Отговори
# 30
  • софия
Мики, много бих искала някоя от вас майсториците да направите и снимате. Сигурна съм, че ще бъде забележителна.

# 31
Мики, прекрасна торта. Heart

# 32
Звънче, много благодаряяя😍🤗, супер идея, отдавна ми се правеше нещо с меренг и да не е традиционните торти, които въртя напоследък. Ох, сърбят ме ръцете да пробвам. Много интересно, че меренгът се явява и дъно и връх на тортата😍 този на дъното издържа ли на натиск? И дали би се получило в кръгли форми и да я стегна в ринг и ацетатна лента? Иначе тъкмо ми се моткат цял пакет отворени филирани бадеми..

Мики, безапелационна както винаги 🙌🏆🤗

# 33
  • софия
Издържа. Начупва се, няма как, но не става на сол, не се разпръсква. Според мен може да се направи в каквато искаш форма. Единствено трябва да съобразиш размера, за да се получи блатът. Прави се много бързо. Това също ѝ е хубаво.
Четох, че било хубаво, като се сглоби, да постои 4-6 часа, за да се поемат вкусовете. Интересното е, че и в момента меренгът е хрупкав, а я сглобих в 5 сутринта. Стои в хладилника без да е покрита, за да не се овлажнява. Ако беше Павлова, досега да се е сбръчкала.

Последна редакция: пт, 26 юни 2026, 21:53 от zvаnchе

# 34
Да, това ми беше вторият въпрос към теб, дали в хладилника меренга не се овлажнява? Иначе много находчиво блатовете да са от към вътрешната страна, хем попиват от крема, хем дърпат хипотетично и влага от меренга. Намерих я в ютуб и кръгла, но гледам че така правоъгълна си им е традиционно. Ще се пробваа😍
А на колко градуса и време я пече?

# 35
  • софия
Както си е по рецепта: 160°, 30 минути.
Замислих се и друго: ако ползваш кръгла форма с ринг, ще е по-сложно добре да покриеш жълтъчния блат отстрани с меренг. Въпреки че са само 4 яйца и като направиш двете смеси изглеждат малко (особено тази с жълтъците), стават 2 големи платки с дължина дълбочината на тавата от фурната и ширина - нейната половина. Каквато и форма да я правиш, няма смисъл от форма. Оформяй направо върху тава/решетка с хартия.

# 36
И нещо от мен.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 17:05 от morskibriz

# 37
  • In transit
Морски бриз, много красива торта. Heart Eyes

Звънче, ще стане лесно и кръгла. Само да ми остане време тези дни, ще я направя и ще ти кажа как. Между другото, тази торта много прилича на австрийската Кардинал, само сладкарския крем липсва.

# 38
Мики, повечето версии, които видях в ютуб са с Vanilla custard  + бита сметана. Или смесени, или на слоеве. Но при смесени, максимално се доближава до сладкарски крем реално погледнато. Само жълтъци в крема с нишесте липсват и вместо разбито масло е сметана. 🤗

# 39
  • In transit
Мей, Blush признавам си, че не прочетох кремът какъв е точно ..видях, че е жълт, като сладкарския, затова го казах. Но за сметка на това, откак отворих този рийл, сега при всяко отваряне на фейса, първо ми излизат рецепти на тази жена. Rolling Eyes

# 40
  • пак на Рив Гош
Преди няколко дни животът ми поднесе 3 броя банани, които бяха доста добре узряли. Та сутринта в 6ч, преди температурите да се вдигнат, пекох бананов хляб с шоколадови парченца.

И малко встрани, ама е горе-долу по темата:
Скрит текст:
Вчера бяхме на гости при свекърва ми и тя ми показа едни стари тетрадки с рецепти (ръкописни или изрязани от списания), останали от френската баба на Благоверния. Някои бяха изписани с много красив почерк, с писалка. Снимах си 2-3 рецепти за сладкиши, които да направя по-нататък.

А една, изрязана от списание, за сладкиш с грис и круши започваше така: "Сварете 1 чаша грис в една чаша бяло вино, към което е добавена 1 чаша вода и малко захар". През 50тте години не са се шегували с виното във Франция 😄

# 41
Морски бриз, много красива торта.
Благодаря, Мики!

# 42
  • София
Понеже сега е сезонът на кайсиите, направих този италиански сладкиш с кайсии и амарети

# 43
Едно парченце от първия ми опит за торта Кардинал:

Скрит текст:

# 44
  • Русе
Чак сега се сетих, че не виждам темата със сладкишите и я потърсих. Както предположих, има нова и вече сте я напълнили с вкусотии.
Mikkey, много се зарадвах, че си включила моя снимка на първата страница! Благодаря!
Нищо сладко не съм приготвяла наскоро, така че нямам снимка за запис.

Общи условия

Активация на акаунт