Злояда котка

• 1 118
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте хора, искам да попитам дали някой от вас има злояда котка?
Моята е на 14 години и за тези години все още не съм успяла да намеря храната, която да я изкушава винаги. До преди година уж не беше проблем, докато не започна доста често да повръща. Като казвам доста често имам в предвид на няколко дни веднъж, случвало се е и през ден. Отидохме на лекар и установихме че е свалила 300гр. Иначе винаги е потдържала 3 - 3,100кг. Та от 3кг беше паднала на 2,700кг. Направихме й пълни изследвания - всичко е наред. Има шум на сърцето, та и това ще проверим, но не това е проблема за отслабването й. Опитахме да й даваме храна за чувствителен корем - Sensitive или Gastro - разбира се, изхвърлях на поразия. Уж приеме някоя храна, аз се хвърля да купувам и в следващият момент отказва да яде от нея. И така с не знам колко вида храни... Всичко де що беше Sensitive или Gastro изкупих и пробвах. Преди няколко дни пак я водихме на лекар, пак изследвания, рентген... и доктора ми казва, че имам най-здравата 14 годишна котка, която е виждал?!!! Изкара, че ние не можем да се грижим за нея, едва ли не ние сме я докарали дотук. Пробвали сме и скъпа, пробвали сме и евтина храна. В момента се храни със Select Gold и Sheba, просто отказва всякаква друга храна. Лекаря сега ни каза, че трябва да я храним с  конско или дивеч - монопротеин. Сигурна съм, че няма да се приеме кой знае колко добре, но... и това ще опитаме. Но мисля и за други начини как да стимулираме апитита. Та, накрая да оформя въпроса все пак, искам да попитам, някой купувал ли е и прилагал ли е като мярка някакви бустери или имуностимуланти, нещо за апетит? Благодаря за отговорите, просто събирам мнения от първа ръка. В голяма чуденка съм какво да правя.

# 1
Ако я храните само със суха храна, може да пробвате мокра.

# 2
Благодаря. Всъщност забравих да напиша, че яде само мокра храна. Ориентирани сме към паучове и консерви от по 100гр. иначе всичко друго влезе ли в хладилника - не го поглежда.

# 3
Пробвайте със суха. Кой знае, може да я прояде сега.

# 4
Благодаря. Всъщност забравих да напиша, че яде само мокра храна. Ориентирани сме към паучове и консерви от по 100гр. иначе всичко друго влезе ли в хладилника - не го поглежда.

Котката е възрастна вече и трудно дъвче. Сигурно я болят зъбите. Пробвайте да варите месо - започнете с пилешко месо без никакви подправки. Нарежете на малки късчета и добавете бульона. На такава възраст 200-300 грама не е малко да отстлабне. Котешките пастети също са подходящи за възрастните котки. Трябва мека храна.

# 5
Предполагам, че голяма част от храните просто не й харесват. Постоянно ли е пълна купичката? Ако да - прибирайте я и на следващото хранене й я предложете пак и така докато не изяде храната. Случвало ми се е ден-два, дори три да отказват котки преди да започнат да ядат, но в крайна сметка винаги склоняват да ядат каквото има (съобразено с техните потребности и здравословно състояние, разбира се).

# 6
И аз съм за мокра храна. Има и едни лакомства за котки в пакетчета, като се прибави към мокра храна им мирише апетитно. Важното е да е прясна мократа храна, да не се застоява по чинийките. Малки опаковки, малки консервички и паучове, за едно-две хранения, за да не се дава престояла храна. Не яде ли, махаш храната, даваш я на някоя улична котка. Не я оставаш да седи с часове в паничката. И да, понякога предпочитат варено месо с бульонче, да им наподобява възможно най-много на "човешка" храна.

# 7
  • София
Преди време на моя котьо трябваше да давам пробиотик. Оказа се, че е вкусен и стимулира апетита. Поръсвах му храната и той я ядеше бързо и до дъно.

Та, консултирайте се с вет дали може да давате пробиотик, и ако да - пробвайте да видите как ще е

Ето пробиотика: https://zoomagazin.eu/products/purina-pro-plan-veterinary-diets- … RA6BoCiKEQAvD_BwE

# 8
Нашата котка е на 12 години. Прибрана е от улицата преди година и половина, преди това десет години я гледах край блока.
Навън хапваше общо взето всичко - гранули, консерви, паучове и то с апетит.
Вкъщи бързо започна да проявява претенции. Може и заради напредващата възраст.
Предпочита мокра храна, но гледам и гранули да има винаги на разположение. Хапва по малко на Роял Канин за капризни котки гранули.
Тя също често повръща. Забелязах, че паучовете на Уискас изобщо не й понасят. С Феликс няма проблем, но някак не са й любими. В общи линии всичко й омръзва супер бързо.

Много харесва едни малки пастетчета от ДМ в продълговати пакетчета. Давам й сутрин преди хранене, за да има нещо в стомаха и да й подразни после храната. Сякаш с този трик избягваме повръщането.

Хареса тия дни консерва за котки пак от ДМ с желе. Тя обича желетата.

Обича също чисто месо сварено или печено - свинско, пилешко, но нарязано на съвсем малки късчета. И аз мисля, че зъбите й вече не са в много добра форма от възрастта.

# 9
Утро, имате ли си трева вкъщи?

# 10
Здравейте,
много се извинявам, че не успях да отговоря досега и благодаря на всички за съветите и препоръките.
Котката ми от малка е капризна и има проблем с храненето. Никога не е проявявала интерес към гранули. Не че не е имала на разположение, но ги подминава без интерес.
Изпробвали сме всякакви храни, от евтини до скъпи. И досега мога да кажа, че за 14 години не съм успяла да намеря любимата й храна.
Бяха двечки, но за съжаление преди почти 5 години загубихме другарчето й. Лекарска грешка, не ми се навлиза в подробности, оттогава нямам много вяра в лекарите, но се налага да опираме и до тях. Та мнението на нашият лекар, който ги следи от съвсем малки е, че има раздразнен стомах и това е в следствие на храната, с която я храним, а по-точно пиле, телешко... каза да спрем всякаква такава храна и да преминем към конско и дивеч. От вчера обикаляме магазини и търсим конско, което се оказа, че е много търсено. Засега яде, да видим докога. Давала съм й и сварено пилешко, но и към него губи интерес след няколко порции. А имам и леки притеснения с него, че не си доставя всички нужни витамини и вещества от които има нужда. Във времето сме имали котешка трева, но интереса към нея беше мижав, да не кажа никакъв. Оттогава не сме взимали.
В момента сме взели ReConvales Tonicum, добавка за която прочетох, че събужда апетита. Възлагах големи надежди на него. Ами... хапна малко засега, но не е това, което очаквах...
А и с тази тема мисля, че ще сме полезни и на други хора в моето положение.

# 11

Не.
Трябва ли?
От къде да намеря?

Докато прекарва на терасата последните седмици заради кученцето на дъщеря ми, гледам, че ми дърпа бегониите, къса ги с уста, но май не ги яде.

# 12

Не.
Трябва ли?
От къде да намеря?

Докато прекарва на терасата последните седмици заради кученцето на дъщеря ми, гледам, че ми дърпа бегониите, къса ги с уста, но май не ги яде.

Ще е хубаво да ѝ засадиш трева. Като улична котка сигурно е имала винаги на разположение, когато е трябвало да регулира киселиността в стомаха си. Щом повръща често, може би има нужда от трева. Също можеш и малцова паста да ѝ предложиш (освен тревата). Семена за трева има във всеки зоо магазин, дори в Кауфланд. Растат бързо.

# 13
Моята шушулка няма интерес към тревата, а малцова паста й даваме родовно. Взимам по 3 пастички накуп от Зооплюс.
Засега се придържаме към лекарската препоръка и конското е добре прието. ReConvales Tonicum - освен първия прием от 15мл нямаме друг прогрес. Самия тоник стои в паничката без да бъде погледнат. Периодично го сменяме с нов, но за 2 дни няма напредък. От понеделник не е повръщала и се моля това да е решението - Конско.

# 14
Да беше пробвала със свинско. Не доумявам как вет може да предложи конско на котка.

Общи условия

Активация на акаунт