Медицински университет - Тема 7

• 41 675
  • 768
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Завърших МУ София преди 3 години и колегите бяха масово с фиктивни съквартиранти, особено след 3-ти курс. Уговорките се случваха чрез познати и уста на уста, дори и във фб групи. И домакините/нките знаят за тези неща, но е важно да вървят таксите. Не съм чула да е имало проблем.
То няма и какъв проблем да има. Студентът е класиран за общежитие по законовия ред, отговаря на критерии и има пълното право на такова.  В един момент е решил да се изнесе при гаджето си примерно, но не освобождава общежитието, щото утре може да се скара с гаджето си и да трябва да се върне. Плаща си наема и разноските, изпълнява всички условия. Няма никакво нарушение, камо ли престъпление. Няма нарушена правна норма. Това по същността си е договор за наем, който дава право, но не и задължение за ползване. Мога да наема петстаен апартамент и да не стъпя там, а само да си държа колелото в него. Като си плащам наема и не руша собствеността, никой копче не може да ми каже и не може да ми прекрати договора на това основание. Само ако т.нар. фиктивен съквартирант си купи жилище в града или общината/държавата му предостави такова, губи правото на общежитие, а не ако не живее там 24/7.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2026, 23:28 от sanaka

# 766
Завърших МУ София преди 3 години и колегите бяха масово с фиктивни съквартиранти, особено след 3-ти курс. Уговорките се случваха чрез познати и уста на уста, дори и във фб групи. И домакините/нките знаят за тези неща, но е важно да вървят таксите. Не съм чула да е имало проблем.
То няма и какъв проблем да има. Студентът е класиран за общежитие по законовия ред, отговаря на критерии и има пълното право на такова.  В един момент е решил да се изнесе при гаджето си примерно, но не освобождава общежитието, щото утре може да се скара с гаджето си и да трябва да се върне. Плаща си наема и разноските, изпълнява всички условия. Няма никакво нарушение, камо ли престъпление. Няма нарушена правна норма. Това по същността си е договор за наем, който дава право, но не и задължение за ползване. Мога да наема петстаен апартамент и да не стъпя там, а само да си държа колелото в него. Като си плащам наема и не руша собствеността, никой копче не може да ми каже и не може да ми прекрати договора на това основание. Само ако т.нар. фиктивен съквартирант си купи жилище в града или общината/държавата му предостави такова, гупи правото на общежитие, а не ако не живее там 24/7.
Абсолютно е така, даже накрая със съквартирантката около година държахме стаята без да живеем е нея.

# 767
  • София
Раленкова, вижда се какво коментирам, отговорих на въпрос, цитиран е, не на "обява" която, ако я има, звучи смешно. Няма какво да се позовава. Не съм нахвърляла хипотези, а дала реални примери, в които  лицата са правоимащи и ненарушаващи закони, правила или условия (по мое време при определени условия, дори студенти от София имаха право на общежития). Санака е доразписала. Видно, е че няма нужда от членове и алинеи (които тя знае как и за какво се ползват), за да се кажат правните/законовите норми.
Напълно нормално е желанието за самостоятелно живеене особено при трудна специалност. Не всеки може да си позволи да свободен наем или лично жилище.

Колко ентусиазъм има в преподаването е въпрос на усещане и/или интерес, а и няма как всички да са перфектни. Познавах преподавателя по ГО само на едно от децата си, далеч от представите ми за интересен увлекателен, но детето ми харесваше часовете.

# 768

Общи условия

Активация на акаунт