Февруарски бебета 2025 - Тема 3

• 1 907
  • 107
  •   1
Отговори
https://m.bg-mamma.com/?topic=1760028 - линк към старата тема

Дами, позитивно да ни е и да споделим, тук, весели летни моменти и такива от ясла Simple Smile

В продължение от предната тема: КРР, ваксината против Варицела е задължителна за нашите деца. Не е до кой колко държи.
Мен ме притесни, че педиатърът не я е спомена, обнародвано е нещо свързано с нея в ДВ и сега се чудя дали ще възпрепятстват постъпването му в ясла.
Аз му се доверявам, дори и за липсата на инфо, но ми стана интересно дали вие имате някакво. Чисто клюкарско.

За кг - аз много качих. Цикълът ми стана нередовен. Ще предприема мерки, ама съм си дала един мой си срок и да мине той.
Изобщо не ми се работи. Мното ми е добре да се шматкам по площадки, зоопарк, басейн.
Моят е доста палав. Направо стресира. Качва се на масата, там танцува, движи се по бар-плота, хвърля или вади в/от мивката. Не смея да отворя терасата, че е много опасно. Засега само вади от торбата зе рециклиране пластмаси и ги хвърля долу.
Вече бъркам в тоалетната чиншя без ръкавици, толкова често се случва, че претръпнах.
Откъм говорене - нещо вика, крещи, но не разпознавам думи.
И тъй... лудница

# 1
Благодаря за новата тема!

За варицелата - знам, че е задължителна. Обаче доста педиатри отменят темата за нея, защото смятат, че не е достатъчно проучвана. Имам познати с педиатри, които са им предлагали за тази и за другите ваксини, да ги впишат фиктивно в календара, че са правени, за да приемат детето в детска градина. И това не са единични случаи. Във форума също съм чела за подобни.
Иначе, според нашата педиатърка, ако почакаме до октомври, ще я имат вече, за да можем да я ползваме безплатно. Ние, обаче мислим да я купим и направо да я слагаме сега скоро.

Иначе, аз въпреки, че свалих кг (и аз качих 18 или 19), продължавам да задържам вода и съм перманентно подута в тяло, лице, в коремът редовно съм си като бременна в 5ти месец, с такова подуване. Смятам, че всичко е до хормони и може би трябва да минат поне 3 години, за да се регулират. Трябва да си даваме време и търпение.

Сега им е един от най-лудите периоди, трябва да му се наслаждаваме и да попиваме всичко, че ей сега ще мине Heart

# 2
Не ме притеснява безплатна или не. Всъщност, имам и боледувало дете - не беше драма
За фиктивни документи, касаещи деца, не искам и да чувам. Особено за такива, от които цяла група зависи. Някак, да сме против пюре "спагети болонезе", от магазинната мрежа, ама да йм се вписват фиктивно ваксини, при нужда...?
Аз си върнах моите кг и бях във форма.  Качих,отново, последните месеци. И това с хормоните и 3 години възстановяване...
Да. Хормоните имат общо. Аз навърших 37 и ето че вървя към липса на избор, дали да имам или нямам следващо дете.

# 3
Нашата девойка проходи преди малко повече от месец и вече е доста стабилна та тича из парка и беснее по площадките. Много е смешна като сменя посоките рязко все едно си има някаква вътрешна навигация. Grinning Пощъпулник мисля да направим след около месец, че ни предстои ремонт и искам после на спокойствие вече.

Тя тръгва на ясла октомври, аз май се похвалих, че ни приеха в държавна ясла близо до нас. Ще я видим как ще е, тя попринцип е самостоятелно дете, но напоследък започна периода с тръшкането. Преди няколко дни се тръшна в един хипермаркет, защото искаше керамична кокошка. Grinning Та я изнасяхме на ръце.

С ММ се редуваме, така че аз си работя сравнително спокойно пък и при мен е по-важно да си свърша работата отколкото да изпълня някакви конкретни часове та при добра концентрация успявам да се справя. Освен това тя спи по 2.5 ч на обяд, което е доста благодатно.

Варицела искам да й сложим ваксината, но нашата лична каза, че още ги няма пуснати и по-късно може. Аз твърдо не съм анти ваксър и искам да сме максимално защитени, изобщо не искам да рискувам.

