За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 21

• 14 922
  • 464
  •   1
Отговори
# 345
  • пак на Рив Гош
Въпрос към гледащите корейски сериали - кой бихте ми препоръчали ако искам да видя колкото се повече типични корейски ястия (различни от кимчи, неща с кимчи и супи)? Спомням си, че май в близките теми коментирахте за някакъв готварски сериал, но не мога да намеря в коя тема беше.
Че ти с това изискване зачертаваш 90% от корейската кухня Joy
Супата, кимчито и оризът са основоположника на корейската трапеза, без тях не сядат на масата.
Ако искаш да видиш аз какво ядох там, може да погледнеш този ми пост от темата за азиатска кухня:
https://bg-mam.ma/p/1606162/50540220

В Bon Appétit Your Majesty има кухня, но не е типичната корейска ежедневна кухня, беше по-скоро интерпретация на шеф-готвач от XXI век на традиционни ястия. Със сигурност няма да ги намериш в типичния ресторант Grinning

И едно непоискано мнение:
Скрит текст:
Ако ще ходиш само заради КТХ-а (корейския бърз влак), по-добре иди още веднъж в Китай 😂. Според описанията, хората, които са пътували с китайските свръхскоростни влакове, намират японския шинкансен за слаба бира. А аз пък намерих корейския КТХ за слаба бира в сравнение с шинкансена, та дори и с Евростар-а. Та като бърз влак не е особено впечатляващ.
Иначе в Корея има какво да се види - дворци, градини, демилитаризирана зона, планини (ама за тях трябва да си падаш по катерения), интерактивни музеи, традиционни селища. Но на теб май Китай си ти е на сърце 😉
Аз пък като теб се чудя кое по-напред да навра в Програмата за следващото ми ходене в Корея. 18 дни ми се виждат крайно недостатъчни 😂

Може би Tastefully Yours, който го е гледал да пише какви ястия показват.
Там Тя готвеше френско-корейски фюжън, а Той гледаше как да ѝ открадне рецептите 😂. Но пък оттам научих що е то neobiani 😂.

Spooky In Love - довършен, с добро чувство като цяло. Но аз много си харесвам и Пак Ън Бин, и Ян Се Джонг, заедно и поотделно, та само заради него имат 0.5* бонус. Бяха много сладки заедно, второстепенният каст беше готин, имахме гастрол и от Вездесъщия Бял Камион. Добре завършиха обясненията с призраците, даже и това, заради което мрънках миналата седмица (трансплантацията) беше прилично отработено.
Но, това, което ми липсваше, бяха още 2-3 "призрачни" истории, понеже чарът на сериалът беше до голяма степен в тяхното сътрудничество при разрешаването на престъпленията.

# 346
Елза, къде ще си?

Ако си в Сеул можеш да посетиш някой от дворците, Bukchon Hanok Village, Lotte Tower, N Seoul Tower, една разходка по канала Cheonggyecheon и улицата Инсадонг, някой от храмовете - Bongeunsa Temple или Jogyesa Temple, някой от пазарите - Namdaemun или Gwangjang Market, Banpo Bridge Rainbow Fountain вечерно време, районът на Myeongdong, Dongdaemun Design Plaza, Starfield Library в COEX...
За храната - кимбап, токбокки, сунде, джапче, чаджангмьон, бибимбап, булгоки, корейско барбекю, пържено пиле, рамьон, манду, Hotteok, калгуксу, калмари, скариди, раци, шишчета от различно месо, патбинсу(техният сладолед)...
Знам, че обичаш люто, та кухнята им няма да е проблем за теб Wink.
Уличната им храна е хубава и на пазарите ще можеш да опиташ много неща. Освен това имат и много пекарни, където има кроасани, различни хлебчета, сандвичи и всякакви сладкиши.

Сериали, в които става дума и за храна Smile.
Let's Eat 1, 2 и 3
Bon Appetit, Your Majesty
Wok of Love
Dae Jang Geum Is Watching
Feast of The Gods
Fermentation Family
Flower Boy Ramyun Shop
The Legend of Kitchen Soldier

oops 
Скрит текст:
Аз пък се образовам за Китай. Ако всичко е наред Hands Pray, напролет ще ги видя как се справят Mr. Green.

Последна редакция: пн, 24 авг 2026, 19:55 от 2в1

# 347
  • София
2в1, Роце -  Сеул и Пусан.

Скрит текст:
Повечето забележителности ги отбелязах вече, други пресях, защото не са ми в интересите или не мога да стигна до тях по здравословни причини, но ми остава доста време.

И аз съм от тези, за които Шинкасенът е слаба бира сравнен с китайските - бях много, много разочарована. Но съм фен на високоскоростните влакове и имам да изпълнявам чеклист по държави. Затова отивам в Корея. 😄

То с 90% не ми харесва, но не се отчайвам, ще намеря нещо да пробвам. Просто не харесвам нито кимчи, нито супи. Но да - люто и морски дарове. За барбекюто четох, че в много малко bbq ресторанти приемат соло хранещи се, ще се пробвам с поръчка до хотела (дано не съм се разглезила много от китайците и в Корея също да може да се поръчва отвсякъде).

