Седмокласна изпитна тема - 22.06 - 28.06 - НВО приключи, адреналинът още не

• 53 806
  • 1 260
  •   2
Отговори
# 390
  • До морето
Почнахме ваканцията ние, по всичко е оформен, само по Химия  беше с една 4-ка и три 6-ци и се канеше в петък да ходи да го изпитват, но снощи в 23:26 се появи срочна оценка в дневника и официално го приключихме 7ми клас. Вчера са върнали учебниците, 2 дни обсъждаха надълго и нашироко изпити, точки, балове, класирания. Няма какво повече да се мотат по цял ден там.
Довечера имаме информационна родителска среща относно кандидатстването. Чудя се има ли смисъл да ходя.

# 391
  • Бургас
Караме го на уволнявка ние. Вчера се прибра от екскурзия, днес отиде с една тетрадка. Оформена е по доста предмети, по други има достатъчно оценки и няма да я изпитват.

# 392
При нас пък утре има изходно ниво, вчера пък по биология госпожата реши да ги "зарадва" масово  с по една тройка за изпроводяк... Направо не разбирам стремежа на някои учители задължително да оставят ниска оценка! А това е предметът, по който най-много са учили след Бел и математика, защото цяла година ги скъса от тестове и тъкмо се успокоиха и хоп...

# 393
  • София
Aш, как  защо с  подарени?  Какви са едни  точки , щом са  дадени на  деца, посочили грешен  отговор (смятащи, че  съществува  триъгълник със страни  х,х,2х и неговият  периметър  е 4х)?Не са  ли  незаслужено  подарени?
ааа, ти за 21-ва - да, тези са си даром отвсякъде 👍

# 394
  • София
При нас пък утре има изходно ниво, вчера пък по биология госпожата реши да ги "зарадва" масово  с по една тройка за изпроводяк... Направо не разбирам стремежа на някои учители задължително да оставят ниска оценка! А това е предметът, по който най-много са учили след Бел и математика, защото цяла година ги скъса от тестове и тъкмо се успокоиха и хоп...
Ето  това е за критика отвсякъде, а не  пуснати в  изпит по мат задачи  с елемент на  съобразяване. Децата са  вече изчерпани и физически,  и  емоциалнално, уморени са от този маратон, мечтаят за ваканция.. Къде  сега   пускат тепърва тестове, че и ги  порязват  финално?  Ами  ако на някого  му  трябва оценката  по  биология,  примерно за НПМГ, кога  ще  оправи  тази  тройка, че  за  годината  да има  отличен..

# 395
Ядосана съм, не знам дали в петък ще има време за изпитване. Не ни трябва оценката от дипломата, тъй като се целим в езикова гимназия, но е дразнещо. Имахме изходно ниво и на 18 юни та за какво да си говорим....

# 396
MILO1, за задача 9 по БЕЛ става въпрос, нали? И аз това се чудя... 21 по МАТ се разнищи, но нито тук, нито в училище се обсъжда 9 по БЕЛ. И аз зная, че доста деца са я объркали. Госпожата все пак е отговорила, че е „капан“ – и в първия момент и тя би я объркала заради тънкост, която трябва да съобразиш. Повечето деца са отбелявали "Б".

Последна редакция: ср, 24 юни 2026, 09:59 от Ivnova

# 397
  • Sofia, Bulgaria
MILO1, за задача 9 по БЕЛ става въпрос, нали? И аз това се чудя... 21 по МАТ се разнищи, но нито тук, нито в училище се обсъжда 9 по БЕЛ. И аз зная, че доста деца са я объркали. Госпожата все пак е отговорила, че е „капан“ – и в първия момент и тя би я объркала заради тънкост, която трябва да съобразиш. Повечето деца са отбелявали "А".
Да, точно същата задача 9 по БЕЛ. Дъщеря ми е изключителна в синтактичния разбор на изреченията и това й е единствената грешка в Модул 1. Обаче не е питала вчера госпожата по БЕЛ какво е трябвало да съобразят и каква тънкост има.

# 398
MILO1, извинявам се Simple Smile Отбелязали са "Б" - допълнение.

# 399
Повдигнали сте интересни въпроси🤔.
По отношение на квотите - дали да се вземе предвид при избора на гимназия. Според мен е важно за емоционалното и социално развитие на детето. С кое бих съобразила избора на училище - с квоти или интереси. Определено спрямо интересите.
Трябва ли да има задачи капани? Дали ще ги наречем задачи капани или задачи за съобразяване, логика и може би подвеждане (не се сещам за по-подходяща дума в момента), за да тестват детето извън директното прилагане на формули. С този характер на НВО определено трябва да има.
По- големите измежду нас едно време решавахме Математически фолклор (https://knigizateb.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%8 … %D0%BE%D1%80.html). В нея задачите масово бяха такива и точно това ги правеше интересни и предизвикателни🙂.
Потвърждавам, че не са изключение децата от СМГ, сгрешили 6 задача, както и че истински математически надарените деца са макс.една паралелка (при това силно преувеличено). За сметка на това има и немалко деца, които не само не разбират математиката на нивото на училището, но и не я харесват.
Моето дете е решило задачите от 1 модул за 25 минути, а след това 40 минути се е чудило  дали не е дал грешен отговор на 6 задача. Отговорът му е верен, но определено задачата е създала основа за размисъл. Не е лошо да има такива задачи. Не гарантирам, че щях да твърдя същото, ако я беше сгрешил 🤣🤣🤣.

Между децата, мразещи математика в СМГ (малцинство) и децата - поколенчески математически таланти в СМГ (също малцинство), има една преобладаваща маса от отлично подготвени по математика ученици. Активно решават задачи минимум 15+ часа на седмица, затова. Да, всички те са решили Модул 1 за 20 минути и донякъде от арогантност са го подценили. 40 минути са си бъркали в носа преди Модул 2. Това също трябва да е някаква тактика на МОН - сваляне на гарда, отпускане и после изненада - спринт Simple Smile

# 400
И аз мисля, че няма да е така. Половината СМГ май е объркало 6-а задача. Отделно май и с времето на втори модул са се сблъскали. Ще видим като излязат резултатите, де.
На база на какво го твърдите? Пълни глупости. Тази година нулата е като единицата през 2023 г.
Не разбрах нищо. Каква единица 2023-а? Не решавам аз НВО-та, ако е референция към задача.
А Вие на база на какво ми казвате, че са пълни глупости. Децата от училището си коментират, аз статистика не съм правила да препитам всяко дете. Такъв коментар чух от СМГ-ейчета и го цитирах буквално.
Вие не бяхте ли родител на дете от Д клас, който много ревеше срещу Бойчева, или бъркам ника. Ако е така, ето, Бойчева ги е подготвила децата и във Вашия клас всички ще имат по 100т. Simple Smile
Бойчева беше сменена като учител по математика на 7 "Д" от г-жа Елза Тодорова и г-жа Тодорова е тази, която ги е подготвила. Така че твърдението, че Бойчева ги е подготвила, също е далеч от истината. Както и твърдението, че половината деца от СМГ са объркали 6-та задача.
И съм изумена как може слухове, чути от деца, да се цитират като достоверен факт.

А тоя тип изразяване "Вие не бяхте ли родител на дете от Д клас, който много ревеше срещу Бойчева, или бъркам ника. " е желателно да се избягва според мен от един възпитан човек.

# 401
В системата все още не виждам списъка с паралелките. Дали аз не правя нещо както трябва?

# 402
MILO1, за задача 9 по БЕЛ става въпрос, нали? И аз това се чудя... 21 по МАТ се разнищи, но нито тук, нито в училище се обсъжда 9 по БЕЛ. И аз зная, че доста деца са я объркали. Госпожата все пак е отговорила, че е „капан“ – и в първия момент и тя би я объркала заради тънкост, която трябва да съобразиш. Повечето деца са отбелявали "А".
Да, точно същата задача 9 по БЕЛ. Дъщеря ми е изключителна в синтактичния разбор на изреченията и това й е единствената грешка в Модул 1. Обаче не е питала вчера госпожата по БЕЛ какво е трябвало да съобразят и каква тънкост има.

Синът ми също е сгрешил този въпрос и е отбелязал Б) допълнение.
Уловката, поне според мен и беглите ми граматични познания, е, че децата са свикнали подлогът да е в началото — преди глагола. Щом видят съществително след глагола, автоматично го маркират като допълнение. А тук има инверсия: сказуемото настъпва стои пред подлога период.

# 403
И аз мисля, че няма да е така. Половината СМГ май е объркало 6-а задача. Отделно май и с времето на втори модул са се сблъскали. Ще видим като излязат резултатите, де.
На база на какво го твърдите? Пълни глупости. Тази година нулата е като единицата през 2023 г.
Не разбрах нищо. Каква единица 2023-а? Не решавам аз НВО-та, ако е референция към задача.
А Вие на база на какво ми казвате, че са пълни глупости. Децата от училището си коментират, аз статистика не съм правила да препитам всяко дете. Такъв коментар чух от СМГ-ейчета и го цитирах буквално.
Вие не бяхте ли родител на дете от Д клас, който много ревеше срещу Бойчева, или бъркам ника. Ако е така, ето, Бойчева ги е подготвила децата и във Вашия клас всички ще имат по 100т. Simple Smile
Бойчева беше сменена като учител по математика на 7 "Д" от г-жа Елза Тодорова и г-жа Тодорова е тази, която ги е подготвила. Така че твърдението, че Бойчева ги е подготвила, също е далеч от истината. Както и твърдението, че половината деца от СМГ са объркали 6-та задача.
И съм изумена как може слухове, чути от деца, да се цитират като достоверен факт.

А тоя тип изразяване "Вие не бяхте ли родител на дете от Д клас, който много ревеше срещу Бойчева, или бъркам ника. " е желателно да се избягва според мен от един възпитан човек.

Едно от най добрите решения на новия директор е смяната на Бойчева с Елза Тодорова.
Както казах и преди, твърдението, че половината деца от СМГ са объркали 6 задача е нелепо.

# 404
  • там където има винаги вятър
В системата все още не виждам списъка с паралелките. Дали аз не правя нещо както трябва?
Пратих лично съобщение!

Нашите днес връщат учебниците, все още има  срочни оценки за нанасяне.
В петък и понеделник няма да ходи на у-ще, ще използват ония по семейните причини. Тя освен в седмицата преди матурите други дни не е отсъствала.
Вашите ще се черпят ли? Подарък за класната ще има ли?

Общи условия

Активация на акаунт