Професия учител - 25

• 16 972
  • 353
  •   1
Отговори
# 315
Аз обаче финансово няма да издържа да съм 2 години по майчинството, защото догодина живот и здраве ще имам студентка в редовно обучение. Децата ми са с разлика 18 години.

# 316
Аз от утре се връщам на работа и ще трябва да отида с хубавата за мен новина, че съм бременна. Притеснявам се как ще кажа и как ще реагират от ръководството
, все едно е нещо лошо, както сте коментирали и вие разни ситуации.
За да бъда защитена ми казаха да нося амбулаторен лист от преглед и някакво заявление от мое име до директора. Някой наясно ли е какво е точно?
Работя с ужасна колежка и много се чудих дали изобщо да започна, но реших, ако мога да изкарам до коледните празници.

# 317
Тинити,
Честитоооо! ❤ лека бременност!
Амбулаторен лист + заявление, но задължително входираш в канцелария!
Аз първо входирах и тогава влязох при директора. Само така те пази закона.

# 318
Завлението е собственоръчно написано, но аз не съм писала. Само амбулаторен лист занесох.
Лека бременност и в момента, в който усетиш, че ти става тежко излизай в болничен. Има и по-важни неща от училището.  Аз добре, че послушах съветите от тази тема и си взех болничен.

# 319
  • Добрич
Заявление с входящ номер е доказателство, че ръководството е уведомено за бременността.
Навремето и аз не съм подавала, даже амбулаторен лист не съм представяла, но шефката ми беше разбрана и само устно я уведомих.

# 320
Дами, като ви чета какви перипетии сте имали и някои имат от вас, ми става тъжно. Че това уж е благородна професия, но отношението в “ядрото” е меко казано ужасно.
Мен на две интервюта преди да започна като учител са ме питали за деца (аз нямам). На едното като казах, че нямам ми казаха “значи нямате никакъв опит с деца”. На другото ми казаха “добре, значи няма да се налага да отсъствате често”.

# 321
Може ли един съвет? Учителка по география съм, завършила съм само география. Имам една силна ученичка в 12 клас, която иска да последва моята професия. Мисли да записва двойна специалност, за да си намери работа по-лесно. Не знае география с какво да запише, за да е по-лесно формирането на щат и намирането на работа. Попита мен, но аз доста се позамислих.
В българските университети открихме, че се предлагат история и география, география и биология, география и английски език.

# 322
  • София
Най-добре география с английски език. Езикът ще го научи и може да потрябва, за друга работа. Иначе далеч да стои от учителската професия. Трудно ще си намери работа като учител. Трудно се прави норматив с география само. С езиците също няма да е лесно да направи необходимия хорариум.

# 323
  • София
И аз подкрепям с английски език, защото ще влезе в полза и за друга сфера.
С история по-скоро не, защото ще се наблегне само отгоре-отгоре, без да има по-тясна и ясна специализация. Даже не знам защо още ги държат тези хибридни специалност между две хуманитарни науки

# 324
От моя опит и това, което се търси като двойна специалност, е история и география. В социално-икономическата и политическата география имат общи черти и като методика на преподаване много си приличат. Със сигурност и с език може да се намери лесно професия, а във Великотърновския предлагат география с информационни технологии, което също дава добри възможности за реализация.
За мен другата добра възможност е български език с география, но от гледна точка на българския език нещата са сложни и се оказва трудна специалност.

# 325
  • у дома
Аз забременях февруари 2002г и понеже имах проблеми от април до окт 2002 бях болнични-трябваше да се върна на работа  окт 2004г,но предупредих,че искам да си използвам натрупаната отпуска,за да не пускам детето на ясла,а направо на градина и ми разрешиха. Обаче през април 2005 ми се обадиха,че ми прекратяват платената отпуска,защото човека,който ме е замествал е напуснал и не могат да намерят кой да ме замества.Обаче аз нямах вариант кой да ми гледа детето, което беше на 2,5г-от яслите ми отказаха да го вземат за няколко месеца,защото не съм подала навреме молба и съответно няма места...Отидох до инспекцията на труда и там ми казаха,че ако бе ме притеснява ми е вариант да си пусна неплатена /имам право след като детето няма навършени 3 г и изобщо няма нужда директора да ми разреши -просто го уведомявам,че си взимам неплатен отпуск за гледане на малко дете/. Лятото разбрах,че съм бременна с 2то ми дете /планувано/ и ми беше много притеснено как ще кажа септември ,още повече че гинеколога ми отсече,че изобщо не разрешава след серклажа да се друсам по автобуси и ще си ми дава болнични -родих март 2006г и до есента на 2008г си гледах децата /баткото ходеше на детска/. След това напуснах училище и се наложи да ми изплатят доста голяма сума и изобщо не бяха щастливи,но винаги съм се ръководила от това кое е за доброто на децата ми.

# 326
Благодаря за съветите.
По принцип географията тематично най-добре се връзва с история, но и чуждият език си има предимство. Ще го мислим, тя догодина ще кандидатства.

Опитах се да обясня негативите на професията, но гледам да не я демотивирам. Много е нахъсана.

# 327
Светла, а в системата ли сте? Къде започнахте работа след това?

# 328
Може ли един съвет? Учителка по география съм, завършила съм само география. Имам една силна ученичка в 12 клас, която иска да последва моята професия. Мисли да записва двойна специалност, за да си намери работа по-лесно. Не знае география с какво да запише, за да е по-лесно формирането на щат и намирането на работа. Попита мен, но аз доста се позамислих.
В българските университети открихме, че се предлагат история и география, география и биология, география и английски език.

География с английски бих препоръчала. Хем отваря най-много възможности, хем английският е много по-лек от историята и от биологията.

# 329
  • у дома
Светла, а в системата ли сте?
Не,не съм.

Общи условия

Активация на акаунт