Що се отнася до мен като възстановяване - аз отдавна си върнах килограмите (още първия месец след раждането), сега съм идея по-слаба от преди да забременея (47 кила съм), но пък доста закъсах с кръста - имам си болки от вече 3-4 месеца, ходя на физиотерапия и правя упражнения, но едва от около месец съм идея по-добре. Спортувам си иначе, въпреки това, но в ограничен вариант. Много е вероятно проблемът ми да идва от раждането - аз съм с доста тесен таз и дребна, родих естествено и явно в процеса съм разтегнала сухожилия и разбутала ставите около таза. Не смятам да раждам второ. На 33 съм, но не се виждам пак да бременея и раждам. Смятам, че така ще можем и да й обърнем повече внимание, и ние самите да не се изгубим в борбата с гледане на деца, работа, ежедневие и тн, защото помощ нямаме от баби в гледането. Не мисля, че ще съжаля, а и на теория в случай, че променя решението, имам още време. Simple Smile

# 4
Ох, на мен темата за второ дете ми стана направо болна...
Към момента, лично за мен - не изпитвам нужда от второ дете, нито се виждам отново да съм бременна и да гледам новородено. Имам си разни здравословни проблеми, след бременността и заради нея, които с втора бременнос само ще се задълбочат. Отделно, разбира се, като една суетна жена, ме притеснява, че след втора бременност няма да мога да си върна кг вече. Защото съм на 35 сега, пък докато евентуално се реша, може и на 40 да стана... От друга страна моите си неща, които си движа, пак ще забатачат. Въобще - изобщо не съм на такава вълна.
Отделно си имам и някакви мои страхове, че няма да мога да обичам друго дете, като сина ми, също и че той ще се почувства пренебрегнат и т.н.

Мъжът ми иска второ дете, даже си има план в главата да е догодина Grin
Освен да не е от мен, не знам Grin

Та, единствено, притеснява ме,че няма да си има брат или сестра. А това е безценна подкрепа, дори когато родителите ги няма. Но,помисля ли за второ, се чувствам по-скоро притисната и тревожна, отколкото развълнувана и щастлива. Има ли други, с моите мисли? Simple Smile

Ние онзи ден правихме третата доза на ваксината за пневмококи. Досега не ми беше давал реакции, даже и с морбили (единствено с ротарикс). Обаче снощи беше с температура, един замаян, отпаднал. Направо не съм спала. Но сутринта се събуди обновен и сега няма и спомен от снощи Grin
Днес случайно на шега, го питах: Как плаче, Вели, мамо? И той много детайлно и достойно за Оскар ми показа, включително и с face expressions Grin
Та, толкова за тодлърите и техните тръшкания Grin

# 5
Здравейте, изтървала съм тема номер 3...

Ние сме на почивка в източно Родопи. И бонусът от 3дни вече е: вирус (май). От къде го лепнаха и двете деца - на 16 месеца и на 70дни бебе, идея си нямам, при положение, че сме на бунгала. Няма и хора особено.
Някоя да знае дали върлува нещо сега?
Правя промивки с физ.разтвор, давам Коризалия и на двамата и се надявам да мине и да не се налага спешно прибиране към.вкъщи (не живеем и на близо, в северна БГ) .

За второ дете...моите са породени. Винаги съм искала 2 деца, защото не мога да си представя да остане сам/сама, когато нас ни няма. Единствено не очаквах да са с толкова малка разлика 😆 най-трудно за момента са коликите. Особено първите 3 седмици бяха ад, буквално. Бебе ревящо от колики периодично, друго голямо бебе, което си иска мама за него си...
Смея да кажа, че нещата гооре-долу се нормализираха.

За кг не ми се говори. С първото забременях 57-58. Качих 11кг. Тоочно ги свалих и забременях пак. Айде наново качих, ии сега пак боря да свалям. Корема ми си стърчи напред Sad но то нямах време да стегна коремните мускули поне малко, та и това допринася.  За да стигна 55кг, където се чувствам добре, трябва да сваля общо 6кг (не само от бременността са).

# 6
Ти си майка героиня! Аз не мисля, че ще се справя психически. Вируси в момента май няма, но знае ли се. Бързо оздравяване!

