С какво ви дразнят свекървите? - 174

• 3 272
  • 71
  •   3
Отговори
# 15
И аз по име се обръщам към свекърва ми, макар че след почти 9 години, понякога ми идва да й кажа "майко", особено след като свекър ми почина и тя остана сама. На майка ми й казвам "мамо" и това ми е по-лично от "майко". Не знам тя как би реагирала, ако го изтърся.

# 16
Нормално никак няма да реагира, или ще се усмихне и толкова.

# 17
Аз няколко години виках мамо,докато не осъзнах че не го заслужава.  След това ако имах да кажа нещо без обръщение.  Пък сега сме на здравей/добър ден.
 Мисля че всеки си знае коя е майка му..

# 18
Не мога да кажа “мамо” на друга жена освен на майка ми. За мен майката е само една, свекървата наричам по име.

# 19
Не я търпя от 10 години, аз я познавам от 5. Винаги е имала по някоя изцепка, но се виждахме около празниците. Сега откакто имаме дете я търпя по-често.
На майка няма как да се обърна към нея, аз в началото и винаги "свеки" Сега не се обръщам никак.

# 20
  • София
Аз към моята още се обръщам понякога с "майко" , въпреки че съм разведена със сина ѝ  от 16 години. Понякога с име. Както ми дойде. Даже миналата година нещо бях на гости и тя казва "стига с това, майко"! Обаче на мен ми е толкова мило и приятно да го казвам, а и знам че и тя го усеща позитивно, та ..
Ама тя си е душица! 🩷

# 21
  • На брега на реката
Моите снахи ме питаха, как да се обръщат към нас с ММ.
Казах им, че ако те държат, могат да ни наричат майко и татко, както е по традиция, ние бихме се радвали, но те си имат родители, да им  живи и здрави и нас да ни наричат по име /умалително/. Така и стана.

Онзи ден, едната ми снахичка, ей така спонтенно ме запрегръща и целуна.  Чак се изненадах, защото не е имало повод, а тя, милата каза, че много ми се радва, че  остигам нещата за които се боря в здавословен аспект и съм нейния пример.
Няма да лъжа, стана ми много мило и приятно. Не съм безгрешна, но се старая. Обичам си децата и внуците и умишлено не бих ги натоварвала с глупости, но... хората сме различни.

Затова и понякога се намесвам,  защото да едни отношения между двама души, принос има и двете страни.

# 22
Никога несъм усещала моята свекърва близка, от самото начало усещах че е странница. Може би 1 път и казах майка и до там . Егото и не си го преглътна да осъзнае че сме млади, здрави и можещи всичко и че се справяме без нейната помощ .

# 23
Blush

Последна редакция: вт, 16 юни 2026, 09:06 от марулета

# 24
Марулета, и твоята свекърва е един път! Много правишно си постъпила. Помня как си разказвала, че за нея жилището е повод за престиж.
   Моля?????  Моята свекърва, лека й пръст почина преди три години. Аз никога не съм се оплаквала от нея, защото не съм имала  повод.
Олеле, извинявай! Явно съм се объркала. Наистина съжалявам!
P.S. Редактирах си коментара.

# 25
  • София
На моята свекърва - казвам и по име, тя на мен също. Водили сме този разговор и тя (над 70 годишна е) винаги е казвала, че мама е една. Тя така е наричала само майка си, съответно нея я наричат така само синовете и. Аз също така мисля - мама и татко са едни - визирам разбира се обичайните случаи с живи майка и баща и ангажирани такива. Но, мама мога да нарека само...ами мама 🙂
Макар че, имах съученици, които наричаха едната или и двете си баби - маминка и някак мило ми се струваше. Нямам идея дали е особеност на даден регион и привнесено или така са ги учили - тогава ми се струваше мило. Сега всъщност също 🙂

# 26
В миналото българското семейство е било патриархално. След сватбата младата жена обикновено е напускала родния си дом и е отивала да живее в дома на съпруга си. Там свекървата е заемала водещо място в домакинството и често е имала значителна власт върху ежедневието на младото семейство. От снахата се е очаквало да проявява уважение, послушание и скромност. Именно в този контекст се е наложило и обръщението „майко“. То е символизирало приемането на младата жена в новото семейство и признаването на авторитета на свекървата. В обществото на онова време личните чувства често са отстъпвали място на установените норми и очаквания. Казваш и майко, искаш или не. Днес имаме избор и аз определено бих казала мамо само на една жена.

# 27
Ако мога да похваля свекърва, то е бившата ми, както и зълвата де. Не знам дали факта, че минаха много години или това, че нещо им стана и станаха набожни и двете или просто са разбрали бившия ми що за стока е, но от години нямам проблеми с тях никакви. В началото на раздялата и делата за родителски права се бяха мобилизирали всички срещу мен, но мина време и се осъзнаха. Първата, която ми честити раждането на малката беше бившата ми свекърва, честити ми и 40-то, а зълвата бившата изпрати подарък от нейния магазин. Звънят на голямата ми дъщеря и питат за малката. Коренна промяна претърпяха те с времето и в поведението си и в отношенията с нас. Имахме трудни периоди, но аз и докато живях с тях бяха две идеи по-добре от майката на моя.

# 28
  • София
За мен "мамо" и "майко" са различни. Много различни. Да, фонетично разликата са 2 букви, ама... Изричането е различно. Че дори на майка ми понякога викам "Дидко", ама то е като приятел (и дори това обръщение няма общо с другото към свекърва ми. И майка ми го знае, и аз и всички. То няма как да е друго.

Последна редакция: вт, 16 юни 2026, 11:51 от Светулчица

# 29
  • В полите на Пирин планина
Едно време ѝ виках чат-пат "майко" на моята свеки, докато се прояви и спрях да ѝ викам, както и да било. Тя обръщение на име няма да приеме, а по-скоро ще реши, че е обидно. Помня как ми обясняваше, че тя винаги слушала нейната свекърва, а пък аз, видите ли, никога не я слушам и си имам мнение. Забравя факта, че тя се е оженила на 17 (60-те години на 20-ти век) и е отишла да живее при свекърва си и свекър си (на село), пък аз бях на 27 и отлично знаех какво мога, знам и нямаше нужда някой да ми ръководи живота, камо-ли да ме командва.

Общи условия

Активация на акаунт