Медицински университет - Тема 7

• 38 601
  • 710
  •   2
Отговори
# 690

И все пак на  добра воля  да обясня  още веднъж.
... пък  ако  ще на  самите  НВО  да имам  по  0  тчоки.. Аз  съм  глупавичка и  съм изкарала бал  130.  

Ох, както ти казах, нищо не си разбрала, пропускаш основният пойнт, върни се и чети пак...този бал 130 наистина толкова е бил 😀 И последен напън от моя страна, дано се получи нещо - ако оценката беше не 3,20 , а 3,50 , щеше ли да се класира кандидата?

# 691
Изпускате основният проблем, който е че направиха задължителни бройки по чл.95а. Откакто съществува чл.95а в ЗВО има такава възможност приети в специалност медицина да подпишат договор с работодател. През годините със сигурност е имало такива хора. Дали в първи курс или по-нататък в обучението имат тази възможност да подпишат по СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ. Моята основна теория е, че просто не е била толкова популярно и затова са решили да има задължителни бройки.

Уточнявам, че и сега приети държавна поръчка могат да си подпишат договор с работодател.

Ще се погрижа да поискам информация през годините колко договора са били подписани преди въвеждането на задължителни бройки миналата година.

# 692
  • София
Когато  и където е  трябвало, баловете  ми са били далеч от  130.  Уви, четенето с  разбиране  яко  ти куца и аз  съм  дотук  по темата,  особено след  уточнението  (опс,  опита  за измъкване)  какво  би  станало,  ако  оценката  била  едикаква  си. Та нещата нагоре са  смятани с  конкретно зададени от теб оценки.  

Наивно е  човек да  вярва, че  масово хора с  парични възможности, за които  таксата за  платено не е спънка,  ще предпочетат заробването с  договор снедоизчистени  условия за  11-12 години и  най-вече риска  при необходимост   по една  или друга  причина  да се откажат  да  имат  да  връщат  шестцифрена  сума в  евро. Изключения  вероятно има, но  те  само  потвърждават  правилото.

ПП  За  паралел  може да с потърсят статии в немски издания  (има много),  показващи недоволството  ( и  хич немалкото  на брой заведени дела)  от  условията по  такива договори и от размера на  обезщетенията   (хем  в техните  договори  няма  нищо неясно, знае  се  за колко време  е обвързаността, знае  се  в какви  направления  може  да  специализараш, знае  се къде, знае се  точният  размер на  обезщетението,  250 000  евро).  Недоволстващите  се  самоописват като крепостни селяни, оправдано критикуват еднаквия  (безбожен наистина)  размер на   обезщетението  при  различен  вид  неспазване на  договора  (тоест  липсва  градация на    дължимата  сума),  невъзможността да се  специализира нещо извън  дефинираното,  въпреки че и за исканото от  младия лекар в хода на следването се е стигнало до сериозен недостиг на  кадри и  т.н. Та  защо  да  вярваме, че  тук  ще е по-добре  положението в  подобна  ситуация?

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 17:53 от Просто русалка

# 693
  • София
Ще се погрижа да поискам информация през годините колко договора са били подписани преди въвеждането на задължителни бройки миналата година.
Аз мога да ти кажа -точно 8 бр. откакто съществува разпоредбата на чл. 95а /бр. 17 на ДВ от 2020г./. Толкоз за интереса към тези договори. И понеже никой здравомислещ няма да се обвърже с това нещо по желание, Вълчев реши да ги принуди, като "открадна" от бройките ДП и ги обвърза с договор. А някои наричат тази очеизвадна принуда "възможност". Joy Мисленето е важно умение. Четенето с разбиране - също.

https://clinica.bg/33974-8-dogovora-za-bezplatno-visshe-sreshtu-rabota-v-bolnica

# 694
5-те години се броят директно след завършването ли или трябва първо да вземеш специалност и тогава да ги отработиш ?!

