Проблем с натрапливи мисли след спиране на ципралекс

• 283
  • 5
  •   1
Отговори
Синът ми дълго време взимаше ципралекс, но го спря. Изпадна в криза и вече два месеца не може да се справи. Най-напред имаше проблем със стомаха, не можеше да се храни нормално. После това отмина с помощта на антидепресантите, но сега го мъчат натрапливи мисли. Психиатърът му вдигна дозата ципралекс на 2 хапчета дневно, което било максималната доза, но не помага. Мъчат го много тези мисли, чувства се зле и физически, не само психически. Някой може ли да даде съвет за техники за справяне с тези мисли. Трудно ми е да разбера механизма на действието им и затова имам нужда от такова насочване, за да се справи. Чак след седмица ще се види отново с психиатъра си.
Благодаря на отзовалите се!

# 1
Спирането на Ципралекс трябва да става бавно и плавно в продължение на 1 до 3 месеца.

Той бавно и плавно ли го спря, или изведъж?

# 2
Не, спря го рязко на своя глава и това е причина за сегашните проблеми. Все пак някак трябва сега да оправят нещата, стореното- сторено.

# 3
Малко е объркан постът ви и затова хората питат, не се сърдете. Започвате с прием на хапчетата, спиране, после със стари симптоми, после увеличената доза.
От кога ги е спрял рязко и какви са в момента симптомите сега? Реално това е ситуацията, за която искате съдействие докато дойде часа.
Забелязвам в последно време, че доста хора около мен са на антидепресанти. Психиатрите ги изписват, без да има някаква консултативна работа и после спирането не знам как се случва при развита зависимост. Задължително включете и консултативна работа, хапчетата не лекуват причината, а симптомите. Те не лекуват причината за депресията, а симптоматиката.

# 4
Ън, и аз не разбрах какво точно искаш да разбереш.
За лекарството е ясно, не бива да се спира нито отведнъж, нито на ваша преценка.
Ако ще се спира изобщо трябва да е минало определено време без никакви симптоми.
Едва тогава по схема и пак не е гаранция, че ще е завинаги, защото може след няколко месеца или повече да има рецидив.
Аз съм така, спирала съм лечението за няколко месеца вече четири пъти и след време се сривам и почвам отново. Навъртях 9години+-.
За самото лекарство също не разбрах от поста ти дали е подходящо, явно недостатъчно щом си е имал НМ. Консултирайте се и с друг психиатър.

За въпроса ти за самите НМ, едва ли някой може да ти отговори изчерпателно. Те са много страни и ирационални, трудно е да се обяснят. Примерно, аз знам с логиката, че са абсурдни, но продължават да ме стресират, когато се появят.
Не мога и да определя как възникват, сякаш прихващам. Както си нямам и изведнъж се появят. Нито има повод, нито съм стресирана. Интензитет и продължителност също не може да се определи при мен, понякога са единични, понякога не. Понякога са провокирани от човек или ситуация.
Сега съм в добър период.

Работата а психотерапевт винаги ще е от полза.

Аз техника специално не съм открила за себе си.
Един от всичките психотерапевти искаше целенасочено да се потапям е НМ, един вид да се връщатм към тях. Това за мен не работи добре.
Имам НМ често за това дали съм изключила ютията.
Ами връщам се по един два пъти знам, че съм проверила, заставам, гледам няколко секунди...
Миенето на ръцете понякога се активира, винаги ми светва лампичката и си казвам добре, измих се стига толкова.
А когато са само в ума гледам да изместят фокус, понякога става като си повтарям целенасочено някоя мантра или молитва.
Най добър вариант е разсейването и заетостта, спорт също.

Последна редакция: сб, 20 юни 2026, 12:00 от Джа̀нъм

# 5
  • София
Консултация и с друг психиатър. Да не спира лекарствата.

Общи условия

Активация на акаунт