по приема в общежитията са различни в градовете. От единия можем да получим само две оферти, след което трябва да си прави нова регистрация, от другия може да получава максимум 4 оферти, от третия неограничен брой оферти, но задължително трябва да ги отказва/ в противен случай и прекратяват регистрацията/. Та лудницата е пълна. По сто пъти на ден се проверяват мейли и въпреки, че им писа да не и пращат оферти преди края на юли, те пак продължават да я оферират.

# 657
Изказвам лично мнение. Ако иска да учи архитектура, да отиде във ВСУ. Познавам студенти, които учат там и са доволни, също така познавам и такива, които са завършили вече архитектура и се реализират успешно. Само е хубаво да има кола, защото с градски транспорт е много сложно стигането до там. В университета си има голям паркинг и е много удобно да се паркира. Във ВСУ има специалност, която е строителство и архитектура (не съм съвсем сигурна за името), в която до трети курс учат и архитектура и конструкции, а след трети курс си избират една от двете, за да завършат. А с повече усилия могат да завършат и двете специалности едновременно.

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 19:35 от Bonikova

# 658
  • Пловдив
Nia30,
Няма ли шанс да изчака второ класиране в УАСГ без да губи приема във ВСУ?
Доколкото помня,като гледах ВСУ датите им вървяха след тези на УАСГ.

# 659
Изказвам лично мнение. Ако иска да учи архитектура, да отиде във ВСУ. Познавам студенти, които учат там и са доволни, също така познавам и такива, които са завършили вече архитектура и се реализират успешно. Само е хубаво да има кола, защото с градски транспорт е много сложно стигането до там. В университета си има голям паркинг и е много удобно да се паркира.
Оставили сме я сама да реши, говори и със завършили познати двата университета. Не ни остава друго освен да чакаме решението , това все пак е нейното бъдеще, изборът е нейн☀️🍀

Общи условия

Активация на акаунт