Себореен дерматит и нисковъглехидратен режим – опит и съвети?

• 113
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета! Обръщам се към вас в пълно отчаяние, защото вече не знам какво да правя. На 20 години съм, а от известно време се боря със страшен себореен дерматит на скалпа и лицето. ОТ две години се боря с това. Досега посетих трима различни дерматолози. Изписваха ми всякакви медицински шампоани, лосиони и таблетки, но нищо не помага трайно – състоянието просто не се лекува. Сърбежът по скалпа е безкраен и денонощен. Кожата на лицето ми също страда – ужасно суха е, а в зоната между веждите непрекъснато се беля на люспи. Най-страшното за мен в момента е, че косата ми започна масово да капе, изтънява, чупи се и вече забелязвам малки плешиви петна по скалпа. Направо ми се плаче, когато се погледна в огледалото. Моля за съвет от тези, които са минали по този път:
Какви изследвания трябва да си пусна?
Има ли смисъл от хормони, дефицити на витамини, микробиология или нещо друго, което лекарите пропускат? Можете ли да ми препоръчате наистина добър дерматолог или трихолог (специалист по коса и скалп), който да търси причината, а не просто да ми сменя шампоаните?
(От Хасково съм).
Как се справяте с този кошмарен сърбеж и капене?
Ще съм благодарна на всяко мнение и споделен опит.
Благодаря ви предварително! #seboreya

# 1
Единственият вариант е да си намерите "вашия" шампоан, на който вашият скалп реагира. Някой ще ви каже, че само шампоан на Билка за 2 евро му помага, друг ще ви каже, че само Дюкре за 40, трети ще ви каже нещо друго. И всички ще са прави. Просто трябва да изтествате всичко и да намерите този, който работи при вас. И в предишни теми сме го обсъждали, крайната "диагноза" почти винаги е проба грешка, докато скалпът не реши - ето това е.

Скрит текст:
При мен работят 2 неща - Алпикорт (кортекостероид) за успокояване на активната фаза (от години вече не съм го използвала, поддържам само със шампоана веднъж седмично) и след това шампоан Селмакс (преди беше Селсун).

# 2
Само с шампоани не става.
При такова тежко и неповлияващо се състояние са необходими изследвания и лечение с лекарства.
Хормони, витамини, изобщо всякакви неща да се тестват.
Иначе - пият се антимикотици по схема и се мажат противогъбични кремове по кожата. За скалпа също има.
Не знам в Хасково дали има читав дерматолог, ориентирай се към по-близките градове - Стара Загора или Пловдив.
Ако ти се идва до София - мога да препоръчам лекар за такова състояние от Кожно-венерическия диспансер.
Аз също имам, преди няколко години се беше обострило и олеле, ужас, сърбя ме почти година главата. Видях се в чудо просто… Лицето много бързо го овладяхме, но скалпът беше драма, докато го излекувам. Накрая и аз стигнах до кортикостероиди, но се оправих.

# 3
Опитайте по 2-3 пъти на ден да си мажете лицето с Липобаза. Сега е с променено име, но аптекарите го знаят. Не съдържа кортикостероиди, малко лъщи на лицето, но помага. Има го и вариант на крем, който е с кортикостероиди, когато обривът се засили, помага. Препоръка от дерматолог - миене на косата и лицето с крем за бръснене Каро. Това не го спазвам.

Общи условия

Активация на акаунт