Медицински университет - Тема 7

• 15 648
  • 372
  •   10
Отговори
# 285
  • София
Общият административен акт трябва да се оповести публично - дали ще е чрез средствата за масово осведомяване, чрез професионални организации на заинтересованите, или по друг начин - напр. публикуване на сайта на водещото министерство, както обикновено го правят, но трябва да е по начин да стигне до всички заинтересовани и да им осигури възможност за участие в производството по някой от определените в чл. 69, ал. 1 от АПК начини. А заинтересовани в случая за мен са всички, които ще са страна по тези тристранни договори. И не защото могат или не могат да изискват нещо, а защото се засягат техни интереси. Явно и МС, и МОН смятат така, защото миналата година го публикуваха публично и определиха 1 месец за обществени консултации. https://www.mon.bg/project-document/proekt-na-reshenie-na-minist … anie-prez-uchebn/ Ако тази година решат да го тълкуват по друг начин, това е друг въпрос, но това няма да го направи правилно. То и административният съд и ВАС не рядко си размятат жалби помежду си в спор дали актът е индивидуален или общ, та на МОН да му държим сметка. Joy

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 22:44 от sanaka

# 286
Добро утро!
Пожелавам успех на всички деца!
Всеки да успее да реализира мечтите си!
Мога ли да помоля, някой с повече опит да сподели! Синът ми беше приет в Плевен и ние го записахме там. Сега е приет и в Пловдив и той избира да се запише там.
Трябва ли лично да отидем до Плевен, за да подадем заявление за отписване, може ли това да стане и онлайн? Някаква част от внесената семестриална такса ще ни се върне ли?
Благодаря предварително!

# 287
v.encheva, свържете се със студентската канцелария в Плевен, на нас ни изпратиха формуляр, който принтирахме и им го върнахме попълнен. Бяха изключително мили и ни спестиха пътуването до Плевен.
Възстановява се 80% от внесената сума.
Успех!

# 288
ДоРеМи, много Ви благодаря за отговора!

# 289
Някой има ли инфо от първа ръка за специализантите за ДжиПи? Някак си остана настрани , все се говори за другите специализации по болниците , ниските заплати, и т.н. Моя съученичка е личен лекар (вече дърт де) и като я гледам нито е стресирана, нито пари и липсват, даже я мързи и приема само 3 дена в седмицата. И въобще къде специализира едно кандидат Джипи? При друго Джипи?

# 290
  • София
Здравейте! Искам да попитам затворените въпроси и задачите за МУ - София по химия еднакви ли са с тези в сборника или може да има промени?

Аз лично не знам, но знам , че трябва да го купя Simple Smile и нямало значение дали е стар. Някой да иска да се отърве от неговия може на лично да ме оферира Simple Smile

# 291
  • София
https://www.jobs.bg/job/8526035
https://specializanti.his.bg/bg/job-ads/32
И  двете  обяви са от индивидуални практики за първична медицинска помощ .
Може  и през  МУ да  стане насочването  към акредитирана за  обучение практика:
https://mu-plovdiv.bg/karieren-tsentar/vazmozhnosti-realizatsiya … o-obshta-meditsi/

Не  всички лични лекари са  специализирали май  Обща медицина. Личната  лекарка на децата  ми е гарантирано педиатър,  но работеше  в последните  сигурно  20+  години като  личен лекар. Дали  някъде  по  трасето  е  придобила  ( и въобще дали е  задължително) и специалност "Обща медицина" не знам.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 12:12 от Просто русалка

# 292
https://www.jobs.bg/job/8526035
https://specializanti.his.bg/bg/job-ads/32
И  двете  обяви са от индивидуални практики за първична медицинска помощ .
Може  и през  МУ да  стане насочването  към акредитиран практика:
https://mu-plovdiv.bg/karieren-tsentar/vazmozhnosti-realizatsiya … o-obshta-meditsi/

Не  всички лични лекари са  специализирали май  Обща медицина. Личната  лекарка на децата  ми е гарантирано педиатър,  но работеше  в последните  сигурно  20+  години като  личен лекар. Дали  някъде  по  трасето  е  придобила  ( и въобще дали е  задължително) и специалност "Обща медицина" не знам.
Ами то май е по-изгодно да си джипи отколкото педиатър, нашето е също хем педиатър, хем джипи.
По повод обявата, село Чирен, Врачанско, гаранция си събрал поне 2500 пациента от всички околни села. 😀
А може ли да се дават дежурства в Бърза помощ, докато си специализант, и въобще в спешното? Предполагам ще има някой който те супервайзва

# 293
Някой има ли инфо от първа ръка за специализантите за ДжиПи? Някак си остана настрани , все се говори за другите специализации по болниците , ниските заплати, и т.н. Моя съученичка е личен лекар (вече дърт де) и като я гледам нито е стресирана, нито пари и липсват, даже я мързи и приема само 3 дена в седмицата. И въобще къде специализира едно кандидат Джипи? При друго Джипи?

Моята ЛЛ има над 3500 (в София сме), не смогва милата. Взела е сега няколко специализанти. Тя преглежда, те пишат амб.листове, пуснат болнични и пишат рецептите по каса.

