Професия учител - 25

• 20 009
  • 399
  •   2
Отговори
# 390
Здравейте, колеги!
Има ли в групата някой, който е записал НУП – 5. ПКС в ДЕОПК чрез синдикат? В сайта на департамента няма конспект. На посочения телефонен номер ми казаха само, че се подготвя един план-конспект на урок и след това се явявате на защита.
Някой има ли повече информация по въпроса?

# 391
Здравейте и успешна нова учебна година! Пожелавам на всички да Ви е изпълнена с отдаденост и безкрайни щастливи моменти!
На ПС директорът ми каза, че ще бъда класен ръководител на 6. клас. Имам една година стаж в системата и наистина когато разбрах, че ще поема този клас, ми стана страшно много напрегнато и отговорно.
Никой от колегите, а дори и ръководството не ми обясни какво ще се очаква от мен.
От ПС до момента не съм спряла да мисля за това класно ръководство... Изпитвам някакъв страх едновременно от това, че няма да се справя със задължението и от факта, че никой не казва нищо.... Не знам как ще се справя, ако може да ми дадете информация затова как да се справя и какво да очаквам...
Благодаря предварително!
Не е чак толкова страшно, успокой се.
Просто документацията е повече. Трябва да водиш дневника на класа, да следиш отсъствията, съответно да ги извиняваш или да ги оставяш неизвинени (ще събираш при теб разни медицински документи, епикризи, бележки от родителите и др.), ще комуникираш с родителите, ще водиш родителската среща на класа и други подобни неща. Възнаграждението за класно ръководство е унизително ниско обаче.

# 392
Здравейте, колеги!
Има ли в групата някой, който е записал НУП – 5. ПКС в ДЕОПК чрез синдикат? В сайта на департамента няма конспект. На посочения телефонен номер ми казаха само, че се подготвя един план-конспект на урок и след това се явявате на защита.
Някой има ли повече информация по въпроса?

Аз ще се явявам на 5 ПКС в ПУ. Там конспектът е още по-странен, но ми го връчиха набързо и казаха, че ще се справя. Трябва да си избера добра практика , цели, методи и т.н. Работя в момента по него. Има обявен подготвителен курс -  днес е обявен, краен срок утре. Още не знам дали да го записвам. не пише кога е, не знам дали ще имам възможност. Твоето звучи по-ясно - разработваш урок и това е.

# 393
Препоръчвам ви да карате ПКС към Технически университет - Варна. Минават леко и са най-евтини като цена. Изкарах 5-то, записах 3 и 4 едновременно и сега предстои да ги защитя през октомври и декември.

# 394
Днес ни съобщиха, че от догодина повече карти за диференцирано нямало да попълваме. Всяка година щяли да ни атестират от МОН, централизирано, електронно. Thinking Нашето училище не е минавало атестация до момента.
Тази година за повишаване на квалификацията ни дават само 1 точка! Възмутена съм. Що курсове и обучения записах и изкарах през миналата година и накрая - само 1 точка!

# 395
Как се осъществява това атестиране?
Не трябваше ли за него да имаш 4г стаж в едно училище? Т.е. младите колеги няма да получават възнаграждение ли? И ми е интересно какви са критериите? Simple Smile

# 396
  • Върху лъчите на Слънцето.
Препоръчвам ви да карате ПКС към Технически университет - Варна. Минават леко и са най-евтини като цена. Изкарах 5-то, записах 3 и 4 едновременно и сега предстои да ги защитя през октомври и декември.
Как така едновременно? Вероятно към синдикатите...

# 397
Как така едновременно? Вероятно към синдикатите...

Не, за ППС може да се запишете по всяко време, за да започне да ви тече тази една година специализация и после ако отговаряте на всички изисквания ви присъждат 3 ПКС. Повечето записват заедно 3 и 4, защитават си 4 докато тече тази една година и в следващата календарна защитават 3. Обикновено защитите на 4 са октомври, на 3 са март следващата година.

# 398
Не е към синдикатите. 3 ПКС е една година. Октомври ще защитавам 4, декември 3-то.
Може да се обадите да ви разяснят кога отново ще има.

# 399
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте! Има ли някой, който е изкарвал професионална квалификация „Учител по математика и по информатика“ в Бургаския свободен университет?

Интересува ме най-вече как реално протича дистанционното обучение – има ли онлайн лекции, изпити по отделните предмети, колко е натоварващо и как се организира педагогическата практика. Не съм от Бургас. Ще съм благодарна и за общи впечатления дали сте доволни от курса. Blush
Изкарайте магистратура. Със СДК сте нерелевантна за учителския пазар. Единствено в София биха ви наели, защото имат глад за учители.

Бургас го гледах най-вече защото идеята ми беше евентуално да съчетая тази квалификация с отделна магистратура и ми се стори по-лесно да е дистанционно и покрай работата ми - работя на пълен работен ден.

Не държа задължително да е точно БСУ. По-скоро ми е интересно да чуя мнения от хора, които са били в подобна ситуация – дали има смисъл от такава допълнителна квалификация, или е по-добре да се търси магистратура, която да дава и учителска правоспособност, за да не записвам две отделни неща.

Бакалавърът ми е в компютърна насока, учила съм и висша математика 3 семестъра, но нямам педагогическа подготовка и заради това се чудя.
За какво ти е магистратура, като бакалавърът ти е в направление 4.6? Изкарваш една СДК дистанционно за учител по математика, информатика и ИТ и си готова. Препоръчвам ти ДИПКУ Тракийски Уни Ст. Загора. Разгледай им какви СДК предлагат. Дистанционни са, отиваш само за изпит на място. И са на половин цена от БСУ!

Tulip, ако си на постоянен договор не могат да те съкратят току-така, длъжни са да ти направят група. Може да ги направят по-малки групите. При нас тази година правиха групи от 29, "с разрешение на директора".

Ето от нашата Годишна програма за ЦОУД:

Брой на групите за ЦОУД  и брой на учениците в тях:
Броят на групите за целодневна организация на учебния ден и броят на
учениците в тях се определя съгласно чл.100, т.1от Закона за
предучилищно и училищно образование за определяне на паралелките,
групите и броя на учениците в тях, съгласно ДОС за финансиране на
институциите и съобразно броя на подадените заявления от родителите
до 15 септември.
Нормативи за броя на учениците в групите за целодневна организация
на учебния ден:
– минимален брой –18 ученици;
– максимален брой –26 ученици.
Броят на групите и броят на учениците в тях се определя в началото на
учебната година, като се раздели броят на учениците на норматива за
максимален брой и се формират самостоятелни или сборни групи.
Нова група се образува при остатък 18 и повече ученици.
При определяне броя на групите нормативът за максимален брой може
да бъде завишен, но не с повече от 10 %.
При недостатъчен брой ученици за образуване на групи при спазване на
норматива за максимален брой, две групи се формират при минимален
брой 18 ученици във всяка от тях.
Групите ЦОУД се разформират по време на учебните занятия, когато
броят на учениците се намали под норматива за минимален брой.

Здравейте, бакалавърът ми е в направление 5.3. и това е причината да се притеснявам, че може СДК да не е достатъчна. Благодаря за съвета за Тракийски университет, ще разгледам подробно. Heart

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 18:48 от Модератор Бубанка

Общи условия

Активация на акаунт