При какви температурни условия е добре да се съхраняват обувки?

• 93
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! От няколко години държа извънсезонните обувки в два шкафа на остъклена тераса, която е южна и там става доста горещо през лятото. Наскоро си купих няколко чифта обувки, просто за да не изпусна модела и номера (трудно намирам подходящи), ще бъдат резервни и ще ми послужат след доста време, по този повод се замислих за условията на дългосрочното им съхранение (и не само на новите обувки). Дали от високите температури на терасата през лятото може да се увреди кожата на обувките? Повечето са от изкуствена кожа, защото в моя случай е по-важна формата на обувките, а не качеството на кожата (празник е, ако попадна на удобни обувки). От друга страна, нали обувките по принцип трябва да издържат на различни метеорологични условия? Преди време забелязах между дълго съхраняваните на горещата тераса обувки 2 чифта, на които кожата беше станала на парцали, но те бяха много отдавнашни (а може би и с различно, съмнително качество), бях ги запазила по сантиментални причини. Миналата година сложих щори на прозорците на въпросната остъклена тераса и при спуснати щори вече не става толкова горещо през лятото. Трудно ми е да намеря място за всички обувки във вътрешността на жилището, защото тогава ще трябва да изнеса на терасата вещи, които често ползвам и искам да са ми под ръка. В антрето имам два шкафа за обувки, които са с малък обем (шкаф-пейка за обувки и долната част на портманто), в тях държа обувки за текущо ползване, но остават още много обувки за съхранение. Моля за мнения: подходящо ли е да продължа да съхранявам обувки в шкафове на горещата остъклена тераса?

# 1
Някои изкуствени кожи се разпадат след известно време без значение как са съхранявани, изхвърлила съм няколко такива чанти и колани през годините държани на нормални градуси. Просто горното покритие се изсипва на парченца.
Обувките ако са в кутии не вярвам нещо да им стане, едва ли е 50 градуса на тази тераса.

# 2
Честно казано не бих съхранявала нищо на тераса. Особено на южна тераса, че и остъклена. Там температурите като нищо да се качат  до 40 лятото и да паднат на минус 5 зимата. Това са осезателни температурни разлики и не всеки материал може да ги издържи. Не говоря само за  обувки. Дали има щори може да промени  ситуацията, но пак няма как да е осезателно. Говорим за тераса. Там няма как температурите да се равняват на температури  в дом със стени, евентуална климатизация, поставени в шкаф. Всяко нещо изложено на максимално близки до атмосферните условия, при което силно променливи старее много по-бързо.

# 3
Единствените обувки, които бих съхранявала на тераса са платнени маратонки и джапанки. На тях нищо не им става.

Общи условия

Активация на акаунт