Професия учител - 25

• 16 808
  • 349
  •   3
Отговори
# 330
  • Добрич
Колеги, сигурно вече сте видели графика на учебното време, публикуван от МОН?...

Общо 16 дни ваканция и неучебни дни

(без празниците и без събота и неделя)

за периода 15.09.2026 - 02.07.2027 г.

Есенна - 0
Коледна - 3
Междусрочна - 2
Пролетна - 5
Великденска - 2 (отработени на 01. и 02.07)
Неучебни дни за ДЗИ и НВО - 4 дни

Останалите дни са или събота и неделя или официални празници.

Колко са адекватни, да сложат първи и втори юли за учебни дни?...

Моят кабинет е на последния (4.) етаж.  С пуснати щори, отворена врата и прозорец температурата още от средата на юни гони 35°С.

Купила съм вентилатор и го слагам пред катедрата, в режим на въртене, за да духа към учениците. Не, че сваля температурата, но прави течение и имам доста желаещи да сядат на първите чинове (за разлика от другите дни)...

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 01:48 от Вела

# 331
  • София
Ха, оптимист! Смяташ, че някой ще дойде? Ще си сама и вентилаторът ще духа само към теб. Grinning
Като мине първата седмица на юни и 80% от учениците ми си пускат 15-те дни, а другите идват да просят оценки.

# 332
  • Върху лъчите на Слънцето.
Дали 1. и 2. юли, или 5. и 7. май, много ученици няма да ги има.

# 333
  • Майничка
А, има си есенна ваканция, цял ден е! 😄
Интересно откъде дойдоха 1 и 2 юли, нямаше ги в проекта за заповед? Ако е имало някакви обсъждания, явно съм пропуснала.
П.П. Сега видях, вместо 4,5 и 7 май.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 08:43 от gargamela

# 334
5. и 7. май бяха учебни, имаше недоволство и сляха почивните дни, удължавайки годината до 2 юли.

Аз съм доволна. Учениците така иначе сливат между матури, празници, та дали на 5 май или на 1 юли ще са по семейни, е все тая 😀😀

Най-много неработни понеделници има.

# 335
В горен курс ученици ще се вясват в училище максимум до 20 юни. После остават празни стаи и тук там някой мърморещ тийн, който цяла година не е учил и накрая се моли за тройка. Винаги е така по това време.

Есенната ваканция е смехотворна. Като цяло това понятие "ваканция" не го разбирам - каква ваканция е това - събота, неделя и 1 ноември, който по принцип си е неучебен ден?!

Добре, че са слели майските празници, така или иначе адекватен учебен процес нямаше да се проведе.

# 336
  • София
1 ден по-кратка есенна ваканция от миналата година. 1 ден по-кратка коледна ваканция от миналата година, но получаваме два дни удължение, защото великденската била с 2 дни повече. КЪДЕ Е ******** ЛОГИКА  Unamused

# 337
Здравейте!

Никога досега не съм работила в държавно училище като преподавател и сега ми предстои точно това. Знаете, колективът си е сплотен, трудно е да се впишеш (аз съм си и срамежлива по принцип), отворена съм към всякакви съвети.
Не ми дадоха много информация относно това, каква трябва да правя, особена сега, когато още не е почнала учебната година. Разбрах се с директорката да отида другата седмица, за да подпиша, но се чувствам като в небрано лозе.
Кога ще разбера програма, учебници..
Отворена съм за всякакви съвети за новобранци.

П.П. Завърших тази година бакалавър, работила съм различни неща, но мечтата ми винаги е била да съм учител и се вълнувам, но и се притеснявам, чувствам се неподготвена, въпреки че имах практика.

# 338
Не се притеснявай. По принцип трябва да имаш ментор да те напътства, ако ти е първа година като учител. Не е толкова трудно. Най-трудното е да свикнеш с попълването на училищната документация, но като питаш ще ти обясняват. Като свикнеш един път после е по-лесно. Не си създавай предварителна нагласа, че са сплотен колектив, а ти си аутсайдер. Говори с хората, ако са читави постепенно ще се приобщиш. Ако се притесняваш първоначално се сприятели с една-две учителки, пък по-натам си разшири контактите. При нас програма по-рано от 13-14 септември няма.

# 339
Здравейте!

Никога досега не съм работила в държавно училище като преподавател и сега ми предстои точно това. Знаете, колективът си е сплотен, трудно е да се впишеш (аз съм си и срамежлива по принцип), отворена съм към всякакви съвети.
Не ми дадоха много информация относно това, каква трябва да правя, особена сега, когато още не е почнала учебната година. Разбрах се с директорката да отида другата седмица, за да подпиша, но се чувствам като в небрано лозе.
Кога ще разбера програма, учебници..
Отворена съм за всякакви съвети за новобранци.

П.П. Завърших тази година бакалавър, работила съм различни неща, но мечтата ми винаги е била да съм учител и се вълнувам, но и се притеснявам, чувствам се неподготвена, въпреки че имах практика.
Честито и успешна година! По какво ще преподаваш, да дадем конкретни насоки?

Аз да се оплача, че първият ми работен ден за новата уч. година ми беше отвратителен, както никога досега - тъпо ръководство, фалшиви колеги още от първия ден подливания на вода и неуместни коментари, които веднага ме накараха да си променя нагласите за работа тази година и да изтрия целия си мерак за иновации. Ще бъда пълен пас, непукист и ще си гледам само собствения интерес. И никой да не очаква качествено образование - защото условия за такова йок! Да си търсят друг да им замества "на повикване"... Нямало да ми плащат за дете със СОП, нямало как да ползвам училищното технологично оборудване за което държавата е платила (то било "за украса" и можело да се ползва само от 5 имена), в края на годината се говори едно - сега всичко говорено се отрича, направени са уговорки "под масата"... Въобще, все повече се настройвам да си търся друго училище за да емигрирам в скоро време... Явно му е дошло времето. Писна ми от задкулисие и да ме тъпчат. Новото ни ръководство съсипа за една година хубавото ни училище. Sad

# 340
  • Добрич
amy_nka, за какво технологично оборудване говориш?

Ние имаме в учителската стая от няколко години мултифункционално устройство и който иска да го ползва, просто си носи листи.

Още от преди това си бях занесла в кабинета лично мое мултифункционално устройство, защото ми е много по-удобно.  Непрекъснато разпечатвам нещо на него. И по два пъти в годината зареждам тонер (касетата е за 2500 копия). Вкъщи имам друго мултифункционално устройство и вече рядко ми се случва нещо, което е предназначено за училище да разпечатвам у дома.

А за СОП защо няма да ви плащат? Пари в бюджета ли нямате?

k123d123d, честито!

Щом имаш желание, ще се справиш. Ще бъдеш ли класен ръководител? Това е доста допълнителна работа за почти без пари...

Вече amy_nka те е питала, на каква катедра ще бъдеш назначена? Това също има значение...

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 21:07 от Вела

# 341
k123d123d добре дошла в редиците. Не мисли че колективът е сплотен. Много скоро ще видиш и искри. При нас очаквани има промени, на този етап ме устройват, донякъде. Никога няма идеални неща. Класното ръководството ме притеснява малко. Но няма невъзможни неща.

# 342
k123d123d, рядко учителските колективи са сплотени. Това е предимно женска професия и като цяло клюките, завистта, лицемерието и интригите идват в повече. Може да изглеждат любезни, но често си говорят зад гърба, подливат си вода и не могат да се понасят. При нас има няколко групички. Аз публично заявих, че отказвам да им участвам в схемите и бях обявена от странна и темерут нагоре. Но по-добре така, отколкото да сервилнича пред ръководството и да се включвам в разни клюкарски коалиции.

Не казвам, че навсякъде е така, но го имай предвид.

# 343
  • някъде по морето
Във всички учителски колективи е така. Групички, клюки и интриги.
И всеки гледа да е добре с ръководството, защото иначе ще ти стъжнят живота.

# 344
amy_nka, за какво технологично оборудване говориш?

Ние имаме в учителската стая от няколко години мултифункционално устройство и който иска да го ползва, просто си носи листи.

Още от преди това си бях занесла в кабинета лично мое мултифункционално устройство, защото ми е много по-удобно.  Непрекъснато разпечатвам нещо на него. И по два пъти в годината зареждам тонер (касетата е за 2500 копия). Вкъщи имам друго мултифункционално устройство и вече рядко ми се случва нещо, което е предназначено за училище да разпечатвам у дома.

А за СОП защо няма да ви плащат? Пари в бюджета ли нямате?

Говоря за чисто нов новооткрит СТЕМ център. Исках да предложа да развивам клуб за занимания по интереси в сферата и ме отрязаха от раз. Нямало пари за клубове, за занимания по интереси, за ФУЧ-ове, за компютри, за работа със деца със СОП, за платени отпуски за обучения... За нищо! Училището имало дългове и затова орязват всичко, включително и проектите, сътрудничество с Еразъм, младежки организации... Пълна и абсолютна пародия, трагикомедия на директор и ръководство... А да гледаш как от едно престижно и цъфтящо средно училище се превръща в едно основно "селско" училище е болезнено... Учила съм в това училище и ме е яд, че смениха директора ни с дългогодишен стаж (беше директор още когато аз бях ученичка в начален етап).

Общи условия

Активация на акаунт