# 695
5-те години се броят директно след завършването ли или трябва първо да вземеш специалност и тогава да ги отработиш ?!
След като завършиш

# 696
  • София
epicagotenmoten, кое като завършиш, следването ли?Ако да  (благодаря  за много важното уточнение),  какво става с  тези  специализации,  които са  по 5  години? Тъкмо те  обучат и най-вероятно си  тръгваш с наученото.  А как  стои  законово  въпросът,  ако   в болницата не  се предлага  въобще  специализация  (дали заради  липса на места или заради  липса на акредитация  за това)? Работиш  си  5  години в  спешното примерно и  чао, но реално  оставаш без  специалност   - има ли и такъв  вариант?А  при майчинство  какво става,  "замразява" ли се  временно  този срок?Понеже  не е  невероятно все пак 28-29  годишна  специализантка  да  роди.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 17:50 от Просто русалка

# 697
epicagotenmoten, кое като завършиш, следването ли?
Ако е директно след завършването , не е толкова зле Simple Smile
Ще вземеш специалност, малко ще поработиш и поемаш по широкия свят!

# 698
  • София
Ще вземеш специалност, ако има желаната в съответната болница и има кой да те обучава.

# 699
epicagotenmoten, кое като завършиш, следването ли?Ако да  (благодаря  за много важното уточнение),  какво става с  тези  специализации,  които са  по  4-5  години? Тъкмо те  обучат и най-вероятно си  тръгваш с наученото.  А как  стои  законово  въпросът,  ако   в болницата не  се предлага  въобще  специализация  (дали заради  липса на места или заради  липса на акредитация  за това)? Работиш  си  5  години в  спешното примерно и  чао, но реално  оставаш без  специалност   - има ли и такъв  вариант?А  при майчинство  какво става,  "замразява" ли се  временно  този срок?Понеже  не е  невероятно все пак 28-29  годишна  специализантка  да  роди.

Ако няма желаната специалност или няма места - работиш като лекар без специалност, има това право. По спомен това означава, че трябва да има винаги до теб лекар със специалност (поправете ме, ако греша). Това е минусът на договора по чл.95а и именно това поставих като проблем пред Дневник в статията.

https://www.dnevnik.bg/obrazovanie/2026/09/04/4945125_bezplatno_ … fdab80bf6b430ec2/

# 700
Пак крайно недомислено … и въпросите на Русалка остават напълно адекватни Simple Smile
Какво ще стане ако няма кой да те обучи и през тези години работиш лекар … без специалност ? Ако си в майчинство (платено) води ти се стаж … т.е тези 5 години текат ли ? Така с две майчинства си изпълнил годините по договор  ?! Според мен ще се намерят доста вратички …

# 701
  • София
не успявам да разбера смисъла на тази непродуктивна дискусия за това как можем да излъжем системата и какво ще стане, ако падне Тунгуският метеорит, която е отнела последните страници от темата.

# 702
  • София
Той  същинският  е паднал някога  над  сибирската  тайга,  този  символичният няма да  е толкова мощен, да, ама с неопределеностите  си ще  предизвика  сътресения след  време. Или  темата  е  само  за  държавна  поръчка,  тук-там  може  да се  говори за платено и чл.95 не следва да  се  коментира? Кое  е  непродуктивно в  питания,  последвани от обясненията на  epicagotenmoten, кое не е  информативно  във включването на  Санака  за  едва  8  такива  договора  от  2020-2021 насам (до момента  с   отнемането на  места  от  ДП  за  целта) и в изводите, които човек може  да  си направи  от тази  символична  едоцифрена бройка за  5  години? Обмислящите  занапред  и  този  вариант при недостатъчен бал за  държавна  поръчка и  при  твърдо липсващи средства за платено от точно такива  включвания  могат да донаредят  по-голяма  част  от  пъзела и да  вземат правилното  за техните  обстоятелства  решение. Ако  бях  в такава  позиция, на мен  лично  дискусията  би  ми  била  полезна.

# 703
Този вид прием си е част от общият такъв,  така че и за мен е съвсем в реда на нещата да се коментира, както и платеното между другото. За тепърва кандидатстващите би било полезно.
Да не говорим , че при тези недомислици и забавяния сега тези студенти ще се включат към групите си с една седмица закъснение.

# 704
Здравейте!
Бихте ли споделили на лично съобщение препоръки за учител по химия в София, подготвящ за МУ София?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт