Мрънкащо бебе

• 318
  • 11
  •   1
Отговори
Може би ще си зададете въпроса "Как пък бебе ще мрънка?"

Бебка вече е на 8 месеца, обаче откакто навърши 2-3 месеца вечно "мрънка".
Никога не е имала колики или проблеми с изхождането. Дори и да се наспала, нахранена, къпана - мрънка. Под "мрънкане" имам предвид следното - не е истеричен рев, но плаче - без сълзи, нерви се, бута, рита.

Опитвам се да я занимавам с песнички, играчки, купи, тенджери, разходка навън, вкъщи, на ръце, в количка... е не става.

Все още няма зъбки но 100% съм сигурна, че не дължи на тях тъй като си е такава от 2-месечна възраст.

А и когато наистина изпитва болка плаче по съвсем друг начин, просто смятам, че не е някакъв дискомфорт.

Ако един ден е спокойна, то следващите няколко дена е съвсем обратното.

Изтощена съм и психически и физически, моля помогнете. Къде да я водя, какво да правя.. На какво се дължи- просто темперамент или нещо друго? Помощ!

# 1
При нас беше може би същото положение. Аз като майка за пръв път го водих на какви ли не лекари, като винаги се започваше от личният лекар. Мисля, че когато навърши 7-8 месеца нещата започнаха да се нормализират. Вече сме на 2 годинки и продължаваме да сме от мрънкащите 😂. Когато му е скучно, когато не е на неговата, когато е изморен, и т.н.т. В общи линии трябва да му е забавно, да е нахранен, да не му се спи, за да сме в мир.
Да, изключително изтощително е, но някои деца са си просто такива. Майка ми постоянно ми повтаря, че като порасне ще е едно много послушно дете. Дано да е права.

П.П. и аз се чувствах изключително изтощена, понякога се обвинявах, че не съм добра майка и не мога да успокоя детето си.
Бебетата/децата са различни, както и ние възрастните. След 2-3 месеца ще бъде една идея по-лесно и леко, и мрънкането ще намалее. Поне така беше при нас.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 23:32 от S^nny

# 2
Нашият беше така, като имаше проблеми с режима на сън. Като оправихме режима, положението стана много по-добре, но все пак мрънкането и налагането на своето си е характер. Така че, няма как да стане спокойно и кротко дете Laughing

# 3
До годината бебето има само нужди, не е каприз. Вие сте решили, че точно Вашето бебе няма колики и не го сърбят венците от никнещи зъби. Вероятно не е така, то си преминава през всички етапи и трябва да сте плътно до него. На тази възраст вече се изправят и няма нужда да са на ръце, мака че племенника ми до 9 месец само се обръщаше по гръб и по корем.
Посъветвали са ви за режима, той е задължителен, поддържайте го и помнете че е период, много кратък.

# 4
До годината бебето има само нужди, не е каприз. Вие сте решили, че точно Вашето бебе няма колики и не го сърбят венците от никнещи зъби. Вероятно не е така, то си преминава през всички етапи и трябва да сте плътно до него. На тази възраст вече се изправят и няма нужда да са на ръце, мака че племенника ми до 9 месец само се обръщаше по гръб и по корем.
Посъветвали са ви за режима, той е задължителен, поддържайте го и помнете че е период, много кратък.

Ами,  не не съм  решила ей така, че няма колики и не сърбят венците -тя просто НЯМА симптоми на колики и никнене на зъби Grinning и си имаме режим от 4тия месец, като постепенно регулирах според възрастта.

# 5
  • София
И какви са според Вас симптомите за никнене на зъби?

# 6
  • София
Аз, въпреки че отдавна нямам бебе, гледам видеата на Майко мила.
Това бебе не си мрънка ей така, защото е лошо, а има някакъв дискомфорт.
Също така, може да прочетете за етапите на развитие в първата година. Има статии тук, в Бг мама.

