Медицински университет - Тема 7

• 15 656
  • 372
  •   9
Отговори
# 360
  • София
да и аз това гледах. По-надолу в 10 пише кои лица не получават такава помощ. Може би се добавя точка 10 към точка 9 и трябва да е студент, ама със социално слаби родители, т.е те да докажат, че не могат да те гледат
Не трябва. Всички студенти медици получават тази помощ. В заявлението, което е общо, не попълваш доходи на родители, имущество на родители и т.н. Попълваш само доходи и имущество на студента. Ако той има доходи/стипендии, тогава не отговаря на условията.

# 361
  • Варненска клюкарка
Да допълня, че социалната помощ освен, че не зависи от доходите на родителите на студента медик, я получават и студенти в платената форма на обучение. Освен месечната, има и еднократна помощ всяка година, не помня точната сума, миналата година мисля че беше 680 лв.

# 362
HATI, разбирам огорчението, разликата е голяма като ти тряснат вратата под носа и когато си някъде под чертата - и това сме го изживели. Утешението е, че тази година оценките и балът в МУ са такива не защото децата вече толкова много за изпоназубрили, а защото по химия се е паднала нестандартно лесна тема и сумА ти народ е изкарал по-високи оценки от обичайното.

Иначе за академията ни бяха предупредили вътрешни хора, че по биология се намаля за глупости. Примерно в учебника пише нещо с обратен словоред, тип "3 вида клетки съставят Х.." и ако кандидатът напише "Х се съставя от 3 вида клетки." - отнема се 1-2 стотни за "неточност". Сега дали е така и как точно беше примерът съм забравила, но бях определено впечатлена като ми го казаха - пак казвам - преподавател от там. Аз съм математик и съм свикнала оценяването да е:

"На най-добрия студент професорът пше 4, на себе си 5, шестица само на Господ."

Та ми се стори странно това пренатягане в академията, дъщерята беше доста трезва по темата: ще се целя в СУ - държавно, ако стане за МУ, може и там да отида, но няма да уча като това да ми е целта.

Предполагам, че и вие сте в СУ държавно, често в живота като се обърнеш и свържеш точките на събитията и разбираш, че нещата са се получили както трябва, въпреки емоциите от момента.

На мен все пак ми стои въпросът за 26 бал за платено в Софийския, това си е нещо над тройка средно. Все пак, все пак си мисля, че в град от 1.5 милиона все ще се намерят кандидати да дадат по 800 лева на месец за медицинско образование и да са изкарали поне 4.50...(и "да" на компонент 2 за медицина Wink)
Hati, за предварителния по химия ли говориш ?!

# 363
да и аз това гледах. По-надолу в 10 пише кои лица не получават такава помощ. Може би се добавя точка 10 към точка 9 и трябва да е студент, ама със социално слаби родители, т.е те да докажат, че не могат да те гледат
Ако си студент се предполага че си над 18 години, в който случай никой не ти е длъжен да те гледа и да ти плаща издръжка, и няма защо да вземат предвид финансовото състояние на родителите ти. Вземат предвид твоето, и на съпруг/съпруга и колко деца гледате.
Ако получаваш доходи от наем, работа, стипендии, се намалява стойността на социалната помощ. Ако имаш повече от едно жилище на твое име също мисля че не подлежиш на социална помощ.

Но това със близки задължени да те издържат беше много смешно твърдение.

# 364
И така стигаме до следващите съществени въпроси. Записа детето държавна поръчка в СУ, но има и опцията с условие в МУ и като преодолеем нагласата че приемът в МУ касае по-голяма репутация се стига до това къде ще получи по- качествено обучение? Та чат-джипити  на който вече определено не вярвам ми казва, че в СУ групите са по-малки и обучението е много бутиково. Дали е така обаче не знам и дали цялата кампания по акредитацията на СУ има някаква практическа стойност за бъдещите студенти също не знам как да оценя.
Никой не може да отговори категорично за СУ какво точно се случва там , на мен лично колеги в болницата ми казваха изобщо да не кандидатства там защото изобщо не били добре нещата там каквото и да значи. В болницата има лекари специализанти завършили СУ и са добри щом са приети на работа.

