Отговори
# 315
Ранг 1052, 98% Bundeslandquote „Rheinland-Pfalz“.
Терзиева, благодаря. И ние сме с подобен късмет.   98%/1063.
Актрис, интересно. Сложи линк на този калкулатор за следващите кандидати.

ето го калкулатора
https://exam.agav.uke.de/MediRanger/

Преди съм питала тук и майките казаха че е сравнително точен, но както обясни Русалка е базиран на предишни години.
Не знам дали си внушавам обаче мисля че този случаен принцип на разпределяне на чужденците в провинции не е толкова случаен. От четеното тук и други форуми съм останала с впечатление че или NRW или Rheinland Pfalz се “падат”.

# 316
  • София
Дъщеря ми е подала запитване. Ще видим отговора къде сме били разпределени, но като гледам подобния рейтинг на Терзиева, може да сме заедно

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 14:03 от Deli0606212111

# 317
  • София
Тотони,  гореописаното е  едно,  порблемът  с "празен  випуск" е  друго.  Описаното  от теб  всяка  година го има, хората с  по-нисък  успех  търсят варианти  за  бонуси и  така  "гуябт"  време и не  стартират с набора  си.

Докато  другото е  съвсем  различно,  буквално се  получава  година,  в която няма  абитуриенти...Ако  разгледаме   примерно случая  с  NRW:  Провинцията  решава  в един  момент да минеизцяло  на  Г9. През учебната  2017/218  за  последен  път  приема  випуск  по  Г8. През 2025-та  те са  вече  абитуриенти.  През  2026   звършаващи  по  този модел няма. През учебната  2018/2019  стратира  първият  випуск  по  Г9,  тоест  учещи до 13 клас  вкл.  През 2026  по  тази схема те не  са зрелостници,  понеже  тепърва  им  предстои  13  клас и завършване  през 2027.  Така   провинцията  през 2026  просто няма  зрелостници..Единият  модел е  история,  първият  випуск  от  другия  ще  завърши  догодина.  Това  вече  се случи в  Бавария и май  Долна  Саксония. В някои  провинции никога няма  да се случи,  понеже  те трайно са си на  Г8. Но други,  които сравнително  скоро  окончателно са минали на  Г9  (Баден  Вюртемеберг мисля  е  така), ще се  окажат в  същата  ситуация  по-напред във времето.

Та мисълта  ми,  че  тук става  дума  просто за принципна  липса на завършващи, а  не за  наличие на завършващи  гимназия,  но  забавящи се със старта на  висшето заради предприети  действия  за  увеличаване  на  шансовете  за прием.  Последните  едва  ли съществено  променят  картината  в  която и да е  провинция,   понеже  тях  винаги  ги е  имало,  още  от времето с  вартелисте-тата.  Аз   така и  не можах да разбера  нагласата на   хора, чакащи  прием в  заветната  медицина цели  13-14  семестъра. Почват на 26, завършват на  33,  приключват със специализацията на  38  в идеалния  случай..И сега  с този изпит,  който може  да се  полага  многократно, пак  ще  има  такива  ентусиасти.

ПП Mößbauer-Effekt е  уточнила и за наличието на  отличници,  но  правещи gap  year, за да си  поемат дъх.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 14:15 от Просто русалка

# 318
Редактирам се, че
Този е документът за стажа
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 14:09 от Дъждец

# 319
Много са немските деца, които взимат свободна година след абитур. За Г8 випуските е особено масово, съдейки по моите деца и техните съученици и приятели. Целта на тази година не само е да съберат допълнителни точки чрез доброволстване, практики и стажове. Някои просто искат да си починат, да разтоварят, да попътуват. Много тежки са немските абитури, много натоварени са им 11 и 12 клас, децата изпушват.
Много проблеми има в немската образователна система, но не е тук мястото за подробности.
Успех на чакащите прием.

# 320
  • София
Дъждец, и двата  документа стават,  дъщеря ми гарантирано е  предавала и  немския, и английския  вариант.  Според мен  английският е  с изброени  дейности,  понеже  се  предполага, че го ползват в  болници извън  Германия -  един  вид  да няма  неяснота и оттам  заяждане  под  какво  си  слагат  подписа лекари/администарция на болницата.  В  Германия  са  си наясно  какво се иска от тях и какво  удостоверяват  подписът  и печатът им.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 14:41 от Просто русалка

# 321
Здравейте,

Следя темата от доста време. Тази година и аз съм в очакване на резултатите от приема. Дъщеря ми кандидатства „Молекулярна биотехнология“ (Molekulare Biotechnologie) в Хайделберг и Мюнхен, „Биохимия“ в Улм и Кьолн и „Биомедицински науки“ в Магдебург и Марбург.

