ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 5

• 367
  • 20
  •   13
Отговори
  • София
12 КЛАС 2025/2026

Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverНА ДОБЪР ЧАС ! Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

Pencil СТАРИТЕ ТЕМИ Pencil

Дванадесети клас: Тема 1 Тема 2 Тема 3  Тема 4

САЙТЪТ на ДИДЕВА

!!! ВАЖНО !!!
Това ни информираха от нашето училище

"До 25 август абитуриентите, които не са започнали работа, трябва да декларират и платят сами здравните си вноски за юли 2026 година. За целта е необходимо те да:

Скрит текст:
Подадат в НАП Декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски
  Направят първата си здравна вноска (22,03 евро/месец)

Всичко това става в офис на приходната агенция или по пощата с обратна разписка.
Но най-бързият и удобен начин е през портала с е-услугите на НАП чрез ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на Агенцията. Подадената декларация се обработва много бързо, а направените плащания по електронен път се отразяват почти веднага.
  За просрочените вноски се начислява законова лихва.
  Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.
  Вижте повече информация за попълването и подаването на Декларация образец 7, както и образец на формуляра тук: 
https://nra.bg/wps/portal/nra/uslugi/deklarirane-na-zravno-osigu … -smetka-obrazec-7
  Направете справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях тук: https://portal.nra.bg/details/health-calculator-2
  Проверете здравноосигурителния си статус в офис на НАП или чрез Портала за е-услуги на НАП тук: https://portal.nra.bg/details/health-insu-status
  За повече информация: https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/studenti "

# 1
  • В светлината на слънцето
Записвам се в темата. Kally, Hug

# 2
  • София
Да напълним темата с хубави новини!

Истината за българското образование е, че запада, според мен. Стремежът за елитните гимназии е, защото се надяваме да намерим там учителите-вдъхновители. Имам романтини спомени от моите учители, които в голямата си степен са били страхотни. Днес на учителите сякаш все по-малко им се занимава. Давам пример със седмокластничката - първат аматура е след 2 дни, срокът за предоставяне на прословутите бележки, с които ще бъдат допускани на изпитите, все още не са дадени (утре е крайният срок според МОН), утре няма да учат, защото днес има избори в тяхното училище. Уведомление от ръководството и от класната нула. Кога, как, не знаем. Евентуално, според родители, щели да ги дават сутринт преди изпита. Ами ако някое име или ЕГН е объркано, какво ще стане? Защо децата трябва да се подлагат на този допълнителен стрес?

# 3
Запис и от мен.

Кати, пък ние нямаме яснота кога ще дават дипломите. При все че системата на СУ е отворена, но не те пуска от втора стъпка нататък, защото трябва да въведеш данни за диплома.

# 4
Дипломите в училището на сина ми ще се дават на 19.06. Аз мислех, че дипломата ще е качена след това в системата и оттам СУ ще си вземе необходимите оценки за балообразуването ( както беше в 7. клас за гимназиите), а то трябвало да я сканираме ние и да я качим. Странна работа!

# 5
На 21 ще дават дипломите при нас.
Поканени сме официално в училището.

# 6
  • София
Дипломите в училището на сина ми ще се дават на 19.06. Аз мислех, че дипломата ще е качена след това в системата и оттам СУ ще си вземе необходимите оценки за балообразуването ( както беше в 7. клас за гимназиите), а то трябвало да я сканираме ние и да я качим. Странна работа!
Коя система? Всеки университет си има своя и кандидатстването не е централизирано на национално ниво като в 7. клас. Дипломите се качват в регистър, но за да вземе даннни от него, университетат трябва да влиза с номер на диплома и егн за всеки кандидат поотделно, което не им е работа. Затова искат дипломата.

Последна редакция: нд, 14 юни 2026, 19:18 от sanaka

# 7
При нас ще ги дават на 24.

# 8
  • София
Някой знае ли как протича връчването на дипломите на 2 АЕГ, като времетраене ме интересува. Оказа се, че ще имам неотложен служебен ангажимент и ми се иска да знам дали мога да се включа или да не опитвам.

# 9
  • София
Според мен всички български университети са съобразили сроковете си за кандидатстване с издаването на дипломите за средно образование. Иначе кандидатите им рязко ще намалеят ако сега завършващите средно трябва да чакат една година, за да кандидатстват в уни.
В най-масовия случай първо класиране е през юли.

# 10
  • София
Не са всички. Joy В МУ София например срокът за подаване на документите за кандидатстване е до 13 часа на 24.07.

# 11
  • Пловдив
Здравейте и в новата тема от мен!
Да кажа,че съм абсолютно съгласна с последното мнение на _re_ge от предната тема. Наскоро имах повод в темата за гимназиите в Пловдив да напиша нещо подобно.
Дано изпълним темата с добри новини за децата, които да влязат там, където си искат.
Flowers Four Leaf Clover

# 12
  • София
Запис и от мен.

Кати, пък ние нямаме яснота кога ще дават дипломите. При все че системата на СУ е отворена, но не те пуска от втора стъпка нататък, защото трябва да въведеш данни за диплома.

Ааа, аз и това не знам. На питането ми (щото съм досадна майка), синът ми отговори - 23-26 някъде... Кога точно и как става тази работа, нямам идея. Това системата за изтегляне на дипломите не го знаех, благодаря за инфото.

# 13
  • България, София
Kally May, благодарности за новата тема Flowers Hibiscus

Наборката в петък е ходила да си види работите. Така и не е разбрала колко има на есето. А ни беше много любопитно. Имало е подчертавания, вероятно за стилистични неточности, но не са се виждали точки.
По АЕ, както се очакваше, лошия звук при лисъснинга е дал своя принос за грешки.
Здраве да е!

Чакаме оценка на изпита по АЕ в СУ. От сайта на университета нещо не се ориентирах кога ще излезе оценката, същевременно вече може да се подава заявление за класиране.
Девойката проверява в профила си, но статусът е, че оценката предстои.

Все още не се знае кога ще им връчват дипломите.

# 14
Точките са най-отдолу след последната задача - в табличка с точките за всяка част. Нямало ли е учител с нея да й покаже?

Общи условия

Активация на акаунт