Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 691
  • 513
  •   1
Отговори
# 330
ще си ходите с апандисита /

Пък който разбрал- разбрал, който не пожелал- не пожелал...

Аз разбрах само, че повече няма да се опитвам да ти обясня моите съображения, явно ти не желаеш да разбереш за какво говорим. Само да ти кажа, че се казва апендицит.

# 331
Само да ти кажа, че се казва апендицит.

Аз пък знам, че се казва апендикс  Grinning

# 332
Само да ти кажа, че се казва апендицит.

Аз пък знам, че се казва апендикс  Grinning

Да, апендикс, а възпалението му, което е и повода  за операцията е апендицит  Grinning

# 333
# 334
  • Варна
Определянето на секциото като по-безопасно за плода е донякъде вярно, единствено заради случаите на недостатъчно компретентен лекар, водещ раждането, който при усложнение (родова слабост, несъответствие между главата и таза и др.) не премине към операция, а продължи да води вагиналното раждане.
При компетентен лекар вагиналното раждане е по-благоприятно за бебето, защото при преминаването през родовите пътища то по-физиологичен начин се подготвя за появата си (напр. се изстисква течността от белите дробове); докато секциото носи стрес за плода - внезапно от течната среда на матката се преминава във външния свят.
НО: у нас повечето (вкл. и най-добрите) АГ-специалисти преекспонират "нуждата" от секцио, защото им е по-удобно: 1. в точно определн ден и час (а не напр. 3 часа през нощта срещу неделя)  2. Краткотрайно (2 часа, а не 12) 3. Финансово по-изгодно. Факт.
В цивилизована чужбина такова животно като "секцио по желание" няма. И има защо да е така. Но пък тук е малко повече под въпрос на кого ще попаднеш...
Аз лично родих вагинално и не съжалявам. Въпреки, че по време на контракциите си виках, че май съм глупачка да си избера това (имах абсолютен избор).

# 335
Аз много исках раждането ми да е естествено. Като малка съм преживяла две операции - апендицит и усложнение след него, и въпреки че съм била много малка тогава, много добре си спомням свързаният с тях престой в болница - много неприятен спомен. Но щом лекарката, която следеше бременността ми реши, че при естествено раждане ще има макар и минимална опастност за детето ми, се съгласих на секцио. Мисля, че ако има дори минимален риск за бебо, е неоправдано да се настоява за естествено раждане.

# 336
  • Монреал

В цивилизована чужбина такова животно като "секцио по желание" няма.

За 30 години в световен мащаб процентът на SC се е увеличил 3-4 пъти от 4% на повече от 16%.
В Швейцария, Франция и Великобритания процентът на цезаровите сечения е около 20%, в Канада около 23%, в САЩ около 30%, в Австралия около 35%(9,20). Бразилия е световен шампион по цезаровите сечения. Съгласно данните, публикувани от Федералния съвет по медицина /бр.84 от август 1997г./, националният процент на цезаровите сечения е 37.4%, а в Рио де Жанейро достигат до 80%. Според едно друго проучване от 1999г. (13) процентът на цезаровите сечения в Латинска Америка е пряко свързан с доходите на населението - колкото са по-високи, толкова повече секции се правят. Значително по-висок е цезаризма в частните болници.

Националната честота на SC за България е 12.3% за 2001г.(1).

Това е цитат от тук. Цялата статия е интересна и си заслужава да се прочете. http://www.bg-mamma.com/site/content/view/925/70/

# 337

В цивилизована чужбина такова животно като "секцио по желание" няма.

За 30 години в световен мащаб процентът на SC се е увеличил 3-4 пъти от 4% на повече от 16%.
В Швейцария, Франция и Великобритания процентът на цезаровите сечения е около 20%, в Канада около 23%, в САЩ около 30%, в Австралия около 35%(9,20). Бразилия е световен шампион по цезаровите сечения. Съгласно данните, публикувани от Федералния съвет по медицина /бр.84 от август 1997г./, националният процент на цезаровите сечения е 37.4%, а в Рио де Жанейро достигат до 80%.

Националната честота на SC за България е 12.3% за 2001г.(1).

Това е цитат от тук. Цялата статия е интересна и си заслужава да се прочете. http://www.bg-mamma.com/site/content/view/925/70/

Цитираната от теб статия е писана от старозагорски лекар. Какви са целите му не можем да знаем, можем само да гадаем.

