Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 648
  • 513
  •   1
Отговори
# 165
  • Монреал
Ами да ви кажа, майка ми 20 г. след две изключително тежки раждания нормално /едното с форцепс/ е със смъкнато влагалище и здравословни проблеми от това.  Така че, рискове и последствия винаги има, както и да раждаш.
Между другото аз от нормалното си раждане се възстановявах дълго след като се прибрахме вкъщи. Като чета, други мами със секцио са се възстановили по-бързо от мен.
Буболина е права, важното е децата да са живи и здрави, останалото ще го преживеем. Аз отсега имам разширени вени /краката ми са в ужасни петна, все едно съм бита, но това е др. тема/ от първата и втората бременност, така че, решиш ли веднъж да бъдеш майка, трябва да се примириш с мисълта, че тялото ти никога няма да бъде същото. Не мислете за след 20 г. - изживявайте всеки един миг от бременността или отглеждането на децата, защото тогава - я камилата, я камиларя, както се казва.
Риск и при двете раждания има, но риск има и като се разхождаме по улицата. Peace

# 166
Това въобще не е вярно, първо възстановяването не е трудо, даже в повечето случай по - лесно , второ, не е задължително след секцио пак да родиш секцио! Naughty
Peace
На седмия ден след като ме изписаха от болницата се грижих за бебето и домакинството без всякакъв проблем абсолютно сама. Мъжа ми беше на работа през деня и ми помагаше само с къпането и нощем понякога. Не съм имала никакъв проблем или болки в областта на операцията  Wink

# 167
  • В заешката дупка
... ПРЕИМУЩЕСТВА НА ПЛАНОВОТО ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ В СРАВНЕНИЕ С ВАГИНАЛНОТО РАЖДАНЕ
8. Рискът за плода е минимален.
...

Така написано това твърдение е доста подвеждащо.  Да, рискът от фатален край за бебето при цезарово е минимален, но НЕ в сравнение с вагиналното раждане.

Без да искам да плаша бременните, защото фаталният край е много, много рядък, почти нищожен в днешно време като при вагиналното, така и при секциото, но ето едно изследване от края на миналата година, обхващащо периода 1998 - 2001г, според което смъртните случаи на новородени са повече при родените със секцио (без предварителни индикации за необходимост от него), от колкото при вагиналното раждане:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd= … ist_uids=16948717

А ако става въпрос за риск от нараняване или последваши проблеми при ноевроденото, нещата са още по еднозначни в полза на вагиналното раждане.

Въобше никой нормален лекар не би си позволил да твърди, че секциото е ПО-малко рисково за бебето в сравнение с вагиналното ей така по принцип, а не заради някакви конкретни проблеми при плода или майката.

Последна редакция: вт, 22 май 2007, 17:15 от Червената Кралица

# 168

Въобше никой нормален лекар не би си позволил да твърди, че секциото е ПО-малко рисково за бебето в сравнение с вагиналното ей така по принцип, а не заради някакви конкретни проблеми при плода или майката.

Peace

Да и ако може да допълня, че секцио по желание стана нещо като мода в България, което според мен, не означава, че е по-добро. Просто е по-лесно за майката - знае кога ще е момента, може да си нагласи планове....няма го страха от болката при естественето раждане и ....., за лекаря и екипа му....не да се появи посред нощ раждаща майка, а си уговарят да бъде, когато са на смяна, т.е. вписват ги в графика си.......

Всеки да си ражда както му душа иска, без да съди другите за техния избор!

# 169
Аз родих секцио и никог ане съм се съмнявала дори и за минuта w prawotata n aizbora si.Taka  дори си починах след бременността и видях малкото човече искъпано и облечено и следко спящо до мен когато се събудих след упойката.

И двамата сме много щастливи-никой от нас не се мъчи.
Аотносно възстановяването след операция-няма никакъв проблем .Аз сама си гледам детето нито ме  еболяло нито нищо.
И второто ми раждене ще е секцио-сигурна съм

# 170
  • София
Не се справям с английският и за съжаление не мога да си преведа статията. Но ме учедват резултатите от направеното проучване. С какво се обясняват?
За мен рискът за живота на бебето е мн. по-малък при секциото, защото там "изваждането" става за минути, докато при нормалното раждане бебето обикновено с часове се бори, за да се роди. Не случайно секциото се използва когато има усложениния и трябва да се действа бързо. Освен това отн. често има усукана пъпна връв, която не е видяна преди това - при нормалното раждане може да се стигне до задушаване, докато при секциото тя няма значение. При нормалното, понякога бебето не може да излезе без форцепс или др. подобни, използването на които крие риск.
Аз съм чакала 5 години, за да забременея, платила съм много /и емоционално и буквално/ и търся най-най безопасното за бебето ми, пък ако ще и за мен да не е най-доброто. Не случайно повечето бебета ин витро се раждат със секцио. Родителите им треперят за тях и съответно търсят най-безрисковия начин.
Тези които твърдят, че най-доброто е естественото раждане т.к. така го е измислила природата ще попитам - използвате ли лекарства, подлагате ли се на операции? Защото тези неща не са измислени от природата, а от човека. Лично аз бих се възползвала от предимствата на съвременната медицина, а секциото е едно от тях.