# 7
Здравейте Simple Smile да ви разсмея малко, защото сигурно сме от малкото в БГ, които... които не са ходили в Гърция 😆
Има ли ходили в Гърция с дете, и какво бихтв препоръчали - къща с басейн, или хотел с басейн и достъп до плаж. И в кой район.
Трябваше да имаме 2 деца, за да решим с мм, че няма да е зле да отидем в тази
Гърция 😄
Като цяло, всякаква информация би ми била полезна. Simple Smile обмисляме края на август-началото на септември Simple Smile

# 8
Аз мога да дам съвет, понеже сме там от години - и преди, и след детето Laughing Отидете в Халкидики, вторият ръкав е по-спокоен. Ако можете, вземете къща и да е задължително пешеходно до плажа и с климатик. Като период сте решили супер, защото иначе преди това са жеги. И ние за дългото море ходим тогава.

Аз да се оплача, пуснах моя пробно в яслата до обяд. Два дни и сопол... Та, няма да ходи лятото както мислех, за да му разнообразявам. Освен това, той е супер комуникативен, никога не е имал проблеми при раздяла с мен и баща му, остава при баба му ца седмица, с бавачката няма проблеми, даже сутрин вече ми маха за чао с досада, преди леко мрънкаше. Супер драматично прие оставането в яслата. Но и за мен не беше правилно. Беше типичното соц предаване от мама на лелята, той се вкопчваше в мен, ревеше. Въобще не си представях така нещата, защото сме в частна ясла и очаквах индивидуален подход и Монтесори философия. Сума пари ще изсипваме за тази ясла и съм доста ядосана, първо за предаването и адаптацията и второ, че веднага се разболя. Иначе говорихме за адаптации, подходи, дезинфекция и т.н. Реално, бързо се успокояваше след това, но аз не искам да си причинявам на детето такъв стрес. В доста от държавните вече има опция родилелят първите две седмици да остава, с цел мека адаптация. Като говорих със собственичката, каза че в началото и те били така, обаче много се разстройвали другите деца, че тяхната мама я няма и затова спрели. Та, сега се чудя какво да правим, защото със сигурност няма да повторя това зверство, по-скоро ще сменя яслата. Някои майки с по-големи деца, имате ли опит?

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 12:56 от KPP

# 9
Аз не съм сигурна, че смяната на яслата ще помогне детето да приеме по-лесно новата среда. По-скоро на теб може да ти даде повече спокойствие.
Дъщеря ми също е много комуникативна и социална, но първата седмица всяка сутрин беше истерия на вратата. Вече два месеца ходи с огромно желание - няма търпение да стигнем до яслата, сама натиска звънеца, гушка госпожите и им праща целувки, когато си тръгва.
Успя да изкара цели три седмици, преди да се “разболее” - само с лека хрема. И аз имах очакването, че частните ясли са осезаемо по-добри, но колкото повече слушам мнения на познати и непознати, толкова повече си мисля, че разликата с държавните често не е толкова голяма, въпреки че струват стотици евро повече.
При нас също имаше неща, които ме разочароваха. Например Матеа винаги е много жадна, когато я взимам, което ме кара да се чудя дали й предлагат достатъчно вода. През първите три седмици се оказа, че изобщо не са я слагали на гърне въпреки, че изрично бях помолила това да се прави. Тя по принцип ака само на гърне, а там е стояла с памперс. Нямам представа колко време е стояла така, преди да бъде сменена, но явно е било достатъчно предвид факта, че имаше ешерихия коли.

# 10
За Гърция: бих гледала най-вече да има лекар в населеното място. Както и денонощна аптека.
Мястото за настаняване да е възможно най-близо до плажа. Още повече, че и с малко бебенце. Аз, там съм посещавала, 20 години, Паралия Катерини, винаги края на юли и ми е било ок.

За яслите: на мнение съм, че родителите нямат място вътре. Общински или частни- това не са центрове за забавление, а образователни такива.
Децата се адаптират лесно, ако виждат спокойствие в родителя си.
И да не ядат, и да се наакат, и да не спят - спокойно. Нищо няма да им стане. Там са в група. Чесно са смесени с преден набор. Гледат едно от друго и всичко е 6.
Е... ако видят ужаса в очите на майка си хахаха
А нова с платените и безплатните, отдавна е измислица. Толкова търсене има на частви ясли  и винаги са препълнени, че няма много значение, че услугата е същата като в общинските.
Просто персоналът се държи някак по-така Simple Smile
Имам личен опит и с двана вида, от тази гледна точка исказвам мнение.

