За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 21

• 4 578
  • 138
  •   5
Отговори
# 135
  • България
victoria vassileva, много харесах Tan Jian Ci в тази роля, а и героят му, но някак ми омръзна китайците да демонизират хората и сектите им, а да изкарват демоните едва ли не по-човечни.
------------------------------
Shine or Be Mad (2015) гледах до епизод 12 и минах на последния.
Хубаво си пише, че има политика, не е за мен този сериал.
Мисля, че на pppqqqpppqqq ще ѝ допадне.

# 136
victoria vassileva, много харесах Tan Jian Ci в тази роля, а и героят му, но някак ми омръзна китайците да демонизират хората и сектите им, а да изкарват демоните едва ли не по-човечни.

Признавам си, че се губя в сложната йерархия между божества, безсмъртни, хора и демони. Вероятно защото ние, от друга културна среда, внасяме собствените си представи в тези образи. Думата „демон“ за нас често носи смисъл на зло същество, но в азиатските истории границите изглеждат по-различни – демонът понякога е същество с друг произход, с друга природа, с различна връзка със света.
Понякога се питам дали образът на белокосия демон не носи и един много стар мотив – срещата с непознатия. Как би изглеждал човекът от друга земя за древните хора? С необичайни дрехи, различни обичаи, странен език, непозната коса и черти. Дали във фантастичния образ на „другия вид“ няма частица от онова усещане, което хората са изпитвали, когато са срещали чужденци, които не приличат на тях (западният русокос човек-варварин, който яде месо)?
Разбира се, това е само моя интерпретация, но ми напомня за начина, по който и в нашите култури митичните същества често са били образ на неизвестното. Нашият Змей например не е просто „чудовище“ – той може да бъде пазител, сила на природата, опасност и мъдрост едновременно. Яна- откраднатата девойка също е образ на същество, което принадлежи на друг свят, но не е непременно лишено от чувства и човечност. Може би във всички култури митът се опитва да ни помогне да разберем онова, което е различно от нас.
Затова ми е интересно дали в Lost You Forever не става дума по-малко за „демонската“ природа и повече за различните лица на човешкото.
Ако погледнем през старата идея за четирите темперамента, героите около главната героиня сякаш представят различни възможности:
– меланхоликът – търговецът, нейният пациент, който носи тиха стабилност, грижа и разбиране;
– флегматикът – братовчедът, свързан със спокойствието и реда;
– сангвиникът – демонът, свободен, страстен, жив, непредсказуем;
– холерикът – братът на любимия, силен, властен и разрушителен.
И може би нейният избор не е избор между човек и демон. Може би тя избира онзи, който отговаря на най-дълбоката ѝ нужда. След живот, изпълнен с опасности, загуби и несигурност, тя не търси само силна страст или власт. Тя търси място, където може да бъде спокойна, разбрана и приета.
Може би затова в азиатските фентъзи истории демоните понякога изглеждат по-човечни от хората – защото ни напомнят, че човечността не зависи от това към кой вид принадлежиш, а от способността да обичаш, да страдаш и да избираш.
Интересно ми е как го виждате вие – дали демоните в тези сериали са просто фантастични същества, или са символ на всичко онова, което хората наричат „чуждо“ и непознато?

# 137
  • вятърничава
На 31 юли стартират A Bona Fide Killer и The Affair Was Just the Beginning
Kong Hyo Jin и Cho Yeo Jung отново в действие.

# 138
  • пустинен пъпеш
Аз също започнах да гледам Lost You Forever и много ми харесва и най- много Tan Jian Ci ,особено от края на 12 еп.,когато осъзнавайки всички бъдещи последици по свое желание приема бръмбара паразит в тялото си.(до 15 еп.съм).Интересна ми е гледната точка на victoria vassileva и наистина още от времената на фолклора хората пресъздават непознатото в по -различен облик от обичайния.А от проявленията на различните темпераменти любимец ми е демонът сангвиник.
И Линхе с котка,а и с куче.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт