Котка с рак в устата

• 59
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, много се надявам от съвет или поне да ми каже какво да очаквам.
В началото на годината прибрах едно коте, понеже пред един магазин е лежало два дни, без да се храни и пие вода. Заведох го на ветеренирар и той щом го погледна веднага го диагностицира с  "рак" + много изпочупени зъби + зъбен камък. Той тогава установи, че е с температура и най-вероятно да не е прекарало нощта. Беше на терапия, поотшумя проблема и започна да се храни доста, но всеки месец от тогава имаше период в който го наблюдавах, че намалява храната и устата му започваше да мирише много. Кажи речи, всеки месец по веднъж до към края на април го водехме на инжекции обезболяващи и антибиотик, но май месец    болките му сякаш зачестиха, намали драстично храната вече само и единствено пасирано търси и нищо друго не може да яде. Доктора ни посъветва да му извадим зъбите и да по изчисти от образуванията в устата доколкото е възможно защото щяло да забави процеса, а и според ветеринаря болките му идват в момента предимно от развалените зъби. Днес го оставих при него за съответната манипулация (оказа се, че е 3кг. 🤗 ) и довечера ще си го взема. Моля кажете някой имал ли е сходен проблем, какво да очаквам... Надявам се, че съм взела правилно решение...

# 1
Ако зъбите са развалени и изпочупени, разбира се, че трябва да се извадят. Странно, че не са ги извадили още първия път. Дентален рентген правен ли е? Вероятно става въпрос за заболяването FORL, зъбите започват да гният от корените, изключително болезнено е, и да, котките спират да се хранят от болки. Могат и да умрат без лечение.

Моята котка е с това заболяване, извадени са всички зъби и си живее много добре, яде всичко, дъвче с "джантите" Blush

За рака не става много ясно - има тумор в устната кухина ли? Вижда ли се, расте ли? Доколкото знам, такива тумори се лекуват с кортизон, с надеждата да се смалят малко и животното да живее по-дълго и по-пълноценно.

# 2
Ако зъбите са развалени и изпочупени, разбира се, че трябва да се извадят. Странно, че не са ги извадили още първия път. Дентален рентген правен ли е? Вероятно става въпрос за заболяването FORL, зъбите започват да гният от корените, изключително болезнено е, и да, котките спират да се хранят от болки. Могат и да умрат без лечение.

Моята котка е с това заболяване, извадени са всички зъби и си живее много добре, яде всичко, дъвче с "джантите" Blush

За рака не става много ясно - има тумор в устната кухина ли? Вижда ли се, расте ли? Доколкото знам, такива тумори се лекуват с кортизон, с надеждата да се смалят малко и животното да живее по-дълго и по-пълноценно.

Рентген не е правен, доктора видя отстрани на лигавицата кърваво червени образувания и каза, че те са били ракът. Нямаше никакви снимки, биопсии и подобни. Просто го погледна и така го разпозна. В началото се колебаеше защото не знаем точната възраст на котето, а упойката може да му навреди и понеже състоянието му не се подобри досега и затова сега го предложи.

Общи условия

Активация на акаунт