Медицински университет - Тема 7

• 16 446
  • 389
  •   8
Отговори
# 345
  • Благоевград
Ако това е причината, значи е окуражително за нас, защото си помислих:

1. Какви съученици, колеги де, ще има сред дъщерята...
2. Тези същите индивиди, ако вземат и да завършат по същия начин, ще ме чакат с бялата престилка да ме "лекуват" един ден...

Миналата година е бил балът 30.53 за платено, сега с 5 единици по-ниско, има нещо гнило в Дания.. Ще видим като качат таблицата. Разчитаме, че ще показва реалните балове Grin

Не мога да повярвам, че разсъждавате така! Дъщеря ми се готви от ноември и в МУ София бала и е 40.06, заради съкратения прием е вън, в СУ има бал 38.35. Детето казва, че изпита в МУ е много по-лесен, няма идея защо не и писаха 6.00 на биологията. Докато за СУ се наложи да се подготвя много по сериозно и всеобхватво. Та ако мирише отнякъде не СУ, те си имат проблемите и това е друга бира. Но деца се подготвят по 3 години на ограничен обем и после бала ти как няма да е в космоса, никакъв подбор според мен. Надявам се, че не са попаднали много зубрачи, който просто са запомнили че по-дългото е верният отговор, защото вие ще ги изберете - завършили са МУ София.

# 346
  • София
Странни  писания.  Адски съчувствам на  девойките  с космически бал, останали извън  МУ  София,  намирам  го за крайно несправедливо. Но горният пост прави неприятни внушения.  МУ  София и зубрачите..  Факт  е, изпитът по биология  би било страхотно да е  друг. Но към момента не е. И ако на някого не  му харесва това и смята, че в СУ нещата  са  по-прецизни по  отношение на  подбор, не  се пробва в  МУ.  Ако  дъщеря  Ви, Hati, беше вътре (където  заслужава да бъде  с  такъв  бал) и беше  избрала МУ  София, щяхте  ли така на ангро да  окачествявате децата вътре  като неподбрани  зубрачи, просто "запомнили, че по-дългото е верният отговор"?  Не, нали? Wink Страшно неприятно е  сигурно детето ти  да е положило много усилия,  да се е справило  повече  от  супер, а да  е навън.  Но  това  огорчение не  следва  да се  прехвърля  към  децата, в  частност  към момичетата,  които са успели да се вместят в намалената  бройка, с  лепване на  етикет какви  били...

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 18:34 от Просто русалка

# 347
  • София
А аз се чудя как обемът в МУ София е "ограничен", а в СУ "всеобхватен", предвид, че изпитите са на един и същ материал. Дъщеря ми изкара висока оценка на биологията в СУ и "Да" на компонент 2, без да се е готвила нито ден за този изпит. Готвеше се само за МУ София.
Доста грозничък коментар, да не кажа нещо повече, въпреки разбираемото огорчение.

# 348
За социалните помощи при студентите от Социални служби май се гледа дохода на родителите или греша,защото родителите са задължени да осигуряват студентите. Това чат джи пити го пише. Кажете ако греша.

# 349
  • Благоевград
Странни  писания.  Адски съчувствам на  девойките  с космически бал, останали  извън  МУ  София,  намирам  го за крайно несправедливо.  Но  горният пост  прави неприятни  внушения.  МУ  София и зубрачите..  Факт  е, изпитът по биология  би било страхотно да е  друг.  Но към момента не  е. И  ако на някого не  му харесва това и смята, че в  СУ нещата  са  по-прецизни  по  отношение на  подбор, не  се пробва в  МУ.  Ако  дъщеря  Ви, Hati, беше   вътре (където  заслужава  да  бъде  с  такъв  бал) и беше  избрала   МУ  София, щяхте  ли така на ангро да  окачествявате  децата вътре  като неподбрани  зубрачи, просто "запомнили, че по-дългото е верният отговор"?  Не, нали? Wink Страшно неприятно  е  сигурно  дететето  ти  да е  положило много усилия,  да  се е справило  повече  от  супер, а да  е навън.  Но  това  огорчение не  следва  да се  прехвърля  към  децата, в  частност  момичетата,  които са успели да се вместят в намалената  бройка, с  лепване на  етикет какви  били...
Съжалявам, че е оставил гакова впечатление коментарът ми! Не е насочен към децата със сигурност. Просто исках да кажа, че да се генарализира че приемът в едно учебно заведение е клеймо не е съвсем ок. Дали щеше да избере СУ, ако я бяха приели в МУ, вероятно даи то най-вече заради подобни коментари и внушения. Не рацбирам как майките подемат такива кампания към учебни заведения , а не се тревожат за слуховете за масово преписване с бръмбари и какво ли още не. Надявам се никой да не остане обиден! Това е само изпит и от всяко дете зависи какъв лекар ще стане!

# 350
  • София
За социалните помощи при студентите от Социални служби май се гледа дохода на родителите или греша,защото родителите са задължени да осигуряват студентите. Това чат джи пити го пише. Кажете ако греша.
Грешиш! И Чат джи пи ти греши. Joy Това е социална помощ за студенти, записани в специалност, която се изучава само в редовна форма /няма задочна форма за нея/ и не зависи от дохода на родителите.

# 351
Здравейте , при записване в МУ Пловдив цялата сума от 1200€ ли се привежда първоначално или 600€ ?
Мога да кажа как е в МУ София, превежда се сумата за първия семестър не цялата.
Вие платено в МУ София ли сте? Медицина или ДМ, Фармация? Чудя се дали да подаваме документи от понеделник 27.07. , не знам дали наистина има негативно отношение към платеното и има ли вариант догодина да се прехвърли държ.поръчка и как става? Странно е, че ДМ е по- евтино от Фармция.А има ли вариант без изпити да се прехвърли догодина в Пловдив или СУ спец.Фармация понеже там таксата е доста по- надолу от МУ София? Също миналата година СУ обявиха незаети места по Фармация държ.поръчка септ.

# 352
Далече съм от юридическите научки, но хвърлих един поглед на ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за социално подпомагане и там  пише:

Чл. 11. Месечна помощ по чл. 9 нямат право да получават:

2. лицата, чиито близки са задължени по закон да ги издържат;

В случая не става ли въпрос за студент и родители, които по закон са длъжни да го издържат, т.е гледат доходите на родителите,за да докажат, че имат възможност да издържат студента. Благодаря

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 07:17 от malinkap

# 353
# 354
да и аз това гледах. По-надолу в 10 пише кои лица не получават такава помощ. Може би се добавя точка 10 към точка 9 и трябва да е студент, ама със социално слаби родители, т.е те да докажат, че не могат да те гледат

# 355
HATI, разбирам огорчението, разликата е голяма като ти тряснат вратата под носа и когато си някъде под чертата - и това сме го изживели. Утешението е, че тази година оценките и балът в МУ са такива не защото децата вече толкова много за изпоназубрили, а защото по химия се е паднала нестандартно лесна тема и сумА ти народ е изкарал по-високи оценки от обичайното.

Иначе за академията ни бяха предупредили вътрешни хора, че по биология се намаля за глупости. Примерно в учебника пише нещо с обратен словоред, тип "3 вида клетки съставят Х.." и ако кандидатът напише "Х се съставя от 3 вида клетки." - отнема се 1-2 стотни за "неточност". Сега дали е така и как точно беше примерът съм забравила, но бях определено впечатлена като ми го казаха - пак казвам - преподавател от там. Аз съм математик и съм свикнала оценяването да е:

"На най-добрия студент професорът пше 4, на себе си 5, шестица само на Господ."

Та ми се стори странно това пренатягане в академията, дъщерята беше доста трезва по темата: ще се целя в СУ - държавно, ако стане за МУ, може и там да отида, но няма да уча като това да ми е целта.

Предполагам, че и вие сте в СУ държавно, често в живота като се обърнеш и свържеш точките на събитията и разбираш, че нещата са се получили както трябва, въпреки емоциите от момента.

На мен все пак ми стои въпросът за 26 бал за платено в Софийския, това си е нещо над тройка средно. Все пак, все пак си мисля, че в град от 1.5 милиона все ще се намерят кандидати да дадат по 800 лева на месец за медицинско образование и да са изкарали поне 4.50...(и "да" на компонент 2 за медицина Wink)

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 10:08 от ivana31

# 356
Няколко пъти назад в темата чета, че майки имат притеснение относно негативно отношение към студентите, които са платено обучение. На какво реално са изградени тези страхове?  Кой как е приет да учи, какво значение има за колегите му? За преподавателите, които са предимно практикуващи лекари защо да има отношение кой как е приет да учи, като за тях е важно да усвояват максимално материала  студентите( затова са там).

# 357
  • Благоевград
Ааа, ето защо! И аз нещо такова си мислех!  И така бала ти е в небесата. Иначе механизма за прием в СУ ми се струва най-нечестен. Платеното е без квоти. Още в началото си заявил ред с желания и те класират по низходящ ред съгласно бала. Приемат те по второто ти желание, макар че си на стотни от първото. Те не правят обаче повече класирания, а обявяват всичко незапълнено на допълнителен прием. Обаче нали вече си бил приет при тях  по второ желание нямаш право да участваш в допълнителния прием.  Иначе в Варна и в държавната поръчка за мъже бала вече беше 26 и нещо.

# 358
Ааа, ето защо! И аз нещо такова си мислех!  И така бала ти е в небесата. Иначе механизма за прием в СУ ми се струва най-нечестен. Платеното е без квоти. Още в началото си заявил ред с желания и те класират по низходящ ред съгласно бала. Приемат те по второто ти желание, макар че си на стотни от първото. Те не правят обаче повече класирания, а обявяват всичко незапълнено на допълнителен прием. Обаче нали вече си бил приет при тях  по второ желание нямаш право да участваш в допълнителния прием.  Иначе в Варна и в държавната поръчка за мъже бала вече беше 26 и нещо.

Ооооо, да, как не го съобразих, много благодаря! Ми то платеното е за мъже и жени еднакъв кюп, е, да, така се връзва за ниския бал. На мъжете не им се учи кой знае колко много, 3:80 си е постижение... Благодаря още веднъж за напомнянето!

# 359
  • Благоевград
И така стигаме до следващите съществени въпроси. Записа детето държавна поръчка в СУ, но има и опцията с условие в МУ и като преодолеем нагласата че приемът в МУ касае по-голяма репутация се стига до това къде ще получи по- качествено обучение? Та чат-джипити  на който вече определено не вярвам ми казва, че в СУ групите са по-малки и обучението е много бутиково. Дали е така обаче не знам и дали цялата кампания по акредитацията на СУ има някаква практическа стойност за бъдещите студенти също не знам как да оценя.

Общи условия

Активация на акаунт