ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 9 831
  • 309
  •   1
Отговори
# 285
Отиваш в офиса, носиш ксерокопие и оригинал на телковото решение, две снимки, плащаш членския внос за годината и си член. Дават ти синя книжка и всяка година с нея си плащаш  членския внос. Правят екскурзии и почивки на море.

# 286
  • Ланкър, планините Овнерог
В София е по-сложно да станеш, аз за това не съм.

# 287
Какво му е сложното в София, той е национален съюз и трябва навсякъде да е еднакво. Само коледните и великденските пакети са различни, защото фирмите дарители са местни и сумите отпускани от общините са различни, всеки общински съвет гласува по преценка сумите за различните съюзи- на инвалиди, на диабетици, на глухи и на слепи.

# 288
Просто в офиса им няма никой, т.е. имаше една жена, която може би е счетоводител и нямаше идея. Даде ми някакъв номер на някаква жена, която отг. за нашия квартал, ама да й звънна едисикога, ама да е след едисиколко часа, за да каже кога и къде да се видим. Миналата година беше това, не съм звъняла. Може сега да е по-лесно.

# 289
Ние си имаме председател на съюза и служителка, спазват си работното време точно.

# 290
В ЕПЕУ зарежда ли ви информация? Каквато и справка да искам да направя, нищо не зарежда, вкл. и за вече изплатени пенсии - резултат 0. А преди имаше.
Редактирам се. След изход и нов вход, вади справки.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2026, 15:51 от Гита Ог

# 291
  • столицата
Здравейте, знаете ли къде в София /център или в близост до центъра/ могат да се извадят рентгенови снимки от диск ? Току-що открих съобщение от ТЕЛК-а, където съм разпределена в спама и ми  искат диска на хартия. Помня, че някъде назад по темите се коментираше, но сега не мога да го открия.

# 292
  • софия
Здравейте, знаете ли къде в София /център или в близост до центъра/ могат да се извадят рентгенови снимки от диск ? Току-що открих съобщение от ТЕЛК-а, където съм разпределена в спама и ми  искат диска на хартия. Помня, че някъде назад по темите се коментираше, но сега не мога да го открия.
Аз бях писала, че вадих от Office 1, на Джеймс Баучер

# 293
  • столицата
Благодаря, Лили! С помощта на ИИ успях да отворя файла и разпечатам изображението и в домашния офис.
Сега ми трябва ортопед в София, който да прави  сантиметрични и ъглометрични изследвания.
И ако не ги направя и изпратя, просто ще гледат основното ми заболяване, нали? Дори се чудя защо изобщо ми ги писаха тези  диагнози в медицинското направление. Не мисля, че биха ми донесли съществени проценти, които да ми променят групата инвалидност.

# 294
  • ...живея на последния етаж...
Давам мнение от опит- при нас рехабилитаторите попълват много по-точно картите за обем движения от ортопедите. Ако не приложите карта, няма да зачетат съответния процент, ще липсва документация.

# 295
Най-накрая да се направи нещо. Сега дано да го приемат и в парламента!
https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/probiv-vuvezhda-se-oc … nka-na-riska-telk

# 296
  • Варна
Здравейте, съпругът ми получи инсулт и сега му излезе ТЕЛК решението-70%. Тепърва се запознавам с всичко от първа страница. Прави ми впечатление, че не са му признали астмата, защото не е лежал в болница през последната година за това, а го дели само 1% да е втора група. Чудя се да обжалваме ли в НЕЛК или има вероятност да намалят още повече процента?

# 297
За да му признаят астмата, трябва да е лежал в болница поне три пъти година назад.

# 298
  • Варна
Значи по-добре да не рискуваме, така ли? А става ли да се напише сметка в Револют?

# 299
За астмата не е задължително да се лежи в болница, като съответно трябва да ви определят минимум 30%, което ще повиши с шест процента крайната оценка.
1. Персистираща лека астма с приложени амбулаторно и/или стационарно лечение:
дневни симптоми един път седмично;
нощни симптоми над 2 пъти месечно;
за тази форма се определят 30%.

Общи условия

Активация на акаунт