# 11
Аз не съм сигурна, че смяната на яслата ще помогне детето да приеме по-лесно новата среда. По-скоро на теб може да ти даде повече спокойствие.
Дъщеря ми също е много комуникативна и социална, но първата седмица всяка сутрин беше истерия на вратата. Вече два месеца ходи с огромно желание - няма търпение да стигнем до яслата, сама натиска звънеца, гушка госпожите и им праща целувки, когато си тръгва.
Успя да изкара цели три седмици, преди да се “разболее” - само с лека хрема. И аз имах очакването, че частните ясли са осезаемо по-добри, но колкото повече слушам мнения на познати и непознати, толкова повече си мисля, че разликата с държавните често не е толкова голяма, въпреки че струват стотици евро повече.
При нас също имаше неща, които ме разочароваха. Например Матеа винаги е много жадна, когато я взимам, което ме кара да се чудя дали й предлагат достатъчно вода. През първите три седмици се оказа, че изобщо не са я слагали на гърне въпреки, че изрично бях помолила това да се прави. Тя по принцип ака само на гърне, а там е стояла с памперс. Нямам представа колко време е стояла така, преди да бъде сменена, но явно е било достатъчно предвид факта, че имаше ешерихия коли.

И при нас го имаше това с водата, въпреки че изрично предупредих, особено сега на жегите, да дават, защото той я малък и сам не си търси. Не му бяха давали. Върнаха ми го изпотен втория ден и отделно, даже от снимките от камерите, се вижда как тичат по слънцето, в жегите. А има сянка самият двор. Честно казано, доста съм разочарована. Плащаме близо 950 евро, с храната. Умишлено решихме да е тази, въпреки, че е по-скъпа, заради по-добрите условия, спрямо другите частни ясли. В държавната ясла, където приеха на моята приятелка сина, позволяват майката да остава с детето първите две седмици, за по-добра адаптация. Сега съм се настроила негативно, надявам се септември да променят мнението ми, но смятам да проведем сериозен разговор какви са очакванията и изискванията ни и с кое компромис не правя (водата, да не стои на слънце). Смятам, че за сумата, която плащаме, имаме право на претенции и изисквания. Другото, което не ми хареса е, че му бяха давали ябълка, обаче парче и да си отказва от него, което е супер опасно и не се препоръчва за толкова малки деца, поради опасност от задавяне.
А при вас как стана привикването и този прогрес? Прилагахте ли някакви тактики и в началото пак ли така предавахте детето от ръце на ръце?

# 12
КРР, сериозно ли?
Това не е сериозно! Възможно ли е да вярваш, че плащаш, за да имаш претенции?
Дръж си го у вас с детегледачката и само така ще имаш индивидуален подход към него и право на претенции. Нещо като с храната му.
Голям зор да даваш пари и мислиш, че тези бизнеди зависят от теб.
Не зависят! Нито пйретата в буркани, нито тейсти лаб, нито яслата.

# 13
Разбира се, че плащаш, за да имаш изисквания Grin Нали затова дадени продукти/услуги са на ниска цена, други на висока. Съответно тези на висока цена имат определено качество, което, ако не получиш, въпреки че си платил високата цена, именно заради това определено качество, ще имаш въпроси защо не си го получил и ще очакваш да го получиш.

Все едно на мен клиент да ми плати по-висока ставка, изрично искайки аз да му прегледам договора, защото очаква по-висока експертиза. Аз да му взема парите, обаче да дам договора на стажанта за преглед. Не работи така бизнесът. Или - не работи така стабилният бизнес.

Нещо са те ударили хормоните май, не е хубаво да им се отдаваш Wink

# 14
Не е до хормоните.
Признай си, че има "специалисти", които умишлено вдигат цените /и винаги си на опашка/, и така балъците си мислят, че получават качество.
Да, ама не. Особено що е свързано със здраве, деца, домашни любимци...
Споделяла съм и преди, работя във фирма занимаваща се с кетъринг. Детско и болнично хранене. Доставчиците на продукти са едни и същи. Просто едните готвачи да ти наречем, го правят "специално". Опаковката продава.
За частните ясли е същото. В тях допускат лиготии на родители, точно щото те точно това търпение продават на висока цена.
Високата цена не винати гарантира качество. Често резултатът е разочароващ.
Но свободен свят. Всеки сам си преценЯ. Simple Smile
Радвам се, че пак "си ги мерим", както каза една съфорумка тук 🤣
Ама аз нямам проблем да коментирам и такива неща, не само режими на спане и изхождане.

Общи условия

Активация на акаунт