За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 21

• 4 689
  • 140
  •   1
Отговори
# 135
  • България
victoria vassileva, много харесах Tan Jian Ci в тази роля, а и героят му, но някак ми омръзна китайците да демонизират хората и сектите им, а да изкарват демоните едва ли не по-човечни.
------------------------------
Shine or Be Mad (2015) гледах до епизод 12 и минах на последния.
Хубаво си пише, че има политика, не е за мен този сериал.
Мисля, че на pppqqqpppqqq ще ѝ допадне.

# 136
victoria vassileva, много харесах Tan Jian Ci в тази роля, а и героят му, но някак ми омръзна китайците да демонизират хората и сектите им, а да изкарват демоните едва ли не по-човечни.

Признавам си, че се губя в сложната йерархия между божества, безсмъртни, хора и демони. Вероятно защото ние, от друга културна среда, внасяме собствените си представи в тези образи. Думата „демон“ за нас често носи смисъл на зло същество, но в азиатските истории границите изглеждат по-различни – демонът понякога е същество с друг произход, с друга природа, с различна връзка със света.
Понякога се питам дали образът на белокосия демон не носи и един много стар мотив – срещата с непознатия. Как би изглеждал човекът от друга земя за древните хора? С необичайни дрехи, различни обичаи, странен език, непозната коса и черти. Дали във фантастичния образ на „другия вид“ няма частица от онова усещане, което хората са изпитвали, когато са срещали чужденци, които не приличат на тях (западният русокос човек-варварин, който яде месо)?
Разбира се, това е само моя интерпретация, но ми напомня за начина, по който и в нашите култури митичните същества често са били образ на неизвестното. Нашият Змей например не е просто „чудовище“ – той може да бъде пазител, сила на природата, опасност и мъдрост едновременно. Яна- откраднатата девойка също е образ на същество, което принадлежи на друг свят, но не е непременно лишено от чувства и човечност. Може би във всички култури митът се опитва да ни помогне да разберем онова, което е различно от нас.
Затова ми е интересно дали в Lost You Forever не става дума по-малко за „демонската“ природа и повече за различните лица на човешкото.
Ако погледнем през старата идея за четирите темперамента, героите около главната героиня сякаш представят различни възможности:
– меланхоликът – търговецът, нейният пациент, който носи тиха стабилност, грижа и разбиране;
– флегматикът – братовчедът, свързан със спокойствието и реда;
– сангвиникът – демонът, свободен, страстен, жив, непредсказуем;
– холерикът – братът на любимия, силен, властен и разрушителен.
И може би нейният избор не е избор между човек и демон. Може би тя избира онзи, който отговаря на най-дълбоката ѝ нужда. След живот, изпълнен с опасности, загуби и несигурност, тя не търси само силна страст или власт. Тя търси място, където може да бъде спокойна, разбрана и приета.
Може би затова в азиатските фентъзи истории демоните понякога изглеждат по-човечни от хората – защото ни напомнят, че човечността не зависи от това към кой вид принадлежиш, а от способността да обичаш, да страдаш и да избираш.
Интересно ми е как го виждате вие – дали демоните в тези сериали са просто фантастични същества, или са символ на всичко онова, което хората наричат „чуждо“ и непознато?

# 137
  • вятърничава
На 31 юли стартират A Bona Fide Killer и The Affair Was Just the Beginning
Kong Hyo Jin и Cho Yeo Jung отново в действие.

# 138
  • пустинен пъпеш
Аз също започнах да гледам Lost You Forever и много ми харесва и най- много Tan Jian Ci ,особено от края на 12 еп.,когато осъзнавайки всички бъдещи последици по свое желание приема бръмбара паразит в тялото си.(до 15 еп.съм).Интересна ми е гледната точка на victoria vassileva и наистина още от времената на фолклора хората пресъздават непознатото в по -различен облик от обичайния.А от проявленията на различните темпераменти любимец ми е демонът сангвиник.
И Линхе с котка,а и с куче.
Скрит текст:

# 139
  • България
... Интересно ми е как го виждате вие – дали демоните в тези сериали са просто фантастични същества, или са символ на всичко онова, което хората наричат „чуждо“ и непознато?
Зависи, в някои сериали за мен са точно демони, както ги разбираме ние.
В други ни разясняват, че съществата всъщност са извънземни, в трети са просто различна да го наречем "раса". Някои пък са растения или животни, които се развиват и е възможно да стигнат и до небесата.
Но каквито и да са, рядко Човекът е достоен, почти винаги наблягат на благородството на другите. Сигурно е някаква мода или подготвят китайците за нещо.

# 140
Изгледах Never Ending Summer. Актрисата е ужасна, но тази ревлива роля някак си много и отиваше. Хареса ми много като цяло. Но ми прави много странно впечатление как точно в Китай, където е комунизъм и се предполага, че всички са равни, продължават много да държат на класовото разделение и не е добре прието да се смесват богати с бедни. При нас такова нещо няма, не съм чула досега за нито един случай на връзка, която се е разпаднала, понеже едните родители не одобряват това, че другото семейство е бедно. А в сериалите е постоянно, в Love's Ambition героинята нае актьори да се представят за родителите и, в Love Between Lines бащата на героя разбра, че той си е харесал някоя, и нарече нейния баща "прост инженер", във Falling into your Smile и Love has Fireworks родителите директно отидоха при героините и ги питаха "колко пари искаш, за да оставиш сина ми". Разбирам, че много хора се опитват да се присламчат към богати семейства заради финансова изгода, но първо виж човека, опознай го. За мен е непонятно да кажеш директно "тази не е подходяща" само на базата на това какво работи тя или родителите и.

Саундтракът е жесток. Ето заглавната песен, на английски е https://www.youtube.com/watch?v=CyW7DtO6YHI&list=RDCyW7DtO6YHI&start_radio=1

Изгледах и The First Jasmine. Започна добре, но след 30 епизод се завлачи страшно много. Средна работа. Идеята за героиня с психични проблеми беше интересна, но не добре реализирана. Имаше много неубедителни сцени.Но много добра роля на Бай Лу, през повечето време наистина се държеше и гледаше като човек, който не е добре, и си беше даже плашещо.

Общи условия

Активация на акаунт