# 7
И аз не мисля, че е темперамент при толкова малко бебе.
Хубаво е, че търсиш помощ, обаче се откажи отговора, който имаш “няма колики”, “не са зъби”.
Да го погледнем така: бебето се ражда и е малко. На всяко нещо реагира с плач или мрънкане - гладно, жадно, топло, студено … после идват коликите. Не всяко бебе се превива от колики и има ясните симптоми. При моето го разбрахме по това, че мрънка и приплаква. Коликите отминават. После идва захранване (допускам, че си захранила вече) и пак може да започне мрънкане. Този корем тепърва се учи. Към това добавяме нормалните неща - спи ми се/не ми се спи, глад, жажда, топло, студено, етикет на дрехата, не понася материята, не иска краката да са загънати, не обича чорапи, ухапал го комар, прахът за пране мирише, чаршафа боцка .., отделно … вече гледа, изследва иска да гледа, да пипа, да лапа, но как да ти го каже?
Накрая се оказва, че са 8 месеца мрънкане, но те си имат причина.
Първо виж за дразнители и се опитай да ги махнеш и след това занимавай и отклонявай вниманието. Моето бебе например трябваше вечно да може да мърда краката и след ваксина в никакъв случай да не се лепи лепенка върху мястото. Другите деца искат цветна лепенка като се ударят, моето - реве като съдрано при вида на лепенка.
Характера идва малко по-нататък.
Успех!

# 8
И какви са според Вас симптомите за никнене на зъби?
Какво ще рече според мен? Симптоми за никнене на зъби са ясни.
И аз не мисля, че е темперамент при толкова малко бебе.
Хубаво е, че търсиш помощ, обаче се откажи отговора, който имаш “няма колики”, “не са зъби”.
Да го погледнем така: бебето се ражда и е малко. На всяко нещо реагира с плач или мрънкане - гладно, жадно, топло, студено … после идват коликите. Не всяко бебе се превива от колики и има ясните симптоми. При моето го разбрахме по това, че мрънка и приплаква. Коликите отминават. После идва захранване (допускам, че си захранила вече) и пак може да започне мрънкане. Този корем тепърва се учи. Към това добавяме нормалните неща - спи ми се/не ми се спи, глад, жажда, топло, студено, етикет на дрехата, не понася материята, не иска краката да са загънати, не обича чорапи, ухапал го комар, прахът за пране мирише, чаршафа боцка .., отделно … вече гледа, изследва иска да гледа, да пипа, да лапа, но как да ти го каже?
Накрая се оказва, че са 8 месеца мрънкане, но те си имат причина.
Първо виж за дразнители и се опитай да ги махнеш и след това занимавай и отклонявай вниманието. Моето бебе например трябваше вечно да може да мърда краката и след ваксина в никакъв случай да не се лепи лепенка върху мястото. Другите деца искат цветна лепенка като се ударят, моето - реве като съдрано при вида на лепенка.
Характера идва малко по-нататък.
Успех!

Да, наясно съм, че има някакъв дразнител или дискомфорт със сигурност, просто не мога да открия. А да допълня - да, характерът се формира по-късно, но всеки един от нас се ражда с определен темперамент.

# 9
  • София
Явно, не сте Simple Smile Прочетете малко повече по въпроса

# 10
Вероятно му е скучно и затова мрънка. Започна ли да пълзи, да сяда, да се изправя? Стимулирайте движението и като започне ще мъ е по-интересно и повече ще можете да играете с него.
Учудващо за повечето майки, не всеки дискомфорт е от зъби. Зъб боли 2-3 дни до седмица, а не с месеци да мрънка.

# 11
Според мен грешиш, като изключваш коликите и зъбите. Всяко бебе има колики и стомашен дискомфорт в началото, просто при някои родители не са толкова видими и минават под формата на вечно мрънкане, бутане и ритане.
​Със зъбите е абсолютно същата работа. Ние имахме по-големи премеждия от 3-4 месечна възраст, нищо че излязоха на по-късен етап. Наскоро нашето дете пак имаше два дни с мрънкане и рев, после почна да си бута пръстите в устата. Нито сънят ни се развали, нито е пищяло денонощно, но се вижда, че усеща болка и затова нервничи. Това, че няма пробили зъби, не значи, че не я болят венците в момента,те растат със седмици наред.
​На 8 месеца бебетата преминават и през сериозна криза на растежа. Възможно е да я преуморяваш в стремежа си да я забавляваш с играчки, тенджери и разходки. Когато едно бебе е превъзбудено, то мрънка и плаче "без сълзи" от чиста преумора. Опитай да намалиш стимулите и да следиш прозорците на будност. Ако се притесняваш, консултирай се с педиатър, но не го отдавай просто на "характер",бебетата не мрънкат без причина, просто причината често е скрита за нас.

Общи условия

Активация на акаунт