Има оферта за прием от Кьолн, но това е последното ѝ желание. Мина и интервю в Хайделберг. С всеки изминал ден става все по-напрегнато.

Днес получи покана за общежитие в Магдебург, която трябва да потвърди до 02.08. Сега сме в дилема дали да приеме офертата, а впоследствие евентуално да се откаже от нея. Имам чувството, че съм по средата на партия шах.

# 322
  • тук-там
А резултат от интервюто кога ще има? Стискаме палци! Не е лесно, наистина си е партия шах.
Само за статистиката, дъщеря ми беше разпределена в BW. Така че според мен е на случаен принцип.

# 323
А резултат от интервюто кога ще има? Стискаме палци! Не е лесно, наистина си е партия шах.
Само за статистиката, дъщеря ми беше разпределена в BW. Така че според мен е на случаен принцип.

Благодаря,
Интервюто беше на 28.07.2026. Първите резултатите се очакват между 04.8  - 15.08.2026.

# 324
  • София
Стискам  и аз палци на  всички чакащи Simple Smile

# 325
  • тук-там

Благодаря,
Интервюто беше на 28.07.2026. Първите резултатите се очакват между 04.8  - 15.08.2026.
До тогава и друга оферта може да излезе.
Аз бих изчакала още. В крайна сметка по-важно е да учи каквото и където иска. А не спрямо налично общежитие. Лично мнение. Не искам да предизвикам някакъв спор.

# 326
  • София
Привет,
Колкото повече чета толкова повече се обърквам освен това имаме планирана почивка втората половина на август и това допълнително ме притеснява относно записването след прием.
Ако правилно съм разбрала освен наличните документи за преведена диплома и сертификати, ще ни трябва ЗЕОК и имунизационен паспорт или документ който да удостоверява поставените ваксини и специално Морбили? Възниква въпроса трябва ли да бъде преведен този документ  и освен от ЛЛ от къде другаде може да се получи?
Правилно ли съм разбрала, че за електронното здравно досие е нужен електронен подпис и за какво друго ще бъде полезен подписа?
Чудя се дали е възможно унито да иска да се изпратят документи по куриер освен електронно?
Извинете ме за многото въпроси. 😏

# 327
  • София
Не  мсиля, че за записване Психология задълбават  отвъд морбилите.  По-късно  може, особено ако човек  прави в  хода на следването стажове  в психиатрии/клиники, последните да му  поискат и други ваксини.

По повод  записването,  на  страниците на  отделните  унита(  по-скоро  конкретни специалности)  си  пише  дали  въпросното  става  изцяло електронно или смесено.

Какво  имам  предвид  под смесено?  Системата на  унито  генерира  формуляр,   бъдещият  студент  го  попълва,  разпечaтва,  подписва и изпраща  редом с  изброените  в  чеклистата документи по  пощата. 

На трети места е  като  във в тория вариант, но попълненият  и  подписан антраг + документите  от  чеклистата  се сканирата и се  изпращат на  даден мейл.  Точно  така  е приемрно в  Свободния  в  Берлин.  Мейлът за записване  точно в  специалност  "Психология"  там  е: imma-klipp@studium.fu-berlin.de

Информация  за  това къде как е се  търси  на  страницита на  съответната  специалност в  графа Einschreibung/Immatrikulation, няма  как да  се обобщи.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 18:12 от Просто русалка

# 328
Здравейте! Като член на Българския студентски съюз в Хайделберг „Д-р Петър Берон“ бих искала да се свържа с родителите на бъдещите първокурсници, които тази есен ще започнат обучението си в Хайделберг.

Планираме през септември да организираме среща в София, на която бъдещите студенти да се запознаят помежду си още преди заминаването. Това обикновено им помага да не се чувстват сами, когато пристигнат в Германия, а ако все още нямат квартира, могат да се организират и да търсят жилище заедно. Ако познавате бъдещи първокурсници в Хайделберг и проявяват интерес, нека ми пишат тук или на страниците ни в Instagram и Facebook.

Приятна и спокойна ваканция на всички! 😊

# 329
  • София
Здравейте! Като член на Българския студентски съюз в Хайделберг „Д-р Петър Берон“ бих искала да се свържа с родителите на бъдещите първокурсници........!
Поздравление за инициативата. Впечатляващо е да получат внимание в този момент и родителите ще са по -спокойни.

Получихме отговор за провинцията
Значи за архива -от 6.00 от дипломата,  97.5  от БЕЛ и 94.5т от немска е преобразува в 1.0 е са ни разпределили в Баден-Вюртемберг и са ни сложили рейтинг 98.0%/1063.

Общи условия

Активация на акаунт