# 294
Последно към санака и приключвам темата, извинявам се за неуместните отклонения
Скрит текст:
Общият административен акт трябва да се оповести публично - дали ще е чрез средствата за масово осведомяване, чрез професионални организации на заинтересованите, или по друг начин ....
Това, което си копирала от чл.66 (1) като варианти за публично оповестяване обаче касае откриването на производството по издаване, а не оповестяването на административния акт.
Чл. 66. (1) Откриването на производството по издаване на общия административен акт се оповестява публично чрез средствата за масово осведомяване, чрез изпращането на проекта до организации на заинтересованите лица или по друг подходящ начин.
Производството по издаване на списъка е уредено в наредбата и е доста по-широко като състав от самото изготвяне на списъка, за разлика от някои други общи административни актове. Предложенията идват по линия на другите министерства, те преди това кореспондират с професионалните организации и т.н.
И това публично оповестяване на откриването на производството е съвсем различно от онова, за което започна спорът - публикуването на самия акт за обществено обсъждане. Да припомня, ако трябва:

Общественото обсъждане не е задължително за всички административни актове, особено за такъв тип списъци, които се правят по заявки на включените.
В крайна сметка виждам, че и ти стигна до това, че заинтересованите участват в производството по някой от определените в чл. 69, ал. 1 от АПК начини. Общественото обсъждане е само един от определените в чл.69, ал.1 АПК начини (т.4). Има и друг, приложим с оглед на естеството на акта - писмените предложения и възражения (т.1). Няма правилен и неправилен начин, и двата са допустими. Когато участниците в списъка са конкретно определени търговски дружества, никакъв не е проблемът да се свържат с тях или с професионалните организации и те да си изпратят възраженията, ако има такива. Всички имат официални имейли, по които редовно върви някаква кореспонденция с ресорните министерства.

Когато се определят заинтересованите, следва да се изхожда преди всичко от предмета на регулация на административния акт.  В случая включването в списъка представлява вид държавна помощ за търговските дружества. Съответно само техният правен интерес може да бъде засегнат от включването им или не. Нито интересът на студентите се засяга, нито този на ВУЗ-овете. Студентите нямат релевантни възражения или предложения, с които да могат да повлияят на съдържанието на списъка, та да е оправдано тяхното включване в адм. производство чрез обществено обсъждане. Не могат да изискват от едно търговско дружество да се включи или да даде повече бройки.

# 295
  • София
GG къде е публичното оповестяване за начало на производството в момента, по който и да е начин? Няма го. Миналата година го имаше - чрез публикуване на проекта на акта и даване на едномесечен срок за бележки и предложения. Какво обсъждаме повече? Как стартира производството по издаване на административен акт, според теб? Какво обявява органът на заинтересованите - ние имаме намерение да издадем еди какъв си акт, без да се знае конкретното му съдържание? И как ще участват заинтересованите в производството тогава, как ще дават бележки и предложения, върху какво - върху някакво имагинерно намерение на органа? Ми, не. Сътветният орган уведомява - изготвя се изменение на ПУП - можете да го видите еди къде си в едни какъв си срок, публикува се проект на заповед, въз основа на който да може заинтересованите да изразят позиция и т.н. Трябва да видиш какво се предлага конкрено, за да можеш да изразиш позиция. За правния интерес вече си казах мнението и няма да се повтарям.

# 296
  • Пловдив
Момиче или момче сте?

Момиче, смених на "дъщерята" да не се чудят и други хора. На първо класиране не ни стигнаха 14 стотни, сега сме с почти 2 единици над минималния бал. Бяхме 4ти чакащи за държавна поръчка. Нямам идея колко са се отписали и кои поред сме приети, вече няма позиция в таблицата - само пише приет.

ivana31 - дъщеря ми изчака първото класиране в МУ Пловдив и се записа там /използва, че сроковете за записване в СУ и МУ Пловдив съвпадат/, съответно освободи мястото си в СУ. Същото и за нейна съученичка - отново приета на първо класиране в МУ Пловдив и освобождава място в СУ. И едно момче от класа им освободи място в СУ.

Скрит текст:
Изобщо - много силен клас - засега знам със сигурност за 5 деца приети медицина на първо класиране в МУ Пловдив, едно дете - дентална медицина, 2 момичета - фармация по първо желание, още 2 деца от училището - медицина на първо класиране, всички в нашия медицински университет.

И честито на всички, приети в СУ!

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 12:06 от Буболечо

# 297
  • София

Моята ЛЛ има над 3500 (в София сме), не смогва милата. Взела е сега няколко специализанти. Тя преглежда, те пишат амб.листове, пуснат болнични и пишат рецептите по каса.
Освен  цялата струпана бумащина,  от  която няма  как да се избяга,  за друго остава ли им време да научат/да  правят?

# 298
В Бургас писаха, че излезнало класирането преди малко.
Какви са баловете за фармация ми е интересно?
Сега видях, че са ги публикували:
Специалност „Медицина“
Жени 41.19
Мъже 38.70
Жени – прием с договор 39.29
Мъже – прием с договор 35.65

Специалност „Фармация“
Жени 39.90
Мъже 33.93

# 299
Специалност „Медицина“
Жени 41.19
Мъже 38.70

Специалност „Фармация“
Жени 39.90
Мъже 33.93
Специалност „Медицина“
Жени 41.19
Мъже 38.70

Специалност „Фармация“
Жени 39.90
Мъже 33.93

Здравейте, къде намерихте тази публикация?

Общи условия

Активация на акаунт