# 171
Лекси, докато четях и пишех в Искам бебе и Проблемното помня как и колко трудно се получи при теб.

Да права си за ин-витро и сличай като твоя, и може би много други примери, НО за мен не е оправдано секцио при нормално забременяла жена (т.е. естествено в рамките на нормалния за това период от 1 г.), нормално протичаща бременност и изобщо без всякакви показания за такава медицинска намеса.Незнам кое е по-безопасно, казват, че бременната жена е с единия крак в гроба, така че......Скоро имаше случай на изпаднала в кома майка точно след секцио!!!
А що се отнася за детето, незнам дали е правилно да се каже "мъчи се" по родовите канали, според мен по-скоро то се подготвя за срещата си с новия свят - изпомпва се водата от белите му дробчета.
Всеки има право да решава кое е по-добро или по-безопасно за него и детето му! Peace

# 172
  • София
Така е - всеки трябва сам да реши.
Дъщеря ми исках да я родя нормално - бях по-млада, физически по-добре и чувствах, че това е правилния начин. Сега обаче изобщо не се чувствам във форма - поради повечкото килца и години, се страхувам, че няма да мога адекватно да участвам в родовия процес и не бих рискувала.

# 173
Aз съм ЗА нормално раждане,секциото ме ужасява,защото е операция.Оперирана съм от друго неща и спомените ми не са хубави.

# 174
  • София, Младост 2
Не се справям с английският и за съжаление не мога да си преведа статията. Но ме учедват резултатите от направеното проучване. С какво се обясняват?
В конкретното проучване не се обясняват факторите - това е анализ на данните за тези години от ражданията, които са завършили със смърт на новороденото при жени с едноплодна бременност, родили вагинално или с първично секцио без известен рисков фактор преди раждането (т.е. ако нещата с вагиналното раждане наистина толкова често се объркваха при нормално протичаща бременност и липса на рискови фактори, това щеше да проличи твърде ясно в подобни изследвания). Резултатите са проучвани подробно, като са правени статистически изключвания на неща, които биха могле да повлияят на резултата (т.е. демографски и медицински фактори, вродени аномалии, бебета с Апгар по-нисък от 4 при раждането). Накратко е това - но дава повод за размисъл...

# 175
само едно ще кажа: брат ми е гинеколог. при предишната ми бременост (момиченцето ми почита) беше в САЩ и не успя да ми помогне.
сега ме наблюдаваше изцяло. ако секциото без медицински показания беше по-добрия вариант, той щеше да ми го препоръча.
родих нормално, нямам никакви шевове и съм в движение от самото начало.

чух самите лекари да си коментират, че секциото всъщност е една тежка коремна операция.

# 176
Аз лично си го обяснявам така, че секциото се прави преди термина, когато дробовете на бебето не са напълно развити, а наскоро четох изследване, което показваше, че недоразвиване на дробовете (и не само) е най-вероятната причина за внезапната детска смърт. Всъщност ето цитат:
Цитат
Известно е, че след развитието на белите дробове на плода по време на бременността той извършва дихателни движения. Белите дробове са изпълнени с околоплодна течност и поради това газообмен чрез тях хпреди раждането не се извършва. Нещо повече. Съществуват механизми, които подтискат тази неефективна дихателна дейност. Това е една тренировка за бъдещото дишане след раждането. По време на нормалното раждане, т. е. през родовите пътища, плодът влизайки в тесен контакт с тях буквално се изстисква от тази течност. Първото изплакване е съпроводено с нахлуване на въздух в белите дробове, затваряне на Боталовия проток, който преди раждането шунтира кръвообръщението през недишащия бял дроб.

Възможно е да не е достатъчно развита миелиновата обвивка на израстъците на нервните клетки. Така се нарушава най-общо казано проводимостта на нервните влакна. Ясно е, че по време на сън настъпва общо затормозяване на нервната кора и на всички подкоркови структури. Ако има и една минимално изразена незрялост на нервната система детето просто може да ''забрави'', че вече не е във и под закрилата на майчиния организъм и да спре да диша.
Това е лично мое обяснение, просто аз така навързвам фактите. Може да няма нищо общо с действителността. Според мен причината е в преждевременното изваждане, комбинирано с някакъв дефект/недоразвитост.

# 177
  • София - Бургас
По естествен път.Плаша се от секцио...и добре че нямаше проблеми и си родих напълно по естествен път, без никакви проблеми....Бих родила пак така....

# 178
Бих искала да родя нормално,но за жалост първият път раждах секцио по мед.причини.
Второто,живот и здраве искам да родя нормално,но вероятно пак няма да може.  Sad
Причините да искам естествено раждане са:
1.Да избегна хирургична намеса (секциото е операция все пак,при която се реже коремната стена и матката).
2.Да си спестя голяма част от болката (която е ужасна и трае няколко дни,за разлика от ест.раждане,при което може да се ползва епидурална упойка и да се намали значително болката).
3.Да мога пълноценно да си гледам бебето от самото начало и да не губя връзката си с него в най-важния период.

Надявам се да съм била полезна.   bouquet
Peace
Жалко ако прозвуча груба,но как може да искаш секцио изобщо?Стига да не е наложително!Ужасна работа е!Казвам го от опит!Родих спешно секцио...Тези който избират плановото раждане от болката ли ги е страх????Както и да е!Това е мое мнение...

# 179
...
Peace
Жалко ако прозвуча груба,но как може да искаш секцио изобщо?Стига да не е наложително!Ужасна работа е!Казвам го от опит!Родих спешно секцио...Тези който избират плановото раждане от болката ли ги е страх????Както и да е!Това е мое мнение...

А раждала ли си нормално, за да направиш сравнение?
 Peace

Аз май попитах по-нагоре, но ще питам пак:
колко майчета са раждали и по 2-та начина, за да могат да направят паралел?
Интересно ми е.
 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт