Отговори
# 195
Русалка, Гея беше много подробна.
Бих добавила, че пълна инспекция на автомобил се прави с предварително запазен час, почти никога не става бързо.

# 196
  • София
Русалка, не съм от споменатите момичета, но чета темата от известно време. По принцип няма практика да се кара колата на сервиз, тъй като търговците тук продават колите с гаранция. Което означава, че ако в рамките на 6 месеца се открие дефект, ако имаш договор с търговеца, можеш да върнеш колата или той да те компенсира за ремонта. Той е длъжен да ти докаже, че дефекта не е бил там. А от 6 до 12 месеца е обратното - ти трябва да докажеш, че колата има проблем, който не е вписан в договора. Иначе ако се уговориш с продавача, може да се закара в DEKRA или да се направи TÜV, за около 150-200 евро. По принцип затова е по-скъпо да купиш от търговец, тъй като те си пресмятат евентуално ако има някакви скрити дефекти. При частни договори отговорността може да бъде изключена от продавача чрез вписване в договора.
Благодаря,  упоменах  момичетата,  за които знам, че  четат темата, но  завърших  и с  др .  Heart
Обявата,  която й  грабна  окото, е  за  кола 2020-та. От частно  лице е  и я  блазни  близостта на градчето  в  добавка.   Цената спрямо  тази година на  производство и   спрямо навъртяните  дотук км  ми се струва  ниска (самата  платформа  оценява  цените  с  едни графики с оцветени зелени  правоъгълничета)  и за тази дава "Sehr  guter  Preis", та се  зачудих просто  дали няма  нещо  съмнително.

Mößbauer-Effekt, благодаря  и на теб  Heart

Последна редакция: нд, 26 юли 2026, 22:57 от Просто русалка

# 197
Много голям риск е покупка на кола от частно лице, ако нямаш задълбочен опит и познания по темата. За инспекция в сервиз трябва да се съгласи продавача.

# 198
  • София
Много голям риск е покупка на кола от частно лице, ако нямаш задълбочен опит и познания по темата. За инспекция в сервиз трябва да се съгласи продавача.
Значи досегашното ми едно наум  стана  вече  две-три  наум.

# 199
  • в сърцето на един мъж...
Русалка, тя може да пита, дали може да я закара на проверка, дали ще се съгласят, е друг въпрос. Но за частно лице винаги има рискове. Трябва си някой, който разбира от коли.

# 200
  • Deutschland/HE
Русалке, риск е от частно лице. Да обиколи представителите на марките и да си избере нещо върнато от лизинг, на 4-5г. Може да я вземе на изплащане. Ще е минала пълна проверка, ще има гаранция.

Честито на приетите деца и успех с настаняването!

Мьос, моята дъщеря се беше регистрирала за общежитие в Аахен още ноември, ежемесечно потвърждаваше и до средата на август не дойде никаква покана от тях. Дано младежът има късмет!

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 08:28 от colibri

# 201
Здравейте, мами!
Бихте ли споделили от вашия опит:
Какво работно облекло за студент по медицина е необходимо още през първата година- бяла престилка или медицинско облекло от две части ?( Русалка вече даде информация за магазините за хората, които живеят в София)
От самото начало ли са необходими тези неща?
Какъв таблет бихте препоръчали за студент по медицина – iPad или Android таблет? Кой модел се използва най-често и достатъчен ли е за водене на записки, учебници и анотации?
Ще съм много благодарна, ако споделите какво е било необходимо при вашите деца и какво бихте препоръчали да купим предварително.
Благодаря за споделения опит и съветите!

# 202
  • тук-там
В уни на моята девойка още със започването им подариха комплект престилка, стетоскоп и още нещо, но не помня какво.

# 203
  • София
Всяко уни  разлчино  действа,  в  Аахен  конкретно не  подаряват  престилка, а някакви други материали.   С  толкова  деца Satisfied  не  помня  при коя бяха термоси,  при коя папки, чаши,  чанти с  логото на  унито, тефтери, химикалки  и ваучери  за разни  отстъпки. Но помня поне, че  точно  преди да почнат  да режат  мишките, ха  ха,  им  предоставят в  Аахен с адска  отстъпка  да си  купят  през унито  комплект със  скалпел,  чукче,  фенерче или не  знам как се казва това  за невролозите и  слушалка на  Литман.  Но моята  или беше бляла, или  по някаква  причина беше  в този момент за кратко в  БГ,  та  изпусна   офертата.  Беше  първоначално с  китайски  стетоскоп, а  по-късно ние  й  подарихме  Литман. Точно за такива моменти като  с  мишките  трябва  престилката,  вече не  помня  дали беше още  първия  семестър  или  все пак  втория.  Помня  обаче, че е  задължително да е  дълга  заради някакви  препарати,  дето  могат да те изгорят.  Следващите  й  престилки не бяха  вече такива  дълги и безформени,  а по-женствени и  с  кройка.  Но тя  пък нали си  работеше  в Униклиник, та  ползваше с  чипа  и техни  престилки също.

По повод  таблет/айпад -  тя беше  с  таблет на  Самсунг, много й беше  полезен,  ползва го и сега  още.  Други бяха с iPAD, трети  с електронни тетрадки.  Според мен първите  две еднакво  добра работа  вършат,  ценово  по-изгоден е  Самсунг -  човек на  тях  може  да нанася  отметки  върху  лекции, да  разглежда  атласи, флашкарти,  да  пише, да чете,  да  сваля   медицински  приложения и т.н.. Някога  тук  Ясмина  поясни,  че  дъщеря й    покрай таблета не е ползвала  въобще лаптоп.  Явно си  зависи  от  човека,  моята девойка си  включваше и него у  дома  за това  или  онова. И  да кажа, че  това  далеч не важи  само за  медицината.  Другите  ми  дъщери  също бяха  с  таблети,  решаваха  си  домашните на  чернова на  хартия,   пишеха  ги  после  подредено на  таблет  и    изпращаха  за проверка  в електронен вариант.  По същия наичн  ги  ползваха  за отметки, за четене на  лекции,  за приложения и сие.  И всички  си гледаха  на тях  и  филми  в леглото...
За  общежитията  - уви,   колибри е  права за  Аахен,  не  само до  средата на август, рядко  получават  оферта и  до  старта на  академичната  година.  Има и късметлии,  разбира  се, но  все пак. Затова моята  съвет  е  да търсите нещо и извън  Щудиренденверк, може  и като Untermiete.  По-късно се появяват  оферти,  но когато  човек  вече някъде ce e  нанесъл, е  по-трудно, понеже  ще  трябва  да плаща  за известен  период  два наема  (два-три месеца).  Или да намери за този  период Unteremieter. Другият вариант е  да  си остане   там  сравнително  дълго,  после  да  пусне ново  заявление на  Щудиренденверк,  тогава някак  ги  огрява от  исканата  дата.А  като я  знае отрано, си подава кюндигунг навреме  за  другото място и  готово.  Преди  дни на  лични с  Терзиева   споделих, че  според мен  повече шансове  на старта  имат не  само  пусналите  рано, а и упоменали в позициите   ВГ-та.  За който е  само  с упоменати   апартаментчета със  обствен  санитарен  възел и кухненски  бокс е  значително по-трудно,  понеже  това  са най-желаните  от  всички места.  То се вижда и  по  позициите  в листата с  чакащи.

Момичета, мерси за  всички включвания  за  тънкостите  с колите. Heart

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 09:57 от Просто русалка

# 204
  • На планетата Земя
Дъщеря ми е друга специалност, но изключително много използва iPad. Според мен няма разлика между него и самсунг, важно е на кое е свикнала повече.

# 205
  • Deutschland/HE
Не мога да помогна с информация за престилки.

За таблет - зависи с какво е свикнало детето. В 11ти клас в училището на дъщеря ми можеше да си вземеш iPad, тя вде за един срок и  допадна. За това и купихме като коледен подарък модел на iPad. Като грешка отчитам, че го взехме с възможност за сим карта, не се налага да се използва, а само оскъпява. Ползва го вече 4 години и е много доволна. Като студентка си купи с намаленията макбук, тя е свикнала още от телефона на системата и и е лесно. Има приятелки, които ползват Андроид с писалка, те също са доволни.
С факултетния номер може да се ползва намаление за покупка на лаптоп, таблет... Тя си избра макбук, имаше намаление 50-100и безплатни еърподси.

# 206
Русалка, наистина ли се налага да правят дисекции на мишки? Струва ми се ужасно!

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 11:39 от Terzieva

# 207
Те медицина ще следват и ще правят дисекция на кадаври, ти за мишки се притесняваш.
На мишки и жаби се прави дисекция още в средното образование, който желае.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 10:35 от Tina*

# 208
  • София
Русалка, наистина ли се налага да правят дисекции на мишки? Струва ми се ужасно!
Налага се..Ако мишките ти се струват  зле,  какво  правим с кадаврите?  В  Аахен  срещата с тях е  доста ранна  заради  това,  че  следването  е  Моделщудиенганг.  Още  в първите  дни/седмици пък  ще интубират манекен, ще  вкарат тръба  в трахеята  му,  ще му вземат и  "кръв". И това  всеки студент, няма  изключение. Материята  имитира  кожа,  под нея  има  "кръвоносни  съдове". Има  зъбни  протези  манекенът,  трябва  да се  вниамва  при  интубирането да не  глътне някой  зъб..

Колибри,  супер е, че  напомни  -  има  сайт, не  му  помня  името, unidаys сякаш беше, в  който срещу факултетен  номер се  ползва  голяма  отстъпка при  покупка на техника. Tа всъщност  при записване иполучаване на матрикелномера,  могат да си  купят  и там  нужното  преди старта.

Което  пък ме  подсеща  за друго.  По-напредналите   медици,  учещи  за  М2,  могат да се огледат дали  унито им  предлага  програмата meditricks. Някои я  предлагат  с колективен  лиценз,  други не,  а  програмата все пак  е  платена.  Първоначално ми беше ултра смешно, като ми  разказа  девойката за клипчетата в  нея. Стори ми се като  анимация, някак инфантилно. Но те са с цел да  затвърдиш с  визуални  асоциации наученото на  теория - нещо на  принципа на  историйките,  които   човек сам си  съчинява, зa да  запомни нещата  в една  от задачите  на  ТМС.  Ето една интересна  илюстрация с елементарен  пример за  какво става  дума:
Скрит текст:
Героят  е мече, заобиколено от  каци с мед. Името му не е Мечо  Пух или Teddy bear,  нещо произлизащо от  Diabetes mellitus беше. Та  то лакомо нагъва мед, което  иклюстрира  прекомерния прием на захар, затлъстяването и високата кръвна захар.Носи  очила,  които  са  размазани  и пукнати. Илюстрират се така ретинопатията и замъгленотло зрение. Докато се разхожда тромаво  между два тура  похапване на мед,  настъпва  един   пожарен  кран или нещо такова, та  почва  як  теч на  вода. Предполагам  с това  едновременно  се  акцентира  върху жаждата и честото уриниране като  симптоми.  По едно  време настъпваше и  трън, но продължаваше да се усмихва и да не реагира . Това показва загубата на чувствителност за болка и допир в краката, заради което пациентите не разбират, че са се наранили,  тоест д иабетно стъпало.. След известно време  в други  подобни клипчета същият герой се оказва с  корсет. Асоциацията  е за лекарството Метформин и показва, че медикаментът трябва  да се позлва  от дебеланкото за „стягане/стабилизиране“ на метаболизма му при диабет 2 .И цялото  това  филмче  е на  остров, на немски Insel, ясна  е асоциацията,  тук  звукова,   с инсулина. Преразказах  по  спомени, сигурно е  имало  още  детайли, може  и нещо да съм  объркала в  описаните, но идеята  е ясна.  Отделно няма  как да назова нещата  с медицинските  им названия, а там  ги има.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 13:55 от Просто русалка

# 209
  • Deutschland/HE
Това за отстъпките за техника го научих от теб Simple Smile Покупката беше директно от сайта на Apple, но през кой сайт минахме трябва да питам дъщеря ми. Предполагам, че по време на въвеждащата седмица ще им го кажат.

Общи условия

Активация на акаунт