# 348
Корейското барбекю е хубаво да го посетиш на място и да си печеш сама всичко. Това е част от чара му. Е, на нас ни го пече един младеж Wink. Вероятно две руси и една синекоса дами не му се видяхме много надеждни и подготвени да се справим сами Smile. А, това, че не допускат соло хранещи се не е съвсем така. На някои места може и да го има, но не е повсеместно.

В Пусан откъм храна е същото като избор, а на рибния пазар Чагалчи можеш да си избереш риба, морски дарове или каквото там ти хареса и да ти го приготвят в някой от ресторантите на втория етаж. В LOTTE Department Store, който е на 5-10 мин. пеша от пазара, има етаж, който е пълен с различни ресторанти и кафенета, където можеш да седнеш или да си вземеш нещо за "в къщи".
Ако имаш достатъчно време е хубаво да посетиш Haedong Yonggungsa Temple или да отскочиш за ден до Кьонджу.

Елза,
Скрит текст:
За Корея си свали Naver map и преводача Papago. Гугъл мап не е много адекватен, както е и в Китай. Хубаво е да имаш и физическа банкова карта. В доста магазини като представиш паспорт ти приспадат разните му там такси, което иначе се прави на летището, та ти спестяват тази разправия.
Ако имаш време можеш да ми дадеш на лични някой съвет за Китай Blush. Ще бъда в Пекин, Луоян, Шиан, Чонгкинг(Чунцин), Шанхай. Свалила съм Аmap и Алипей. Имам е-сим, само ще я заредя като наближи да тръгвам.

# 349
  • София
idomeneus, гледай смело Are You the One, чудесен сериал е. Главната наистина е много добра, влюби се, което не зависи от нея, но това не и размъти мозъка, направи героя на луд, наложи се да и се моли накрая Simple Smile От един момент нататък ще видиш, че голяма част от сюжета на Нефрита е копиран от този сериал. Ако след него искаш друг сериал с Zhang Wan Yi и пак с много силна главна героиня, ти препоръчвам и Si Jin.
Ау много много благодаря, че вече преполових Are You the One и се появи безпокойство какво ще гледам като свърши. Много ми харесва как играе Zhang Wan Yi, пестеливо, с малки но точни мимики. И използва различен тембър когато говори с "жена си" - тих, доста инимен, когато говори с приятеля си - съвсем разговорно играещ нагоре надолу и когато е "хо йе" т. е. маркиз. За мен е категорично от тези с косата, иначе изглежда като дете. A Wang Churan все едно играе себе си, не я възприемам дори като актриса. Понякога някакви не особено специални серийки са голяма радост!
Скрит текст:

# 350
Това първи сериал с Zhang Wan Yi ли ти е?

# 351
Този сериал беше един от най-впечатляващите, които съм гледала. За актрисата казват, че преди този сериал е взела 2 години творческа пауза и е учила актьорско майсторство, за да може да изгради тази роля.  Историята е фокусирана върху женския образ - това е женска история, така че на Wang Xing Yue дават, целенасочено, много по-ограничено екранно време, макар и главен герой.  Ако не те увлича, не се мъчи.  Но има нещо друго, много зависи стрийминг платформата, където гледаш.  За този, има много визуални и звукови ефекти, които само седиш и викаш WOW, WOW.  Много силно въздействащ.  Сцени с интензивна театралност, танци, музика, поезия, традиционната китайска опера, въздействие чрез цветове, картини, напомнящи шедьоври на китайското изобразителното изкуство (това инфо от разбирачите).  С две думи "много барнат" сериал. 
Скрит текст:
Освен това, мистични сцени -  напр. главната разговаря с починалата, на която е дубльор.
Не случайно казват, че  „The Double“ е първата китайска драма, която някога е влизала в Топ 10 в основната категория на Netflix.  Не че ме интересуват подобни класации.   Това беше в 2024 г.
Упорито гледам The Doulble - не ме увлича /може би защото актрисата в главната роля не ми е особено симпатична/, но съм решена да стигна до края за да разбера защо е толкова харесван...

# 352
  • пак на Рив Гош
Eлза,
Скрит текст:
това с 90те% беше малко на шега, но истината е, че голяма част от корейската кухня е на базата на супа, яхния или нудъли в бульон. Та, ако не обичаш този тип ястия, ще трябва да се насочиш повече към другите варианти, които даде 2в1 - пържено пиле, jjajangmyeon (нудъли с черна паста, китайска рецепта, между другото), кимбап, бибимбап, hot pot rice, разни палачинки (jeon) - има със зеленчуци, с морски дарове, различни видове шишчета, или манду и гьоза (които ще ти напомнят Китай 😉),  лютите токбоки, може да пробваш и dakgalbi (пиле в лют сос), барбекю.
Както е казала и 2в1, барбекюто може да се намери и във вариант за solo dining, макар и не навсякъде. Докато бях сама, пробвах ресторант за барбекю. На първите 3 места ми отказаха самостоятелно посещение, много любезно и с много извинения, които аз приех също толкова любезно. На четвъртото ме поканиха без проблем и даже ме питаха дали искам сама да си пека месото (явно съм изглеждала по-благонадеждна от 2в1 и компания 😂😂😂), или да ми го изпече сервитьорът. Ми то сервитьорът беше едно младо хубаво момче, как да откаже човек? 😁
Нямам опит с поръчване на храна до хотела през някои от тамошните приложения, тип Uber eats, но повечето ресторанти имат вариант и за take-away, който ползвахме почти всяка вечер и се прибирахме в хотела с поръчката от близкия ресторант. И с бира или соджу от денонощния магазин 😂