# 365
  • София
Med123, всъщност не е съвсем така.

Семеен кодекс:
"....
Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения"
Дописвам:
Но е факт че не искат доходи на родителите, поне така съм чела, не се е възползвал от помощта.

# 366
  • Благоевград
Не знам, моята в МУ София изкара на предварителния 5.67, а на редовния 5.63. Като химик ми се стори странно толкова по- лесна да е за децата химията, но се оказа че имат сборник и това са задачите, те не са примерни. Едно момче от групата на дъщеря ми в отговор на госпожата как е отговорил вярно на задача по химия е казал, че просто помнел че по- дългото е верния отговор. Обема по биология е много, много по- голям и очевидно там правят корекция на бала, но защо се използа словореда или нещо такова ме остава без думи. Детето беше убедено, че ще има поне 5.90. Не знам какво направиха във Варна и Пловдив, но много по- адекватно ми се струва.

# 367
  • Варненска клюкарка
HATI не знаехте ли това по време на подготовката за КСК? Дъщеря ви учител ли я обучаваше, или вие, (казвате, че сте химик)  спазваше ли тя  определена последователност на разписване на задачите от сборника? Впрочем сборници със задачите за изпита издават и МУ Варна и МУ Пловдив задачите и на техните изпити са от сборниците и също се придържат към определин модел на разписване..

# 368
А някой да има представа, кога студентът получава единен академичен номер? Оказа се, че трябва да го посочим в искането за студентския кредит. Проверих на сайта, но все още няма издаден, въпреки че е регистрирана и сме платили таксата. Чудя се да не го издават чак октомври..

# 369
  • Благоевград
HATI не знаехте ли това по време на подготовката за КСК? Дъщеря ви учител ли я обучаваше, или вие, (казвате, че сте химик)  спазваше ли тя  определена последователност на разписване на задачите от сборника? Впрочем сборници със задачите за изпита издават и МУ Варна и МУ Пловдив задачите и на техните изпити са от сборниците и също се придържат към определин модел на разписване..
Тя не знаеше какво иска да прави до септември. Подготвяха я в Иновешън някакъв едногодишен курс и да си призная за мен са най- добрите. Аз въобще не се интересувах от темата до предварителните изпити и оценките и тогава, защото взе да изглежда реалистично.

# 370
  • Пловдив
Впрочем сборници със задачите за изпита издават и МУ Варна и МУ Пловдив задачите и на техните изпити са от сборниците и също се придържат към определин модел на разписване..
Сборника в МУ Пловдив е само с тестовите въпроси, но  за задачите сборник няма. Това което се пада като задача на изпита го няма в сборника

# 371
  • Варненска клюкарка
mrancho, сигурно е както казваш, моята информация е от преди 5 години, но във Варна сборникът и сега е със задачите които се пускат на изпита и тези  книжлета трябва да станат настолни за всеки кандидат медика, иначе няма влизане. Това, че за София и Варна има такива сборници не означава че задачите се наизустяват, по химия това не е възможно. Това че се знае откъде ще бъдат не  изключват мисленето, но сегашните правила изискват определен начин на разписване и ако не се спазва режат точки, дори в крайна сметка резултата накрая да е верен. Синът ми преди 4 години беше изпуснал според него малка част от последователността и оценкката му беше 5,64.

# 372
  • Пловдив
Впрочем сборници със задачите за изпита издават и МУ Варна и МУ Пловдив задачите и на техните изпити са от сборниците и също се придържат към определин модел на разписване..
Сборника в МУ Пловдив е само с тестовите въпроси, но  за задачите сборник няма. Това което се пада като задача на изпита го няма в сборника
Така е, бях написала дълъг пост какъв е форматът на изпита по химия в МУ Пловдив /само 30 точки идват от 30-те въпроса от затворен тип от сборника, основната оценка е от 5-те отворени задачи от обща и неорганична химия - 25 т. и от логическата задача от органична химия - 45 т., а те никъде не са давани предварително/, но се отказах да го публикувам.

Общи условия

Активация на акаунт