Отговори
# 75
Страхотни торти и десерти сте показали! Неуморни сте! Heart Eyes

Аз последния месец се отдадох на мързел. Отдалече заобикалям печката и котлоните Sweat Smile
Вчера обаче се стегнах и направих за една приятелка любимите и "прасковки".

И да попитам нещо, някой има ли изпитана рецепта за ябълков мармалад на калъп. Аз уж четох, гледах и клипчета, но накрая се получи божествен на вкус, но не и на консистенция.

# 76
Здравейте, от около две години се запалих по торти и сладкиши, експериментирам с рецепти и вкусове, в декорацията не съм особено добра, но есента бях на курс за цветя от крем и много ми харесват тортите декорирани по този начин. Вдъхновение често черпя от Милѐ, в инстаграм има страничка с много интересни рецепти. Но напоследък с две малки деца съм си изпипала няколко рецепти за блат и няколко крема и ги въртя, нямам време за многокомпонентни рецепти, наблягам на украсите с цветя. И за да не е напълно спам, в момента пека обърнат сладкиш със сини сливи и кухнята ухае прекрасно, утре ще видя и на вкус дали съм го докарала..
Скрит текст:

Това ми е първият опит с цветята от крем, а тортата е със горгонзола и круши.

90% от тортите вкъщи са шоколадови, защото всички харесват такива. Само за моите лични поводи експериментирам, е и на децата, те още нямат особено мнение 😅

Една пролетна и свежа спаначена, по рецепта на Преслав Пенев

# 77
vox, виж при Пейч за мармалад на калъп. Добавя се пектин.
То си зависи и от сорта ябълки сякаш - преди години правих мармалад, който си стана и достатъчно гъст, за да се реже без добавка на пектин, но ябълките бяха от градината на едно младо момче комшийче, от един сорт, за жалост не му запомних името, а той вече и не отглежда.
После вече от ябълки чист не съм правила, а смес от сини сливи и ябълки, но добавих пектин и работих по рецептата на Пейч. Този може да си го ползваш за слепване на меденки например - по-гъстият просто не попива частично в тях и остават твърди, пробвах.
Да не пропусна, увлечена от мармалада Simple Smile
Разкошни неща сте направили пак, поздравления за старанието и красотата!
Аз съм с тежко навехнат глезен и зарязах сладкарството, само днес правих сладко от смокини, че нямаше как да ги оставя (голям грях е да оставиш една касетка смокини на произвола), ама на един крак и половина, едва се справих.
Радвам се на вашите и събирам рецептите Yellow Heart

# 78
Кубратова, бързо възстановяване! Hug

Аз го правих с ябълков пектин и червени ябълки от Лидл.
Ето по тази рецепта, но наполовина на продуктите. И вместо ванилия, сложих канела.
Скрит текст:

Ще потърся на Пейч рецептата.
Сега ми "пусна мухата" и за меденки Sweat Smile

Азалия, впечатляваща украса! И аз си мечтая да се науча да правя цветя от крем, но нищо не правя по въпроса. Оправдавам се с недостиг на време Smile

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 00:05 от vox

# 79
  • Euskal Herria
Яна, тортата е разкошна. Heart Eyes  За работата с шоколад лятно време научих, че задължително се работи на климатик при температура около 20-23С, иначе си е истинска мъка.
Ох, ама като нямаме климатик. Тук не е практика, изключително рядко се срещат климатици, и то в последните две години се появиха, основно тези преносимите.  Сградите всички са с външни щори и толкова.
А тортата я правих на 41 градуса, та... Изпитание си беше, определено.
Юли месец е богат на рождени дни в нашата фамилия.

# 80
  • In transit
Яна, ще ме извиняваш, ама това твоето си е чист мазохизъм. Joy Не съм фен на климатиците, изобщо, даже рядко го пускам, защото и без него е около 25-26С в дневната, но това при 41 да правя каквото и било, освен да съм в леглото полуумряла от жега...не. Лятото и у нас е пълно с рожденни дни, затова наблягам на мусови ентремета. Много компоненти са, но стават много бързо и после си отлежават във фризера. А накрая ядеш добре охладен мус, който не е тежък.

Азалия, разкошни торти. Включвай се по-често. Heart Eyes

Кубратова, бързо да се възстановяваш. Hug

Вокс, за това количество ябълки + вода, пектинът ти е много малко. То и самите ябълки си има пектин, но този, който продават в магазините, не е много силен, това са ми наблюденията. Виж, ако си купиш пектин NH, тогава ще ти трябва по-малко количество. Добави също лимонов сок или лимонена киселина, за да се получи тази желирана консистенция. Или директно пробвай с едно пакетче гелфикс на д-р йоткер, например с това 3 към 1. С него мисля, че ще стане идеален калъп.

Общи условия

Активация на акаунт