Аз тази вечер съм разочарована, понеже ударих греда с корейския Нетфликс. Онзи ден видях, че в каталога имат няколко филма, които исках да гледам. Пускам ги тази вечер един след друг и установих, че единствените субтитри, които имат, са на корейски 🤭. Нищо де, намерих ги при рускините, ама единият е с озвучка (мърмореща аджума съм си! 😆)

# 353
  • вятърничава
Да споделиш кои са тези филми, ако си струват гледането.

явно съм изглеждала по-благонадеждна от 2в1 и компания
🤣🤣🤣
На Flower Boy Ramyun Shop отдавна  му се каня. Да си продължа линията с Jung Il-woo.

Последна редакция: вт, 25 авг 2026, 08:47 от bb6

# 354
Браво, Tuon , аз толкова изписах за The Art of Sarah и колко ми харесват в тези роли Shin Hae Sun и Lee Jun Hyuk!
Eто, гледах го. Дори успях да го завърша тази година 😆
И чанти, чантите също са много красиви. 😍

Не мога да помогна в "вкусни" филми/сериали, но Елза - не гледай Train to Busan, защото...нали... KTX от Сеул до Пусан+зомби апокалипсис не е добра комбинация преди пътуването ти.

# 355
  • пак на Рив Гош
Да споделиш кои са тези филми, ако си струват гледането.
Eдиния, мисля, си го гледала 😄 - японския вариант на Little Forest.
Другите два, които си харесах, са Number One и Our Season. Все с хубав каст 😍
Ще ги погледна тия дни.

Снощи от любопитство си пуснах един нов японски сериал, който Нетфликс пусна миналия петък - S&X, за един млад терапевт, помагащ в интимната област и лекуващ и свои травми по пътя. И за нула време изгледах 2 епизода.
После разгледах и филмографията на Главния актьор, Кенто Накаджима, понеже ми стана симпатичен. И видях, че тази година и снимал и сериал по романа The Convenience Store by the Sea, който много харесах. Заредих и този сериал за гледане. Би трябвало да има много море и китна японска провинция от остров Кюшу. Японският фронт е запълнен за момента.

но Елза - не гледай Train to Busan, защото...нали... KTX от Сеул до Пусан+зомби апокалипсис не е добра комбинация преди пътуването ти.
😂😂😂

# 356

inka5, Джуно или Lee Jun-ho е също к-поп айдъл, ако не знаеш де.
В Wok of love играеше готвач и готвеше китайски ястия в Корея. Тъй че има и китайски ресторанти там 🍜

bb6, благодаря! Аз не знаех, че  Lee Jun-ho  е Джуно, айдъл. Там обаче, където четох отзиви за филма явно всички са знаели, защото изтъкваха качествата на по-скромните персони. Чак като тук стана въпрос го пуснах с търсачката. Впечатляващо! Дали му е прекипяло от танците и писнало да гладува и от диети, та е захванал лук да реже и да готви. Хайде да се сменим! Simple Smile  Шегувам се, разбира се...

# 357
S&X е интересен повече да се "образоваш" за новостите в обществото, защото не е възможно всичко да знаеш/опиташ от първо лице, НО не е нищо особено. Малко ми е скучен, едва докарах до 5ти епизод. Добре, че са само 7 и не са повече от 60 минути всеки.

# 358
Как имате енергия за анализи? На мен мозъкът ми е размекнат от жега... Един от любимите ми актьори:
https://www.facebook.com/reel/1271187271763250

# 359
  • вятърничава
Пускаме си климатика 😄

inka5, на азиатския фронт звездите започват кариерата си от моделство и дългогодишно обучение в специални агенции /школи /, някои дори се отказват от училище, за да се посветят да се  учат да пеят и танцуват в очакване да пробият на кастинги. Когато са на 20 години, вече са стари и може никога да не пробият. Тези, които имат късмета и шанса да бъдат избрани в група, паралелно с концертите и издаването на албуми започват да участват и в сериали и така голяма част от актьорите в сериалите са и айдъли. Може да гледаш сериала  Имитация, за да придобиеш представа. И с уточнението, че все пак е сериал.

Роца, бях се запътила скоро да гледам Number One, но за пореден път се отказах.

Този Кенто Накаджима се оказва, че скоро съм го харесала в самурайския сериал. Прочетох, че се запалил по пеенето (защото той е първо певец в j-pop група) от песента на Ямапи и Каме песента "Seishun Amigo" от сериала Nobuta wo produce 😄
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт