Медицински университет - Тема 7

• 12 782
  • 309
  •   8
Отговори
# 300
Здравейте, къде намерихте тази публикация?

В сайта им в страницата за прием Медицина и Фармация.

https://uniburgas.bg/index.php/bg/priem-medicina-m-bg/taksi-za-medicina-m-bg-2

# 301
В Бургас писаха, че излезнало класирането преди малко.
Какви са баловете за фармация ми е интересно?
Сега видях, че са ги публикували:
Специалност „Медицина“
Жени 41.19
Мъже 38.70
Жени – прием с договор 39.29
Мъже – прием с договор 35.65

Специалност „Фармация“
Жени 39.90
Мъже 33.93
В Бургас писаха, че излезнало класирането преди малко.
Какви са баловете за фармация ми е интересно?
Сега видях, че са ги публикували:
Специалност „Медицина“
Жени 41.19
Мъже 38.70
Жени – прием с договор 39.29
Мъже – прием с договор 35.65

Специалност „Фармация“
Жени 39.90
Мъже 33.93

Здравейте, къде намерихте тази публикация?

Публикувани са на сайта на университета. Аз съм в шок.

# 302
Няма какво да се шокирате. Съвсем нормално е при положение че са само 19 места държавна поръчка и 21 договор за медицина и 25 за фармация.

# 303
Не всички лични лекари са със специалност обща медицина. В началото на реформата имаше срок ЛЛ да вземат специалност "обща медицина" до пет години. Още тогава лекари задаваха въпросите къде ще е базата за обучение и кой ще се грижи за пациентите през това време. После се промениха нещата, но нормативни актове не мога да посоча.
В спешното приемно отделение имаме лекари, които са лични лекари или специализанти при лични лекари и дават нощни или дневни /събота или неделя/ дежурства.
Единият от тези лекари е стипендиант на малка община и е с договор да работи в нея. Не мога да кажа дали пет или по-вече години. След завършването си започна работа в спешното отделение на болницата. Паралелно с това общината му предостави кабинети в малък град и близко село. Вече три години минаха. Не мога да кажа обаче дали е зачислен на специализация към личен лекар с голям брой пациенти. Като работещ в спешно отделение се справя добре, има поглед върху проблемите.

Честито на новоприетите студенти!

# 304
  • Варна
Няма какво да се шокирате. Съвсем нормално е при положение че са само 19 места държавна поръчка и 21 договор за медицина и 25 за фармация.
Имаше  и отзиви за масово преписване/слушалки на изпита. Дали местата не са за едни "наши" хора.

# 305
Честито на всички приети!

В СУ днес е имало много хора да се записват каза дъщерята - днес сутринта.  Заговорила се е с някои познати и сподели, че на никой не са казали нищо за договори или допълнителни договорки.

И още нещо проверявахме, защото не можах да отида с нея: дори и непълнолетен, може да се запише сам, без родители. Колегата каза, че лелката по телефона била изненадана, че ще имат 17-годишна студентка, но ще я запишат като отиде.

За платеното бях попитала също като подадохме документи за участие във 2ро класиране - платените и държавните бройки са смесени по групи, за лекции ясно.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 15:42 от ivana31

# 306
Функцията на личния лекар е основно административно-документална, прегледи извън да види някое гърло, да измери кръвно и да сложи слушалка в единични случаи са по изключение. Това не е медицина по моему. Това е де факто длъжност "писар на здравна каса" с насочено внимание към точките и запетайките, чието неправилно поставяне касата санкционира тежко финансово.
Колкото до работата в спешното- по презумпция там няма кой да работи и всички специализанти, без значение по какво, са длъжни да дават дежурства в съответното спешно. Доброзорно. Доста стресираща работа, изискваща практически умения за ориентация, внимание, бързо мислене и реакция. Някои ги бива, ориентират се бързо, други не. Някои подлежат на адаптация, други не. Някои я карат през просото и се чудят как да се изнижат с минимум лична ангажираност. И това няма грам връзка с академичния успех. Почти хипократ е мързел и пълен гьон, когото с години другите носят на гърба си. С омерзение.
Не знам защо е тоя напън за пуста медицина. Отвътре не е каквото е отвън. Постулатът е "паре нема- действайте", работа на 2-3 места, пълно изтощение, неблагодарност, скандали и псувни.
Но честито на който е приет и дано не се разочарова много от практиката. И да, опитвам да кажа на мойто чаве, че няма нищо хубаво там, но то твърдоглаво не чува и не се отказва да кандидатства.

# 307
Д-р Мирослав Ненков, който беше министър и водещ анестезиолог в най-големите софийски болници, каза че е станал личен лекар. Много бил доволен и много си харесвал новата работа.

# 308
  • София
Функцията на личния лекар е основно административно-документална, прегледи извън да види някое гърло, да измери кръвно и да сложи слушалка в единични случаи са по изключение. Това не е медицина по моему.

съдейки по моя личен лекар, категорично не съм съгласна.

# 309
  • Варненска клюкарка
Д-р Мирослав Ненков, който беше министър и водещ анестезиолог в най-големите софийски болници, каза че е станал личен лекар. Много бил доволен и много си харесвал новата работа.
Много ми е симпатичен, има страхотно чувство за хумор. Може би търси по-спокойна работа? Макар, че може да осъвместява работата на кабинет и някакви дежурства в болница, примерно планови операции и нощни дежурства в реанимация. Работата като ЛЛ не изключва работата му по специалността. ЛЛ на майка ми е със специаност вътрешни болести, през лятото дава дежурства в спешното и работи в курортните комплекси край Варна, като поема предимно нощни смени. Казва че иначе оглупява от толкова седене и мерене на кръвно. Когато е по комплексите (и там е повече седене и основно работа около някой препил, дете с температура и повръщане, или пълни с вода уши, но ми е казвала, че парите са много добри и за няколко месеца не са за  изпускане) Често на вратата и през летните месеци има бележка че пациенти ще се обслужват за 2 часа в късния следобяд, когато според графика си  дъщеря и, която е анестезиолог поема за кратко, колкото да изписва лекарствата по здравна каса.  Дъщеря и поемаше кабинета за няколко часа още съвсем млада докато специализираше, така че явно може и без завършена специалност. Или  се отчита факта, че дори и без да е придобита специалността, самото обучение по анестезиология, която си е истинска екшън специалност е достатъчна- освен различните вещества, с които влияят на мозъка, са перфектно обучени във фармакология,  функцции на сърце, бял дроб, гърло, кръвообръщение и т.н.

Семейната ни ЛЛ е с две специалности - вътрешни болести и педиатрия. Не знам колко пациенти има, но  откак я познавам от зората на ЗК в чакалнята и винаги е лудница и два дни в седмицата и помага още един педиатър. Единственото, което ме притеснява, че вече е на 77 и е малко по-бавна...

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 22:58 от Беллора

Общи условия

Активация на акаунт