Аз ще ти цитирам данни на Световната Здравна Организация от статията със заглавие Здравеопазването в Америка - 2002 (на стр. 3)
http://www.paho.org/English/DD/PUB/HAp12.pdf

" ...........High rates of birth by cesarean section,
such as those seen in Brazil (32%) and Chile (40%), indicate overuse
of this procedure, which can also have negative health effects
and can unnecessarily overmedicalize a normal event in women’s
lives (Table 2)"

Превод:
"Високия процент на раждания със секцио в държави като Бразилия - (32 %) и Чили (40%) е индикатор за злоупотреба с тази процедура, която също така може да предизвика негативни ефекти върху здравето и претоварва медикаментозно по един ненужен начин това нормално събитие от живота на жените."

32% и 40% се смятат за висок и вреден процент.
Не ми се иска да коментирам двойнствената позиция на този лекар и коментарите му за някои не особено развити страни (като пример за България може би newsm78). Позицията му не е много ясна.
Убедила съм се че бизнесът има много лица. Можем просто да бъдем по-информирани използвайки независими и достоверни източници, да сме по-малко наивни и по-внимателни към рекламата.

Последна редакция: сб, 30 юни 2007, 12:25 от Ведра

# 338
Раждането е труден и болезнен,силно стресов процес.Но за съжаление наистина има лекари,които препоръчват секцио за собствено удобство.Една позната-интелигентна и информирана жена,реши да изтегли заем,за да плати секциото на сестра си-"За да не се мъчи" по нейни думи.Но в деня след секциото сестра й и се обади плачейки от болка и приятелката ми беше доста учудена,защото именно лекар и "добронамерени" й бяха втълпили,че при секциото няма болка.Това е заблуда-в стаята,в която бях след раждането имаше и момиче със секцио/по медицински показатели/-призна ,че болката е много силна и наистина ако е имала избор би предпочела нещо по-естествено.Нека всеки ,който подкрепя тази коремна операция,да помисил,колко майчета,които не са родили ще му повярват,ще се излъжат.Още повече вече има възможност и за раждане във вода-ще е интересно да има и такива,които да споделят и за тази нова опция/за България/.Всеки прави собствения си избор,но лично аз бих търсили алтернативи за контролиране на болката по време на раждане и секциото би бил последния вариант-поне сега мисля така.

# 339
И двата пъти родих по естествен път и ако се наложи да раждам пак/което много ме съмнява Laughing/,пак този начин бих избрала. Peace

# 340
Аз мисля, че не е редно докторите да се съгласяват за секцио, макар че пък опираме до правата на човека, без наистина реални показания за това. Поне тук в Белгия питах дали не може секцио, само от любопитство, казаха, че не.  Naughty Доколкото нзма и в Холандия не може. Предполагам, че и в други страни. Според мен така е редно.

# 341
   Моя позната,която живее в САЩ,скоро ще ражда близнаци.
   Досега никой лекар там не й е предложил да роди чрез секцио.
   Живот и здраве  Praynig,ще ги ражда по естествен начин.

# 342
  • София
Родих секцио въпреки силното ми нежелание, защото започнаха да се губят тоновете на бебето. Аз съм твърдо против секциото освен ако не се налага, за да бъде спасен живота на бебето или майката и ще направя всичко, което зависи от мен да го избегна следващите пъти.

В огромен процент от случайте у нас секциото е просто една ужасна форма на корупция по отношение на лекарите.

# 343
  • Монреал
Темата отдавна придоби съвсем друга насока. ooooh!
Ясно е, че корупция в това отношение винаги ще има. Както има бременни жени, които се страхуват от вагиналното раждане тук в БГ, така има жени със същите терзания и в чужбина. Чудя се, дали не се обсъждат подобни теми и в техните форуми.  Laughing
Относно близнаците и секциото...наскоро тук се родиха пак тризнаци - вагинално. И майки на няколко двойки близнаци познавам, и те така.

Ведра, опитах се /с моите  не дотам добри познания по английски/ да си преведа статията. Оставам с впечатление, че някои данни от статията се препокриват с казаното от старозагорския лекар. Ясно е, че не говори голословно. Едва ли ще си позволи това, правейки си реклама в най-четения форум за бременност и майчинство в Б-я. Според мен корупцията е в столицата и големите градове и от години има тарифи без значение дали е секцио или нормално раждане. И за двете си раждания  /второто секцио/ не съм плащала нищо, макар че аз избрах при кого да раждам, в частна клиника, но към ЗК.

# 344
Май трябва да се пусне анкета към родилите секцио - съжалявате ли и бихте ли го направили отново. Резултатите ще са над 90 процента съответно НЕ и ДА  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт